Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Japonsko zasáhlo nejsilnější zemětřesení za 140 let, následovala vlna tsunami a požár jaderné elektrárny

Japonsko zasáhlo nejsilnější zemětřesení za 140 let, následovala vlna tsunami a požár jaderné elektrárny

11.03.2011 9:53, aktualizováno: 11.3. 13:04
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Severovýchod Japonska dnes zasáhlo zemětřesení o síle 8,9 stupňů Richterovy stupnice. Japonské úřady poté vydaly varování před přívalovou vlnou tsunami, která by mohla dosáhnout desetimetrové výšky a zasáhnout celé severozápadní Tichomoří. Více než 10metrová vlna následně opravdu dorazila a ničila vše, co jí přišlo do cesty. Majetek ničily také požáry, podle posledních zpráv začala po zemětřesení hořet část jaderná elektrárna Onagawa na severozápadě Japonska. Elektrárnu vlastní společnost Tohoku Electric Power. Podle serveru Kyodo News požár vypukl v budově s turbínou. Zatím není jasné, zda existuje nebezpečí radioaktivního úniku. Prefektura Mijagi, v níž elektrárna leží, ale patřila mezi oblasti nejvíce zasažené vlnou tsunami. Server Kyodo News také uvedl, že v jaderné elektrárně Fukušima byl aktivován nouzový chladicí systém. Další informace o situaci v této elektrárně nejsou známy.

Dnešní zemětřesení je nejsilnějším zemětřesením v Japonsku nejméně za 140letou historii existujících statistik, celosvětově jde o páté nejsilnější zemětřesení. Podle posledních informací místních úřadů vyžádalo nejméně padesát životů a blíže neupřesněné množství zraněných. Síla této přírodní katastrofa překonala i zemětřesení Kanto ze září roku 1923, které dosáhlo 7,9 stupně Richterovy škály a vyžádalo si tehdy 140 000 životů. Zemětřesení se sílou 7,2 stupně nazvané Kóbe zemi postihlo v roce 1995, zabilo přes 6 tisíc lidí.  

Epicentrum otřesu bylo lokalizováno v hloubce 24 kilometrů zhruba 130 kilometrů východně od města Sendaj na východním pobřeží japonského ostrova Honšú. Varování před tsunami bylo vyhlášeno fakticky pro celé Tichomoří včetně Peru a Chile na jihoamerickém pobřeží. Platí i pro souostroví Severní Mariany, pro Filipíny, Rusko, Tchaj-wan, ostrov Guam, Marshallovy ostrovy, Indonésii, Papuu-Novou Guineu, Nauru, Mikronésii a Havajské ostrovy. Rusko vydalo varování před tsunami pro Jižní Kurily, o jejichž navrácení Japonsko usiluje. Pro mnohem hustěji osídlený a větší ostrov Sachalin ležící o něco západněji ale varování neplatí.

Havajské ostrovy jsou také v pravděpodobné dráze ničivé vlny, která by se po zemětřesení mohla začít šířit dále od Japonska. Úřady v Havaji proto nařídil obyvatelům pobřežních domů do večera opustili svá obydlí, protože ve 3 hodiny ráno tamního času lze podle současných odhadů teoreticky čekat první vlnu.

V posledních dnech bylo ve stejné oblasti zaznamenáno několik otřesů, z nichž ten nejsilnější ve středu dosáhl síly 7,3 stupně. Po prvním dnešním otřesu ve 14:46 místního času (6:46 SEČ), který trval přes dvě minuty, bylo zaznamenáno ještě několik následných - zhruba půl hodiny po prvním měl jeden z otřesů sílu 7,4 stupně. Dnešní otřesy pocítili i obyvatelé hlavního města Tokia, kde se stavby kymácely ještě o půl hodiny později. Většina obyvatel se raději vydala do ulic.

Na nejsilnější zemětřesení v Japonsku za 140 let reagovala i tokijská akciová burza a japonský jen. Index tokijské burzy Nikkei dnes v 7:30 zakončil obchodování se ztrátou 1,72 procenta, ale futures kontrakty na index japonského trhu obchodované v Šanghaji aktuálně ztrácejí dalších skoro 5 procent. "Akcie pravděpodobně v pondělí klesnou, to se bude týkat zejména těch společností, které mají továrny v postižených oblastech," uvedl Micušige Akino společnosti Ichiyoshi Investment Management.

Japonská měna oslabila vůči dolaru až na 83,29 JPY/USD, ale následně se vrátila pod 83 JPY/USD a aktuálně obchoduje na úrovni 82,2.

Japonsko kvůli dnešnímu zemětřesení muselo uzavřít všech přístavy, nefungují ani rafinérie či jaderné elektrárny. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) oznámila, že Japonsko už kvůli zemětřesení zavřelo čtyři jaderné elektrárny nejblíže epicentra. "Čtyři japonské jaderné elektrárny nejblíže zemětřesení byly bezpečně uzavřeny," uvedla MAAE.

"Přístavy budou uzavřeny alespoň během krátkého období, dokud nedojde k odhadům škody," sdělil tamní rejdař. Lodní dopravci očekávají, že v rámci rekonstrukce a znovuobnovení zásobníků uhlí se navýší nákladní lodní doprava, protože společnosti budou muset dovézt železnou rudu a právě uhlí. Podobně na tom jsou i japonské jaderné elektrárny a ropné rafinérie. Japonská centrální banka (BoJ) již uvedla, že se bude snažit zajistit finanční stabilitu.

(Zdroj: CNBC, čtk, Bloomberg, MediaFax)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.