Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČNB rozhodla o ukončení platnosti padesátihaléřových mincí

ČNB rozhodla o ukončení platnosti padesátihaléřových mincí

02.08.2007 16:06
Autor: 

Bankovní rada České národní banky rozhodla o ukončení platnosti mincí nominální hodnoty 50 haléřů k datu 31. srpna 2008. Od 1. září 2008 tak nebude možné těmito mincemi platit za zboží ani služby.

"Hlavními důvody pro toto rozhodnutí je skutečnost, že 50haléře přestávají plnit základní funkci oběživa. V současné době je v oběhu 410 milionů kusů, což představuje 41 padesátníků na osobu včetně kojenců," říká Pavel Řežábek, vrchní ředitel a člen bankovní rady ČNB.

Doba výměny neplatných mincí komerčními bankami bude vyhláškou České národní banky stanovena na jeden rok. Toto období, které je stejné jako v předchozích případech ukončení platnosti bankovek nebo mincí, bude trvat od 1. září 2008 do 31. srpna 2009. Česká národní banka pak bude v souladu s připravovanou vyhláškou přijímat a měnit neplatné padesátihaléře ještě po dobu dalších pěti let až do konce srpna 2014.

Stejně jako v případě deseti a dvacetihaléřů, jejichž platnost skončila v roce 2003, přestaly mince v hodnotě 50 haléřů postupně plnit své funkce, zejména funkci oběživa. To v praxi znamená, že se z oběhu zpět do centrální banky vrací pouze 10 % mincí této hodnoty. Tento vývoj odráží změny v chování většiny účastníků peněžního oběhu, vývoj preferencí spotřebitelů, pokles významu mince této hodnoty v peněžním oběhu a její malou oblibu u veřejnosti.

Náklady na samotnou výrobu padesátihaléřů nejsou příliš vysoké a pohybují se v řádu milionů korun ročně. Vedle nich však je nutno vidět obtížně vyčíslitelné celkové náklady všech účastníků peněžního oběhu na zpracování těchto mincí, jejich distribuci a další manipulaci s nimi. Zatímco ostatní nominály mají ocelové jádro, které je povrchově upraveno niklem, mědí či mosazí, a lépe se s nimi manipuluje, padesátihaléře jsou vyráběny z hliníku, který se poměrně snadno otírá a znečišťuje počítací stroje. Ke zpracování padesátihaléřů navíc není možné využít běžné linky na mince a je proto nutné je zpracovávat ručně.

V souvislosti s ukončením platnosti desetníků a dvacetníků schválil Parlament České republiky v roce 2003 změnu zákona o ochraně spotřebitele, která jasným způsobem nastavuje mantinely obchodníků při zaokrouhlování "…při konečném účtování prodávaných výrobků a poskytovaných služeb v hotovosti se celková částka zaokrouhluje vždy k nejbližší platné nominální hodnotě zákonných peněz v oběhu."

"Obdobně jako dosud bude možné i nadále uvádět ceny zboží a služeb v haléřích a jejich násobcích. Současná praxe zůstane zachována a zaokrouhlovat na celé koruny se budou jen konečné položky nákupu pouze při hotovostních platbách. Dopad do inflace tak bude, stejně jako v případě ukončení platnosti desetníků a dvacetníků, stěží identifikovatelný," doplňuje Pavel Řežábek, vrchní ředitel a člen bankovní rady ČNB a dodává "předpokládáme také, že veřejnost uvítá, když peněženky zbavíme málo používaných mincí a jejich obsah se zpřehlední."

(Zdroj: Tisková zpráva ČNB)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data