Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Obchodování s akciemi nové NWR začíná v Londýně i v Praze dnes (+ další postup směny akcií)

Obchodování s akciemi nové NWR začíná v Londýně i v Praze dnes (+ další postup směny akcií)

05.05.2011 21:50, aktualizováno: 6.5. 9:24
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

97 procent akcionářů stávající nizozemské společnosti NWR N.V. vyslovilo právní souhlas s výměnou akcií "staré" NWR za akcie nově vznikající NWR Plc. Vysoce tak byla naplněna podmínka pro provedení směny (min. 75 %) a výměna akcií tedy bude realizována, uvedla včera pozdě večer těžební společnost v oficiálním prohlášení.

Do 16:00 CET (včerejšího dne) obdržela NWR souhlas s výměnou 256 780 388 akcií, což odpovídá zhruba 97 procentům vydaných akcií "staré" NWR. "S potěšením oznamujeme extrémně úspěšnou nabídku výměny akcií s akceptací ze strany akcionářů, která vysoko překonala stanovenou úroveň," uvedl generální ředitel NWR Mike Salamon. Dodal, že to znamená pokračování reinkorporace společnosti do Velké Británie podle plánu, což společnosti dláždí cestu k možnému přijetí do některého z britských indexu FTSE.

Nabídka výměny „starých“ akcí NWR za „nové“ podle NWR zůstává nadále otevřena do dalšího oznámení a NWR také uvedla, že rozhodnutí o případném uzavření nabídky bude oznámeno nejméně 14 dní předem. "Akcionářům, kteří ještě nepřistoupili na směnu akcií, tak doporučujeme učinit bez zbytečného odkladu," uvedla NWR.

„Nové“ akcie NWR podle nově zveřejněného plánu začnou obchodovat v pátek 6. května v 8:00 hodin (9:00 CET) na burze v Londýně, "dne 6. května či kolem něj" na burze v Praze, zatímco ve Varšavě společnost očekávání přijetí k obchodování až v pondělí 9. května.

Samotná burza cenných papírů v Praze včera v oficiálním prohlášení informovala, že předpokládá počátek obchodování s novou emisí NWR (ISIN GB00B42CTW68) v pátek 6. května 2011 těsně po 9:00 hod., tj. bezprostředně poté, co ze strany společnosti Computershare obdrží doklad potvrzující vydání akcií. "O přesných časech budeme informovat prostřednictvím obchodního systému," uvedla BCPP.

"Burza obdržela od společnosti Computershare potvrzení o vydání emise NWR. Harmonogram burzovního dne je následující 9:20-9:25 Aukční režim, SPAD uzavřená fáze, 9:25-16:20 Kontinuální režim, SPAD otevřená fáze, 16:20-16:27 Závěrečná aukce," uvedla BCPP dnes krátce po otevření trhu.

Dalším krokem NWR bude žádost společnosti o definitivní stažení „starých“ akcií na všech trzích, kde se obchodují. V Londýně je pro stažení z obchodování stanovena lhůta dvaceti obchodní dní, proto NWR očekává, že by k delistování titulu mělo dojít dne 3. června 2011. NWR přitom varuje, že stažení z londýnského trhu pravděpodobně značně sníží likviditu a obchodovatelnost „starých“ akcií NWR.

Jaký bude další postup na pražské burze? Vedení NWR rozhodlo o ukončení obchodování s akciemi „staré“ NWR na hlavním trhu pražské burzy cenných papírů, které bylo avizováno 8. dubna jako součást procesu výměny akcií „staré“ NWR za akcie „nové“ NWR. NWR požádá BCPP o delistování akcií „staré“ NWR ze SPADu, kde se již titul neobchoduje od Velikonoc, vzápětí po tomto oznámení a očekává, že ukončení obchodování s akciemi „staré“ NWR na hlavním trhu pražské burzy vejde v platnost ke dni 3. červnu tohoto roku. Před samotným podáním žádosti o delistování stávající NWR vyrozumí Českou národní banku a BCPP o rozhodnutí k takovému kroku a to rovněž zveřejní na internetových stránkách skupiny NWR společně s informací o očekávaném datu ukončení obchodování s akciemi „staré“ NWR.

NWR bude dále usilovat také o stažení „starých“ akcií NWR z akciového trhu ve Varšavě, a to v nejkratším možném termínu. Po delistování akcií „staré“ NWR na pražské (a také londýnské a varšavské) burze může vedení „staré“ NWR rozhodnout o převedení těchto akcií do privátní neveřejné společnosti a konverzi akcií na volně nepřevoditelné.

Nové NWR říká, že jelikož souhlas s výměnou akcií dalo více než 95 procent držitelů „starých“ akcií NWR, společnost plánuje zahájit kroky podle holandského práva, které by vedly k povinnému převzetí všech existující akcií NWR N.V.

(Zdroj: NWR)


Váš názor
  • A bude opět "veselo"
    06.05.2011 9:12

    Drobní akcionáři plačte .
    /eye/
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data