Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Analytici: Čínské akcie letos prvně ovlivnily světovou scénu

Analytici: Čínské akcie letos prvně ovlivnily světovou scénu

31.12.2007 8:54
Autor: ČTK

Peking 30. prosince (ČTK) - Čínské akciové trhy letos poprvé vůbec zasáhly do dění na světových finančních trzích a svět si uvědomil, že na ně bude muset brát zřetel. Investoři letos v Číně utráceli za akcie jako nikdy předtím a tamní trh prošel kvůli tomu výraznými výkyvy za nových rekordů. S odvoláním na analytiky a obchodníky to napsala agentura AP.

Svět zpozorněl v únoru, kdy propad čínských akcií poprvé v historii vyvolal vlnu prodeje na velkých světových burzách. Kdysi přehlížený trh tak ukázal svou potenciální moc, s níž může zasáhnout do světových financí v následujících letech.

Dění ovlivnil hlavní index šanghajské burzy, který v únoru za jeden den spadl téměř o devět procent. Za celý rok si přitom nebývalých 97 procent připsal k dobru, čímž vykázal nejvyšší nárůst mezi největšími akciovými burzami světa.

Analytici ale varují, že blížící se rok 2008 nemusí být tak úspěšný. Předpokládají totiž, že výrazné výkyvy budou obchodování v Šanghaji doprovázet nadále. "Byl to nádherný vzestup," napsal v poznámce investorům analytik banky UBS. Dodal přitom, že trh v roce 2008 nemusí přinést tolik nadšení.

Mnoho Číňanů věří, že úřady udrží trh v rostoucím kurzu do srpnových olympijských her. Jsou tu ale i rizika. Peking se snaží udržet inflaci pod kontrolou a bude kvůli tomu muset dále zvyšovat úroky. Spojeným státům navíc kvůli krizi hypotečního trhu hrozí ekonomická recese, za níž by v USA klesla poptávka po čínském zboží.
Dalším znamením, že význam Číny na světové mapě akciových burz roste, jsou takzvané prvotní nabídky akciových emisí. Šanghaj se letos dostala v tomto měřítku na druhou světovou příčku, když firmy tímto prodejem do konce listopadu získaly 48,62 miliardy dolarů. Vyplývá to z dat světové federace burz.

Šanghaj tak předčila londýnských 43,47 miliardy dolarů i Hongkong, kde firmy vstupem na burzu získaly za 11 měsíců 31,8 miliardy USD. V New Yorku, který si prvenství udržel, tato suma podle federace činila 52,06 miliardy dolarů.

V letošním roce vyslechly volání čínské vlády po nových emisích na trhu například uhelná těžební společnost China Shenhua Energy a banka China Construction Bank. Kabinet usiluje o to, aby se novými emisemi zlepšilo zastoupení kvalitních titulů na burze.

Letos se například očekává prvotní nabídka akcií největšího čínského mobilního operátora China Mobile. Podnik se během několika měsíců chystá pustit na trh akcie, za něž chce získat deset miliard dolarů.

Význam dvou hlavních čínských burz v Šanghaji a Šen-čenu sice roste, zahraniční investoři mají ale výrazně omezenou působnost a trhy v podstatě od zbytku světa dělí zeď. Zahraniční firmy své akcie na tyto trhy uvést nesmějí a investoři z ciziny mohou nakoupit jen omezené množství akcií třídy A, s nimiž se obchoduje za čínské jüany.

Čínské akciové trhy mají totiž stále za hlavní úkol získávat peníze pro státní společnosti. Za tímto účelem také na začátku 90. let vznikaly. Důvěru investorů pak pomohly obnovit reformy namířené proti bujícím cenovým machinacím, po nichž se zpřísnily požadavky na zveřejňování dat firmami.

Před nynějším boomem se čínské akciové burzy potýkaly roky se skandály, které držely jejich ceny na několikaletých minimech. Někteří obchodníci se sice obávají, že se proti nešvarům neudělalo dost, analytici a investoři i tak předpovídají růst cen a indexů. Ekonomika Číny v příštím roce i poté podle odhadů stoupne zřejmě o 11 procent, přestože se úřady snaží tlumit růst investic a inflaci, napsala tisková agentura.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data