Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Právní prostředí v době krize... online rozhovor s advokátem Radkem Pokorným

Právní prostředí v době krize... online rozhovor s advokátem Radkem Pokorným

27.01.2009 17:00
Autor: 

Právě jste vstoupili do rozhovoru s advokátem Radkem Pokorným z Advokátní kanceláře Pokorný, Wagner & spol. Vlastní rozhovor začíná v 15:30 a bude trvat do 16:30. Otázky však můžete klást již nyní po přihlášení kliknutím na zelené tlačítko a vyplněním formuláře. 

Krize tvrdě dolehla na český průmysl, strašidlo zvané recese se šíří světem. Razantně se mění majetková struktura v řadě bank a firem. Maloobchodní tržby klesají, začíná tvrdý boj o zákazníka, konkurenční prostředí se vyostřuje. Jak se v takovém prostředí daří právníkům? Jaké jsou dopady na akcionáře a právní důsledky "znárodňování" některých bank a podniků? Do jaké míry se mění charakter hospodářské soutěže v ČR? Používají české firmy nekalé praktiky v reklamě? Je potřeba regulovat kapitálové trhy? O těchto a dalších otázkách můžete diskutovat s advokátem Radkem Pokorným z Advokátní kanceláře Pokorný, Wagner & spol.! 

Advokát Mgr. Radek Pokorný je seniorním partnerem Advokátní kanceláře Pokorný, Wagner & spol. (1996 – dosud). V letech 1993 až 1995 působil jako právní koncipient v AK Rychetský & Hlaváček. V letech 1992 až 1993 byl právníkem a ředitelem pražské pobočky realitní kanceláře Investiční a Poštovní banky, a. s., IB Real, a. s. Dříve legislativním tajemníkem poslaneckého klubu ve FS ČSFR (1991 - 1992). Studium na Právnické fakultě UK v Praze ukončil v roce 1992. Člen Dozorčí rady Komerční banky, a. s. (1998 - 2001), prezident Rady pro reklamu ČR, rozhodce Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře České republiky, prezident České asociace pro soutěžní právo.

Pan Pokorný se specializuje na obchodní, autorské a reklamní právo, nekalou soutěž, ochranu hospodářské soutěže, regulaci kapitálového trhu a finanční právo, problematiku veřejné podpory a koupě, prodeje a převzetí obchodních společností. AK Pokorný, Wagner & spol. pracuje již 10 let pro pražskou burzu, dále pro banky, energetické firmy a další klienty.


Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (klient, 16:23) -
    Myslíte si, že vzhledem k hospodářské krizi poklesnou vedle cen realit i poplatky za právní úkony? Váš klient.
  • Odpověď (Radek Pokorný, 16:30) -
    Doufám že ne.
  • ---
  • Otázka (bobš, 16:18) -
    Dobrý den, v jedné z předchozích odpovědí jste hovořil o možném vymáhání odškodného v případě diskriminace investora při pomoci bankám. Můžete uvést jen pro představu, jakou šanci má takový postup na úspěch, v jakých částkách se pohybují náklady, a jak dlouho to řádově trvá? Děkuji.
  • Odpověď (Radek Pokorný, 16:24) -
    Je to mezinárodní arbitráž dle smluv na ochranu investic, trvá to roky a náklady jsou v desítkách milionů korun. Nicméně umím si představit, že to budou právníci dělat za fee za úspěch, pak jde v prvém kole o náklady na arbitry. Konkrétní postup Vám poradí právníci na dané věci specializované, je dosti formální podle dané bilaterální smlouvy.
  • ---
  • Otázka (Roman, 16:18) -
    Dobrý den, co říkáte prodeji Pražské burzy do Vídně? Účastnil jste se této transakce? Nemyslíte si, že by bylo lepší spojit Prahu s Varšavou? Díky.
  • Odpověď (Radek Pokorný, 16:29) -
    My jsme byli více než 10 let poradci Pražské burzy, já osobně jsem se z toho titulu stejnou dobu účastnil jednání burzovní komory jako její poradce. Transakce sama byla velmi úspěšná, akcionáři skvěle zhodnotili svoji prvotní investici a z toho titulu mohou být velmi spokojeni. Já osobně pociťuji jistý smutek, protože pro mne byla naše každoměsíční setkání na jednání Burzovní komory skvělou školou, potkal jsem tam řadu klíčových lidí z bank a největších obchodníků, ty diskuse byly pro mne nesmírně obohacující a podnětné. Zda měla být kupcem varšavská burza asi není otázkou pro mne, zda mne to mrzí že Pražská burza už není samostatná odpovím ano, ale akcionáře chápu a sám bych nekonal jinak.
  • ---
  • Otázka (zvědavec, 16:12) -
    Dobrý den, pane Pokorný - jedna zvídavá otázka: investujete? Jaká oblast je podle Vás v současné situaci perspektivní, co se týče investic? Děkuji a přeji hodně úspěchů.
  • Odpověď (Radek Pokorný, 16:21) -
    Investuji, a radu mám pro tuto dobu jednoduchou. Cash is king, co mohu, to jsem zlikvidnil, zvláště cokoliv za čím je nějaká struktura. Jediné, co lze omezeně nakoupit, jsou akcie, ostatní doporučuji prodat a čekat. Od jakýchkoliv struktur, kde nevidíte každé jednotlivé podkladové aktivum bych utíkal trapem.
  • ---
  • Otázka (RK, 15:53) -
    Pane Pokorný, vy jste známý nejen jako právník, ale také jako lobbista. Jak vnímáte snahy vlády o podporu ekonomiky, co si myslíte o NERVu? Souhlasíte s návrhem opoziční ČSSD na zvýšení daně z příjmu bohatých? Co říkáte návrhu ČEZu na přesunutí elektřiny do snížené sazby DPH? Díky za odpovědi.
  • Odpověď (Radek Pokorný, 16:19) -
    Proti označení lobbista jsem vždy bojoval co mi síly stačily, naše kancelář vždy vystavovala faktury za právní pomoc, na minuty definovanou. Nicméně budiž. Obávám se, že v naší, vysoce exportně orientované ekonomice vláda nemá moc možností stimulovat ekonomiku domácí poptávkou, nám spíše pomůže paní Merkelová, když to udělá v Německu. Všechny členy NERVu znám osobně, někoho mám radši, někoho méně, nicméně nic zásadního v dnešním neblahém vývoji nezmění. Nicméně je třeba jim poděkovat, že tomu věnují čas. Zvýšení daně bohatším je asi politický krok směrem k voličským skupinám této strany, rozpočet asi nezachrání. Problematice DPH u elektřiny, resp. jejímu dopadu na spotřebu, nerozumím.
  • ---
  • Otázka (Bohumil S., 14:07) -
    Vážený pane Pokorný, rád bych se Vás zeptal, jakým způsobem budete reflektovat aktuální ekonomické problémy do nabízených služeb vaší právní kanceláře.
  • Odpověď (Radek Pokorný, 16:13) -
    My máme rozsáhlé zkušenosti v oblasti restrukturalizací a tzv. správy aktiv pro banky. Pracovali jsme několik let na této problematice při pádu významné banky, takže máme rozsáhlé reference. Takže to je asi to jediné, co bude v dané době více poptávané. Jinak ze zhoršování ekonomické situace nemám radost, i když nám práce asi nezmizí, bude mezi lidmi mnohem více nenávisti a nekorektnosti a to je vždy nepříjemné, bez ohledu na to, zda mi to přinese nějaké mandáty.
  • ---
  • Otázka (Josef Burpa, 13:55) -
    Dobrý den, jak vnímáte v M&A transakcích ochranu informací pomocí „Smlouvy o zachování důvěrnosti“ a případnou vymahatelnost odškodnění v právních podmínkách EU/ČR?
  • Odpověď (Radek Pokorný, 16:10) -
    Ano, všichni to podepisují, nikdo to není schopen vymoci. Úniky informací jsou všude problém, velmi špatně se prokazují. Takže, smlouvy jsou ok, právní úprava dostatečná, schopnost prokázat únik malá. Ale to vyplývá z lidské podstaty.
  • ---
  • Otázka (Ivan Ševič, 13:36) -
    Dobrý den, jaký je Váš názor na marketing farmaceutických společností ve formě poskytování benefitů a darů pro lékaře předepisující léky dané společnosti?
  • Odpověď (Radek Pokorný, 16:07) -
    Jistě je to obrovský konflikt zájmů. Otázka zní, zda je síla, která s tím umí něco dělat.
  • ---
  • Otázka (Ivona P., 13:28) -
    Dobrý den pane Pokorný, zajímalo by mě, jak hodnotíte pozici vaší kanceláře v oblasti obchodního práva v ČR. Děkuji.
  • Odpověď (Radek Pokorný, 16:05) -
    Asi by to měli hodnotit jiní. Nicméně patříme mezi největší české právní firmy, jsme tu již 13 rokem, máme řadu zkušeností jak v oblasti sporů, arbitráží, tak M&A či dalších klíčových profesí obchodního práva. Vychovali jsme celou generaci advokátů, čelili řadě velmi složitých situací a protivníků a nikdy nezradili klienta a neuhnuli. Tak snad to někdo ocení. Danou situaci nevítáme, ale nepřekvapila nás.
  • ---
  • Otázka (rogy, 11:56) -
    Dobrý den, jaký máte názor na šmírování na internetu, zejména povinnost ukládat listiny do Sbírky listin pod sankcí §125Trz a to ale za SITUACE, kdy je tato přístupná v elektronické podobě na internetu komukoliv, včetně podpisových vzorů statutárů a hospodářských výsledků! Taková otevřenost a zranitelnost těch, co vytvářejí hodnoty nemá v Evropě obdoby. Uvažujete v rámci právnické lobby o příslušných změnách? Dalším excesem je, že se na katastr ukládá v rámci vypořádání dědictví nemovitostí celé usnesení soudu ohledně dědictví, třetí osoba tak získá dokonalý přehled o majetkovýxch poměrech dědice pokud jde o movité věci (obrazy, mince, drahokamy, atd.), tedy další nesmysl, tím spíše že operát katastru nemovitostí je veřejně přístupný.
  • Odpověď (Radek Pokorný, 16:02) -
    Je to boj s jakousi falešnou touhou být transparentní a přirozeným právem na ochranu údajů. Nicméně to není naše specialita. Na Internetu takto dohledáte rozvodové rozsudky soudu v USA s velmi podrobným rozpisem majetku rozvádějících se osob. Zkuste si to, rozváděli se tam i velmi známí a bohatí Češi.
  • ---
  • Otázka (balicek, 11:45) -
    Uměl byste prosím jako právník vysvětlit, proč mají banky právo vytvářet nové peníze ze "vzduchu" ? .................. Když si pozorně přečtete smlouvu o vedení účtu, tak dnešní "depositum" kombinuje smlouvu o uloženi, s právem kdykoliv si peníze vyzvednout a smlouvu o půjčce bance, kdy je klient v právním postavení věřitele,......... Každá banka je tak jednou nohou v bankrotu, protože slibuje např. deseti klientům, že si peníze u ní "uložené/půjčené" mohou kdykoliv vyzvednout..... Dle mého názoru je tato kombinace neslučitelná a dochází k narušení vlastnického práva a dalekosahlým ničivým ekonomickým důsledkům.
  • Odpověď (Radek Pokorný, 16:00) -
    To je samozřejmě problém, že banka má většinu depozit „krátkých“, zatímco půjčuje na „dlouho“. Pokud má zdravou bilanci a důvěru trhu, nic se neděje. Samozřejmě v okamžiku paniky a panických výběrů může mít za krátkou dobu každá banka problémy. Holt důvěra, ta se cení.
  • ---
  • Otázka (Muff, 11:38) -
    Dobrý den, zajímala by mě otázka mezistátních dohod na ochranu investic. Pokud jsem zakoupil akcie firmy registrované v USA a obchodovatelné na NYSE a i přes ujišťování státních orgánů, že není důvod k panice byla tato firma zestátněna ze dne na den a cena akcie spadla z cca 3 USD na 0.08 USD během noci. Jedná se o WM (Washington Mutual). Mám možnost se někde bránit proti takovému nefér jenání ? Mohu někde uplatnit nárok na úhradu škody ? Asi nebudu sám... Lze to nějak zevšeobecnit ? Děkuji.
  • Odpověď (Radek Pokorný, 15:56) -
    S USA máme bilaterální smlouvu na ochranu investic, vyzkoušel ji například pan Lauder ve známé kauze NOVA TV. Diskriminace investora při pomoci bankám (tj. že se někomu pomohlo a někomu ne) je, minimálně dle tribunálu soudícím kauzu NOMURA, porušením takovéto smlouvy. Dejte se do toho, pokud máte rozsáhlejší nárok.
  • ---
  • Otázka (Petr S., 11:27) -
    Všechny státy EU se v době krize vrhly ve velkém do záchrany bank i průmyslových podniků. Myslíte si, že tato pomoc obstojí před legislativou EU, která přímou pomoc státu podnikům, alespoň pokud vím, zakazuje?
  • Odpověď (Radek Pokorný, 15:57) -
    Myslím, že jsem již odpověděl.
  • ---
  • Otázka (Marta N., 11:20) -
    Dobrý den, měla bych na Vás hned několik otázek. Specializujete se i na problematiku ochrany hospodářské soutěže: Jak se tedy díváte na snahy některých evropských vlád (např. francouzské) přímo či nepřímo podporovat automobilové výrobce? Je to v souladu s evropskou ochranou hospodářské soutěže? Proč Evropská komise dosud nevystoupila v této oblasti razantněji? A domníváte se, že je v pořádku hovořit o možnosti přímých podpor pro některá odvětví v ČR? Nebo bychom se snad mohli dočkat výrazně laxnějšího právního rámce ochrany hospodářské soutěže (z hlediska EU)?
  • Odpověď (Radek Pokorný, 15:53) -
    Terminologie ochrana hospodářské soutěže a veřejná podpora jsou sémanticky podobné, právně však jde o odlišné instituty. Proč EK není aktivní v šetření již poskytnutých podpor je zjevné, a to je strach z ekonomické situace celé EU. Nicméně se neobávejte, všechny tyto kroky vlád budou ještě dvacet let zaměstnávat právníky, třeba v oblasti bilaterálních smluv na ochranu investic (u nás známých například za kauzy NOVA TV). Jinak bych nebyl přítelem, aby se otevřela stavidla státních intervencí v normálních dobách. Politici by své státy postupně zruinovali, tady je role EU nezastupitelná a prospěšná.
  • ---
  • Otázka (M.D., 11:17) -
    Dobrý den, jaká je podle Vašeho názoruhlavní role právních poradců v nadcházejícím období? Děkuji za odpověď
  • Odpověď (Radek Pokorný, 15:47) -
    Ta se nemění. Ochránit své klienty před riziky a zajistit, právními nástroji, jejich zákonné zájmy. Podotýkám, že zákonné, bohužel ne vždy spravedlivé.
  • ---
  • Otázka (Vyskočil, 11:14) -
    Jak se díváte na omezování určitých obchodů na kapitálových trzích v době krize (např. zákaz krátkých prodejů a spekulací na pokles cen akcií)? Myslíte si, že je to účinný nástroj řešení krize nebo spíše marný pokus regulátorů?
  • Odpověď (Radek Pokorný, 15:45) -
    To je otázka do pranice. Ty zákazy přišly v době, kdy hysterie vrcholila a nikdo si nevěděl rady s poklesy trhu. Určitě to řadu lidí a fondů (např. hedgeových) velmi poškodilo, zda to něčemu pomohlo si neodvážím hádat.
  • ---
  • Otázka (Kovář, 10:57) -
    Dobrý den, je podle Vás stávající právní úprava insolvence dostatečná a efektivní?
  • Odpověď (Radek Pokorný, 15:44) -
    Ten zákon je celkem kvalitní. Bohužel jej uplatňují staří známí soudci a správci, a to může činit nemalé problémy. Možná by bylo fajn vzít soudce ze sporné agendy (ty co soudí spory) a udělat z nich insolvenční soudce a naopak. Možná by to trošku přetrhalo sítě vazeb z dob minulých konkurzních klanů.
  • ---
  • Otázka (R.M., 10:47) -
    Dobrý den, mám na vás takovou filozofickou otázku. Je podle Vás správné, že státy v době krize pomáhají bankám? Nebylo by podle ekonomické teorie volného trhu z dlouhodobého pohledu efektivnější, kdyby stát nezasahoval a došlo by tak k vyčištění trhu? Nejedná se o vytváření nerovných podmínek na trhu, kdy některé sektory podporu získají a jiné na ní nemají nárok? Díky.
  • Odpověď (Radek Pokorný, 15:41) -
    Obecně máte asi pravdu. Jenže, jednak, vzhledem ke globálnímu propojení světa by asi zbankrotovala bank většina, ne-li všechny, a následoval by kolaps i reálné ekonomiky. Za druhé by o své úspory přišli i občané, kteří za to jednak nemohou a jednak se tomuto typu rizika ani nemohu vyhnout či se proti němu zajistit. Takže podnikejte v bankovnictví, když Vám to nepůjde, máte větší šanci, že Vám stát pomůže.
  • ---
  • Otázka (Robert, 10:39) -
    Jak dlouho funguje vaše kancelář? Domníváte se, že na advokátní kanceláře dolehne ekonomická krize? Je možné, že některé právní kanceláře skončí v letošním roce?
  • Odpověď (Radek Pokorný, 15:39) -
    Naše kancelář byla založena v roce 1996, takže, pokud se nemýlím, fungujeme 12 let. Krize se naší branže jistě dotkne, řada kanceláří a advokátů ukončí činnost, jiní budou muset zredukovat, dle mého názoru přehnanou, expanzi z minulých let. Kdo jel v ziskovosti na hraně, bude řešit velké problémy, a to i kanceláře naší velikosti.
  • ---
  • Otázka (Petr, 10:36) -
    Jak se díváte na možnou pomoc státu vybraným sektorům či podnikům v Čechách v dnešní době. Zdá se vám to spravedlivé. Mohou se podniky, které nedostanou pomoc někde dovolat spravedlnosti ?
  • Odpověď (Radek Pokorný, 15:37) -
    Právní nárok na státní pomoc není. Existují však procedury, které zajišťují, aby ta, která je poskytnuta, nepoškozovala jiné. Takže je to naopak, pokud se Vám zdá, že někdo pomoc dostal, ale Vás to poškozuje, můžete se obrátit na Evropskou komisi se stížností v oblasti tzv. veřejné podpory. Český antimonopolní úřad tady funguje jen jako agent Bruselu, řízení vede příslušný direktoriát EK.
  • ---
  • Otázka (T. Silný, 10:35) -
    Současná složitá ekonomická situace přivádí některé podniky na pokraj bankrotu, ale banky jako hlavní věřitelé nečiní žádné razantní kroky ani k ozdravení, ani k uzavření problémových podniků. Souhlasíte s tímto názorem? Jaký bude podle Vás dopad současné situace na poskytování syndikovaných úvěrů, které zpomalují recesní situace, viz kauza České sklo?
  • Odpověď (Radek Pokorný, 15:35) -
    Banka se vždy musí rozhodnout, kdy důvěra v to, že jejich zákazník/klient, kterému poskytli úvěr, mizí a kdy banka musí zahájit boj za záchranu svých peněz. Protože to přináší velmi nepříjemné chvíle, nejsou to rozhodnutí jednoduchá a často je bankám nezávidím. Pokud jde o syndikáty, mne spíše zajímá, zda průběh některých konkurzních řízení nedonutí jejich signatáře více texty přizpůsobit českému platnému právnímu řádu. Protože co je v Londýně je fajn, ale soudy soudí u nás. Pokud jde o kauzu České sklo, zde mám konflikt zájmů, takže bohužel.
  • ---
  • Otázka (zvonař, 10:26) -
    Dobrý den, jaký máte názor na aféru spojenou reklamou Tesca, ve které řetězec používá slogan „Tesco pomáhá v době krize.“ Sdružení SOS tvrdí, že Tesco zvyšuje v zákaznících strach z krize a využívá jej pro zvýšení svých zisků. Podle SOS je krize pouze mediální hit... Co si o tom myslíte? Děkuji za odpověď.
  • Odpověď (Radek Pokorný, 15:34) -
    Firmy se často pokouší lákat pozornost pomocí aktuálních témat, například volby jsou často využívány/zneužívány v reklamních kampaních. Já to moc rád nemám. Tuto konkrétní věc bych doporučoval poslat na Radu pro reklamu.
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  • poplatky
    27.01.2009 16:23

    Myslíte si, že vzhledem k hospodářské krizi poklesnou vedle cen realit i poplatky za právní úkony? Váš klient.
    zvonař
  •  
    27.01.2009 16:18

    Dobrý den, v jedné z předchozích odpovědí jste hovořil o možném vymáhání odškodného v případě diskriminace investora při pomoci bankám. Můžete uvést jen pro představu, jakou šanci má takový postup na úspěch, v jakých částkách se pohybují náklady, a jak dlouho to řádově trvá? Děkuji.
    bobš
  • BCPP
    27.01.2009 16:18

    Dobrý den, co říkáte prodeji Pražské burzy do Vídně? Účastnil jste se této transakce? Nemyslíte si, že by bylo lepší spojit Prahu s Varšavou? Díky.
    zvonař
  •  
    27.01.2009 16:12

    Dobrý den, pane Pokorný - jedna zvídavá otázka: investujete? Jaká oblast je podle Vás v současné situaci perspektivní, co se týče investic? Děkuji a přeji hodně úspěchů.
    zvědavec
  • NERV
    27.01.2009 15:53

    Pane Pokorný, vy jste známý nejen jako právník, ale také jako lobbista. Jak vnímáte snahy vlády o podporu ekonomiky, co si myslíte o NERVu? Souhlasíte s návrhem opoziční ČSSD na zvýšení daně z příjmu bohatých? Co říkáte návrhu ČEZu na přesunutí elektřiny do snížené sazby DPH? Díky za odpovědi. Radek K.
    zvonař
  •  
    27.01.2009 14:07

    Vážený pane Pokorný, rád bych se Vás zeptal, jakým způsobem budete reflektovat aktuální ekonomické problémy do nabízených služeb vaší právní kanceláře.
    Bohumil S.
  •  
    27.01.2009 13:55

    Dobrý den, jak vnímáte v M&A transakcích ochranu informací pomocí „Smlouvy o zachování důvěrnosti“ a případnou vymahatelnost odškodnění v právních podmínkách EU/ČR?
    Josef Burpa
  •  
    27.01.2009 13:36

    Dobrý den, jaký je Váš názor na marketing farmaceutických společností ve formě poskytování benefitů a darů pro lékaře předepisující léky dané společnosti?
    Ivan Ševič
  •  
    27.01.2009 13:28

    Dobrý den pane Pokorný, zajímalo by mě, jak hodnotíte pozici vaší kanceláře v oblasti obchodního práva v ČR. Děkuji.
    Ivona P.
  •  
    27.01.2009 11:45

    vedeli by jste prosim jako pravnik vysvetlit proc maji banky pravo vytvaret nove penize ze "vzduchu" ? .................. kdyz si pozorne prectete smlouvu o vedeni uctu, tak dnesni "depositum" kombinuje smlouvu o ulozeni, s pravem kdykoliv si penize vyzvednout a smlouvu o pujcce bance, kdy je klient v pravnim postaveni veritele,.........kazda banka je tak jednou nohou v bankrotu, protoze slibuje napr. deseti klientum, ze si penize u ni "ulozene/pujcene" muzou kdykoliv vyzvednou..... dle meho nazoru je tato kombinace neslucitelna a dochazi k naruseni vlastnickeho prava a dalekosahlim nicivim ekonomickym dusledkum
    balicek
  • ochrana investic
    27.01.2009 11:38

    Dobrý den, zajímala by mě otázka mezistátních dohod na ochranu investic. Pokud jsem zakoupil akcie firmy registrované v USA a obchodovatelné na NYSE a i přes ujišťování státních orgánů, že není důvod k panice byla tato firma zestátněna ze dne na den a cena akcie spadla z cca 3 USD na 0.08 USD během noci. Jedná se o WM (Washington Mutual). Mám možnost se někde bránit proti takovému nefér jenání ? Mohu někde uplatnit nárok na úhradu škody ? Asi nebudu sám... Lze to nějak zevšeobecnit ? Děkuji.
    Muff
  •  
    27.01.2009 11:27

    Všechny státy EU se v době krize vrhly ve velkém do záchrany bank i průmyslových podniků. Myslíte si, že tato pomoc obstojí před legislativou EU, která přímou pomoc státu podnikům, alespoň pokud vím, zakazuje?
    Petr S.
  •  
    27.01.2009 11:20

    Dobrý den, měla bych na Vás hned několik otázek. Specializujete se i na problematiku ochrany hospodářské soutěže: Jak se tedy díváte na snahy některých evropských vlád (např. francouzské) přímo či nepřímo podporovat automobilové výrobce? Je to v souladu s evropskou ochranou hospodářské soutěže? Proč Evropská komise dosud nevystoupila v této oblasti razantněji? A domníváte se, že je v pořádku hovořit o možnosti přímých podpor pro některá odvětví v ČR? Nebo bychom se snad mohli dočkat výrazně laxnějšího právního rámce ochrany hospodářské soutěže (z hlediska EU)? Marta N.
    Marta N.
  •  
    27.01.2009 11:17

    Dobrý den, jaká je podle Vašeho názoruhlavní role právních poradců v nadcházejícím období? Děkuji za odpověď
    M.D.
  •  
    27.01.2009 11:14

    Jak se díváte na omezování určitých obchodů na kapitálových trzích v době krize (např. zákaz krátkých prodejů a spekulací na pokles cen akcií)? Myslíte si, že je to účinný nástroj řešení krize nebo spíše marný pokus regulátorů?
    Vyskočil
  •  
    27.01.2009 10:57

    Dobrý den, je podle Vás stávající právní úprava insolvence dostatečná a efektivní?
    Kovář
  • státní podpora bankám
    27.01.2009 10:47

    Dobrý den, mám na vás takovou filozofickou otázku. Je podle Vás správné, že státy v době krize pomáhají bankám? Nebylo by podle ekonomické teorie volného trhu z dlouhodobého pohledu efektivnější, kdyby stát nezasahoval a došlo by tak k vyčištění trhu? Nejedná se o vytváření nerovných podmínek na trhu, kdy některé sektory podporu získají a jiné na ní nemají nárok? Díky. R.M.
    zvonař
  •  
    27.01.2009 10:39

    Jak dlouho funguje vaše kancelář? Domníváte se, že na advokátní kanceláře dolehne ekonomická krize? Je možné, že některé právní kanceláře skončí v letošním roce?
    Robert
  •  
    27.01.2009 10:36

    Jak se díváte na možnou pomoc státu vybraným sektorům či podnikům v Čechách v dnešní době. Zdá se vám to spravedlivé. Mohou se podniky, které nedostanou pomoc někde dovolat spravedlnosti ?
    Petr
  •  
    27.01.2009 10:35

    Současná složitá ekonomická situace přivádí některé podniky na pokraj bankrotu, ale banky jako hlavní věřitelé nečiní žádné razantní kroky ani k ozdravení, ani k uzavření problémových podniků. Souhlasíte s tímto názorem? Jaký bude podle Vás dopad současné situace na poskytování syndikovaných úvěrů, které zpomalují recesní situace, viz kauza České sklo?
    T. Silný
  • Tesco
    27.01.2009 10:26

    Dobrý den, jaký máte názor na aféru spojenou reklamou Tesca, ve které řetězec používá slogan „Tesco pomáhá v době krize.“ Sdružení SOS tvrdí, že Tesco zvyšuje v zákaznících strach z krize a využívá jej pro zvýšení svých zisků. Podle SOS je krize pouze mediální hit... Co si o tom myslíte? Děkuji za odpověď.
    zvonař
    • Re: Tesco
      27.01.2009 11:56

      dobrý den, jaký máte názor na šmírování na internetu, zejména povinnost ukládat listiny do Sbírky listin pod sankcí §125Trz a to ale za SITUACE, kdy je tato přístupná v elektronické podobě na internetu komukoliv, včetně podpisových vzorů statutárů a hospodářských výsledků!!.Taková otevřenost a zranitelnost těch co vytvářejí hodnoty nemá v Evropě obdoby.Uvažujete v rámci právnické lobby o příslušných změnách?.Dalším, excesem je , že se na katastr ukládá v rámci vypořádání dědictví nemovitostí celé usnesení soudu ohledně dědictví, třetí osoba tak získá dokonalý přehled o majetkovýxch poměrech dědice pokud jde o movité věci ( obrazy, mince, drahokamy, atd.), tedy další nesmysl, tím spíše že operát katastru nemovitostí je veřejně přístupný.
      rogy

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Investoři zažili nejlepší začátek roku za posledních 5 let
02.04.2024 8:03
Index S&P 500 si za 1. čtvrtletí 2024 připsal 10,11 pro...více

    Analýzy online