Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČSOB Index bydlení: Ceny domů, bytů i pozemků v Česku začínají opět růst. Už na nic nečekejte, radí experti

ČSOB Index bydlení: Ceny domů, bytů i pozemků v Česku začínají opět růst. Už na nic nečekejte, radí experti

21.05.2024 13:52
Autor: Redakce, Patria.cz

Situace na českém trhu bydlení se obrací, ceny bytů i rodinných domů se opět začínají zvyšovat a následují stejný trend u stavebních pozemků. Experti na hypotéky proto radí těm, kteří dosud s hypotékou otáleli kvůli vysokým úrokovým sazbám, aby už na nic nečekali. Opírají se mimo jiné o aktuální výsledky ČSOB Indexu bydlení, který dlouhodobě mapuje situaci na českém trhu s bydlením. V porovnání s posledním čtvrtletím loňského roku zdražily byty o 0,3 procenta, rodinné domy o 1,1 procenta a pozemky o 0,7 procenta. Vývoj na trhu navíc ovlivňují i zlepšující se podmínky financování.

„Vývoj za první čtvrtletí 2024 potvrzuje, že období poklesu cen nemovitostí je definitivně za námi. Lidem, kteří uvažují nad pořízením vlastního bydlení, nelze v současné situaci doporučit nic jiného, než své rozhodnutí neodkládat. Podmínky financování se zlepšují a ceny nemovitostí v naprosté většině regionů už klesat nebudou, právě naopak. Navíc realitní trh v jarních měsících obecně oživuje, takže i z tohoto pohledu lze očekávat růst poptávky,“ říká Martin Vašek, generální ředitel a předseda představenstva ČSOB Hypoteční banky.

srovnani

Ceny bytů v Česku na začátku roku otočily několikaletý záporný trend a v mezičtvrtletním srovnání se změna poprvé dostala do kladných hodnot (+ 0,3 procent). Rodinné domy rostou nejvíce (+ 1,1 procent) a u pozemků (+0,7 procent), kde je největší poptávka, je nárůst cen nejvýraznější v ročním srovnání (+ 4 procenta).

shrnuti

Trh s byty: stabilizace a rostoucí zájem o rodinné bydlení

Ceny bytů jsou sice stále v průměru o 3,1 procenta nižší než před rokem, lze ale očekávat, že i tento ukazatel se ještě do konce roku dostane do plusových hodnot. Nejrychleji v současné době rostou ceny bytů v Olomouckém a Jihomoravském kraji a také v Praze. Pouze ve dvou krajích – v Pardubickém a Středočeském – byl ještě zaznamenán pokles cen, ale už jen velmi mírný.

Vývoj cen bytů
01

Na trhu novostaveb se cenová hladina stabilizovala, poskytování individuálních slev zákazníkům postupně ustupuje a naopak se u nových projektů objevují první nárůsty cen. Oživení poptávky na trhu s novými byty je nejzřetelnější v Praze a v Brně.

Nabídka starších bytů je také stabilní. Největší zájem je aktuálně o větší byty v kategorii rodinného bydlení, tedy 3+1 a 3+kk zejména v panelových domech, kde se naplno projevuje odložená poptávka po vlastním bydlení a rychleji rostou i ceny. Naopak malometrážní byty cenově stagnují, což ukazuje nedostupnost bydlení pro mladou generaci a přesun části zájemců do nájemního bydlení. Průměrná prodejní doba bytů se mírně zkrátila na 4,2 měsíce.

Oživení trhu bydlení je vidět i na meziročním nárůstu prodejů, který se ustálil na 17 procentech. Například v Ústeckém kraji, kde nižší ceny lákají zejména investory, ale vidíme ještě prudší nárůst prodejů přes 30 procent.

byty

Rodinné domy: zájem o energeticky úsporné bydlení

Ceny rodinných domů stoupají už tři čtvrtletí po sobě a také meziroční změna se dostala do plusových hodnot.

Vývoj cen rodinných domů
02

Poptávka domácností po rodinných domech je značná, meziroční nárůst objemu prodejů dosahuje přes 30 procent. Oproti období let 2018 – 2022 se ale stále prodává méně domů, takže trh má pořád kam růst. Evidentní je i nezájem kupujících o energeticky náročné domy.

„Jednoznačně se projevuje dopad růstu cen energií, kdy se kupující víc než kdy dřív dívají na technický stav nemovitostí. Vybírají takové, které splňují standardy moderního bydlení z pohledu energetické, a tím pádem i ekonomické náročnosti. Udržitelnost podporujeme i my a klientům nabízíme širokou nabídku produktů na financování úsporného bydlení, ať už jde o hypotéky, půjčky nebo nezajištěné úvěry,” shrnuje Martin Vašek.

Nejvíc se na začátku roku stavěly rodinné domy ve Středočeském kraji a v okolí Brna. Zřetelný je také pozitivní dopad stabilizace cen stavebních materiálů na náklady na výstavbu vlastního bydlení.

RD

Pozemky: poptávka dlouhodobě převyšuje nabídku

U pozemků vidíme stabilní růst, který meziročně dosáhl na 4 procenta a s ohledem na velkou poptávku dlouhodobě převyšující nabídku nelze v dohledné době očekávat obrat.

„S rostoucí cenou se zvyšuje zájem i o pozemky ve vzdálenějších lokalitách od velkých měst. Už dávno nejde jen o Středočeský kraj a okolí Brna. Nabídku navíc bohužel mnohdy brzdí zastaralé územní plány a nedostatečná infrastruktura,“ uvádí Martin Vašek.

Vývoj cen pozemků
03

Na cenu pozemků má vedle lokality největší vliv jejich velikost a tvar, vybavení inženýrskými sítěmi, dopravní dostupnost a občanská vybavenost v okolí. Dále pak orientace ke světovým stranám a svažitost terénu.

pozemky

O ČSOB Indexu bydlení

ČSOB Index bydlení sleduje vývoj cen nemovitostí v České republice od dubna 2011 a je založen na reálných odhadech tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili klienti skupiny ČSOB. Původně se nazýval HB Index, změna názvu souvisí se změnami směřujícími k vytvoření ucelené nabídky finančních služeb pod jednou střechou a se silným brandem ČSOB.

Skupina ČSOB je lídrem financování bydlení na českém trhu pokrývající se svojí nabídkou a týmem zkušených expertů všechny potřeby klientů ve všech regionech. Loni financovala nové bydlení 21 500 domácnostem, když poskytla hypotéky za 39 miliard korun a úvěry ze stavebního spoření za 7 miliard korun.

 
 

Čtěte více:

Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
15.04.2024 15:03
V Praze se nejrychleji vrátí investice do pronajímaných bytů o rozloze...
Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
18.04.2024 15:59
Průměrné nájemné v České republice v prvním čtvrtletí vzrostlo mezičtv...
MakroMixér s prezidentkou ARTN Zdenkou Klapalovou: Kam se vydají ceny českých realit, jsou dluhopisy nuda a také byste si koupili les?
13.05.2024 7:22
Kam se budou vyvíjet ceny českých nemovitostí, proč jsou dluhopisy nu...
„Reálná a finanční“ aktiva – relativní návratnost za posledních sto let
13.05.2024 17:50
Minulý týden jsme se dívali na cyklus a trend v relativních cenách zl...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
03.06.2024
15:50Jefferies doporučuje růstové akcie s odolnými zisky za rozumnou cenu. Uvádí konkrétní tipy  
14:59Čínský prodejce oděvů Shein by mohl brzy vstoupit na londýnskou akciovou burzu
14:54Schodek rozpočtu ke konci května byl meziročně nižší díky silnějším daňovým příjmům a nižším výdajům v energetice. Stále je ale třetí nejhlubší od vzniku Česka
14:37Týdenní výhled: Na programu nižší sazby ECB, trh práce v USA by měl postupně chladnout  
13:56FT: Ruské plány na nový plynovod do Číny narážejí na cenové požadavky Pekingu
13:24Než otevře Wall Street: GameStop, Nvidia, AMD, Best Buy  
12:12Týden začíná růstově pro akcie i dluhopisy  
11:17Roaring Kitty zveřejnil pozici v GameStop za 116 milionů dolarů, akcie firmy se zdvojnásobily
10:47Microsoft ve Švédsku investuje do infrastruktury pro umělou inteligenci a cloud
10:09Dominik Rusinko: Český průmysl dále zápolí se slabou poptávkou
9:52IATA: Aerolinky letos po celém světě přepraví téměř pět miliard lidí
9:45Firma Atos oznámila, že Křetínský předložil upravený návrh na její záchranu
9:15Rozbřesk: HDP za očekáváním kvůli slabým investicím
8:58Vstup trhů do června se pohledem futures jeví viditelně optimistický  
8:26Poslední místa - setkání s analytikem a makléřem Patria Finance 5. června ve Zlíně
6:43Goldman Sachs radí vsadit si na evropské farmaceutické akcie. Chválí jejich inovace  
02.06.2024
8:01Víkendář: To poslední, co chce Fed vidět, je snížení sazeb následované opětovným růstem inflace
01.06.2024
14:34Investiční strategie: Křížení průměrů  
8:09Víkendář: Hodně štědrá americká fiskální politika, japonský návrat před rok 2020
31.05.2024
22:04Závěr týdne na trzích byl stejně pochmurný jako páteční počasí  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
3:45Čína - PMI v průmyslu Caixin
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
16:00USA - Index ISM v průmyslu