Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
QE2 a obavy z deflace, která nepřichází

QE2 a obavy z deflace, která nepřichází

16.11.2010 19:39
Autor: Rostislav Plíva, Patria Finance

Je to zhruba něco málo přes týden, co nejvyšší měnová autorita Spojených států, Federální rezervní systém, rozjel další kolo měnových injekcí tzv. QE2. Nehodlám rozebírat to, že Fed si musí najít jiné způsoby, jak dostat do systému peníze, když už prostší nástroje jako snižování sazeb nejsou možné, spíše se hodlám zaměřit na to, s jakým zdůvodněním Fed přišel a jaké podpory se mu dostalo od „liberálních“ (rozuměj levicových) médií, jakým je například New York Times, či ekonomů v nich píšících jako třeba Paul Krugman.

Ospravedlněním pro horečnaté zvyšování peněžní báze má být údajné nebezpečí deflace. Zatím ale ceny nijak závratně neklesají a už vůbec ne ty, jejichž pokles by měl podle Fedu způsobit budoucí deflaci. Je až s podivem, jak mnoho mainstreamových ekonomů bije na poplach před deflační pastí, do které se mohou Spojené státy dostat. Někteří rádi současnou situaci přirovnávají k „Japonské ztracené dekádě“, jako právě již zmiňovaný Krugman ve svém blogu: http://krugman.blogs.nytimes.com/2010/10/18/just-call-him-bernanke-sama/

Viz. jeho graf:
Krugman

Argumentace klesající křivkou CPI, tedy indexem spotřebních cen, je jistě zajímavá a pro neznalého člověka snad i výmluvná, ale i zde platí Churchillovo „Věřím jen těm statistikám, které si sám zfalšuji.“

Sám Krugman používá takzvané „jádrové CPI“. Řekněte sami, co je to za „jádro“, když tento „jádrový“ ukazatel neobsahuje ceny potravin a energií.

Zde je první problém. Ceny energií pro domácnosti podle statistik samotné vlády USA za posledních 12 měsíců narostly o více než 5 %. Ceny potravin i přes narůstající zájem o levné potraviny v takzvaných „Dollar stores" vrostly o 1,4 %, což, i když je relativně malé číslo, je stále více, než onen „jádrový CPI“ a přispěly by tedy k jeho zvýšení. Podle některých údajů může být dané číslo ještě vyšší (http://www.cnbc.com/id/40135092)

Problém číslo dvě se odrazil v posledních třech měsících na akciovém trhu. Deflační spirála by jistě byla poznat na trhu aktiv stejně rychle a vzhledem k možnostem reakce a dostupným technologiím dokonce mnohem rychleji, než na trhu spotřebního zboží. Více než 20% nárůst hlavních amerických akciových indexů za poslední tři měsíce je jako protiargument sám o sobě dosti výmluvný. Ze stejného důvodu, tedy rychlé reakce na měnové stimuly nejsou pravděpodobně akcie zahrnovány do žádného indikátoru spotřebních cen, třebaže z hlediska ekonomie by tam jako „budoucí“ spotřeba mohly být. Není také náhodou, že kromě akcií i jiná třída aktiv, nemovitosti, které jsou jistě svým způsobem spotřebovávány, byla dříve z indikátoru CPI vyloučena. Postaral se o to bývalý president Fedu Greenspan, který se nejprve zasazoval o vyloučení cen starších nemovitostí a později prosazoval i vyloučení cen nových nemovitostí. Bezprecedentní nárůst cen domů, ke kterému došlo v posledních dvaceti letech a který byl důsledkem uvolněné měnové politiky, by ho totiž jistě odsunul z pozice monetárního guru. Pokud by byl zobrazen v nárůstu CPI, tak by totiž ukázal, že nemalá část hospodářského růstu USA a růstu bohatství domácností během jeho éry, byla spíše jen nominální, než reálná a právě proto zadělávala na problémy, kterým musíme čelit dnes.

Problém číslo tři souvisí se samotným zaznamenáváním a měřením nárůstu cen jen podle koše spotřebního zboží. Zatímco onen „jádrový CPI“ nezahrnující mnoho věcí základní spotřeby neroste, tak PPI, tedy index cen producentů, v USA za posledních 12 měsíců vzrostl o rovná 4 %. Ještě hůře je na tom index cen „surových vstupů“, který za stejné období přidal přes 20 %. Se znalostmi o průbězích hospodářských cyklů lze říci, že nás prakticky s jistotou v blízké budoucnosti čeká konec jednoho z nich. Blížící se konec se totiž téměř vždy začne projevovat nárůsty cen, které jsou nejvzdálenější od konečné spotřeby a postupně se tyto nárůsty posouvají blíže ke konečné spotřebě. Ve chvíli, kdy tam již dosáhnou, začíná recese spojená s nezaměstnaností.

Mám-li si zavěštit já, tak to, čeho se z dlouhodobého hlediska obávám, je stagflace. Tedy ekonomický pokles spojený zároveň s inflací. Něco podobného, co se stalo v 70. letech. V té době se to svedlo na chamtivé arabské šejky a drahou ropu bez ohledu na to, jakým ekonomickým nesmyslem toto vysvětlení bylo. Jsem zvědavý, kdo bude obětním beránkem dnes.

(všechny statistické údaje lze nalézt na stánkách Fedu v St. Louis: http://stlouisfed.org/, který vřele doporučuji jako zdroj zajímavých informací.)


Váš názor
  • Palec nahoru
    17.11.2010 9:06

    Pěkný článek. Plíva je jeden z mála lidí, kteří dělají práci, které rozumějí.
    HoFFmaNN
  •  
    16.11.2010 22:58

    Gee, jde to i bez fiba a spol. Díky. Ale stejně si myslím, že s nezaměstnaností to bude spíš jako v době Dlouhé deprese v předminulém století. I tehdy nastávala změna paradigmatu - jedna velmoc, ve které právě docházelo k industriální revoluci, střídala druhou - nebyla vyčerpávána válkami jako Evropa (obč. válku měly S.S. už za sebou). Stejně jako nyní se řešil obrovský nárůst peněz, které se dostávaly do ekonomiky (francouzské reparace z prusko-francouzské války), což uspíšilo demonetizaci stříbra a přechod ke zlatému standardu. Krize propukla 1873 krachem na Vídeňské burze a nastalá panika ukončila železnicovou horečku. Pád Union Générale 1882 způsobil kolaps fr. akciového trhu, nastalo období deflace s dlouhou ohromnou nezaěstnaností. Nezaměstnaní ovšem nebyli po konci této dlouhé krize přijati nazpět do svých oborů, které se mezitím masívně modernizovaly a nepotřebovaly tolik lidské síly, ale vznikaly obory nové - hlavně služby, které byly do té doby vyhrazeny pohodlí feudálů a zbohatlíků. Nějaký takovýto skok zřejmě bude muset nastat i nyní a není možné si myslet, že nezaměstnanost by se měla co nejrychleji vyřešit, a neustále sledovat její počty. Nano-, bio- a jiné technologie asi moc pracovních míst nepřinesou, takže mě zatím napadají zas jenom ty služby. Zřejmě výroby a služby pro stárnoucí baby-boomers (a pak přesídlení na jinou planetu ;-)
    Kalka.
    •  
      17.11.2010 11:18

      Přesídlení je viruální scifi pro následující produktivní generace, které nenjadou uplatnění či zaměstnání. Peníze se již dnes velmi virtualizují a virtuální peníze budou pro všechny tyto lidi nevytvářející hodnoty medikamentem. Jejich činností bude tzv.zábava na virtuálních sítích, za viruální peníze, výměnou za sociální smír. Podle hesla "kdo chatuje, právě v tu chvíli nic nepotřebuje" (v Čechách budou někteří chatařit, dokud jim nedojdou fyzické peníze). Jinak obsahová linie článku je výstižná.
      Mudrc
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university