Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Orco: Skupina akcionářů s více než 10% podílem žádá odchod managementu, akcie míří vzhůru

Orco: Skupina akcionářů s více než 10% podílem žádá odchod managementu, akcie míří vzhůru

25.03.2010 9:08
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Rozšířeno o navrhované vedení a reakci Orco: Skupina akcionářů, držících více než 10% podíl na hlasovacích právech v developerovi Orco  Property Group, požaduje svolání mimořádné valné hromady společnosti, jejímž cílem bude odvolání stávajícího vedení Orca v čele s jeho šéfem Jean-Francois Ottem a jmenování nového vedení společnosti. Akcionáři uvedli, že Orco má ke svolání valné hromady 30 dní, stojí v prohlášení sdružení akcionářů dnes vydaném v Praze, Lucemburku a Paříži. "Orco zatím neobdrželo žádné oficiální dokumenty a proto věc zatím nebude komentovat," uvedla mluvčí developerské skupiny Petra Zdeňková.

"Ztratili jsme důvěru v ředitele spočnosti a předsedu jejího představenstva (Otta). Po celém roce pod soudní ochranou francouzského soudu selhal při roli snižování dluhu , který paralyzoval celou společnost a zničil veškeré naděje na její znovuoživení," stojí v prohlášení akcionářské skupiny ústy Jean-Pierre Matteie, bývalého šéfa pařížského obchodního soudu, reprezentujícího dva z akcionářů.

Návrhem sdružení akcionářů je jmenování Jean Pierre-Matteie, Anne-Marie de Chalambert, Jeana Coeroliho, Emile Ferenczy, Jeana Van Den Esche a Patricka Aubarta do představenstva společnosti v čele s Matteiem.

"Nejvyšší prioritou nového vedení bude snížení konsolidovaného dluhu o nejméně 25 procent, na čemž závisí přežití společnosti. Společnost potřebuje postor pro investice a růst na základě finančního zdraví, ziskovosti a udržitelném obchodním modelu," uvedl Mattei. "Obracíme se na další akcionáře s výzvou k podpoře tohoto rozhodnutí, abychom mohli Orcu a jeho zaměstnancům poskytnout novou motivaci a obnovit hodnotu pro akcionáře."

Orco Property Group drží aktiva napříč několika segmenty nemovitostního trhu ve střední Evropě, Německu a Rusku. Objem vydaného dluhu dosahuje 1,6 miliardy eur v porovnání s dosaženým EBITDA v roce 2008 na úrovni 65 milionů EUR. Za poslední tři roky akcie firmy propadly ze 130 EUR na 7 EUR.

Včera společnost Orco informovala, že firma Millenius Investments dosáhla 7,74% podílu na hlasovacích právech společnosti. Orco rovněž informovalo, že představenstvo společnosti rozhodlo o změně programu valné hromady plánované na 25. března pro držitele warrantů 2014. Má být projednán pouze první ze dvou navrhovaných bodů měnících podmínky, týkající se posunu data expirace do 31.12.2019.

Akcie Orca dnes na pražské burze posilovaly v reakci na krok skupiny akcionářů až o více jak sedm procent. Aktuálně (10:45) titul obchoduje na 206 Kč se ziskem 5,1 procenta.

Pařížský obchodní soud prodloužil developerské skupině Orco Property Group soudní ochranu před věřiteli do 25. června tohoto roku. Orco podle svého prohlášení nyní dokončuje plán záchrany, který bude zástupcům věřitelům představen na konci března. Ti pak budou mít měsíční lhůtu na vyjádření k navrhovaným podmínkám. Pokud jde o oblast dluhopisů, záchranný plán bude prezentován každému zástupci držitelů dluhopisů. Termín prezentace záchranného plánu je nastaven na 30. března, tedy shodně s auditovanými účetními výkazy za rok 2009.


Vizitky kandidátů do nového představenstva Orco Property Group:

Jean-Pierre Mattei


Jean-Pierre Mattei, 59 let, bývalý Prezident obchodního soudu v Paříži a realitní developer, patří mezi odborníky na komplexní případy restrukturalizace podnikových dluhů. Podílel se například na jednání o restrukturalizaci dluhu společnosti Eurotunnel. Jean-Pierre Mattei je čestným předsedou Evropské Akademie pro Řešení Konfliktů (College européen de résolution des conflits) a předsedou Sdružení na Obranu Investorů ve Francii (Association de Défense des Investisseurs en France ADIF). Jean-Pierre Mattei bude navržen do funkce předsedy představenstva společnosti Orco Property Group.

Anne-Marie de Chalambert

Anne-Marie de Chalembert, 67 let, je odbornicí na evropský trh nemovitostí. V minulosti zastávala funkci generální ředitelky společnosti VLGI Immobilier, výkonné ředitelky pro oblast nemovitostí ve společnosti Generali Francie a následně ředitelky Generali Real Estate Europe. V současnosti je členkou představenstva společnosti Fonciere des Régions a Nexity.

Jean Coeroli

Jean Coeroli, 59 let, je ředitelem advokátní kanceláře CSF Whitcomb, která se zabývá poradenstvím v oblasti finanční restrukturalizace, a zároveň členem představenstva několika společností. Jean Coeroli působil většinu své kariéry v bankovním sektoru; stal se generálním ředitelem společnosti Compagnie 1818 (Soukromá banka patřící do skupiny Caisse d'Epargne) a členem vedení banky Intesa San Paolo (dnes Banka Palatine). Od počátku své kariéry v bance Banque Nationale de Paris (BNP) až po jmenování ředitelem společnosti EUROSIC Crédit-Bail Immobilier (skupina Caisse d'Epargne) se Jean Coeroli podílel na mnoha finančních transakcích v oblasti nemovitostí.

Emile Ferenczy

Emile Ferenczy, 50 let, má dlouholeté zkušenosti v oblasti nemovitostí. Založil několik investičních fondů ve střední a východní Evropě a zabývá se rovněž investičním poradenství v tomto regionu. Emile Ferenczy je členem představenstva společnosti Reig Capital Group, kde aktivně řídil investici do společnosti Société Fonciere Lyonnaise, a též poradcem skupiny Immobiliaria Colonial. Emile Ferenczy je francouzsko-maďarské národnosti.

Jean Van Den Esch

Jean Van Den Esch, 61 let, je členem představenstva několika společností a uznávaným odborníkem v oblasti Corporate Governance. Jean Van Den Esch působil řadu let v advokátní kanceláři Fidal jako právník specializující se na komerční právo.

Patrick Aubart

Patrick Aubart, 59 let, je ředitelem účetní firmy Aubart & Associates. Patrick Aubart se specializuje na fúze a akvizice společností a řízení podniků v insolvenčním řízení. Před více než deseti lety založil skupinu evropských účetních expertů Channel Group International, která je zastoupená v různých zemích Evropské unie.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data