Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Eichengreen: V Evropě nepropásnou jedinou příležitost, jak udělat věci ještě horší; je třeba bezohledná pravda

Eichengreen: V Evropě nepropásnou jedinou příležitost, jak udělat věci ještě horší; je třeba bezohledná pravda

06.12.2010 7:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Irský záchranný balíček znamená pohromu. O ECB, Evropské komisi a německé vládě lze říci jedno: Nikdy nepromeškají příležitost, jak udělat věci ještě horší. Říkám to s bolestí, protože jsem na této straně Atlantiku pravděpodobně největší zastánce eura mezi ekonomy. Ne proto, že bych si myslel, že eurozóna je perfektní monetární unií, ale proto, že jsem vždy zastával názor, že Evropa s národními měnami by byla ještě nestabilnější. Věřím také projektu větší Evropy, ale chyby evropského a německého vedení mě vedou k přehodnocení tohoto názoru.

Irský „program“ neřeší vůbec nic. Veřejný dluh, nyní dosahující 130 %, nebyl snížen ani o procento, placené úroky nebyly sníženy ani o cent. Irsko bude dávat téměř 10 % národních příjmů jako repatriaci držitelům dluhopisů, přijde tak jeden bolestivý rok za druhým. To není politicky udržitelné. A každý, kdo si pamatuje německé repatriace po první světové válce, by to měl vědět. Vlna populismu je nevyhnutelná, současná situace povede k tomu, že příští vláda po svém sestavení na počátku příštího roku odmítne rozpočet vyjednaný vládou současnou. Má Trichet a Merkelová plán pro tuto možnost?

Situace není udržitelná ani ekonomicky. Po Irech se požaduje interní devalvace. Čím více ale klesnou mzdy a náklady, tím větší bude tíha dluhu. Veřejné výdaje budou muset být osekány a daně zvýšeny ještě více. Bude třeba ještě větší vnitřní devalvace a rozjede se smrtící spirála dluhové deflace, kterou popsal Irving Fisher.

Aby vnitřní devalvace fungovala, hodnota dluhu v eurech se musí snížit. U Irska by to bylo lehké. Dluh by se rozdělil na třetinu, která garantuje závazky bank, a zbytek vládního dluhu. Třetina reprezentující dluh bank by byla restrukturalizována, držitelům dluhopisů by se mohlo nabídnout 20 centů na euro, s předpokladem, že irské banky mají stále nějakou zbytkovou hodnotu. Pokud nemají, investoři by nedostali nic.

MMF, který alespoň umí sčítat, takový plán vlastně prosazoval. Nebyl ale schopen překonat námitky ze strany Evropské komise, ECB a německé vlády. Jejich postoj se dá vysvětlit tím, že nerozumí ani ekonomii, ani politice. Nebo jsou k smrti vystrašení z toho, co by restrukturalizace udělala s německým, francouzským a britským bankovním systémem. Pokud to tak ale je, vhodnou reakcí není další půjčka Irsku, ale zvýšení kapitalizace domácího bankovního sektoru tak, aby restrukturalizaci ustál.

Evropští politici se však obávají veřejnosti, která nechce slyšet o tom, že veřejné peníze jsou zapotřebí na rekapitalizaci bank. Podle nich je bezpečnější odsouvat řešení do budoucna a doufat, že se něco stane. John Maynard Keynes jednou řekl, že vůdcovství zahrnuje „bezohledné říkání pravdy“. Jak ukazují poslední události, v Evropě je ho nedostatek.


Uvedené je výtahem z „Ireland’s Reparations Burden“. Autorem je Barry Eichengreen, profesor ekonomie na University of California, Berkeley.

(Zdroj: irisheconomy.ie)


Váš názor
  • Měl by pravdu..
    06.12.2010 9:28

    Eichengreen by měl pravdu, pokud by rekapitapizaci irských bank financovali jako investoři firmy jako Microsoft, Intel, HP atd. které využívají " daňové prázdniny Irska " a zisk odvádějí do USA.
    /eye/
    • Re: Měl by pravdu..
      06.12.2010 10:00

      Správně upozorňuje na fakt, že ženou Irsko do deflační spirály. Kolik let si Merkelová myslí, že to Irové můžou vydržet než si zvolí populisty, kteří zruší státní záruky za dluhy bank? Bez možnosti devalvace měny a s takto nastavenými úroky není jiná cesta možná. Momentálně mají tuším deflaci třetím rokem.
      ..
      •  
        06.12.2010 15:04

        Otázka je, jak na tom vydělat :) Evropa je stále dva kroky za vývojem situace, to není dobré. Populismus ale nehrozí jen v Irsku. Němci prostě nebudou chcít pořád platit účet a v určité chvíli mohou tamní populisté říci, že se vrací k marce. Zazvoní zvonec a Eura bude konec.
        Skeptik
Aktuální komentáře
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data