Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Maďarská vláda popravuje soukromý pilíř spoření na penzi. Těm, kdo nepřejdou pod státní, sebere 70 %

Maďarská vláda popravuje soukromý pilíř spoření na penzi. Těm, kdo nepřejdou pod státní, sebere 70 %

25.11.2010 18:12
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Maďarská vládní koalice se vydala ve šlépějích Argentiny roku 2001 a chystá se de facto znárodnit systém povinného soukromého penzijního spoření ve fondech. Svým obyvatelům dala "na výběr". Zaměstnanci spořící si na penzi v soukromých fondech buďto převedou své prostředky zpět ke státu, nebo se rozhodnou se vládnímu požadavku postavit a v takovém případě to ale pro ně bude znamenat ztrátu zhruba 70 procent svých odvodů na penzi. „Je to nacionalizace privátních penzijních fondů,“ uvedl bez diplomatických slov David Nemeth, ekonom ING v Budapešti. Ministr hospodářství Matolcsy krok oznámil včera. Jeho motiv je jasný – dostat 3 biliony forintů (14,5 mld. USD) spravované privátními penzijními fondy pod kontrolu státního rozpočtu. Tím vláda dosáhne redukce veřejného dluhu a rozpočtového schodku.

Maďarsko tak pohřbívá systém povinného soukromého penzijního spoření budovaný po více jak deset let výměnou za snahu o změnu nálepky nejzadluženější země střední a východní Evropy v rámci EU. V dnešní aukci vládních dluhopisů se zemi nepodařilo upsat plánovaný objem dluhu, forint ztrácí a výnosy na dluhopisech rostou nad hodnoty v červenci, kdy trhy ovládala panika z možného bankrotu země. „A bude hůř. Výnosy dále porostou, protože toto rozhodnutí vlády zmrazí poptávku po maďarském vládním dluhu, která dosud plynula právě ze strany penzijních fondů,“ varuje Attila Eszes, obchodník s dluhopisy v rámci KBC v Budapešti.

Krok maďarské vládě umožní „řešit“ současnou situaci, ale udělá v penzích další díru do budoucna. Vláda v čele s premiérem Orbánem použije platby do penzijních fondů na vyplácení současných penzí, což rozpočtu umožní snížit schodek, se kterým by se vláda touto cestou chtěla dostat pod 3 procenta HDP již příští rok ve srovnání s dosavadním cílem 3,8 % HDP. „Ve státním penzijním systémů je hluboká díra,“ uvedl ministr Matolcsy v parlamentu. „Vládní příjmy na penze zaostávají za potřebnými výdaji o 900 miliard forintů. To není jakkoli udržitelné,“ uvedl. Lidí, kteří spoří do soukromých plánů od roku 1998, je dnes v tomto soukromém systému skrze penzijní fondy přes 3 miliony. Zaměstnavatel z jejich platu do systému posílá 24 procent a sám zaměstnanec pak dalších 10 procent. Aktiva penzijních fondů budou automaticky převedena pod státní systém k 31. lednu roku 2011, pokud se majitelé penzijních plánů (tedy spořící lidé) nerozhodnou, že tak učinit nechtějí. Pak ale ztratí oněch zhruba 70 procent příspěvku na penzi, protože vláda navrhla, aby soukromé fondy oněch 24 procent placených zaměstnavatelem nedostávaly (zaměstnanci v soukromém fondu by tedy zůstalo jen oněch 10 procent, tedy cca 29,4 % celkového odvodu a 24 % placených zaměstnavatelem by mu de facto propadlo). Přibližně polovinu z aktiv penzijních fondů tvoří státní pokladniční poukázky. Ty mají být po převodu financí pod státní správu ihned zrušeny. Maďarská asociace penzijních fondů se okamžitě obrátila na Ústavní soud. Jeho kompetence ale Orbánova vláda také výrazně oslabuje. Dále zvažuje Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Odezva finančních trhů na krok vlády je zřejmá – forint k euru ztratil v listopadu přes 2 % a HUF je nyní vůbec nejhůře performující světovou měnou. Dnešní aukce přinesla státní kase 30 ze 40 plánovaných miliard forintů pouze 12měsíčních poukázek a to za cenu akceptace průměrného výnosu 6,04 % místo 5,94 % v minulé aukci splatnosti před dvěma týdny (s kratšími splatnostmi obvykle problém s upsáním i v případě problémů země nebývá). Výnos 10letých vládních dluhopisů je nejvýše od 7. června, nad úrovní 7,8 procenta. „Změny penzijního systému jasně zvyšují dlouhodobé riziko proti krátkodobému efektu zlepšení rozpočtového schodku a veřejného dluhu, který navíc považujeme za iluzorní,“ uvedl analytik BNP Paribas ve Varšavě Michal Dybula. Podle něj je nasnadě odezva v podobě snížení ratingu země. Ztráta maďarské burzy se přiblížila třem procentům.

S problémy penzijního systému bojují také další země v CEE, ovšem jinými cestami. Polský premiér Donald Tusk včera oznámil, že země vydá dlouhodobé dluhopisy, kterými bude soukromým penzijním fondům kompenzovat dočasný odtok příspěvku některých zaměstnanců ve prospěch státu. Konkrétní návrh chce představit příští týden. Litva omezila výši příspěvků do soukromých fondů loni, Estonsko oznámilo zmrazení příspěvků do penzijních fondů s platností do konce letošního roku v dubnu 2009 a obnoví je v lednu příštího roku. V Bulharsku soukromé penzijní fondy poskytnou pod státní kontrolu 20 % z investovaných aktiv na krytí výplat penzí do roku 2014 v zájmu zbrždění prohlubujího se deficitu. To znamená zhruba 100 milionů lev či 68 milionů dolarů. Tamní fondy kryjí zhruba 100 tisíc zaměstnanců pouze určitých profesí, které odcházejí do důchodu předčasně.

(Zdroj: Bloomberg, AP)


Váš názor
  • ani bych
    26.11.2010 9:44

    se nedivil, kdyby se časem stalo něco podobnýho i tady.
    tk69
    • Re: ani bych
      26.11.2010 10:32

      Copak tady, ale kdekoliv jinde. A nejen v Evrope. Asi je nam vsem jasny, ze nejaky penzijni sporeni nema smysl, protoze za tech 30/20/10 let co kazdymu z nas zbyva do duchodu urcite prijde nejaka vlada, ktera ty penize proste zabavi a nazdar. To, ze penzijni odvody jsou ze zakona povinne, je zase dalsi vec, za kterou by politici zaslouzili nakopat. To je proste tak, kdyz se nekomu do spravy vlozi cizi penize, za ktery nema zadnou odpovednost, ale ma moc rozhodnout o jejich osudu. Yeah, banky, divam se taky vasim smerem.
      Cedr
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m