Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Politoložka Vladimíra Dvořáková: Řešení této krize nám neříká, o čem byla. Nevíme tedy, zda se brzy nebude opakovat (online rozhovor)

Politoložka Vladimíra Dvořáková: Řešení této krize nám neříká, o čem byla. Nevíme tedy, zda se brzy nebude opakovat (online rozhovor)

19.04.2011 16:00
Autor: Redakce

Vládní koalice se dohodla. Předseda Věcí veřejných Radek John se stane vícepremiérem vlády pro boj s korupcí a jím dosud vedené klíčové ministerstvo vnitra předá do rukou bývalého elitního policisty a šéfa ÚOOZ Jana Kubiceho. Na svém postu zůstane ministr školství za VV Dobeš (premiér stáhl požadavek na jeho demisi) a na svém dočasném postu náměstek ministerstva dopravy řídící ministerstvo Šmerda a to až do doby, než se Vít Bárta očistí ze všech podezření a bude moci zasednout zpět do vlády. Je tím zažehnána vládní krize? Personálně a koaličně možná ano. Události a kauzy posledních týdnů ale mají ve společnosti mnohem širší dosah a vyvolávají další otázky.

Byla to především slova o zastavení korupce, zásadních a potřebných reformách či efektivitě fungování, která vyslala stranu Věci veřejné a TOP 09 loni na přelomu května a června do současné vládní koalice s ODS pohodlnou 118hlasou většinou ve 200členné poslanecké sněmovně. Od těchto voleb ale došlo k výraznému přeskupení sil v Senátu ČR a aktuální průzkumy veřejného mínění připisují ČSSD a KSČM podobnou sílu, jakou získala trojkoalice v loňských volbách. Nikoli pod tlakem opozice, ale především vnitřními konflikty sama koalice prohospodařuje tento silný mandát prakticky od svého vzniku takřka neustálými spory a kauzami. „Pokud v koalici převládne snaha urvat pro sebe největší "zisk", nebude to dobré, pokud převládne pocit spolupráce a společné zodpovědnosti, tak to může vést k pozitivnímu synergickému výsledku,“ uvedla loni po květnových volbách pro Patria.cz profesorka politologie a šéfka Akreditační komise, Vladimíra Dvořáková. Nyní říká, že pohled se může zdát cynický, ale je v podstatě jedno, zda koalice pokračovat bude nebo ne. „Pokud se neudělají zásadní kroky, které odříznou politické strany a s nimi propojené podnikatelské skupiny od peněz ze státní správy, tak boj těchto skupin neutichne,“ říká Vladimíra Dvořáková. Tuto příležitost strany dle jejího mínění měly (a nevyužily) snad jen bezprostředně po loňských volbách. Hovoří o rostoucím napětí ve společnosti, nebezpečném růstu nedůvěry nejen v politiky, ale v demokracii samotnou a její procedury, jakou jsou volby, o radikalizaci názorů, o mafiánských způsobech ve státní správě, o tom, že by veřejnosti mohla dojít trpělivost…

Můžeme zde ještě hovořit o vládní krizi, či o neschopnosti politického dialogu, rozpadu politické kultury či ještě něčem vážnějším? Lze pojmenovat skutečný důvod sporů, jichž jsme svědky? Vyvolá rozčarování reakci veřejnosti? Předznamenává současné dění na tuzemské politické scéně budoucí zlom zásadního charakteru? Na Vaše otázky související s domácí či světovou politikou odpověděla v online rozhovoru na Patria.cz dnes od 16. do 17. hodin politoložka a šéfka Akreditační komise ČR, profesorka Vladimíra Dvořáková. Její odpovědi naleznete níže!


Prof. PhDr. Vladimíra Dvořáková, CSc. je vedoucí katedry politologie na Vysoké škole ekonomické v Praze, předsedkyně Akreditační komise. V roce 2003-2006 byla předsedkyní České společnosti pro politické vědy a viceprezidentskou Mezinárodní politologické asociace (IPSA). Byla a je řešitelkou a spoluřešitelkou řady vědeckých projektů včetně zahraničních, její práce byly publikovány i v řadě cizích jazyků (angličtina, francouzština, španělština, němčina, portugalština). Předmětem jejího badatelského zájmu je především komparativní politologie, se zaměřením na přechody a konsolidaci demokracie, občanskou společnost, atd. Regionálně se zabývá Evropou, USA a Latinskou Amerikou.


Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (Amíkov, 16:49) -
    Jak hodnotíte střet mezi americkými demokraty a republikány o rozpočet, výdajové úspory, dluh... Je právě toto odrazem vyspělejší politické kultury a obsahové diskuse na ostří nože?
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 17:29) -
    Boj o rozpočet je vždycky tvrdý a v takovémto rozložení sil vždy záleží na schopnosti se dohodnout. V roce 1995 tento boj dovedl Ameriku až k několikadennímu přerušení fungování americké vlády (a pokud se nemýlím, tak po Bílém domě se místo ministrů tehdy pohybovaly jen "stážistky"). Ale kupodivu Američané jsou národ, který neoceňuje jen "vítěze", ale velmi silně hodnotí politiky, kteří jsou schopni ustoupit a projevit zodpovědnost.
  • ---
  • Otázka (Karel Dobeš, 16:31) -
    Dobrý den, všechny poslední kauzy postupně způsobují určitou rezignaci občanů nad politickou situací v republice. Myslíte si, že další voby přinesou ještě větší posílení populismu a radikalismu, aby strany donutily lidi přijít k volbám? Dá se v této situaci ještě prosadit neoblíbené, ale nutné reformy, jakou je například reforma zdravotnictví nebo důchodového systému? Děkuji za odpověď, Dobeš
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 17:18) -
    Souhrnná odpověď na poslední tři dotazy: Částečně jsem již odpovídala. Přičiny i řešení krize jsou nejasné. Neposuzuji politiky podle jejich síly a razance. Problém je, že prezident Klaus sebral premiérovi Nečasovi šanci na to být inciativní, samostatný a hledat vlastní řešení. To je velký problém i do budoucna, protože to bude bránit premiérovi řešit problémy dle své představy a ještě více to zeslabí jeho postavení (je slabé i z hlediska vlivu regionů, kmotrů...). Jak vydrží VV bude záležet na nich. Pominu-li věci, které v této chvíli nemohu doložit, celá volební kampaň a vystupování bylo hodně orientováno na zisk hlasů u skupiny voličů, která se vyznačuje značnou přelétavostí. Nepodařilo se jim vytvořit silnější volební jádro a to je vždy problém.
  • ---
  • Otázka (Krkovička, 16:16) -
    Dobrý den, lze podle Vás označit premiéra Petra Nečase za „člověka na pravém místě“, který se v kontextu současné vládní krize osvědčil? Zdá se Vám jako dostatečně silný a průbojný pro naši politickou scénu? A druhá otázka zní: Co může být pravdy na spekulacích, že za vnitrostranickým pučem, jak ho značil neformální šéf VV Bárta, stojí tzv. kmotři, jimž byla jeho politika (tj. odstavení těchto kmotrů od penězovodů) nepohodlná? Přeji pěkný den
  • ---
  • Otázka (Libuše, 16:15) -
    Dobrý den, paní profesorko, jak hodnotíte postoj pana prezidenta k současné situaci? A jak byste odhadla výsledek případných předčasných voleb? Myslíte si, že má strana Věcí veřejných šanci tuto kauzu přežít? Děkuji, hezký den, Libuše
  • ---
  • Otázka (VSE LIMITED, 15:54) -
    Dobrý den, paní profesorko, chtěl bych se Vás zeptat, proč jste spíše levicově orientovanou politoložkou a proč například stranu svobodných občanů označujete z aextremisty? Díky. Student VŠE
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 17:13) -
    Stranu svobodných občanů neoznačuji za extremisty (s tím slovem opravdu pracuji opatrně), mohu ji případně řadit ke krajnímu proudu pravice (anglický extreme ale ne extremist), ale spíše bych ji přiblížila k soudobému americkému neokonzervatismu. Nerozlišuji politology na levicové či pravicové - buď jsou odborníci nebo nejsou. Jestli někoho zajímají hodně témata například sociální, je to v pořádku (pokud jste cestoval po světě, například v Latinské Americe či Jižní Africe, začnete mít pocit,že neviditelná ruka trhu selhává). Pokud někdo zdůrazňuje roli osobní zodpovědnosti za svůj život, je to také v pořádku. Jenom nesmíte svůj základní pohled na svět naprosto zúžit, mohu vnímat sociální problémy, ale uvažovat o osobní zodpovědnosti a naopak.
  • ---
  • Otázka (bob, 15:28) -
    Vážená paní, ptám se vás,zda vůbec věříte tomu čím nás krmíte při vašich seancích v TV,kde rutinně věštíte budoucnost z kříšťalové koule,majíc ji zřejmě schovanou pod stolem.Pokud jde o státní peníze ty se bez státní správy neobejdou a nevyhnou se tedy korupci.Ostatně zlodějna,jak nás o tom přesvědčil i náš pan president je pro čechy imanentní!!Jiné dotazy nemám,vlastním totiž také kříšťalovou kouli.
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 17:08) -
    Upřímně, mám naprosto krásnou křišťálovou kouli, nedávno jsem s ní přednášela na dnech vědy. Tak proč tomu nevěřit? Zkuste si to taky, on ten pohled do křišťálu uklidňuje.
  • ---
  • Otázka (Olda, 13:42) -
    Dobrý den, byla opravdu pochybení BIVŠ tak velká, že muselo dojít k rozhodnutí AK o návrhu na odejmutí akreditace pro navazující magisterský program Ekonomika a management se studijním oborem Finance. Že se tak stalo u oborů v ruském a maďarském jazyce je pro mne celkem pochopitelné. Ale nějak nemohu pochopit co stálo za rozhodnutím odebrat akreditaci u Financí. Sám jsem studentem navazujícího magisterského studia a mohu potvrdit, že zkoušy, zejména v posledních dvou letech, jsou relativně obtížné a kvalita výuky šla hodně nahoru. Zejména díky přednášejícím z VŠE. Jaký bude, dle Vašeho názoru, další vývoj této kauzy? Děkuji za odpověď
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 17:06) -
    Je to hodně složité, podrobnosti najdete na www.akreditacnikomise.cz. Základní přístup: Škola získává akreditaci na základě splnění určitých podmínek, jestliže ten program realizuje způsobem, který tomu neodpovídá, nelze podle mého názoru postupovat jinak.
  • ---
  • Otázka (Dan, 13:37) -
    Podle zpráv z tisku se zdá, že všechny české politické strany jsou víceméně skupinami organizovaného zločinu. Tito lidé evidentně ovládají i ministerstvo vnitra, justici i policii. Volby v takové situaci nemohou vůbec nic změnit. Je vůbec nějaká naděje na zlepšení? Není náhodou jediným řešením nechat zde vládnout nějakou osvícenou cizí mocnost?
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 17:05) -
    Nedomnívám se, že by řešení měla přinést cizí velmoc. Je to opravdu na nás a na schopnosti řešit své problémy slušně a jasně. Myslím si, že mnohé by se mělo promítnout i do každodenního života, kdy se netoleruje sprostota, násilí, arogance.
  • ---
  • Otázka (razit, 13:27) -
    Dobrý den paní profesorko. Velice často Vás slyším mluvit o radikalizaci v naší společnosti. Z čeho tento Váš názor vychází?
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 17:00) -
    Radikalizace společnosti je dost závažná věc, ale není jednoduché to dokládat. Dělala jsem anlýzu různých blogů apod., potvrdili mi to i někteří redaktoři. Pod tímto výrazem upozorňuji na to, že lidé nehledají řešení v demokratických procedurách (volby, vyšetřování policie, soudy, šance na dosažení spravedlnosti), ale mimo tento systém. A to je vždy hodně nebezpečné.
  • ---
  • Otázka (PEOPLETA, 13:07) -
    Kam letos pojedete na dovolenó, když nám to vše podražilo? Máte nějaké dobré a levné Tip jak uspořit na důchod a nespořit? Díky za odpovědi a mnoho štěstí PS: Vyřiďtě ve vládě, že letos meruňke budó i přes tu vládní krizu.
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 16:58) -
    Po dlouhé době slyším něco pozitivního, meruňky /meruňkovice) jsou důležité. Na dovolenou - vezmu svého "multikulturního" psa Rozinku (umělecké jméno Rozina sebranec) a pojedeme do lesů ke Źdáru nad Sázavou (hotel nemohu jmenovat z důvodu neplacené reklamy). Ale je tam krásně.
  • ---
  • Otázka (Tono, 13:04) -
    Jakou kartu podle vás zahrál v rozkolu trojkoalice prezident Klaus? Zabránil svojí vyčkávací taktikou a trochu tatíčkovskou (posilující jeho pozici ?) rolí rozpadu vlády? Provinil se proti Ústavě? Obhájil, nebo neudržel svoji nestrannost?
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 16:54) -
    Nemyslím si, že by prezident do krize vstoupil šťastně. Dovedu si představit, že pozve představitele stran a pokusí se "zchladit" hlavy a bude hrát roli moderátora. Ale protahovat přijetí demise a návrh na odvolání ministrů je již vstup do hry, která má svou logiku. Pokud premiér, který za vládnutí odpovídá, chce k jistému momentu odvolání určitých ministrů, jistě tím sleduje i určitou strategii a taktiku ve vztahu k partnerům. Myslím si, že prezident již negativně ovlivňuje politiku, protože ji činí nepředvídatelnou, ovlivňuje řešení, jehož důsledky ale neponese, ponese je vláda.
  • ---
  • Otázka (matrix, 12:22) -
    Dobrý den, co soudíte o současné situaci v Belgii? Země drží světový rekord nejdelší politické krize, lokální samosprávy však zemi vedou dál a na běžném životě se situace odráží jen minimálně. Lze to brát jako důkaz o možné zbytnosti centralizované vlády?
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 16:53) -
    Ta otázka je výborná, ale na hodinovou přednášku (možná spíše semestr). Vždy je v takto rozdělených společnostech (Valoni, Vlámové - do toho Brusel ve Flandrech, ale kulturně a jazykově francouzský) otázkou, do jaké míry decentralizovat a do jaké míry držet stát pohromadě. Základní otázkou je, co ještě Vlámy a Valony spojuje? Již i historii se na školách učí obě skupiny jinak (ještě jsem zapomněla na Němce, neuvěřitelné regionální členění... ale to opravdu nejde odpovědět).
  • ---
  • Otázka (Koutný, 12:20) -
    Paní profesorko, vládní krize posledních let ústily především z nesourodosti koaličních vlád. Nepomohla by změna volebního systému? Co byste pro potřeby voleb v české kotlině navrhovala?
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 16:44) -
    Neschopnost fungování koalic bohužel moc nesouvisí s volebním systémem. Nedomnívám se, že by změna volebního systému pomohla - nepůsobí automaticky. V našich podmínkách by možná britský systém - většinový jednokolový - mohl nakonec vést k tomu, že by bylo zvoleno mnoho "nestraníků". To sice vyvolává příjemné představy, ale vyjednávat za stranu, která má třeba 90 hlasů s 11 dalšími nestraníky, může být ještě větší problém. Problém je v kultuře, v prosazování partikulárních zájmů, ve snaze získat okamžité zisky pro sebe, pro klienty... Chybějí zde základní koncepce politiky, určitá kontinuita, schopnost pojmenovat hlavní problémy a dohodnout se nějakých řešeních.
  • ---
  • Otázka (Jaroslav B, 12:06) -
    Paní profesorko, nerozumím tomu že jedna bezpečnostní agentura vadí a druhá ne. Na webu Kubiceho firmy SUB S.A., s.r.o se uvádí:"Zabýváme se bezpečnostní službou, detektivní službou, vyhledáváním odposlechů a ochranou před odposlechem, ochranou před sledováním a bezpečnostními audity. Specializujeme se také na bezpečnostní prověrky osob a firem," Takže když státní správu zprivatizuje Kubice je to v pořádku na rozdíl od ABL. Mám dojem že si pan Nečas nevidí do úst. Děkuji za váš názor.
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 16:32) -
    Viz předchozí odpověď k panu Kubicemu.
  • ---
  • Otázka (Sofie, 11:59) -
    Pěkné odpoledne, jak hodnotíte působení Víta Bárty v celé kauze strany VV? Média o něm hovoří jako o šedé eminenci, některá dokonce jako o nebezpečném uzurpátorovi moci. Co soudíte o jeho rétorice v médiích a jak hodnotíte jeho nechvalně známý výrok, že vstup do politiky je pro něj prostředkem k získání ekonomické moci? – je nepřípustný, nebo jen konečně nahlas vyjadřuje známou pravdu. Moc díky za komentář a zdravím
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 16:39) -
    Milá Sofie, mám vážné obavy, že pan Bárta si zřejmě skutečně udělal odbornou analýzu podmínek pro podnikání v tomto státě a rozhodl se pro "optimální" variantu podnikání. Zatímco někteří jiní podnikatelé (a i zde chci zdůraznit, znám mnoho kvalitních podnikatelů, které uráží systém, jaký zde funguje) se dostávají k různým podnikatelským výhodám přes politické strany (a kmotry), on své podnikání optimalizoval tím, že tam přímo dosadil své lidi. Asi to vyšlo levněji.
  • ---
  • Otázka (karel h., 11:59) -
    Ve světě existuje jakýsi systém, který byl nazván demokracií. Nechci zakládat svou politickou stranu a tedy musím vybírat z těch, které předloží politické strany. V těchto stranách však soutěž o nejlepšího kandidáta probíhá zcela nedemokraticky, podpásovými údery, sháněním peněz přes státní úřady (kauza Drobil) atd. atd. Jak by "demokracie" měla dosáhnout toho, aby v čele sátu a institucí obsazovaných volbami stáli vždy ti nejlepší?
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 16:35) -
    Já nevěřím, že se někdy najde systém, aby v politice byli ti nejlepší. Přesto si myslím, že v demokratické společnosti bychom mohli najít dost síly, abychom politiky donutili se chovat alespoň s určitou slušností (a upřímně, i mezi politiky jsou slušní lidé, pár jich znám z různých stran). Pokud je pasivní společnost, pokud nedáváme najevo, že takovéto chování odmítáme, tak je to špatné. Je to na nás, i když to není jednoduché. Ale pokud budeme ve společnosti hodnotit kvalitu lidí podle agresivního chování, kvality auta a značkového oblečení a nikoli podle jejich schopností, slušnosti atd., tak se budou politici chovat takto, protože tím získávají pozornost médií a růst popularity.
  • ---
  • Otázka (starik, 11:40) -
    Podle mne ztratil Kubice důvěryhodnost tehdy, když ponechal bez dozoru důvěrné materiály. Domníváte se, že se této netaktnosti, nebo nepozornosti již jednou pro vždy zbavil? Má se po každém kiksu odměnit ministr trafikou?
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 16:30) -
    Viz odpověď na předchozí otázku k panu Kubicemu.
  • ---
  • Otázka (Homo, 11:38) -
    Domnívám se, že měli sáhnout po Stanislavu Grosovi. Je nestranický a rozumí financím. Myslíte si, že jim neměl kdo poradit.
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 16:30) -
    Oceňuji smysl pro humor.
  • ---
  • Otázka (zvonař, 11:17) -
    "Kubice na vnitru je výsměch, říká Paroubek," podle idnesu. Prosím jaký máte názor na Kubiceho na ministerstvu vnitra? Děkuji. Zvonař
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 16:28) -
    Celkově k této i dalším otázkám směrovaným k panu Kubicemu: Informace o bezpečnostní službě (otázka 11 uživatele Jaroslav B) je pro mne nová, pokud je to pravda, tak to je skutečně velmi zvláštní. Názor na pana Kubiceho nemám ujasněný. Můj pocit z jeho působení před volbami 2006 byl, že skutečně usiloval o odkrytí určitých vazeb mezi politickou a ekonomickou elitou. Ale již samo poskytnutí tzv. Kubiceho zprávy bezpečnostnímu výboru byla chyba, protože byly poskytnuty informace, které jsou z tzv. "operativy" (to jest bez hlubší analýzy - zjednodušeně řečeno i to, co o váš řekla domovnice či vaše bývalá....). To znamená, že vypovídací hodnotu to samo o sobě nemá, je nutné to analyzovat v dalších souvislostech. Navíc únik těchto informací do médií nakonec zřejmě ovlivnil i výsledek voleb a to je špatné.
  • ---
  • Otázka (Germán, 11:03) -
    Dobrý den, paní Dvořáková, mohu-li odbočit trochu stranou tuzemské politiky, zajímal by mne Váš názor na dění na německé politické scéně ohledně jaderné energetiky - obrat o 180 stupňů po podzimním rozhodnutí vlády o prodloužení životnosti jaderných zdrojů energie na průměru o 12 let. Může skutečně Merkelová na tomto "vyhovění veřejnému mínění" získat politické body nebo ji a vládní koalici z pohledu její morální intergity spíše smete? Podobné lavírování dle mého předvedla loni v otázce rozhodnutí o podpoře finanční pomoci Řecku odsouvané za volby. Kromě jiného má dost vážné dopady na podnikatelskou sféru, kde zrovna energetika patří k odvětvím, kde je třeba investice plánovat v horizontu desetiletí...
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 16:21) -
    Nejsem odborník na jadernou energetiku, ani důkladně nesleduji Německo (němčina nepatří k mým silným stránkám). Obecně ale platí, že pro politika je nejhorší, pokud mění názory podle výkyvů veřejného mínění - je pak pro veřejnost zcela nečitelný. Často se vyplatí stát na svém i za cenu odchodu s politiky. Pokud měl politik pravdu, většinou se mu pak znovu otevře prostor pro návrat. To samozřejmě neznamená, že politik by měl trvat na svém názoru, pokud se jasně ukáže, že je mylný. Schopnost se poučit a třeba i přiznat, že se člověk mýlil by mělo být normální.
  • ---
  • Otázka (beedla, 10:57) -
    Dobrý den, jaký je Váš vztah k sociální demokracii? Často vystupujete na jejich akcích (například v Praze 8) a za léta, co vystupujete v médiích, je zřejmé, že hlásáte její názory. Přiznáte to veřejně, nebo půjdete cestou pokrytectví "nezávislých" politologů? Tomáš Karmazín
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 16:10) -
    Názory hlásám svoje, nikoli sociální demokracie. Na jejich akcích - diskusích s občany či členy sociální demokracie - vystupuji, pokud mne pozvou. Vystupovala jsem také na akcích KDU-ČSL, když mne pozvali. Vystupuji také na akcích třeba Americké obchodní komory, přednáším i pro jiné obchodní komory, významné firmy, velké ekonomické akce, jsem zvána na přednášky pro diplomatický sbor - většinou tam, kde jsou pro ně podstatné odborné informace, nikoli ideologické bláboly. Možná Vám právě u mně chybí dostatek "pravého" ideologického nadšení.
  • ---
  • Otázka (slowfox, 10:49) -
    Dobrý den. Sledovala jste finské volby a jejich kampaně. Co říkáte úspěchu Pravých Finů? Posiluje v rámci Evropy vlna národněji laděných stran s výhradami k evropské byrokracii (Rakousko, Maďarsko), nebo jsou nacionalisticky nálepkovány právě strany, které si dovolí nesouhlasit s evropskou politikou? Vidíte rostoucí protievropské naladění jako trend, který bude posilovat?
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 16:05) -
    Protievropské trendy mohou pokračovat. Bývá to dost časté, pokud je země v krizi a v nejistotě, pak se hledá "viník". Evropa v tomto smyslu je ideální cíl, je vzdálená, nikdo tomu moc nerozumí, stačí si vybrat pár příkladů, domácí politici když dělají něco nepopulárního, tak to svedou na Evropu. O tom pozitivním se moc nemluví, ani u nás. Všichni se zajímají o tom, abych nepřišli o evropské peníze, ale nikdo neříká, odkud ty peníze jsou a již vůbec ne, zda tyto peníze, které zaplatili Němci, Francouzi... využijeme efektivně nebo je prostě za neco utratíme (v tom lepším případě).
  • ---
  • Otázka (JoN, 10:31) -
    Dobrý den, paní Dvořáková, smršť kauz kolem vlády je podle mne zralá na předčasné volby a v zahraničí by jen zlomek z nich stačil na okamžité odstoupení ministrů či premiéra. Dohoda je dozajista logickým výsledkem pragmatického kalkulu o moc, vyslechl jsem ale také názor, že pollitické strany, které se loni významně zadlužily, prostě nemají peníze na financování kampaně pro nové volby. Jak poslední dohodu (která nemusí být konečná) a její motivy včetně toho, koho posiluje a případně oslabuje, hodnotíte Vy? Děkuji za vaši odpověď.
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 16:02) -
    Předčasné volby sice mohou být řešením, dávají legitimitu nové vládě, ale nemusejí být řešením celkové situace a navíc volby každý rok mohou už voliče úplně otrávit. Nedostatek peněz může v tomto smyslu určitě působit. Ale největším problémem řešení této krize je to, že nám to vlastně neříká, o čem tato krize byla a zda řešení, které přinesla, řeší ten problém, který ji vyvolal. Tudíž nemůžeme ani říci, zda se nebude v nejbližší možné době opakovat.
  • ---
  • Otázka (Radek, 10:24) -
    Dobrý den, paní profesorko. Zajímal by mne Váš názor na profesionální kvality jednotlivých ministrů této vlády. Ministr (či premiér) nemusí být přímo odborným mistrem po danou oblast, pak by ale měl být alespoň výborným manažerem. Kolik takových jmen v dnešní tuzemské vládě vidíte? Díky!
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 16:01) -
    Necítím se být odborníkem na jednotlivé oblasti. Mně nepřipadá ani tak podstatné, zda je ministr odborníkem či dobrým manažerem. Jeho úkolem je prosazovat, aby politika resortu odpovídala politice vlády v této oblasti. Problémem je, když nejsou odborníci ani náměstci a ani mnozí experti, protože je tam delegují strany s cílem obsadit trafiku či hlídat tok peněz ze státu k soukromým zdrojům.
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  •  
    19.04.2011 17:32

    pokud volbam predchazi pouze (nakladna) reklamni kampan, ktera ma za cil (nalakat a) koupit si volice, jak se to lisi od lidi, kteri lidem zdavaji penize za to, ze odvoli s predem vyplnenym listkem? (stale je to jejich dobrovolna volba tento listek vhodit do urny).
    Azb
  • Spor v Kongresu o rozpočet a dluh?
    19.04.2011 16:49

    Jak hodnotíte střet mezi americkými demokraty a republikány o rozpočet, výdajové úspory, dluh... Je právě toto odrazem vyspělejší politické kultury a obsahové diskuse na ostří nože?
    JoN
  •  
    19.04.2011 16:31

    Dobrý den, všechny poslední kauzy postupně způsobují určitou rezignaci občanů nad politickou situací v republice. Myslíte si, že další voby přinesou ještě větší posílení populismu a radikalismu, aby strany donutily lidi přijít k volbám? Dá se v této situaci ještě prosadit neoblíbené, ale nutné reformy, jakou je například reforma zdravotnictví nebo důchodového systému? Děkuji za odpověď, Dobeš
    Karel Dobeš
  • Nečas a kmotři
    19.04.2011 16:16

    Dobrý den, lze podle Vás označit premiéra Petra Nečase za „člověka na pravém místě“, který se v kontextu současné vládní krize osvědčil? Zdá se Vám jako dostatečně silný a průbojný pro naši politickou scénu? A druhá otázka zní: Co může být pravdy na spekulacích, že za vnitrostranickým pučem, jak ho značil neformální šéf VV Bárta, stojí tzv. kmotři, jimž byla jeho politika (tj. odstavení těchto kmotrů od penězovodů) nepohodlná? Přeji pěkný den
    Krkovička
  •  
    19.04.2011 16:15

    Dobrý den, paní profesorko, jak hodnotíte postoj pana prezidenta k současné situaci? A jak byste odhadla výsledek případných předčasných voleb? Myslíte si, že má strana Věcí veřejných šanci tuto kauzu přežít? Děkuji, hezký den, Libuše
    Libuše
  •  
    19.04.2011 15:54

    Dobry den pani profesorko, chtel bych se Vas zeptat, proc jste spise levicove orientovanou politolozkou a proc napriklad stranu svobodnych obcanu oznacujete za extremisty? Diky student VSE
    VSE LIMITED
  •  
    19.04.2011 15:28

    Vážená paní, ptám se vás,zda vůbec věříte tomu čím nás krmíte při vašich seancích v TV,kde rutinně věštíte budoucnost z kříšťalové koule,majíc ji zřejmě schovanou pod stolem.Pokud jde o státní peníze ty se bez státní správy neobejdou a nevyhnou se tedy korupci.Ostatně zlodějna,jak nás o tom přesvědčil i náš pan president je pro čechy imanentní!!Jiné dotazy nemám,vlastním totiž také kříšťalovou kouli.
    bob
  •  
    19.04.2011 13:42

    Dobrý den, byla opravdu pochybení BIVŠ tak velká, že muselo dojít k rozhodnutí AK o návrhu na odejmutí akreditace pro navazující magisterský program Ekonomika a management se studijním oborem Finance. Že se tak stalo u oborů v ruském a maďarském jazyce je pro mne celkem pochopitelné. Ale nějak nemohu pochopit co stálo za rozhodnutím odebrat akreditaci u Financí. Sám jsem studentem navazujícího magisterského studia a mohu potvrdit, že zkoušy, zejména v posledních dvou letech, jsou relativně obtížné a kvalita výuky šla hodně nahoru. Zejména díky přednášejícím z VŠE. Jaký bude, dle Vašeho názoru, další vývoj této kauzy? Děkuji za odpověď
    Olda
  •  
    19.04.2011 13:37

    Podle zpráv z tisku se zdá, že všechny české politické strany jsou víceméně skupinami organizovaného zločinu. Tito lidé evidentně ovládají i ministerstvo vnitra, justici i policii. Volby v takové situaci nemohou vůbec nic změnit. Je vůbec nějaká naděje na zlepšení? Není náhodou jediným řešením nechat zde vládnout nějakou osvícenou cizí mocnost?
    Dan
  • Radikalizace
    19.04.2011 13:27

    Dobrý den paní profesorko. Velice často Vás slyším mluvit o radikalizaci v naší společnosti. Z čeho tento Váš názor vychází?
    razit
  • Z jiného soudku
    19.04.2011 13:07

    Kam letos pojedete na dovolenó, když nám to vše podražilo? Máte nějaké dobré a levné Tip jak uspořit na důchod a nespořit? Díky za odpovědi a mnoho štěstí PS: Vyřiďtě ve vládě, že letos meruňke budó i přes tu vládní krizu.
  • Klaus?
    19.04.2011 13:04

    Jakou kartu podle vás zahrál v rozkolu trojkoalice prezident Klaus? Zabránil svojí vyčkávací taktikou a trochu tatíčkovskou (posilující jeho pozici ?) rolí rozpadu vlády? Provinil se proti Ústavě? Obhájil, nebo neudržel svoji nestrannost?
    JoN
  • Belgie
    19.04.2011 12:22

    Dobrý den, Co soudíte o současné situaci v Belgii? Země drží světový rekord nejdelší politické krize, lokální samosprávy však zemi vedou dál a na běžném životě se situace odráží jen minimálně. Lze to brát jako důkaz o možné zbytnosti centralizované vlády?
    matrix
  • volební systém
    19.04.2011 12:20

    Paní profesorko, vládní krize posledních let ústily především z nesourodosti koaličních vlád. Nepomohla by změna volebního systému? Co byste pro potřeby voleb v české kotlině navrhovala?
    Koutný
  • dopac@wms.cz
    19.04.2011 12:18

    Ahoj, jak vzpomínáš na Smederevo 1988?
    Paolo
  • Jedna agentura ano a druhá ne?
    19.04.2011 12:06

    Paní profesorko, nerozumím tomu že jedna bezpečnostní agentura vadí a druhá ne. Na webu Kubiceho firmy SUB S.A., s.r.o se uvádí:"Zabýváme se bezpečnostní službou, detektivní službou, vyhledáváním odposlechů a ochranou před odposlechem, ochranou před sledováním a bezpečnostními audity. Specializujeme se také na bezpečnostní prověrky osob a firem," Takže když státní správu zprivatizuje Kubice je to v pořádku na rozdíl od ABL. Mám dojem že si pan Nečas nevidí do úst. Děkuji za váš názor.
    Jaroslav B
  • Bárta
    19.04.2011 11:59

    Pěkné odpoledne, jak hodnotíte působení Víta Bárty v celé kauze strany VV? Média o něm hovoří jako o šedé eminenci, některá dokonce jako o nebezpečném uzurpátorovi moci. Co soudíte o jeho rétorice v médiích a jak hodnotíte jeho nechvalně známý výrok, že vstup do politiky je pro něj prostředkem k získání ekonomické moci? – je nepřípustný, nebo jen konečně nahlas vyjadřuje známou pravdu. Moc díky za komentář a zdravím
    Sofie
    • Re: Bárta
      19.04.2011 12:10

      Vstup do politiky je dnes pro každého cílem k dosažení ekonomické moci, některý trouba to ale říká otevřeně. Bohužel.
      Jaroslav
  •  
    19.04.2011 11:59

    Ve světě existuje jakýsi systém, který byl nazván demokracií. Nechci zakládat svou politickou stranu a tedy musím vybírat z těch, které předloží politické strany. V těchto stranách však soutěž o nejlepšího kandidáta probíhá zcela nedemokraticky, podpásovými údery, sháněním peněz přes státní úřady (kauza Drobil) atd. atd. Jak by "demokracie" měla dosáhnout toho, aby v čele sátu a institucí obsazovaných volbami stáli vždy ti nejlepší?
    karel h.
  • důvěryhodnost
    19.04.2011 11:40

    Podle mne ztratil Kubice důvěryhodnost tehdy, když ponechal bez dozoru důvěrné materiály. Domníváte se, že se této netaktnosti, nebo nepozornosti již jednou pro vždy zbavil? Má se po každém kiksu odměnit ministr trafikou?
    starik
  •  
    19.04.2011 11:38

    Domnívám se, že měli sáhnout po Stanislavu Grosovi. Je nestranický a rozumí financím. Myslíte si, že jim neměl kdo poradit.
    Homo
  • Kubice
    19.04.2011 11:17

    "Kubice na vnitru je výsměch, říká Paroubek," podle idnesu. Prosím jaký máte názor na Kubiceho na ministerstvu vnitra? Děkuji. Zvonař
    zvonař
  • Merkelová a jádro
    19.04.2011 11:03

    Dobrý den, paní Dvořáková, mohu-li odbočit trochu stranou tuzemské politiky, zajímal by mne Váš názor na dění na německé politické scéně ohledně jaderné energetiky - obrat o 180 stupňů po podzimním rozhodnutí vlády o prodloužení životnosti jaderných zdrojů energie na průměru o 12 let. Může skutečně Merkelová na tomto "vyhovění veřejnému mínění" získat politické body nebo ji a vládní koalici z pohledu její morální intergity spíše smete? Podobné lavírování dle mého předvedla loni v otázce rozhodnutí o podpoře finanční pomoci Řecku odsouvané za volby. Kromě jiného má dost vážné dopady na podnikatelskou sféru, kde zrovna energetika patří k odvětvím, kde je třeba investice plánovat v horizontu desetiletí...
    JoN
  •  
    19.04.2011 10:57

    Dobrý den, jaký je Váš vztah k sociální demokracii? Často vystupujete na jejich akcích (například v Praze 8) a za léta, co vystupujete v médiích, je zřejmé, že hlásáte její názory. Přiznáte to veřejně, nebo půjdete cestou pokrytectví "nezávislých" politologů? Tomáš Karmazín
    beedla
  • Praví Finové?
    19.04.2011 10:49

    Dobrý den. Sledovala jste finské volby a jejich kampaně. Co říkáte úspěchu Pravých Finů? Posiluje v rámci Evropy vlna národněji laděných stran s výhradami k evropské byrokracii (Rakousko, Maďarsko), nebo jsou nacionalisticky nálepkovány právě strany, které si dovolí nesouhlasit s evropskou politikou? Vidíte rostoucí protievropské naladění jako trend, který bude posilovat?
    JoN
  • dohoda versus předčasné volby
    19.04.2011 10:31

    Dobrý den, paní Dvořáková, smršť kauz kolem vlády je podle mne zralá na předčasné volby a v zahraničí by jen zlomek z nich stačil na okamžité odstoupení ministrů či premiéra. Dohoda je dozajista logickým výsledkem pragmatického kalkulu o moc, vyslechl jsem ale také názor, že pollitické strany, které se loni významně zadlužily, prostě nemají peníze na financování kampaně pro nové volby. Jak poslední dohodu (která nemusí být konečná) a její motivy včetně toho, koho posiluje a případně oslabuje, hodnotíte Vy? Děkuji za vaši odpověď.
    JoN
  •  
    19.04.2011 10:24

    Dobrý den, paní profesorko. Zajímal by mne Váš názor na profesionální kvality jednotlivých ministrů této vlády. Ministr (či premiér) nemusí být přímo odborným mistrem po danou oblast, pak by ale měl být alespoň výborným manažerem. Kolik takových jmen v dnešní tuzemské vládě vidíte? Díky!
    JoN

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Investoři zažili nejlepší začátek roku za posledních 5 let
02.04.2024 8:03
Index S&P 500 si za 1. čtvrtletí 2024 připsal 10,11 pro...více
    Analýzy online