Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Německo terčem kritiky: Exportní boom země dusí okolní ekonomiky

Německo terčem kritiky: Exportní boom země dusí okolní ekonomiky

18.08.2010 14:49

Německá ekonomika je označována za tahouna oživování evropského regionu. Ve druhém čtvrtletí vykázala nejrychlejší tempo hospodářského růstu od sjednocení východní a západní části a obrovský nárůst exportu, který vytáhl červnový obchodní přebytek na 12,3 miliardy eur z květnových 10,6 mld. EUR, je hlavním motorem oživení. Je ale zároveň jediným motorem, upozorňují někteří ekonomové, podle nichž je konkurenceschopnost německé ekonomiky tak vysoká, že je až na škodu.

Zatímco německé dluhopisy jsou stále velice atraktivní pro investory, kteří slyší na rozpočtové škrty Angely Merkelové do výše 80 miliard eur, výrazná závislost ekonomiky země na zahraniční poptávce ji činí zranitelnou v případě zhoršení globálního výhledu. „Německo musí zapracovat na domácí poptávce. Ne každý může vyvážet, někdo musí také dovážet,“ řekl Andrew Bosomworth, portfolio manažer společnosti Pimco. Zahraniční prodeje tvořily v roce 2009 celkem 41 % celkového HDP Německa, ve srovnání s 13 procenty v Japonsku a 11 % pro Spojené státy. Závislost německé ekonomiky na zahraniční spotřebě je tak takřka čtyřnásobná oproti té americké.

Podle Mezinárodního měnového fondu (MMF) dosáhne letos celkový přebytek běžného účtu Německa 5,5 % HDP. Přebytek Číny, která má tradičně silný vývoz na úkor domácí spotřeby, odhaduje MMF na 6,2 % HDP, v porovnání s deficitem běžného účtu USA, který by měl dosáhnout 3,3 % HDP. „Každý, kdo si myslí, že Čína má problém, si musí uvědomit, že ho má Německo,“ řekl laureát Nobelovy ceny za ekonomii Joseph Stiglitz, podle něhož by největší ekonomika Evropy měla začít podporovat domácí spotřebu a investice.

Mohlo by vás zajímat: JPMorgan: Čína se v další pětiletce zaměří na posílení soukromé spotřeby

Zástupci Německa se proti podobným výtkám ostře ohrazují. „Nevzdáme se své silné stránky jen proto, že naše výrobky jdou v zahraničí na odbyt lépe než ostatní. To by byla špatná reakce na rostoucí konkurenceschopnost evropského kontinentu,“ uvedla spolková kancléřka Angela Merkelová. A podle čerstvých odhadů očekává německé ministerstvo průmyslu zdvojnásobení letošního tempa růstu na 3 %. Úřad považuje růst tamní ekonomiky za „velmi robustní“ vzhledem k tomu, že už nezávisí pouze na tradičně silném vývozu. Rostoucí investice i spotřeba na domácím trhu činí zemi více nezávislou na konjunkturních poklesech v zahraničí, uvedl úřad (více v článku ZDE).

Od spojení západní a východní části Německa vzrostla soukromá spotřeba v zemi o 21 procent v souvislosti se stejně velkým nárůstem čistého příjmu. Pro srovnání, Spojené státy navýšily za sejnou dobu příjem o 71 procent, což vedlo k 75% nárůstu spotřeby obyvatel. „Soukromá spotřeba bude nadále stagnovat vzhledem k tomu, že autority nedovolily silnější růst příjmů. Příjem a spotřeba ruku v ruce,“ řekl ekonom Dekabank Andreas Scheuerle.

Kritici německé politiky tvrdí, že neochota vlády Angely Merkelové posílit domácí hospodářství dusí exportní možnosti okolních zemí, kterým by zvýšená poptávka ze země s 82 miliony obyvatel značně pomohla. Známý investor George Soros uvedl, že „škrtáním v rozpočtu a odmítáním zvýšit mzdy, což by kompenzovalo pokles kupní síly eura, ztěžuje Německo situaci ostatním zemím, které potřebují obnovit konkurenceschopnost svých ekonomik“. „Úspěšně jsme vybudovali jednu z nejkonkurenceschopnějších ekonomik světa, tak proč bychom to vše měli zahodit tím, že nyní zvýšíme mzdy?“ kontruje ekonom Deutsche Bank Thomas Mayer. „Zvýšením mezd bychom zvýšili nezaměstnanost. Takto trestat své vývozce, kteří jsou naším pokladem, by bylo slabomyslné,“ dodal Mayer.

Čtěte také: Dvojrychlostní dilema Evropy

Prezident Bundesbank Axel Weber označil snahy vinit Německo za problémy ostatních zemí za pochybné. „Proces vývoje Německa během dekády před krizí by měl jít spíše příkladem pro ostatní,“ dodal. Německá zdrženlivost v utrácení je částečně věcí kulturního charakteru obyvatel, domnívá se Thomas Kemmsies z Nomura Asset Management. „Jsme jako Japonci, potrpíme si na kvalitu, koupíme raději jeden nůž a pořádný. Nemáme ani v genech půjčovat si na spotřebu,“ dodal.

(Zdroj: Bloomberg)


Váš názor
  • Euro
    19.08.2010 9:17

    Nemělo by to být vlastně naopak? Ostatní země v e-zóně by měly snížit mzdy, pokud nemohou konkurovat. Devalvací to učinit nemohou. Vinit Německo za to, že je konkurence schopné, je směšné a zviditelňuje to paradoxy společné měny v nejednotném ekonomickém prostředí, kde všichni chtějí být stejně bohatí.
    x1024
  • Kupředu levá
    18.08.2010 17:20

    jen z řady nevyčnívat... Jen ať je všude stejná mizérie! Když nám chcípla koza, tak ať taky sousedovi. Jestli von neměl taťka Klaus pravdu, že to Euro je od začátku projekt politického inženýrství, který se jednoho dne tvrdě střetne s ekonomickou realitou.
    Skeptik
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university