Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Analytici pro rok 2011: Rally na akciích a nové rekordy pro zlato

Analytici pro rok 2011: Rally na akciích a nové rekordy pro zlato

07.12.2010 7:57
Autor: Redakce, Patria.cz

Ekonomové City vytvořili pro své klienty výhled pro rok 2011; podle nich je největším rizikem pro investory inflace a druhým největším deflace. Gerard Lyons, který stojí v čele výzkumu společnosti Standard Chartered, dává nejasnosti ohledně fundamentálního vývoje za vinu klíčové roli, kterou na trzích hrají centrální bankéři a politici. Vlády tak představují nejvýznamnější faktor, který ovlivňuje ceny aktiv. Spojené státy, Evropa a Asie navíc bojují s různými výzvami. Tvorba prognóz se tak stává ještě těžší.

Lyons uvádí, že pro následující rok je možné vytvořit několik naprosto rozdílných scénářů, kde každý z nich bude důvěryhodný. Nelze vyloučit extrémy. Co se týče základního scénáře, konsenzem mezi investičními bankami se zdá být pokračování globálního oživení s určitými inflačními tlaky, které ale nebudou dost velké na to, aby donutily centrální banky v USA, Evropě a Japonsku otočit jejich superuvolněné monetární politiky.

Pro akcie je to pravděpodobně dobrá zpráva. Evropský akciový tým Morgan Stanley se domnívá, že další ekonomický růst pomůže indexu MSCI Europe v roce 2011 k 11% růstu. Nepůjde ale o hladké posílení: Analýza se jmenuje: Hrbolatě, ale lépe než dluhopisy.

Na druhé straně Atlantiku očekává hlavní akciový stratég společnosti Wells Fargo John Lynch 8% posílení indexu S&P 500. Doporučuje mírně vychýlit investiční portfolio směrem k akciím velkých společností a k růstovým společnostem. Nebezpečím je, že situace na trhu práce povede investory ke snížení očekávaných zisků. Optimismums Lynche pak bledne ve srovnání s analytiky Goldman Sachs, kteří hovoří o tom, že index S&P 500 posílí až o 19 % vlivem nízkých sazeb, inflace a pokračujícího růstu zisků. Stratégové banky zakládají tyto optimistické predikce na nadprůměrném růstu globální ekonomiky dosahujícím 4,6 %; konsenzus očekávání globálního růstu dosahuje 4,1 %. Analytici Citigroup naopak v roce 2011 predikují globální růst ve výši 3,4 %. Důvodem je podle ekonoma této společnosti Michaela Saunderse skutečnost, že pouze polovina světové ekonomiky rostla v tomto roce oproti dlouhodobému průměru rychleji.

Klíčové jsou pro očekávání úrokové sazby. Většina analytiků očekává, že nedojde k jejich zvýšení nejvýznamnějšími centrálními bankami, protože bude stále přetrvávat dostatek volné kapacity v rozvinutých ekonomikách, která akomoduje velmi uvolněnou monetární politiku. To by mělo vyústit ve slabý dolar, na který bude působit druhé kolo kvantitativního uvolňování Fedu, které bude trvat minimálně do června. Pod tlakem by ho mohlo držet zvyšování sazeb jinými centrálními bankami. John Normand, který stojí v čele měnových strategií společnosti JPMorgan, k tomu uvedl, že několik centrálních bank pozdrželo v roce 2010 utahování kvůli rizikům ve Spojených státech, Evropě a Číně. Peněžní trhy podle něho nejsou připraveny na zvyšování sazeb; z něj plynoucí posuny ve spreadech by měly být pro dolar negativní.

Nízké sazby a slabý dolar pravděpodobně podpoří zlato, které mnozí investoři vnímají jako zajištění proti další recesi v krátkém období i proti zvýšení inflace v delším období. Stratégové Goldman Sachs očekávají 20% posílení jeho ceny. Vrcholu by měla dosáhnout v roce 2012.

Zatímco naprostá většina věří v růst, je tu i mnoho hlasitých medvědů. Mezi nejznámější patří David Rosenberg, hlavní ekonom a stratég společnosti Gluskin Sheff. Zisky společností v USA budou podle něho nyní, poté, co rok překvapovaly pozitivně, překvapovat negativně. Index S&P 500 tak klesne na dolní hranici rozmezí 1000-1200 bodů, ve kterém se v poslední době obchodoval. A možná i níže. Rosenberg přirovnává rally roku 2009 k ziskům, které trh zaznamenal po svém pádu v roce 1930. Svého minima poté dosáhl v roce 1932.

(Zdroj: FT)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data