Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB

Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB

10.05.2024 8:51
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Po dvou letech hlubokého útlumu začínají útraty českých domácností konečně svižně narůstat. Maloobchodní tržby v březnu výrazně překonaly odhady analytiků, když meziročně přidaly k dobru více než 6 %, oproti předešlému měsíci pak vzrostly o solidních 1,3 %. Dobrou zprávou je fakt, že se nejedná o jednorázové pozitivní ustřelení – maloobchodní tržby vzrostly za celé první čtvrtletí reálně o 1,9 %, nejvíce od poloviny roku 2021, kdy došlo k rozvolnění protipandemických opatření.

Nad očekávání rychlé oživení spotřebitelské poptávky napříč jednotlivými kategoriemi jde ruku v ruce s obnoveným růstem reálných mezd. Ty na meziroční bázi klesaly déle než dva roky, na počátku letošního roku však odhadujeme jejich relativně silný comeback, a to vlivem nízké inflace a stále solidní nominální mzdové dynamiky. S tím souvisí i vyšší spotřebitelská důvěra, která setrvale roste od začátku letošního roku. Domácnosti hodnotí daleko lépe svou současnou finanční situaci a zároveň klesají jejich obavy ze zhoršení ekonomické situace.

A to jsou vhodné podmínky, aby postupně začaly rozpouštět své vysoké úspory z posledních let. Extrémní šetřivost českých spotřebitelů je ostatně jedním z důvodů, proč jsou reálné útraty domácností tak silně utlumené. Oproti standardní 12% míře úspor si domácnosti ukládaly na konci minulého roku stranou téměř 20 %. Tyto nad-úspory se budou pozvolna rozpouštět, impuls do spotřeby domácností však nebude jedna ku jedné. Jednoduše proto, že jsou přebytečné úspory koncentrovány nerovnoměrně u nejvyšších příjmových decilů, jejichž mezní sklon ke spotřebě je typicky nižší a úspory často transformují do investic místo spotřeby.

V nejbližších měsících by měly výše zmíněné faktory dále povzbudit spotřebu domácností. Prostor pro oživení je přitom stále významný – oproti před-covidové úrovni je spotřebitelská poptávka stále nižší o více než 8 %. Dohánění tak bude během na delší trať, přičemž důležitým impulsem bude stabilizovaná inflace a po nějaký čas i nadprůměrně svižná mzdová dynamika.
Celkově platí, že právě spotřeba domácností bude v tomto roce hlavním tahounem české ekonomiky – růst HDP odhadujeme na 1,5 %, díky čemuž by se měla ekonomika ve druhém pololetí vrátit zpět na svou před-pandemickou úroveň.


*** TRHY ***

Koruna

Česká koruna se během včerejší seance posunula pod hladinu 25,00 EUR/CZK v reakci na překvapivě silná maloobchodní čísla (viz úvodník). Ta naznačila svižné oživení spotřebitelské poptávky, což může být pro ČNB další argument, proč uvolňovat měnovou politiku pozvolněji. Dnes bude zveřejněn výsledek registrované míry nezaměstnanosti za duben, z pohledu trhů však bude hrát prim zveřejnění zápisu z posledního zasedání ČNB. Očekáváme potvrzení celkově jestřábího vyznění květnového zasedání (rétorika i prognóza), na základě kterého budeme zvažovat lehkou úpravu očekávané trajektorie tuzemských sazeb směrem vzhůru (repo sazba na konci roku na 4 %).

Eurodolar
Eurodolar včera zareagoval překvapivě pozitivně na mírně horší statistiky z amerického trhu práce v podobě vyšších (nových) žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Tento údaj sice vyskočil na nejvyšší hodnotu od loňského září, ale vzhledem k tomu, že jde o týdenní číslo, bychom zatím jeho váhu nepřeceňovali.
Vcelku nudný týden by měla zakončit americká data týkající se spotřebitelské nálady v USA, která budou obsahovat i bedlivě sledovaná inflační očekávání.

Regionální Forex
Polská centrální banka včera v souladu s všeobecným očekáváním ponechala oficiální úrokové sazby beze změny na relativně vysoké úrovni 5,75 %. Komentář k rozhodnutí NBP nedoznal výraznějších změn - snad jen v tom, že vedení centrální banky uznává velmi příznivý inflační vývoj, který je podle něj daný padajícími cenami potravin a také silným zlotým (jehož vývoj je v souladu s fundamenty). NBP se i nadále drží jestřábí mantry, která odkazuje na vysokou nejistotu spojenou s fiskálními a administrativními opatřeními vlády, které mohou zvýšit ceny energií a ceny ve službách (skrze navyšování mezd ve veřejném sektoru). Výše uvedenou argumentaci zřejmě uslyšíme i na dnešní tiskové konferenci prezidenta NBP Glapinského. Ať tak či onak je současné nastavení měnové politiky NBP pro zlotý velmi příznivé.

Akcie
Hlavní zámořské trhy zakončily včerejší obchodování v plusu (S&P 500 +0,5 %, Nasdaq 100 +0,3 %, DJIA +0,8 %). Společnost Equinix reportovala výsledky za první čtvrtletí letošního roku a pozitivní překvapení ji vyneslo o 11,5 % výše. Naopak se nezadařilo společnosti Arm Holdings, akcie propadly o 2,3 %. Negativní nálada se přenesla i na konkurenční Nvidii, která propadla o 1,8 %. Ještě hůře odnesla report výsledků videoherní platforma Roblox, jejíž akcie včera oslabily o 22,1 %. Pozitivní překvapení přinesly výsledky obchodní platformy Robinhood, ta na ně reagovala poměrně vlažně a v průběhu obchodní seance se dokonce propadla do záporných hodnot, aby uzavřela 3,1 % pod středečním závěrem.

 

Čtěte více:

Rozbřesk: Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?
07.05.2024 9:07
Zatímco americký Fed bude v tomto roce snižovat sazby pravděpodobně je...
Rozbřesk: Švédsko poslalo sazby včera dolů, Velká Británie a Polsko je dnes podrží. Koruna zatvrzele u 25,00 k euru
09.05.2024 9:11
Švédská centrální banka se včera po své švýcarské kolegyni stala teprv...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.05.2024
19:01Relativita monetární restrikce
17:26Vedení ČEZ navrhlo dividendu 52 korun na akcii, 80 procent loňského očištěného zisku. Valná hromada rozhodne 24. června
17:26Pozitivní obchodování při čekání na výsledky Nvidie, ČEZ oznámil návrh dividendy  
16:53ČEZ, a.s.: Návrh dividendy společnosti ČEZ: 52 Kč na akcii, valná hromada se uskuteční 24.6.2024
15:45Investiční strategie: Nejjednodušší akciová strategie na světě
15:24Google investuje ve Finsku miliardu eur, aby podpořil umělou inteligenci
14:41Konglomeráty jsou věcí minulosti, lepší jsou jasně zaměřené firmy
13:28Poslední místa - setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v v Praze již DNES
12:40Týdenní výhled: Hlavním bodem kalendáře je Nvidia, výhled pro sazby posiluje odolnost trhu  
11:30Makro ustoupí poslednímu z velkých techů. Týden začíná mírně pozitivně  
11:04SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Pozvánka na Valnou hromadu emitenta
10:04Cena zlata je na rekordu, dostala se těsně pod 2450 dolarů za troyskou unci
9:26Aerolinky Ryanair mají rekordní zisk, celoročně jej zvýšily o 34 procent
9:23Rozbřesk: Potraviny výrazně zdražily a koruna hledá stabilitu
8:54Většina Čechů pro sektorovou daň? Dle ministra Stanjury o tématu koalice vede debatu, on ji nenavrhne
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, většina Čechů by byla pro sektorovou daň  
8:30Footshop a.s.: Vnitřní informace - Předběžné finanční výsledky za 1Q 2024
7:38MakroMixér s politickým geografem Michaelem Romancovem: Jaký vývoj války Ruska proti Ukrajině lze očekávat a proč?
19.05.2024
14:58Fidelity International: Dešifrování vztahu mezi finančními tituly a sazbami
9:32Víkendář: Altman o síle americké ekonomiky a snaze o obnovu výrobního sektoru

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Palo Alto Networks Inc (04/24 Q3, Aft-mkt)
Ryanair Holdings PLC (03/24 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - PPI, y/y