Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rath: Pokud se ČSSD dostane k moci, znárodní úspory v soukromých penzijních fondech

Rath: Pokud se ČSSD dostane k moci, znárodní úspory v soukromých penzijních fondech

08.03.2011 17:46, aktualizováno: 8.3. 17:49
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Praha - Pokud se ČSSD dostane k moci, znárodnila by úspory v soukromých penzijních fondech, řekl dnes v pořadu Českého rozhlasu Dvacet minut Radiožurnálu poslanec za ČSSD a středočeský hejtman David Rath. Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach ale považuje podobné úvahy za předčasné. Vznik soukromých fondů předpokládá koaliční návrh reformy důchodového systému.

"Pokud by vláda silou prosadila povinné vyvádění peněz do soukromých fondů, já bych se vůbec nebránil se nechat inspirovat třeba v orbánovském Maďarsku. Hrozilo zhroucení financí a sáhl k tomu, že soukromé fondy převedl pod stát. Nic jinému takovému státu pak do budoucna nezbude, to je evidentní," uvedl Rath.

"Pevně doufám, že tohle není stanovisko sociální demokracie," řekl agentuře Mediafax ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Pokud by se jednalo o stanovisko strany, přestal by ji Kalousek považovat za demokratickou – v současnosti si to ale nemyslí. Že nejde o stanovisko sociálních demokratů, potvrdil Mediafaxu předseda ČSSD Bohuslav Sobotka: "Jde o osobní názor Davida Ratha, nejde o stanovisko sociální demokracie."

Viktor Orbán je maďarský premiér. Změna důchodového systému, kterou schválil maďarský parlament loni v prosinci, výrazně oklešťuje možnosti investic do soukromých penzijních fondů. Nová opatření mají přinutit tři miliony klientů soukromých penzijních fondů, jimž chodí povinné odvody z mezd, vrátit se do státního systému. Vláda chce pomocí příspěvků zákazníků soukromých fondů zabezpečit budoucnost státního fondu a pokrýt jeho prohlubující se deficit.

Místopředseda ČSSD Škromach ale v reakci na Rathovo vyjádření prohlásil, že považuje za předčasné hovořit o zrušení něčeho, co ještě nebylo zavedeno. I on ale zdůraznil, že je sociální demokracie zásadně proti vyvádění peněz ze současného průběžného důchodového systému. Nemyslí si však, že vládní koalice bude chtít prosadit těsnou většinou něco, co by mohlo být po příštích volbách zpochybněno. "Zatím ani koalice nemá jasno a doufám, že společná jednání k něčemu povedou," dodal Škromach. Jednání koalice s ČSSD o důchodové reformě se ale ještě neuskutečnilo.

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek dnes vyzval vládní koalici k jednání o důchodové reformě a s ní spojeném navýšení DPH. Rath na tiskové konferenci, na níž vystoupil Zaorálek, doplnil, že navýšení DPH by značně poškodilo kraje, které jsou zřizovateli škol a sociálních zařízení, a tedy i plátci DPH za tato zařízení.

Lídři koalice se shodli na sjednocení DPH na 20 procentech ještě v posledním letošním čtvrtletí. Nyní je snížená sazba DPH deset procent a základní 20 procent. Snížená sazba se v současné době vedle potravin vztahuje například na léky, ubytovací služby, vodu, knihy, hromadnou dopravu, kulturu a sociální péči. Jednotná dvacetiprocentní sazba by se neměla týkat jen vybraných potravin, mezi něž patří mléko, brambory, chléb, ryby, zelenina, dětská mléčná výživa a potraviny pro diabetiky či pro bezlepkovou dietu. U nich by DPH zůstala na deseti procentech.

Návrh důchodové reformy v paragrafovém znění nyní připravuje ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Podle koaliční shody budou moci lidé mladší 35 let od roku 2013 dobrovolně převést tři procentní body ze svého sociálního pojištění na individuální účty u penzijních společností, ale jen pokud přidají i ze svého. Jeden procentní bod budou moct poslat na důchod svým rodičům. Výpadek příjmů na sociální pojištění mají pokrýt výnosy ze sjednocené sazby DPH, které dosáhnou 58 miliard korun.

Vládní představy kritizuje kromě levicové opozice třeba i prezident Václav Klaus. Vláda podle něj připravila reformu penzí příliš rychle a bez široké seriózní debaty a zatím prý ani nevysvětlila, co skutečná reforma penzí vyžaduje. Sjednocení sazeb DPH, které navrhuje vláda, je pak podle Klause sdělením, že stát nehodlá reformovat to hlavní, míru své účasti v důchodovém systému.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university