Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusku revoluce v arabském stylu nehrozí, ale...

Rusku revoluce v arabském stylu nehrozí, ale...

21.02.2011 12:37
Autor: ČTK

Kdy bude "jasmínová revoluce" na Rudém náměstí? V Moskvě se o tom hojně diskutuje. Mluví o tom všichni - média, analytici, politici počínaje ekonomem a šedou eminencí prezidenta Dmitrije Medveděva Igorem Jurgensem, píše z Moskvy francouzský list Le Monde.

Jurgens vidí revoluci v arabském stylu na ruském obzoru v jednom případě: že bývalého prezidenta a nyní premiéra Vladimira Putina napadne vrátit se prostřednictvím voleb v roce 2012 do Kremlu.

Srovnání s Araby má své hranice. Vládce Ruska je na tom na první pohled dobře. V průzkumech sklízí 64 procent kladných hlasů a zdá se, že jeho obliba neslábne. Je tedy málo šancí, že putinismus se "zmubarakizuje".

Tuto jistotu narušilo malé, skoro nepostřehnutelné zaskřípání. Stalo se 31. ledna večer. Vybrané publikum se tlačí ve Velkém divadle na oslavách 80. výročí narození bývalého prezidenta Borise Jelcina. Jsou tu jeho bývalí spolupracovníci, jeho rodina, vysocí činitelé Kremlu a vlády.

Medveděv tu není. Hlavní slovo má Putin. Nic normálnějšího. "Národní vůdce" vybraný Jelcinem v roce 1999 jako jeho nástupce je "jeho politický syn, jeho projekt, jeho dítě", i když se jeho duchovnímu odkazu trochu vzdálil.

První jednání: Do sálu vstupuje vdova po Jelcinovi Naina. Bouřlivý potlesk, publikum vstává, oslavuje ji. Druhé jednání: Amplion oznamuje "Vladimir Vladimirovič Putin". Silný muž režimu vstupuje se dvěma ženami po boku - svou manželkou Ljudmilou a první dámou Světlanou Medveděvovou. "Rozhostilo se ticho. Pak půlka sálu vstala a začala tleskat, druhá půlka se nehnula," říká novinářka Ljudmila Tělenovová, která tam byla.

Ulice ale nic takového nezná. Revoluce tam nemá místo, zvlášť při té únorové zimě. Moskva opravdu není ani Tunis ani Káhira, a z dobrého důvodu - kvůli demografii. V Tunisku a v Egyptě má většina obyvatel pod 25 let, v Rusku je to naopak.

Fórem mladých nespokojenců se stávají blogy. V dobách SSSR se šuškalo v kuchyni, teď se člověk utíká k místní obdobě Facebooku. "Rusové si o klice u moci nedělají iluze: korupce, volební fraška, přivlastňování si bohatství úplně malou skupinou. Jediné možné východisko: útěk!" říká studentka polygrafického institutu v Moskvě Valja.

Příští rok bude Valja pokračovat ve studiích v Londýně. Zamýšlí tam zůstat, protože v Rusku pro sebe nevidí žádnou budoucnost. Mnoho mladých chce udělat totéž. "Nedávno jsem seděl s bývalými kamarády z konzervatoře, citlivými a kultivovanými lidmi, zkrátka smetánkou společnosti. Nuže - všichni z Ruska odejdou," píše na blogu Andrej Loščak.
 
Podle něho mladí chtějí emigrovat, "protože tady je všecko znechucující". Vůle emigrovat se tak zakořenila, že dala vzniknout blogu "Je čas vypadnout!". Kandidáti dočasné nebo definitivní emigrace tam mohou najít spoustu praktických informací. Od roku 2000 údajně odešlo ze země 1,2 milionu Rusů.

Redaktor Sergej, 35 let, protestuje po svém. Už deset let nehlasoval. "V ty, kdo nám vládnou, nemám žádnou důvěru. Mechanismy účasti nefungují, volby jsou manipulované, hlasování je fraška." Záleží mu na dvou věcech: rodině a práci. "Protože zákonný boj není povolen, nemám žádný prostředek jak změnit běh věcí. Nejsem ochoten vyjít do ulic...," uzavírá Sergej.

Mimo blogy je politický protest blokován. V březnu budou ve 12 z 83 ruských regionů místní a regionální volby. Většina kandidátů opozičních stran byla z kandidátek pod podružnými záminkami vyškrtnuta.

V Chanty Mansijsku na Sibiři se to jednomu kandidátovi stalo kvůli jeho jménu. Dmitrij Stalin, povoláním elektrikář, se o mandát nebude moci ucházet. S tímto jménem by totiž měl všecky šance uspět. "Stalin požaduje demokracii, koneckonců může za to, že se tak jmenuje?" stěžovala si v komuniké jeho strana Spravedlivé Rusko. Rychle se našla klička. Kandidáti, jejichž jména mohou "působit zmatky", si je budou musit změnit...


Váš názor
  •  
    21.02.2011 22:22

    Mně se líbí věta, že se Putin vzdálil duchovnímu odkazu Jelcina. Tihle lidi asi nikdy nepochopí jaká byla role Jelcina, Putina a že to je práce Andropova. No autor ani nepochopí, že nový pomník Jelcinovi, který otevřel Medvěděv nedávno v jelcinově rodišti, byl krásný okázalý výsměch Západu. A v Kremlu je dál karneval.
    ignác
  • toto je jako co ...
    21.02.2011 15:31

    Osobně mne velmi pobavila věta : ".... s bývalými kamarády z konzervatoře, citlivými a kultivovanými lidmi, zkrátka smetánkou společnosti." Jestli se považují za smetánku, tak zbytek Rusů je necitlivý a nekultivovaný ? Tedy podle onoho kritika poměrů v Rusku je většina Rusů asi hlupáky, barbary a zrůdami. Tento článek je prachsprostou částečnou fabulací a částečnou manipulací s podprahovým vnímáním čtenářů, nic jiného. Jestli si autoři tohoto výplodu myslí, že výměna vládnoucích elit ve prospěch těch více globalizačně nakloněných bude ku prospěchu obyčejných Rusů, kteří nepatří dle "intelektuální smetánky" k těm citlivým a kultivovaným, tak jsou na omylu. Ale oni si to nemyslí, oni jen za někoho kopou, kdo není na první pohled vidět a nechce být viděn.
    Peté13
    • Re: toto je jako co ...
      22.02.2011 6:03

      Kdyz si to videni predelate,muzete to takto videt.Pisatel pise ciste o svych znamych a kamaradech.Nepise tam,ze pouze oni jsou .....ja mam taky moc fajn i citlive kamarady.Tim samozrejme nechci rict,ze ostatni fajn nejsou. Co se tyce rusu,tak nevim jake mate s nimi zkusenosti,ale ja ziju v USA,tady pisi,ze pres milion jich z Ruska odeslo.Mnoho,mnoho k nam.A jak na tom jsou?Neunosna hrubost,hlucnost,sebestrednost.Dokonce tak,ze v sousednim meste uz obcazane sepsali petici kde si stezovali na jiste cizince.Ja si troufnu rict,ze rusove jsou vetsinou opravdu jen barbari.Nevzdelani,lini......Tu podprahovost tady nasazujete vy mily ctenari Pete.
      • ale, ale ...
        22.02.2011 8:52

        Omyl. Žádná podprahovost, ale jasný a zřetelný názor. S Rusy mám osobně zkušenost jen takovou, že jsem tam před nějakou dobou 2 měsíce žil a můžu říct, že to spíš podle vašeho názoru vypadá, že citliví a kultivovaní Rusové zůstali v Rusku a ti hrubiáni se stěhují do USA. To je ale v příkrém rozporu s obsahem uvedeného článku. Moje osobní zkušenost ? Bezohlednými hrubiány jsou zejména Němci, o našich nepřizpůsobivých "utiskovaných" spoluobčanech ani nemluvím .... ! A jste na omylu, onen človíček intelektuál nepíše čistě o svých známých, to je manipulace až na půdu. Uvádí, že jsou smetánkou společnosti, podprahově nám tím "objektivní" ČTK sděluje, že : vzdělaní=citliví a kultivovaní=ubližovaní zlým režimem=útěk z diktátorského nedemokratického Ruska=pryč s Putinem=vytváření protiPutinovských nálad a názorů veřejnosti. Zkuste si vážený dát trochu práce a zjistit si, kdo stojí v boji o moc proti Putinovi v Rusku tzv. za oponou a jaké má vazby a kam.
        Peté13
  • Je to jako u nás a všude jinde !!
    21.02.2011 12:55

    No skoro bych řekl, že odstavec : "Rusové si o klice u moci nedělají iluze: korupce, volební fraška, přivlastňování si bohatství úplně malou skupinou. Zcela platí i pro naši republiku !!!
    Konihlav
    • Re: Je to jako u nás a všude jinde !!
      21.02.2011 13:11

      je treba aby se na ruske sceně objevil další JOHN!!
      modrymax
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data