Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akciové trhy - Jízda na horské dráze ještě možná nekončí

Akciové trhy - Jízda na horské dráze ještě možná nekončí

30.07.2007 12:25

Strach z rozšíření krize na americkém hypotéčním trhu na jedné straně a silné makroekonomické fundamenty a dobré čtvrtletní výsledky firem na druhé straně způsobují na trhu nejistotu ohledně toho, kterým směrem se budou burzy dále vyvíjet. Hektické nákupy střídají prudké propady. Nervozita na trhu je tak velká, jako již dlouho ne, a mnohé naznačuje tomu, že tato horská dráha bude ještě nějakou dobu pokračovat.

Investoři totiž stále dostávají protichůdné signály. Problémy na americkém realitním trhu a z toho plynoucí krachy hedžových fondů vyvolávají obavy z toho nejhoršího, zatímco z ekonomických dat zatím nelze do budoucna žádné výrazné zhoršení vyčíst.

„Akciové trhy se v současnosti pohybují na poli napětí mezi robustními ekonomickými daty a potenciálními důsledky krize na hypotéčním trhu,“ říká analytik banky Unicredit Tammo Greetfeld. Největším problémem je přitom vývoj zisků ve finančním sektoru a důsledky případného nedostatku likvidity. Pokud by v USA skutečně došlo k obávaným dalším výpadkům u stavebních úvěrů, musely by americké banky poskytování úvěrů do budoucna omezit. To by mohlo zatížit soukromou spotřebu i sklon firem k investování. Šéf Fedu Ben Bernanke nedávno varoval před možnými škodami ve výši 100 mld. dolarů.

Na Wall Street se již skloňuje výraz „credit crunch“, tedy úvěrová tíseň, která zdražuje peníze a mohla by utlumit ekonomický růst. V nejhorším případě, což je často slýchaná obava, by mohlo dojít k odlivu fúzí, v neposlední řadě u private-equity firem, které jsou motorem rally na akciových trzích. Alarmující znamení spařují mnozí v rychlém vyskočení rizikových prémií (spreadů) u firemních úvěrů. U dluhopisů s průměrným ratingem BBB tyto od května vystřelily z cca. 600 na 1800 bazických bodů. To negativně poznamenalo zejména bankovní společnosti na obou březích Atlantiku. V jejich účetních výkazech by mohla úvěrová tíseň působit velké škody. Jak v indexu Dow Jones, tak v DAXu patří tituly finančních institucí k těm, které poslední korektura postihla nejvíce. Pokud se potvrdí obavy, neomezí se důsledky potíží jen na bankovní a pojišťovací sektor. „Kvůli těmto a dalším zátěžovým faktorům, jako je vysoká cena ropy, považujeme za nepravděpodobné, že by indexy v následujících týdnech našly sílu dosáhnout nových maximálních úrovní,“ říká Greetfeld.

Ne všichni se však ztotožňují s širokými řadami pesimistů. „Představu, že potíže u druhořadých hypoték způsobí úvěrovou tíseň, považujeme za málo pravděpodobnou,“ říká analytik HSBC v Londýně Kevin Gardiner. Podle něj mají banky momentálně spíše problém s tím, najít dostatek těch, co by si úvěr vzali: „Průmyslové koncerny sedí na plných pokladnách a často si nemusí půjčovat vůbec žádný cizí kapitál.“ Rozšíření spreadů hodnotí Gardiner jen jako „normalizaci“, která podobně jako v letech 1996-1999 může přijít společně s růstem akciových indexů.

Uklidňující je podle analytiků také skutečnost, že výsledky společností za druhé čtvrtletí dopadly většinou pozitivně, když 17 z 20 společností z indexu Dow Jones, které dosud výsledky zveřejnily, naplnily nebo překonaly očekávání analytiků. Jen tři byly horší a mezi nimi nebyla žádná společnost z finančního sektoru. Gardiner z HSBC tak není jediný, kdo současný pokles považuje za příležitost k nákupu. Odhaduje, že by se koncem roku mohl DAX pohybovat kolem 8700 bodů a americký trh by si mohl připsat 6 %.

Podle Welt Online


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů