Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Záznam ČNB: Skokový růst sazeb by dopadl na domácnosti i firmy

Záznam ČNB: Skokový růst sazeb by dopadl na domácnosti i firmy

10.11.2017 9:58
Autor: ČTK

Postupné zvyšování úrokových sazeb České národní banky podporuje finanční stabilitu v ČR. Naopak skokové zvýšení sazeb by mohlo nadměrně zatížit zadlužené domácnosti a firmy. Vyplývá to z dnes zveřejněného záznamu z jednání bankovní rady ve čtvrtek 2. listopadu.

"Proto i z hlediska finanční stability je vhodnější zvyšovat úrokové sazby postupně," uvádí záznam. Podle něj také ovšem na jednání zaznělo, že pokud bude vývoj v následujících měsících směřovat k vyššímu růstu inflace, než ČNB očekává, je možné využít kteréhokoli příštího měnověpolitického jednání k dalšímu zpřísnění měnové politiky, tedy zvýšení úrokových sazeb.

Zároveň na jednání rady podle záznamu opakovaně zaznělo, že vyšší růst mezd, disponibilního důchodu a spotřeby vytváří odpovídající inflační tlaky. Materiál ale také uvádí, že případné prudké zhodnocení kurzu koruny by představovalo protiinflační riziko i riziko pro vývoj reálné ekonomiky, a znamenalo by tedy oddálení dalšího zvyšování úrokových sazeb.

Jednání bankovní rady se zúčastnilo všech sedm členů rady a podle záznamu i ministr financí Ivan Pilný (ANO). Členové rady na rozhodli minulý týden o zvýšení úrokových sazeb jednomyslně. Rada přitom zvýšila sazby podruhé v tomto roce, poprvé v srpnu. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak stoupla o 0,25 procentního bodu na 0,5 procenta.

Centrální banka také minulý týden v nové prognóze zlepšila odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 4,5 procenta z 3,6 procenta odhadovaných v srpnu. Pro příští rok ČNB zlepšila odhad na 3,4 procenta z předchozích 3,2 procenta.

 

Čtěte více:

ČNB letos podruhé zvýšila sazby. Růst mohou na každém z příštích zasedání, řekl Rusnok
02.11.2017 13:22
Česká národní banka v souladu s většinovým očekáváním analytiků a ekon...
Rozbřesk: Jestřábí citlivostní analýzu ČNB nechává koruna bez povšimnutí…
06.11.2017 9:14
Česká národní banka na pátečním setkání s analytiky úplně nezvládla o...

Váš názor
  • ČR má štěstí, že práci s měnou ukončila, jinak by na seznamu byla
    20.11.2017 10:38

    „Proč bych měl pokládat Čínu za měnového manipulátora, když s námi spolupracuje na problému Severní Koreje? Počkáme si, co bude dál!" napsal Trump na Twitteru. Ministerstvo financí USA oficiálně odmítlo udělit Číně status měnového manipulátora navzdory předvolebním slibům Trumpa. Americký prezident prohlásil, že si víc nemyslí, že Čína snižuje kurz své národní měny jüanu, aby získala výhody v zahraničním obchodu. Přitom americké ministerstvo financí zařadilo Čínu a Německo a také Japonsko, Jižní Koreu, Švýcarsko a Tchaj-wan do seznamu zemí, které hodlají finanční úřady USA bedlivě sledovat v souvislosti s možnými manipulacemi.
    Špaček
  • Conck
    20.11.2017 9:41

    Můžeš prosím jmenovat aspoň pět z toho mraku montoven, které na Plzeňsku máte? Zajímalo by mě to, protože já bych svém okolí žádnou montovnu jmenovat nedokázal. Ve všech větších místních firmách jedou moderní stroje, automaty, roboty, lisy, pece. Ale možná máme jen různou představu pojmu "montovna".
    JJa
    • Re: Conck
      20.11.2017 10:55

      Např. plná Borská pole, najdi si. Jestli Ti cca 300 lidí původu většinou východního na jedné směně/hala nepřijde jako levná montovna, tak nevím. Pic
      Conck
      • R:
        20.11.2017 11:00

        Samo ne všude a počet přikrášluju. Např. ale jen ovladač k tv v Panas montují 8 různých strojků po 2 lidech. Zkus zajet na parkoviště spočítat auta a kolik plných autobusů odjíždí... to podle mě, levná montovna je. Většina přes agenturu za pár korun. Máš jiný názor? Vzhledem k jsem jich měl možnost dost navštívit.... Automotivy taky nic?
        Conck
        • Re: R:
          20.11.2017 11:12

          Takže abych se orientoval - výroba televizorů a aut jsou příklad montoven, které bychom zde podle hesla "konec montoven" neměli chtít, ano?
          JJa
          •  
            20.11.2017 11:13

            Překrucuješ. Pic
            Conck
            •  
              20.11.2017 11:30

              Jak to? Copak přesně to neříkáš? Dobře, v montovnách se neshodneme, tak uveď naopak příklad výrob, které bychom podporovat měli. Myslím samozřejmě takové, které zaměstnají statisíce lidí nejrůznějšího stupně vzdělání, nikoliv pár vysokoškoláků v laboratoři.
              JJa
              • JJa
                20.11.2017 11:38

                Já za vším nehledám konflikt, jako někteří tady. V tomto případě mi jde o to, aby tam pracovalo víc našinců... Agentura - vydřiduchové - daně - využití východních a zbavení se jich (kolikrát bez možnosti návratu) atd.... Kolik našich pak jezdí montovat do německa...? V tom si rozumíme? Mě je jedno, jestli je tu 20 nebo 50 montoven, ale praxe zaměstnávání. Teď můžeš psát, že nemůžu porovnávat ekonomiky a platy.... ale to souvisí. Nic jiného k tomu nemám. Jdu se věnovat dětem pic.
                Conck
                • Re: JJa
                  20.11.2017 12:12

                  Ale ano, tady nejsme ve sporu .... Mně šlo spíš o to pejorativní označení "montovna" užívané lidmi, kteří sami v životě nic nevyrobili a ve fabrice byli nanejvýš na exkurzi. A když se jich pak zeptám, co to tedy podle nich je ta montovna, zavládnou rozpaky. Je třeba si uvědomit, že podobné výroby existují i na Západě, protože ne vše lze (nebo se vyplatí) přemístit do Rumunska. Nemluvě o tom, že je značný rozdíl vytvořit práci pro jednoho inženýra nebo pro 1000 dělníků.
                  JJa
    • Re: Conck
      20.11.2017 9:45

      Jo tak montovna je pro tebe manufaktura? To pak hodně tvých příspěvků vysvětluje.
      Kalka.
      •  
        20.11.2017 10:41

        Jmenujte podle Vás typickou montovnu. Od Vás mi bude stačit jediná.
        JJa
      •  
        20.11.2017 9:58

        Tvé příspěvky zase vysvětluje to, že stále věříš tomu , že Churchill prohlásil: "Traue keiner Statistik, die du nicht selbst gefälscht hast."
        ..
        •  
          20.11.2017 10:07

          Nic takového jsem nenapsala. Churchill tím neoslovoval Němce - nebo fakt máš za to, že je tak chtěl desinformovat? Hm...
          Kalka.
          •  
            20.11.2017 11:57

            Tak cituj Churchillova slova (samozřejmě v originále).
            ..
  • VM
    16.11.2017 11:03

    Ve spojitosti s FED a ECB. Když Ti František a Josef (protože jsou kápové třídy) řeknou skoč, tak Ty skočíš?
    Conck
    • Re: VM
      16.11.2017 11:31

      Nežijeme ve vzducho prázdnu kolego. Jde o konkurenceschopnost, na které se vývozní cena zboží prostě podílí
      Velkamedvědice
      • VM
        16.11.2017 12:02

        To můžeme být v diskuzi celý den:). Nejen cena tvoří konkurenceschopnost... V posledních letech, hlavně na západě, je posilující trend zvyšující se kvality na úkor ceny. To jen u nás dokážou restaurátorské práce dělat zedníci a dálnice stavět truhláři.... Za mě, je výhra nejnižší ceny pěknej bulšit, když budu slušnej. Většině firem z mého okolí (jsem Plzeňák - pakže bývalý koncern Škoda,...) intervence nepomohli!
        Conck
        • Conck
          16.11.2017 12:11

          Tak za Přerovsko mohu podotknout, že tu nikdy tak nízká nezaměstanost nebyla a platy vzrostly. Co se tyče vývozu, trvám na tom, že u zboží stejné kvality se více vyveze pokud je levnější. Jestliže celý svět tiskl a měl nízké sazby, Česko to znevýhodňovalo. Výhoda vlastní měny spočívá v možnosti s ní pracovat. Nechápu, že nižší vývozní cena při zachování kvality nepomohla vývozním firmám z Plzně.
          Velkamedvědice
          • Re: Conck
            20.11.2017 10:13

            Á tak "pracovat s měnou", najednou. :-) Tak ono už to není okrádání obchodních partnerů prostřednictvím manipulace s kurzem. Tak jsme doma, v tržní ekonomice. A kampak se to jezdili učit, centrální bankéři, tržně pracovat s vlastní měnou? :-)
            Špaček
            •  
              20.11.2017 12:07

              Obchodní partneři byli okrádáni tím, že nakoupili levněji? o)
              Velkamedvědice
              •  
                20.11.2017 15:33

                Léta jsi tady psal, že Čína manipulací kurzem své měny okrádá své zahraniční obchodní partnery.
                Špaček
                •  
                  20.11.2017 15:55

                  Nepsal. Když tak tak konkurenci
                  Velkamedvědice
                  •  
                    20.11.2017 16:30

                    Psal. Přesně těmito slovy, "Čína okrádá své obchodní partnery manipulací kurzu (umělým oslabením jüanu)" ...
                    Špaček
                    • Špaček
                      20.11.2017 17:10

                      Tak jo. Tak jsem to psal blbě.. Pochopitelně sem myslel konkurenci, když dávají levnější nabídku. Partneři, tedy ti, co od ní kupovali , pochopitelně ušetřili.
                      Velkamedvědice
                    •  
                      20.11.2017 17:10

                      Medvěd a dvojtečka mají fobii z Číny a Ruska. Protože v Číně se to hemží komunisty a v Rusku pro změnu agenty. Ať oba učiní cokoli, je to vždy špatně. Na dobré skutky zde máme jiné. Jak se říká rozděl a panuj.
                      fobie
                      •  
                        20.11.2017 17:48

                        Ano jsem rusofob a nevidím na tomto postoji nic špatného. Historická zkušenost je taková, že z východu k nám ještě nic dobrého nepřišlo. jen mor nájezdníci a okupanti.
                        ..
                      •  
                        20.11.2017 17:11

                        Ty, kdybys mě neměl, tak by sis mě musel vymyslet, aby ses měl na kým zviditelnit.
                        Velkamedvědice
          • Re: Conck
            16.11.2017 12:24

            Pomohla by poptávka, ne intervence.... Levných montoven tu máme mraky (o zvyšování krimi ani nemluvím). Takových věcí je. Nicméně, většina má zahr. maj. jede se vše v eur - nákup i prodej, takže šlo o aparát. To je jedno, jdu se věnovat dětem. Měj se fajn.
            Conck
            • Conck
              20.11.2017 9:57

              Tak se podívej na časovou posloupnost dat. Kdy došlo k odrazu a kdy stoupla ekonomika v okolí. Za další, logicky pomohla poptávka. Poptávka právě rostla už díky intervenci. To je snad pochopitelné.Jinak s Tebou hrubě nesouhlasím. Nelze vyloučit ani jeden z faktorů. Polemizovat snad jde o tom s jaké části pomohla intervence a z jaké z rostoucí ekonomika v okoli. Vyloučit naprosti intervenci ja prostě zaujatost. A pochopitelně, nejvíce kritizují lidé, co nikdy nic nevyráběli a neprodávali a zvláště ven. Teoretici. Hezký den. PS Babičko, neraguj, Tvou kolovrátkovou odpověď k intervenci si mi sdělila 150x.
              Velkamedvědice
              • Re: Conck
                20.11.2017 11:50

                Papouškuješ pouze oficiální žvásty. Protože jsi viděl naposledy ekonomiku za socialismu ve škole.
                ajťák
Aktuální komentáře
28.03.2024
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university