Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Roman Blažíček, jednatel společnosti Lasselsberger: Číně konkurujeme tradicí a kvalitou

Roman Blažíček, jednatel společnosti Lasselsberger: Číně konkurujeme tradicí a kvalitou

09.08.2016 13:29
Autor: Pavel Daniel

Jako mnoho dalších firem si po roce 2008 prošli krizí, ale zvládli ji bravurně. Dneska se Roman Blažíček, jednatel společnosti Lasselsberger, výrobce keramických obkladů tradiční české značky RAKO, dívá do budoucnosti zase s optimismem. Firma postavila a nyní dokončuje novou linku v Rakovníku, která je na nejvyšší technologické úrovni, staví obří distribuční halu v Chlumčanech a plánuje další investice. Levnou zahraniční konkurenci bere Roman Blažíček sportovně. Je prý od mala soutěživý a dodnes si zaběhne nějaký ten půlmaratón. Jak zásadní jsou dnes pro vaši firmu investice do výroby? My jsme stejně jako spousta dalších firem byli těsně po začátku krize v možnostech investování hodně limitovaní, takže teď jsme se pustili do investic s velkou chutí. Naše zařízení začínala zastarávat a my chceme mít naopak nejmodernější technologie, které se v branži vyskytují.

Roman_Blazicek

Rozhovor vznikl ve spolupráci se společností Lasselsberger a Korporátním a institucionálním bankovnictvím ČSOB.


Čtěte více:

Zdeněk Rosa: České zlato? O náš chmel se perou Asie i Amerika
08.07.2016 14:56
Zdeněk Rosa je předsedou představenstva Chmelařství, družstvo Žatec, ...
David a Martina Vítkovi: Všestranný start-up, zlínská NWT má originální sídlo a dvojici ve vedení firmy
08.08.2016 13:26
Zlínská firma NWT je viditelná už díky svému sídlu. To vzniklo zajímav...
Trump chce snižovat daně
09.08.2016 12:09
Republikánský kandidát na prezidenta USA Donald Trump na konferenci v ...

    Patria Online: Loni jste proinvestovali 250 milionů, stejný plán jste měli i na letošní rok. Ten pořád platí?

    Díky tomu, že se nám v letošním roce více daří, tak proinvestujeme téměř 330 milionu korun. Dokončili jsme výrobní linku v Rakovníku, která má kapacitu přes čtyři miliony metrů čtverečních obkladaček. Je určená především na výrobu větších formátů, až do rozměrů 30 krát 90 centimetrů. A právě větší formáty jdou dneska hodně na odbyt. V tomto okamžiku navíc stavíme velké distribuční centrum v Chlumčanech o rozloze tři hektary. A právě v Chlumčanech připravujeme i další investici, která by se měla začít realizovat počátkem roku 2017.

    Patria Online: S jakým výhledem takové investice děláte?

    Chystáme je s výhledem na patnáct až dvacet let. I proto potřebujeme stabilní podnikatelské prostředí. Na strojích, které teď stavíme, se bude určitě vyrábět ještě za patnáct dvacet let.

    Patria Online: Jak by mělo to stabilní prostředí vypadat? Je to spíš česká, nebo dnes už evropská záležitost?

    Záleží na mnoha faktorech. Pokud se u nás například budou vyvíjet ceny energií jinak než ve zbytku Evropy, a dokonce i ve zbytku světa, a tím myslím v náš neprospěch, tak máme problém. Stejný problém budeme mít v případě, že se bude vyvíjet otázka Číny a její uznání za tržní ekonomiku tak, jak k tomu dnes spějeme. Důležitý je bezpochyby i náš domácí daňový systém. Při plánování investic je pro nás ve všech těchto parametrech zásadní, aby tady podnikatelské prostředí bylo stabilní.

    Patria Online: Bojujete s dovozem ze Španělska, Turecka nebo Polska, mluvil jste o Číně. Jak se levné konkurenci dá čelit?

    Naše společnost má více než 130letou tradici. Všichni se s námi tedy chtějí poměřovat a nastavovat podmínky tak, aby byly pro kupující cenově přitažlivější, než jsme my. V tom samozřejmě není naše pozice jednoduchá, ale my jsme tu od toho, abychom se s ní vyrovnali. Konkurujeme především kvalitou.

    Patria Online: Dáváte tedy důraz na přidanou hodnotu výrobku, na kvalitu před kvantitou?

    Přesně tak. Ale zase na druhou stranu vyrobit 30 milionů čtverečních metrů obkladů, když celá Česká republika ročně spotřebuje kolem 16 nebo 17 milionů metrů obkladů všech značek, není zase tak málo. Z toho plyne, že víc než 70 procent naší výroby jde do zahraničí, a podle toho nastavujeme i naše investice.

    Patria Online: Takže přece jen výrobu navyšovat musíte.

    Ano, ale navyšování kapacit není naším primárním cílem, i když náhrada staré linky za novou v sobě kapacitní růst logicky nese. Spíš se skutečně zaměřujeme na výrobky s vyšší přidanou hodnotou, tedy zpracované tak kvalitně, aby mohly přinést vyšší profit a zabezpečit nás do budoucna.

    Patria Online: Dokážete plánované projekty a investice financovat z vlastních zdrojů?

    Investorů, kteří by čekali, až si na investici vydělají, je velice málo. Vlastně už takové neznám. Pro nás jsou nedílnou součástí investičního cyklu banky. Dneska je i výhoda, že jsou banky schopné, pokud firma vykazuje nějakou smysluplnou výkonnost, jít do zajímavých projektů. Spolupráci jsme si vyzkoušeli i v době krize. Tehdy nás banky podržely a pomohly nám. Proto tu spolupráci vidíme i nadále perspektivně.

    Patria Online: Co je na takové spolupráci nejdůležitější?

    Já na bance, se kterou spolupracujeme dlouhodobě, oceňuji hlavně neuvěřitelnou personální kontinuitu. Ve firme jsem patnáct let, už tehdy jsme spolupracovali s ČSOB a ředitelem její korporátní pobočky Milanem Vopavou. Vztahy jsou na perfektní úrovni a mám za to, že ta kontinuita v tom hraje obrovskou roli. ČSOB se také od začátku letošního roku stala bankou, která vstoupila do partnerství v rámci celé skupiny, tedy i naší rakouské matky. I to je výsledek našeho mnohaletého vztahu.

    Patria Online: Jak u vás vlastně takové rozhodnutí o investici probíhá?

    My si musíme v první fázi říct, co vlastně chceme, jaké technologie a co jsme na nich schopní vyrobit. Vytváříme si byznys plány minimálně v pětiletém horizontu. Naše branže byla sto let poměrně stabilní, moc se toho nedělo. V posledních patnácti dvaceti letech ale přišel dynamický rozvoj, nové technologie, nové možnosti a přišlo to strašně rychle, tak jako třeba v oblasti IT nebo u bank. Je to obrovský pokrok. Proto se na dvacet let dopředu i těžko odhaduje, proto je i rozhodování o investici běh na delší trat.

    Patria Online: Vy sám jste stále aktivní sportovec a dlouhé tratě běháte. Jak důležitá je ve vaší branži vytrvalost a jak dlouho se ten „byznys běh“ dá vydržet?

    Jsem sportovec odmalička a jsem přesvědčený, že sport člověku dává něco, co se dá využít v pracovním živote. Já sám jsem soutěživý a vždycky jsem chtěl vyhrávat. Přitáhl jsem si do pracovního života určitě vytrvalost a hrál jsem i kolektivní sporty, takže mi týmová práce není cizí. Dost dlouho jsem také dělal judo. Tam kromě toho, že se perete, musíte mít také úctu k soupeři, pokud on sám hraje férovými prostředky. Proto jsme přesvědčení, že nemá cenu někoho pomlouvat a že se vyplatí dělat byznys korektně a v úctě k našemu okolí. A jak dlouho vydržím? Síly i odhodlání mám pořád dost.

Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu
24.04.2024 11:09
Kvartální výsledky společnosti Tesla (TSLA) vypadají na prvn...více