Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Rozhovor s finančním ředitelem ČEZ Martinem Novákem

Rozhovor s finančním ředitelem ČEZ Martinem Novákem

23.03.2011 15:20
Autor: Redakce

Dnešním hostem online rozhovoru na Patria.cz byl Martin Novák, finanční ředitel energetické skupiny ČEZ. Níže naleznete kompletní přepis odpovědí na otázky našich uživatelů.

Novák - CFO Martin Novák (1971) vystudoval VŠE v Praze a svou kariéru začal jako daňový poradce v Price Waterhouse v roce 1994. Odtud přešel do České rafinérské, kde pracoval v letech 1996 - 2001, naposledy ve funkci Controller-Zástupce finančního ředitele. Následujících 5 let působil ve společnostech Conoco v Houstonu, ConocoPhillips Londýně a ConocoPhillips v Praze. V letech 2002 - 2006 jako finanční ředitel pro střední a východní Evropu. V roce 2007 absolvoval Executive MBA program na University of Pittsburgh.

Ve Skupině ČEZ působí od roku 2006. Nejdříve pracoval na pozici ředitele úseku účetnictví. Od 1. ledna 2008 je ředitelem divize finance Skupiny ČEZ a od května téhož roku i členem představenstva ČEZ, a.s.. Během jeho působení se podařilo snížit náklady v divizi finance díky zásadní restrukturalizaci a tvorbě centra sdílených služeb a zrychlit reportování výsledků pro externí trh. Martin Novák se v rámci svého předsednictví v rizikovém výboru ČEZ podílí zásadním způsobem na ovlivňování obchodní strategie a zajištění rizik včetně měnových. V rámci členství v představenstvu společnosti je spolutvůrcem strategie celé Skupiny ČEZ.


Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (PetrR, 14:42) -
    Znamená to,že pokud by došlo ke schválení návrhu zdanění dividend,dalo by se počítat s tím,že reálně by se částka k rozdělení zvýšila o placenou daň z dividend v minulosti?V současných úrovních cca 7 Kč?
  • Odpověď (Martin Novák, 15:19) -
    Dobrý den, zatím jsem neviděl paragrafové znění. Až ho budeme mít k dispozici, tak situaci budeme analyzovat. Velice děkuji za zajímavé otázky a všem vám přeji hodně investičních i osobních úspěchů!!!:-)
  • ---
  • Otázka (rhorejsek , 14:33) -
    Dobrý den pane řediteli, chtěl jsem se Vás zeptat, zda budete dále rozšiřovat Vaše obchodní aktivity při prodeji zemního plynu drobným zákazníkům v regiónech mimo ČR?
  • Odpověď (Martin Novák, 15:13) -
    Dobrý den, již jsme začali na Slovensku. Ostatní trhy analyzujeme.
  • ---
  • Otázka (santonino, 14:21) -
    Můžete prosím nastínit vývoj kurzu ČEZ a telefoniky O2 do konce roku a možnost vyplacení vyšší dividendy po vyprodání přebytečného majetku ČEZU. děkuji !
  • Odpověď (Martin Novák, 15:11) -
    Dobrý den, k tomu jsem se již vyjádřil. Dividendu jsem již komentoval a nejsem si vědom, že bychom prodávali to, co nazýváte přebytečným majetkem. Co se týče kurzu akcií, to je práce, kterou za Vás bohužel nikdo jiný než Vy sám neudělá :-)
  • ---
  • Otázka (Mike, 14:14) -
    Nestydíte se, že doposud představenstvo ČEZ nezveřejnilo svůj návrh dividendy? Představenstva valné většiny společností obchodovaných ve spad už to dávno udělala. Navíc je evidentní, že o dividendě je rozhodnuto. MF mluví dost jasně.
  • Odpověď (Martin Novák, 15:08) -
    Dobrý den, nemyslím, že k tomu máme důvod. Tady se nejedná o žádný závod. Praxe naší společnosti je taková, že zveřejňujeme návrh dividendy po jejím projednání v orgánech společnosti. Co je ale důležité, je ten fakt, že naše dividendová politika je dobře známa. Máme výplatní poměr v rozsahu 50-60% čistého zisku a podle toho můžete možnou dividendu odhadnout, i když konečná výše je na rozhodnutí valné hromady. Tak je tomu v případě všech ostatních společností.
  • ---
  • Otázka (vatanen, 13:50) -
    Dobrý den, nedávno jsem zaznamenal vystoupení E. Janoty v Otázkách Václava Moravce. Nevím, zda si to pamatuji správně, ale mám dojem, že hovořil ve smyslu; ČEZ přestane být dojnou krávou pro stát, potřebuje kapitál, omezí dividendy, redukuje aktivity typu Turecko a činnosti mimo core business. Prosím o Vaše stanovisko k uvedenému, případně jak bude ČEZ nakládat se ziskem ve střednědobém horizontu? Děkuji
  • Odpověď (Martin Novák, 15:02) -
    Dobrý den, zmíněné vystoupení jsem neviděl, takže ho nemohu komentovat. ČEZ má před sebou mnoho projektů, které povedou k obnově současných výrobních a distribučních aktiv a současně i k budoucímu růstu. Vždy platí, že rozhodnutí o rozdělení zisku je v rukou akcionářů na valné hromadě. Je jasné, že při poklesu cen elektřiny jsou možnosti energetických firem vždy menší, než když je cena vysoká. Nicméně ČEZ je stále nejméně zadluženou energetikou v Evropě a tudíž má mnohem větší manévrovací prostor než někteří naši konkurenti, kteří musí prodávat aktiva. My je prodávat můžeme, ale nemusíme, a to je veliký rozdíl.
  • ---
  • Otázka (ZUZKA, 11:36) -
    ... Jak využil ČEZ Příležitosti součastné situace(Japonsko, uzavření el.v Německu ? Lze čekat slabší pokles ziskovosti v letošním roce? Co znamená kritika jaderné energie pro plány na rozšiřování Temelína? A jak vidíte růst cen akcie v letošním roce?Mějte hodně úspěchů!!!
  • Odpověď (Martin Novák, 14:58) -
    Dobrý den, o Japonsku a odstávce německých zdrojů jsem již hovořil. Letošek bude touto situací ovlivněn jen velmi okrajově, protože produkce na rok 2011 je již prodána a výrobu skokově navyšovat nelze. Nemyslím si, že by události měly vliv na plánovanou dostavbu Temelína. Odhad růstu akcií ČEZ je bohužel prací každého investora. Jsme informačně otevřenou společností, která zveřejňuje velké množství údajů o naší historii i plánech do budoucna, abyste si mohla udělat názor z co nejlepších čísel a dalších faktů. Podívejte se na naše webové stránky do oblasti věnované investorům. Děkuji za přání úspěchů a přeji totéž nejen v investicích do našich akcií !!! :-)
  • ---
  • Otázka (MS, 11:23) -
    Dobrý den. ČEZ prodává elektřinu roky dopředu. Dnešní růst ceny el.energie by se tedy měl pozitivně projevit v hospodářských výsledcích až následujících let. Zajímalo by mě, zda a jaké možnosti existují aby se aktuální cenový vývoj pozitivně odrážel již v aktuálním hospodaření ? (Navyšování kapacity, operace s termínovanými kontakty apod.??)
  • Odpověď (Martin Novák, 14:51) -
    Dobrý den, prostor pro tento rok je opravdu velmi malý, elektřina je už de-facto prodána. Ze dne na den je technicky nemožné skokově zvýšit kapacitu a tedy i výrobu. Krátkodobě můžeme lehce zvýšit využití některých zdrojů, ale zásadní vliv na rok 2011 to mít nebude.
  • ---
  • Otázka (Michal, 11:06) -
    Dobrý den, kdy hodláte ukončit neutěšenou situaci s touto investicí? Utratili jste peníze, společnost nekonsolidujete, máte ji na finančních aktivech. Získání Energovodu také jasné není. Navíc teplárenskou manažersky ovládá EPH. Informací o této transakci jste trhu nedali téměř žádné. Prodlužujete situaci, která je pro akcionáře ČEZ krajně nevýhodná a nejistá. Děkuji za jasnou odpověď.
  • Odpověď (Martin Novák, 14:49) -
    Dobrý den, situace kolem PT rozhodně není neutěšená. Proces pokračuje dle scénáře. Společnost, kde nemáme podíl přes 50% je vždy investicí, která se nekonsoliduje plnou metodou. Co je důležitější, obdrželi jsme finanční (hotovostní) benefit z naší investice ve formě dividend PT již dva roky po sobě.
  • ---
  • Otázka (matrix, 10:41) -
    Zdravím, je veřejným tajemstvím, že ČEZ chce prodat své aktivity v Turecku. ČEZ zaplatil za 37,4% podíl ve společnosti Akenerji přes 300 milionů dolarů, tedy asi 5,4 mld. Kč. Zájem o tato aktiva projevil nepřímo například rakouský Verbund. Očekáváte, že turecká aktiva prodáte se ziskem? Kdy by k prodeji mohlo dojít? Díky za odpověď.
  • Odpověď (Martin Novák, 14:45) -
    Dobrý den, já bych to nenazval veřejným tajemstvím. Tato informace je veřejná a byla řádně oznámena. Tajemství to tedy rozhodně není :-). Jak jsme řekli, jsme otevřeni, spolu s naším tureckým partnerem, nabídkám na naše společná turecká aktiva, nicméně finální rozhodnutí záleží na nabídkách samých. Rozhodně očekáváme pozitivní dopad do našich výsledků z celé transakce, pokud k ní dojde. Žádné datum případného prodeje nebylo zatím stanoveno, protože jsme na začátku procesu.
  • ---
  • Otázka (na..ex, 10:34) -
    Mohl byste se vyjádřit ke zvýšené poptávce po elektřině ve vztahu k akciím po odstavování jaderných starších reaktorů v EU ? Jaký cíl si ČEZ nastavil pro letošní rok v porovnání s rokem 2010..? Děkuji.
  • Odpověď (Martin Novák, 14:42) -
    Dobrý den, poptávka po elektřině ze strany průmyslových podniků se v regionu střední Evropy neustále zvyšuje ve srovnání s obdobím roku 2009, který byl zasažen krizí, i rokem 2010, kdy se trend začal otáčet. Rozhodnutí o dočasném odstavení elektráren je spíše o možném budoucím omezení nabídky elektřiny, která je vyráběna na jaderných, tedy velmi levných zdrojích, které mají nejen nízké variabilní náklady, ale také nepotřebují žádné povolenky CO2. Proto trh zareagoval okamžitým nárůstem ceny na rok 2012 a léta následující. Logika je taková, že možná ubude z trhu hodně levné a stabilně dodávané elektřiny, ale zatím nelze předjímat, jak se německá vláda po 3 měsících rozhodne.
  • ---
  • Otázka (JoN, 10:31) -
    Dobrý den, rád bych znal Váš názor na vyváženost evropského trhu s elektřinou z pohledu nabídky a poptávky. Na Patrii jsem si přečetl názor analytiků Citigroup, že v případě uzavření 7 ze 17 jaderných bloků v Německu (pokud by tyto zdroje starší roku 1980 nebyly znovu spuštěny) by se trh elektřinou od silného převisu nabídky pouze posunul blíže k rovnováze, ale stále ještě s převisem nabídky. Sdílíte tento názor? Je evropský trh elektřiny charakterizován dlouhodobým převisem nabídky, který neumožní růst ceny dodávané elektřiny?
  • Odpověď (Martin Novák, 14:38) -
    Dobrý den, odpověď na tento dotaz by mohla zabrat několik hodin odborných přednášek o trhu s elektřinou v Německu a ve středoevropském prostoru. Zjednodušeně řečeno, problém elektřiny, stejně jako třeba ropy nebo plynu není zatím primárně v jejím fyzickém nedostatku, ale v ceně, kterou taková komodita bude mít. Problémem odstavení jaderných elektráren v Německu je to, že se jedná o stabilní zdroje levné elektřiny, nezávislé na přírodních podmínkách a zároveň dotačních schématech (na rozdíl od obnovitelných zdrojů). To zvyšuje nejistotu v budoucím vývoji cen této komodity, a proto mají tendenci stoupat. Také se dá očekávat, že pro nahrazení těchto zdrojů bude potřeba vyrobit elektřinu z fosilních paliv, která potřebují povolenky CO2.
  • ---
  • Otázka (Radek, 10:25) -
    Dobrý den, navázal bych na dotaz od TomTom k Czech Coal také směrem k Sokolovské uhelné. Můžete i u ní dovést, zda a kdy očekáváte že dojdete k dohodě a objasnit postatu určitého "nesouladu" (kdy SU hovoří o nízké ceně, ČEZ v oficiálním prohlášení o "sesuvu zeminy, který SU komplikuje plnění dlouhodobých smluv na dodávky uhlí" a ochotě vyjít vstříc...). Jako investor bych si rád udělal reálný obraz o podstatě těchto sporů. Děkuji
  • Odpověď (Martin Novák, 14:34) -
    Dobrý den, včera odpoledne jsme vydávali k celé věci zprávu, která jasně deklaruje, že máme zájem se dohodnout. Zde připojuji text zprávy: Společnost ČEZ vnímá obtíže společnosti Sokolovská uhelná, právní nástupce, a.s., způsobené sesuvem zeminy, které jí komplikují plnění dlouhodobých smluv na dodávky uhlí. Společnost ČEZ je v mezích daných povinností péče řádného hospodáře připravena vyjít svému dodavateli vstříc a pomoci mu řešit obtížnou situaci. Proto dnes opětovně oslovila Sokolovskou uhelnou s nabídkou nalezení smírného řešení problematiky dodávek uhlí. ČEZ však v současnosti nemá právní oporu pro postup odchylný od platné smlouvy. Musí totiž respektovat požadavky kladené právním řádem na správu obchodní společnosti s péčí řádného hospodáře. ČEZ je tak nucen trvat na platnosti smlouvy, dokud nebude právně nezpochybnitelně prokázáno, že smlouvu nelze plnit z důvodu doložené objektivní nemožnosti plnění či že zde jsou jiné právem uznané důvody vyžadující modifikaci daného smluvního vztahu. Společnost ČEZ také dnes ve snaze vzniklou situaci urychleně řešit požádala Úřad pro ochranu hospodářské soutěže o posouzení skutečností ohledně smlouvy o dodávce uhlí se společností Sokolovská uhelná, právní nástupce, a.s. a zaslala mu informace dokládající, že k žádnému porušení zákona ze strany ČEZ nedošlo a nedochází. Za loňský rok dodala Sokolovská uhelná ČEZ množství uhlí rámcově dle dlouhodobé kupní smlouvy v objemu zhruba 2 mil. tun. hnědého uhlí, které přednostně spaluje teplárna Tisová. Zájmem ČEZ bylo a je dosáhnout oboustranně přijatelného řešení dodávek dle platné dlouhodobé kupní smlouvy
  • ---
  • Otázka (TomTom, 10:11) -
    Dobrý den, kdy zhruba můžeme očekávat oznámení nové dohody o dodávkách a cenách hnědého uhlí se společností Czech Coal? Díky.
  • Odpověď (Martin Novák, 14:30) -
    Dobrý den, vyjednávání o této věci podle mých informací stále probíhá, proto nemůžeme komentovat jejich průběh.
  • ---
  • Otázka (A.B., 10:03) -
    Dobrý den pane řediteli, s ohledem na návrh reformy přímých daní a odvodů, kterou představil v pátek ministr Kalousek, bych se chtěl zeptat na zavedení slevy na dani z příjmu ve výši sražené daně z dividend. Máte představu jakou částku ČEZ, resp. jeho akcionáři odvedli na dani z dividend v loňském roce? Odvádí se daň i z dividendy placené státu (resp. MF)? Moc Vám děkuji.
  • Odpověď (Martin Novák, 14:28) -
    Dobrý den, v loňském roce ČEZ vyplatil 28,2 mld Kč ve formě dividend. Z této částky odvedl srážkovou daň ve výši 4,1 mld Kč. Ano, srážková daň se odvádí i z dividendy vyplácené státu, protože výnos ze srážkové daně putuje do jiné části státního rozpočtu. ČEZ tedy nejen odvádí státu dividendu jako takovou, ale právě i daň ze státního podílu i podílu minoritních akcionářů.
  • ---
  • Otázka (Sejc, 9:56) -
    Zdravím Vás, mohl byste mi prosím přiblížit, jaký faktor reálně vyhnal cenu elektřiny na německé burze o 10-15% výše? Spojuje se to s odstávkou nejstarších jaderných elektráren, ale to opravdu teče německou sítí momentálně méně elektřiny, tj. nabídka je menší a cena roste? Díky za vysvětlení.
  • Odpověď (Martin Novák, 14:23) -
    Dobrý den, hlavním faktorem, který vyhnal cenu elektřiny takto vysoko ze dne na den je očekávání budoucího vývoje. Energetické trhy reagují na to, co se pravděpodobně stane, a proto se pohybují ceny v závislosti na význam každé zprávy. Nejsem technik, ale německou sítí teče určitě přesně tolik elektřiny, kolik je potřeba pro uspokojení požadavků všech zákazníků, ale po možném odstavení některých jaderných elektráren bude část této elektřiny pocházet z dražších zdrojů, které pálí nejen dražší palivo, ale na rozdíl od jaderných zdrojů potřebují ke svému provozu i povolenky CO2, které se tak promítnou do ceny.
  • ---
  • Otázka (Martin, 9:55) -
    Zajímal by mě Váš odhad dividendy pro příští roky. Děkuji.
  • Odpověď (Martin Novák, 14:19) -
    Pravděpodobně myslíte odhad dividendy, o které se bude jednat na nejbližší valné hromadě, tedy dividendy za rok 2010. Bohužel Vám nemohu sdělit naše odhady, protože představenstvo ještě o této věci nejednalo. Naše dividendová politika v současnosti míří na 50-60% čistého zisku Skupiny ČEZ, ale o finální výši rozhodne samozřejmě až valná hromada.
  • ---
  • Otázka (TomTom, 9:46) -
    Dobrý den, při oznámení výsledků za loňský rok p. ředitel Roman uvedl, že čistý zisk bude v roce 2011 nižší mj. kvůli očekávané 4 mld. ztrátě kvůli posílení CZK vůči EUR. Mohl byste vysvětlit, jak by tato ztráta měla vzniknout? A jaký předpokládáte kurz CZK/EUR na konci roku 2011? Děkuji Vám.
  • Odpověď (Martin Novák, 14:16) -
    Rád bych uvedl, že se nejedná o žádnou ztrátu, ale o vliv posílení koruny na náš zisk. Jednoduše řečeno, ČEZ prodává značnou část svého objemu vyrobené el. přímo v EUR na pražské energetické burze. Tedy pokud násobíme eura z prodeje nižším kurzem v důsledku stále posilující koruny, tak jsou tržby nižší. Nám se daří proti tomuto trendu úspěšně bojovat prostřednictvím zajištění kurzu Kč/EUR, nicméně Kč má tendenci neustále posilovat, takže úroveň zajištění kurzu je na stále nižším kurzu Kč/EUR. Kurz do konce roku je samozřejmě těžké odhadnout, nicméně na nás již nemá žádný vliv, protože celý rok 2011 je zajištěn nejen v elektřině, ale také v kurzu měny.
  • ---
  • Otázka (Koutný, 9:39) -
    Dobrý den, podle posledních oficiálních informací měl ČEZ na konci 1Q11 předprodáno na rok 2012 celkem 65 % elektřiny při průměrné ceně 51,50 EUR/MWh a 18 % na rok 2013 s cenou 53 EUR/MWh. Jaká je situace dnes? Projeví se vzedmutí cen elektřiny na vyšším letošním zisku, než jste čekali před měsícem? Koutný
  • Odpověď (Martin Novák, 14:14) -
    Na podobnou otázku jsem právě odpověděl. Ano, na rok 2012 čekáme pozitivní dopad současných vyšších cen do našeho výsledku ve srovnání se stavem před dočasným uzavřením německých jaderných elektráren.
  • ---
  • Otázka (čestmír, 9:29) -
    Dobrý den, zajímal by mě Váš názor na návratnost investic v JV Evropě. Vidím jistou nerovnováhu v číslech z Vaší výroční zprávy : V JV Evropě ČEZ zaměstnává 11 881 zaměstnanců (36% skupiny) vykazuje EBITDU 4,4 Mld (5% skupiny) a záporný čistý zisk 2,3 Mld. Jaký to má smysl ? Kdy bude JV přispívat do zisku pro akcionáře? Děkuji. Jinak jsem Váš fanda a držím palce do lepších zítřků, které se právě začínají rýsovat.
  • Odpověď (Martin Novák, 14:10) -
    Dobrý den, Návratnost investic v JV Evropě je v souladu s naším očekáváním. Je třeba zdůraznit, že aktiva v ČR a právě v JV Evropě jsou těžko porovnatelná. V JV Evropě vlastníme v naprosté většině distribuční společnosti, tedy ne výrobu. Distribuce je opticky náročnější na počet pracovníků, ale zase poskytuje regulovaný a bezpečný výnos. Na elektrárnách pracuje méně lidí, generují značné výnosy, ale s mnohem větší volatilitou. Navíc z uváděného čísla takřka 12 tis. zaměstnanců v zahraničí je jich skoro polovina v Albánii, která je ve srovnání s ostatními zeměmi malým businessem. Jak je vidět v ostatních zemích jsme již výrazně optimalizovali nákladovou strukturu, protože situace byla velmi obdobná. Až se dokončí změny i v Albánii (již intenzivně probíhají), poklesne i tento ukazatel. Je třeba podotknout, že čistý zisk v zahraničí je zatížen dvěma faktory. Tím prvním je jednorázové snížení goodwillu v Bulharsku (a to je nepeněžní náklad) a druhým faktorem je ta skutečnost, že naše 50% podíly v Německu a Turecku jsou zatíženy externím dluhem a tedy ČEZ , jako jeden z vlastníků, nakonec na jejich akvizici vynaložil minimum hotovosti.
  • ---
  • Otázka (Oskar, 9:26) -
    Jak se změní průměrná cena prodané elektřiny a výhled zisku pro roky 2011, 2012, pokud cena elektřiny obchodované v Německu zůstane na 57-58 euro / MWh?
  • Odpověď (Martin Novák, 14:07) -
    Cena elektřiny na rok 2011 na ČEZ nebude mít takřka žádný vliv, protože takřka veškerá produkce na tento rok je již vyprodána. Na rok 2012 jsme měli v době konání naší tiskové konference na konci února prodáno asi 65% roční produkce za ceny nižší než uváděných 57-58 EUR/MWh. To znamená, že vyšší cena na rok 2012 bude mít určitý dopad a zvýší naší průměrnou cenu. Rád přiznávám, že jsme celou situaci velmi rychle vyhodnotili a uplatnili jsme část elektřiny na rok 2012, 2013 a nově 2014 v rámci naší zajišťovací strategie za tyto vyšší ceny.
  • ---
  • Otázka (plejer, 9:14) -
    Jako váš stálý akcionář bych se letos chtěl poprvé zúčastnit VH, kdy letos bude.
  • Odpověď (Martin Novák, 14:04) -
    Dobrý den všem diskutujícím. Jsem velmi rád, že mám opět po několika měsících příležitost se s Vámi setkat při on-line rozhovoru :-). A teď k první otázce. Datum valné hromady ještě stanoveno nebylo, ale rozhodnutí bych čekal ve velmi brzké době. Jakmile bude o termínu rozhodnuto, oznámíme ho přes běžné komunikační kanály. Valná hromada se musí ze zákona konat do konce června, ale čekal bych, že to bude dříve.
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  • Investice
    23.03.2011 15:18

    Dobrý den, dovolím si jednu osobnější otázku. Do čeho vy osobně investujete?
    Zvonař
  • zdanění dividendy.
    23.03.2011 14:42

    Znamená to,že pokud by došlo ke schválení návrhu zdanění dividend,dalo by se počítat s tím,že reálně by se částka k rozdělení zvýšila o placenou daň z dividend v minulosti?V současných úrovních cca 7 kč?
    ?
  •  
    23.03.2011 14:33

    Dobrý den pane řediteli, chtěl jsem se Vás zeptat, zda budete dále rozšiřovat Vaše obchodní aktiviti při prodeji zemního plynu drobným zákazníkům v regiónech mimo ČR?
    rhorejsek
  • perspektiva kerzu ČEZ a možnost vyplacení vyšší dividendy
    23.03.2011 14:21

    Můžete prosím nastínit vývoj kurzu ČEZ a telefoniky O2 do konce roku a možnost vyplacení vyšší dividendy po vyprodání přebytečného majetku ČEZU. děkuji !
  •  
    23.03.2011 14:14

    nestydíte se, že doposud představenstvo čez nezveřejnilo svůj návrh dividendy? Představenstva valné většiny společností obchodovaných ve spad už to dávno udělala. Navíc je evidentní, že o dividendě je rozhodnuto. MF mluví dost jasně.
    Mike
  • nerozdělený zisk v budoucnu
    23.03.2011 13:50

    Dobrý den, nedávno jsem zaznamenal vystoupení E. Janoty v Otázkách Václava Moravce. Nevím, zda si to pamatuji správně, ale mám dojem, že hovořil ve smyslu; ČEZ přestane být dojnou krávou pro stát, potřebuje kapitál, omezí dividendy, redukuje aktivity typu Turecko a činnosti mimo core business. Prosím o Vaše stanovisko k uvedenému, případně jak bude ČEZ nakládat se ziskem ve střednědobém horizontu? Děkuji
    vatanen
  • Krásný jarní den, přeji
    23.03.2011 11:36

    ... Jak využil ČEZ Příležitosti součastné situace(Japonsko, uzavření el.v Německu ? Lze čekat slabší pokles ziskovosti v letošním roce? Co znamená kritika jaderné energie pro plány na rozšiřování Temelína? A jak vidíte růst cen akcie v letošním roce?Mějte hodně úspěchů!!!
    ZUZKA
  •  
    23.03.2011 11:23

    Dobrý den. ČEZ prodává elektřinu roky dopředu. Dnešní růst ceny el.energie by se tedy měl pozitivně projevit v hospodářských výsledcích až následujících let. Zajímalo by mě, zda a jaké možnosti existují aby se aktuální cenový vývoj pozitivně odrážel již v aktuálním hospodaření ? (Navyšování kapacity, operace s termínovanými kontakty apod.??)
    MS
  • Pražská teplárenská
    23.03.2011 11:06

    Dobrý den, kdy hodláte ukončit neutěšenou situaci s touto investicí? Utratili jste peníze, společnost nekonsolidujete, máte ji na finančních aktivech. Získání Energovodu také jasné není. Navíc teplárenskou manažersky ovládá EPH. Informací o této transakci jste trhu nedali téměř žádné. Prodlužujete situaci, která je pro akcionáře čez krajně nevýhodná a nejistá. Děkuji za jasnou odpověď.
    Michal
  • akvizice
    23.03.2011 10:41

    Zdravím, je veřejným tajemstvím, že ČEZ chce prodat své aktivity v Turecku. ČEZ zaplatil za 37,4% podíl ve společnosti Akenerji přes 300 milionů dolarů, tedy asi 5,4 mld. Kč. Zájem o tato aktiva projevil nepřímo například rakouský Verbund. Očekáváte, že turecká aktiva prodáte se ziskem? Kdy by k prodeji mohlo dojít? Díky za odpověď.
    matrix
  • Nadkapacita na evropském trhu s elektřinou?
    23.03.2011 10:31

    Dobrý den, rád bych znal Váš názor na vyváženost evropského trhu s elektřinou z pohledu nabídky a poptávky. Na Patrii jsem si přečetl názor analytiků Citigroup, že v případě uzavření 7 ze 17 jaderných bloků v Německu (pokud by tyto zdroje starší roku 1980 nebyly znovu spuštěny) by se trh elektřinou od silného převisu nabídky pouze posunul blíže k rovnováze, ale stále ještě s převisem nabídky. Sdílíte tento názor? Je evropský trh elektřiny charakterizován dlouhodobým převisem nabídky, který neumožní růst ceny dodávané elektřiny?
    JoN
  •  
    23.03.2011 10:25

    Dobrý den, navázal bych na dotaz od TomTom k Czech Coal také směrem k Sokolovské uhelné. Můžete i u ní dovést, zda a kdy očekáváte že dojdete k dohodě a objasnit postatu určitého "nesouladu" (kdy SU hovoří o nízké ceně, ČEZ v oficiálním prohlášení o "sesuvu zeminy, který SU komplikuje plnění dlouhodobých smluv na dodávky uhlí" a ochotě vyjít vstříc...). Jako investor bych si rád udělal reálný obraz o podstatě těchto sporů. Děkuji
    JoN
  •  
    23.03.2011 10:11

    Dobrý den, kdy zhruba můžeme očekávat oznámení nové dohody o dodávkách a cenách hnědého uhlí se společností Czech Coal? Díky.
    TomTom
  • sleva na dani z přijmů
    23.03.2011 10:03

    Dobrý den pane řediteli, s ohledem na návrh reformy přímých daní a odvodů, kterou představil v pátek ministr Kalousek, bych se chtěl zeptat na zavedení slevy na dani z příjmu ve výši sražené daně z dividend. Máte představu jakou částku ČEZ, resp. jeho akcionáři odvedli na dani z dividend v loňském roce? Odvádí se daň i z dividendy placené státu (resp. MF)? Moc Vám děkuji.
    A.B.
  • Nemecko
    23.03.2011 9:56

    Zdravím Vás, mohl byste mi prosím přiblížit, jaký faktor reálně vyhnal cenu elektřiny na německé burze o 10-15% výše? Spojuje se to s odstávkou nejstarších jaderných elektráren, ale to opravdu teče německou sítí momentálně méně elektřiny, tj. nabídka je menší a cena roste? Díky za vysvětlení.
    Sejc
  • Dividendy
    23.03.2011 9:55

    Zajímal by mě Váš odhad dividendy pro příští roky. Děkuji.
    Martin
  • FX ztráty
    23.03.2011 9:46

    Dobrý den, při oznámení výsledků za loňský rok p. ředitel Roman uvedl, že čistý zisk bude v roce 2011 nižší mj. kvůli očekávané 4 mld. ztrátě kvůli posílení CZK vůči EUR. Mohl byste vysvětlit, jak by tato ztráta měla vzniknout? A jaký předpokládáte kurz CZK/EUR na konci roku 2011? Děkuji Vám.
    TomTom
  •  
    23.03.2011 9:39

    Dobrý den, podle posledních oficiálních informací měl ČEZ na konci 1Q11 předprodáno na rok 2012 celkem 65 % elektřiny při průměrné ceně 51,50 EUR/MWh a 18 % na rok 2013 s cenou 53 EUR/MWh. Jaká je situace dnes? Projeví se vzedmutí cen elektřiny na vyšším letošním zisku, než jste čekali před měsícem? Koutný
    Koutný
  • JV Evropa
    23.03.2011 9:29

    Dobrý den, zajímal by mě Váš názor na návratnost investic v JV Evropě. Vidím jistou nerovnováhu v číslech z Vaší výroční zprávy : V JV Evropě ČEZ zaměstnává 11 881 zaměstnanců (36% skupiny) vykazuje EBITDU 4,4 Mld (5% skupiny) a záporný čistý zsk 2,3 Mld. Jaký to má smysl ? Kdy bude JV přispívat do zisku pro akcionáře? Děkuji. Jinak jsem Váš fanda a držím palce do lepších zítřků, které se právě začínají rýsovat.
  •  
    23.03.2011 9:26

    Jak se změní průměrná cena prodané elektřiny a výhled zisku pro roky 2011, 2012, pokud cena elektřiny obchodované v německu zůstane na 57-58 euro / MWh?
    _RaS_
  • Datum VH
    23.03.2011 9:14

    Jako váš stálý akcionář bych se letos chtěl poprvé zúčastnit VH, kdy letos bude.
    plejer
    • Re: Datum VH
      23.03.2011 10:34

      Mohl by jste se vyjádřit ke zvýšené poptávce po elektřině ve vztahu k akciim po odstavování jaderných starších reaktorů v EU ? Jaký cíl si ČEZ NASTAVIL PRO LETOŠNÍ ROK v porovnání s rokem 2010..? Děkuji.
      na..ex

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Analytik k ČEZ: Čistý zisk zasáhla daň z nadzisků, výhled nezohledňuje GasNet. Zopakuje se požadavek na 100% dividendu?
21.03.2024 12:37, aktualizováno: 22.3. 9:59
ČEZ dnes ráno před otevřením trhu reportoval smíšené výsledk...více

    Analýzy online