Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Stratég RBS: Svět potřebuje osobnosti typu Reagana či Thatcherové, bez nich čekají trhy jen další pády

Stratég RBS: Svět potřebuje osobnosti typu Reagana či Thatcherové, bez nich čekají trhy jen další pády

08.06.2010 16:57
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

K vyřešení současného zbědovaného stavu hlavních západních ekonomik svět potřebuje silné politické osobnosti, které v minulosti představovali Ronald Reagan či Margaret Thatcherová. Rozzlobení američtí voliči se upnou zpět na pravou část politického spektra, uvedl hlavní stratég Royal Bank of Scotland Bob Janjuah s tím, že dokud nedojde k zásadní změně ve způsobu vedení států, hlavní akciové trhy čekají další ztráty a investorům může doporučit investice do zlata.

„Vývoj ve Spojených státech ve střednědobém výhledu bude klíčový a politické spektrum projde zásadní změnou. Zejména ve středu země je 220 milionů rozzlobených voličů, kteří jsou přesvědčeni, že stimulační balíky peněz byly spáleny v zájmu bank, které nás podle těch voličů přivedly do současné situace,“ uvedl Janjuah. Podle něj svět žádá klíčové reformy a silné osobnosti k jejich prosazení. Zejména Spojené státy a Velká Británie potřebují zvolit nové Reagany a Thatcherové, aby trhy mohly nastoupit k dlouhodobému býčímu trendu,“ uvedl. Podle Janjuaha to byli tito lidé, kteří silou svých reformních kroků položili pevné základy příznivému vývoji v dalších 20 letech a vyspělé ekonomiky tuto změnu zoufale potřebují i nyní.

Stratég RBS, který se účastnil zasedání G20, varoval ty, kteří spoléhají na pozitivní náznaky oživení americké ekonomiky, že pouze žijí svůj sen. „Odpovědí politiků a autorit na krizi byla ohraná cesta chrlení nového dluhu. Během příštích měsíců a let se tato politika zásadně obrátí,“ uvedl Janjuah s tím, že privátní sektor velmi dobře rozeznává, co je udržitelné a co ne – i směrem k selhávání současných snah o vládními výdaji tažený růst či usměrňování eura. „Firmy, spotřebitelé a teď už i vlády musejí výrazně omezovat své výdaje, což povede k utlumení doposud vykazovaného růstu napříč světem,“ uvedl analytik RBS. Jeho odhadem je pro období příštích tří až pěti let 5% růst v Číně, 1,5 % v USA a stagnace v Evropě. „V průběhu příštích šesti měsíců (v USA) zaznamenáme deflaci v privátním sektoru vedoucí k poklesu výnosů na 10letých dluhopisech ke dvěma procentům. Pochopíme hloubku omylu centrálních autorit v úsilí nastartovat globální ekonomiku cestou kvantitativního uvolňování v rozsahu deseti až 15 bilionů dolarů,“ uvedl.

Ve Spojených státech se v méně než poločase vládnutí Baracka Obamy objevují první odhady hovořící (v souladu s Janjuahovou poznámkou o 220 milionech rozzlobených voličů) o tom, že bude po dlouhé době prvním prezidentem na jedno funkční období. Tedy, že svůj mandát v roce 2012 neobhájí. Greg Valliere, hlavní analytik pro oblast politiky v Potomac Research Group, mezi faktory, které by mohly k pádu Obamy přispět, jmenuje výraznou změnu v politických preferencích v souvislosti krize směrem doprava (tlak pocitu oněch promrhaných peněz ve prospěch bank), katastrofu vyvolanou havárií prošiny BP v Mexickém zálivu (vyčítána nedostatečná pozornost tématu a ztráta politických bodů) a také ochladnutí médií, která začínají publikovat nepříznivě ohledně ekonomického „oživení“, ropné katastrofy či pro Američany klíčové zdravotnické reformy. Nepříznivě se podle Valliera pro Obamu vyvíjí takzvaná Electoral College Map, pomocí které výzkumná skupina předpovídá úspěch ve volbách v posledních třech desítkách let. Zatímco v roce 2008 John McCain získal 173 hlasů, změny preferencí signalizované v devíti státech USA nyní přihrávají republikánům celkem 268 hlasů. „Obama je dostatečně chytrý na to, aby rozpoznal, že musí ustoupit od politiky silného státu. Levice je na něj rozzlobená, ale v podstatě nemá kam jít. Obama se tedy bude sunout do středu politického spektra z ryze pragmatických důvodů snahy o úspěšnou další volbu. Éra aktivismu je u konce a s ní éra silné rozsáhlé vlády. Obama půjde buď cestou „hluchoty“ Jimmyho Cartera nebo cestou Billa Clintona, který přežil dlouho právě skrze proklamace, že éra masivní vlády je někde za námi,“ říká Greg Valliere.

Stratég RBS Bob Janjuah, který je řazen do tábora medvědů, v současném období pro medvědí vizitku nepřekvapivě radí investorům uchýlit se ke zlatu a do akcií s rozsáhlou kapitalizací a nízkým zadlužením, nejlépe s potenciálem pozitivní reakce na vývoj v Asii. Čemu se doporučuje obloukem vyhnout je sektor bank. „Na mezibankovním trhu vidíme zamrznutí opakující situaci let 2007 a 2008,“ uvedl Janjuah s tím, že dokud neuvidí kompletní bilanci bank, nikdy by její akcie nekoupil. Skeptický je k růstu Wall Street. „Na rozdíl od předchozího vývoje je úroveň indexu S&P 500 v období posledních deseti let jednoduše flat. Chcete-li realizovat zisky na akciích, zapomeňte konečně na beta faktor a nastudujte si alfu,“ dodal s lehkou nadsázkou.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC, Potomac Research)


Váš názor
  • RR
    09.06.2010 11:54

    Je nutné, aby přišel politik jako Reagan a srovnal Rusko, Irán a KLDR. Pak bude klid a prosperita.
    Dan
  • východ takovou osobu má
    08.06.2010 21:30

    Je to Vladimir Putin,jistě to není kantor Ideál,ale bez něj by bylo Rusko na kusy.Za Jelcina CIA počítala s rozpadem Matičky Rusy až na 44 částí.Časem a nebude tak dlouho trvat budou bohatší než Česko.
    mira s
    • Re: východ takovou osobu má
      08.06.2010 23:28

      Bla, bla, bla!
      drak
      •  
        09.06.2010 6:40

        Jo viděl jsem to na vlastní voči co je tam boháčů, Putin je malaďoc.
        Whisky
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data