Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Portugalská aukce dluhopisů tragicky nedopadla, tlak na přijetí nucené pomoci přesto graduje …

Portugalská aukce dluhopisů tragicky nedopadla, tlak na přijetí nucené pomoci přesto graduje …

12.01.2011 13:13, aktualizováno: 12.1. 13:41
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Evropské vlády zvažují finanční pomoc Portugalsku, nižší úrokové sazby za záchranné úvěry a odkupy již vydaného dluhu, říká zpráva s odkazem na „zdroje“ EU vzápětí po oznámeném výsledku portugalské aukce vládních dluhopisů, která neskončila fiaskem, kterého se část trhu obávala.

Agentura Bloomberg cituje zdroje z EU, podle kterých je připravován scénář finanční pomoci Portugalsku v rozsahu 60 miliard eur a odkupu řeckého již emitovaného vládního dluhu. Ve snaze k omezení dalšího šíření krize na trhu dluhopisů a euru na další země, z nichž první „neokrajovou“ je Belgie, má dojít také k poklesu úročení nouzových úvěrů, což by mělo zvýšit ochotu některých zemí (rozumějme Portugalska) k jejich přijetí. Ministři financí eurozóny (Ecofin) mají návrh diskutovat v příštím týdnu. Debaty jsou citlivé zejména v Německu, kvůli kterému se má s rozhodnutím vyčkat do 4. února, na který je plánován summit polických lídrů, uvádějí zva zdroje pro Bloomberg. Německá kancléřka Merkelová po portugalské aukci uvedla, že dopadla vcelku uspokojivě, avšak eurozóna se musí zaměřit na "další zajišťování stability". Podle eurokomisaře pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehna debaty půjdou po působnosti i rozsahu záchranného fondu (EFSF).

Portugalsko v dnešní aukci upsalo 599 milionů eur dluhopisů se splatností v roce 2020 s průměrným výnosem v aukci 6,716 %. Ten je marginálně nižší proti 6,806 % v poslední aukci stejné splatnosti loni 10. listopadu. Vláda rovněž vydala dluhopisy 2014 v objemu 650 mil. eur s průměrným výnosem v aukci 5,396 %. To už je výrazně výše proti 4,041 % dosaženým v poslední aukci splatnosti 27. října loňského roku. Poměr poptávky vůči nabídce dosáhl u dluhopisů 2020 3,2násobku (minule 2,1x), dluhopisů 2014 pak 2,6násobku (minule 2,8x). Dnešní portugalská aukce je první ze série emisí „periferními“, ne zcela stabilními zeměmi eurozóny v tomto týdnu. Španělsko zítra nabídne pětileté dluhopisy v objemu 3 mld. eur, Itálie následně ve čtvrtek plánuje umístit 6 mld. eur splatností 2015 a 2026. Ve včerejších aukcích celkem 9 miliard eur pokladničních poukázek vzrostly náklady a klesla poptávka jak u Itálie, tak u Řecka.

Portugalsko letos potřebuje získat celkem 20 mld. eur z emisí dluhopisů. V prvním čtvrtletí portugalskou vládu nečekají žádní splátky dluhu, v dubnu a červnu pak dohromady 9,5 mld. eur. Meziročně je výpůjční potřeba země o 3 mld. eur nižší. Portugalsko se včera snažilo přesvědčit finanční trhy zejména výraznějším než plánovaným sníženích rozpočtového schodku za rok 2010, tedy pod 7,3 % HDP. „Číslo 7 procent je ale velmi nebezpečné a odstrašující,“ uvedl David Blanchflower, profesor ekonomie na Dartmouth College a bývalý člen vedení Bank of England. „Bez poklesu nákladů na financování Portugalsko bude donuceno přijmout pomoc EU. Současné úrovně nákladů nevidíme udržitelné a zároveň nevidíme prostor pro jejich pokles. Odhadujeme objem 60 miliard eur pomoci jako dostatečný k pokrytí splátek dluhopisů a očekávaný rozpočtový schodek tří příštích let,“ uvedl ekonom UniCredit Global Research Tullia Bucco. Právě tuto sumu dnes uvedly zdroje pro Bloomberg.

Portugalská centrální banka včera uvedla, že pro rok 2011 čeká pokles HDP o 1,3 %. To znamená vymazání loňského výsledku +1,3 %. V roce 2012 má ekonomika vzrůst o 0,6 %. Vláda chce rozpočtový schodek snížit letos na 4,6 % HDP, v roce 2012 jej pak dostat pod 3% cíl EU. Spoléhá mimo jiné na export. Vládní úspory zahrnují 5% snížení průměrné mzdy ve veřejném sektoru, která přesahuje 1500 EUR a stopstav na nabírání nových zaměstnanců v něm či zvýšení DPH o dvě procenta na 23 %. Podle odhadu Evropské komise má dluh země letos vzrůst na 88,8 % HDP z 82,8 % loni. Úderem pro portugalské dluhopisy může být další snížení ratingu země. S&P , Moody’s i Fitch mají na rating země negativní výhled. Moody’s zřejmě sníží rating o další jeden až dva stupně, Fitch se vedle ratingu „A+“ spokojuje zatím jen s negativním výhledem, S&P zvažuje snížení současného „A-„ o další jeden stupeň.

(Zdroj: Bloomberg, AP)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m