Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Tomáš Sýkora, hlavní analytik Patria Finance: Pochybuji, že cena ropy bude mít sílu růst nad 50 USD za barel

Tomáš Sýkora, hlavní analytik Patria Finance: Pochybuji, že cena ropy bude mít sílu růst nad 50 USD za barel

04.10.2016 18:00
Autor: Pavel Daniel

Těžaři, ropné společnosti, ale i utility, byly donedávna spíše stranou zájmu investorů. Jenže za posledních několik měsíců ceny řady komodit podstatně vzrostly a energetický trh ožil. Dění na energetickém trhu pro Patrii Online okomentoval Tomáš Sýkora, hlavní analytik Patria Finance.

Patria Online: Jak hodnotíte aktuální dění na energetickém trhu?

Aktuální dění na globálním energetickém trhu je přinejmenším velmi zajímavé. Globální energetický sektor podporuje růst ceny ropy, ze kterého mohou těžit její producenti. K němu se přidal i růst ceny uhlí a dalších komodit, který zase prospívá těžebním společnostem. Ceny akcií samozřejmě rychle reagují a přiměřeně kopírují vývoj cen komodit, resp. míru dopadu růstu cen komodit do hospodaření jednotlivých společností.

Co se týká ropy, tu poháněla výše především nabídková strana. K nečekaným výpadkům produkce ve vybraných regionech vlivem počasí či geopoliticky napjaté situace (Kanada, Nigérie) z druhého letošního čtvrtletí, se v průběhu celého roku přidávaly verbální intervence představitelů OPECu. Právě poslední růst ceny ropy lze připsat dozvukům poměrně nečekaného rozhodnutí členů, kteří se na zasedání v Alžíru dohodli, že sníží objem produkce ropy, jakkoliv okolo detailů dohody prozatím zůstávají otazníky.

Cena ropy si podle nás zřejmě již našla pomyslné „dno“ okolo 30 USD za barel. Osobně ovšem pochybuji, že cena ropy bude mít sílu růst výrazněji nad 50 USD/barel. Ruská produkce roste totiž na historická maxima a na vyšší ceny jistě ocení i těžaři v USA, kteří jsou schopni velice pružně přizpůsobovat svou produkci rostoucím cenám.

Patria Online: Dobře, to je ropa, čemu ale připisujete růst ceny černého uhlí a elektřiny?

Cena energetického uhlí se vyšplhala v posledních týdnech až k 65 USD/t. Od poloviny února letošního roku, kdy ceny dosáhly svého dna na hodnotě 36-37 USD/t se tak jedná o téměř osmdesáti procentní nárůst ceny. Podíváte-li se na vývoj ceny koksovatelného uhlí, dostanete ještě zajímavější zhodnocení. Cena koksovatelného uhlí totiž vzrostla od minim z poloviny února letošního roku, kdy atakovala hodnotu 75 USD/t, téměř na trojnásobek. Aktuálně se totiž obchoduje okolo ceny 210 USD/t.

Cenu obou typů uhlí vedle rostoucích cen ropy a v menší míře i evropských cen plynu, totiž ovlivňuje i omezení počtu pracovních dní v čínských dolech (z 330 na 276) a další restrikce, chcete-li regulatorní zásahy, jako jsou uzavírky vybraných dolů, vedoucí ke snížení objemů vytěženého uhlí. Čínské úřady chtějí omezit těžbu uhlí až o 10 procent. Omezení kapacit v Číně se ale netýká jen uhelného sektoru, ale také ocelářství.

Rozhovor

Patria Online: Bude podle Vás cena uhlí růst i nadále?

Za růstem globálních cen uhlí podle mého názoru stojí především regulatorní zásahy a omezování těžby v Číně, tj. nejedná se o růst cen tažený vyšší poptávkou. Jak dlouhé trvání může mít tento výkyv či trend tak do značné míry ovlivní znovu právě čínské autority z Národní komise pro rozvoj a reformu Číny (NDRC). V poslední době se již objevily první vzkazy, že NDRC je s poklesem produkce uhlí zhruba o 10 % od začátku roku spokojena, na základě čehož umožnila zhruba o 500 tis. tun zvýšit denní produkci (cca 74 uhelných dolů).

Maximální počet pracovních dní v uhelných dolech zatím zůstal v platnosti (276). Čekal bych, že restriktivní podmínky pro těžbu uhlí NDRC v následujících měsících dále uvolní, současně si ale ohlídá, aby ceny znovu příliš nepropadly. Prostor pro další růst cen je tak podle nás již podobně jako v případě ropy omezený, prudký pokles cen uhlí by ale také nastat neměl.

Patria Online: A co ceny elektřiny? Jaký vývoj můžeme čekat do konce letošního roku?

Vývoj ceny silové elektřiny je v regionu střední Evropy do značné míry poplatný vývoji cen energetických komodit, především ceně černého energetického uhlí a ceně emisní povolenky. Tj. pro cenu elektřiny podle mě přiměřeně platí totéž, co je výše uvedeno v případě ropy a uhlí. Do konce roku neočekávám další významnější růst a větší riziko vidím pro pokles.

V delším horizontu pak velkoobchodní cenu elektřiny ovlivňuje i vztah nabídky a poptávky, tj. růst na straně nabídky především vztah růstu výrobní kapacity obnovitelných zdrojů a proti tomu postupných uzavírek starších a méně efektivních konvenčních elektráren či jaderných zdrojů v Německu. V delším horizontu bude podle mého názoru ale stále větší důraz hrát i tlak na energetické úspory, tj. postupný pokles poptávky po elektřině v Evropě v následujících letech.

Patria Online: Lze podle Vás čekat s růstem ceny elektřiny také postupný růst ceny akcií energetik, např. ČEZ?

Co se týká uplynulých týdnů, resp. měsíců, tak akcie ČEZ samozřejmě růst ceny silové elektřiny neignorovaly, ale naopak poměrně věrně kopírovaly. Ano, může se zdát, že růst energetických komodit z posledních dní či týdnů tolik nezachytily, ale dlužno dodat, že se skupina ČEZ během celého roku potýká s prodlužováním odstávek ve svých jaderných zdrojích, tj. má problémy při své nejefektivnější a nejvýnosnější výrobě elektřiny, což je v posledních týdnech znovu aktuální téma.

Patria Online: Lze tak z vývoje na energetickém trhu učinit jasný závěr pro investory, kdo z jeho vývoje “vytěžil” nejvíce?

Na základě dění na energetickém trhu lze za vítěze považovat světové těžařské společnosti, v rámci energetických komodit pak zejména těžaře koksovatelného uhlí. Mluvím samozřejmě o těch společnostech, kterým se podařilo přežít předchozí dlouhé období propadu ceny této komodity. Pro příklad není třeba chodit daleko a může jím být například polská společnost JSW. Polský těžař koksovatelného uhlí byl ještě před několika týdny obdobně jako česká NWR blízko insolvenci, ale prudký růst ceny koksovatelného uhlí významnou měrou přispěl k dosažení dohody s věřiteli o rekapitalizaci dluhu, resp. o prodloužení jeho splatnosti do roku 2025. A akcie JSW od poloviny února vzrostly téměř na pětinásobek. Dlouhodobý pohled na vývoj hodnoty akcie ovšem ukazuje, že v pětiletém časovém úseku stále akcie ztrácí téměř 50 %.

Patria Online: Může se vývoj na trhu s uhlím projevit v případu OKD/NWR?

Na akcie společnosti NWR při pozastavení obchodování, s ohledem na probíhající insolvenční řízení společnosti, neměj růst ceny uhlí žádný vliv. NWR nezveřejnila hospodářské výsledky za 1Q16 a ve velmi omezeném rozsahu publikuje i další podstatné provozní a hospodářské informace. Faktem ale je, že těžařská skupina OKD oba typy uhlí nadále těží. Musím ale říct, že nevím, za jaké ceny uhlí v letošním roce je prodává, ani zda charakter dohod s odběrateli umožní reagovat na globální růst cen a např. na čtvrtletní bázi cenu zvyšovat. Obecně řečeno – když by to tak bylo, měl by růst ceny uhlí hospodaření OKD samozřejmě prospět, ač s ohledem na insolvenční řízení NWR zřejmě jen v omezené míře.


Čtěte více:

Zlato: Stojí investice ještě za to, nebo je žlutý kov už za vrcholem?
05.09.2016 16:00
Zlato se letos těší velké pozornosti. Cena žlutého kovu stoupla od led...
Daniel Gladiš pro Patrii Online: Miluji volatilitu, v dobách největších výkyvů se dají dělat skvělé nákupy!
27.09.2016 13:30
Vybrat si do svého investičního portfolia tu správnou akcii je cílem ...
Týden technicky - Zlato a ropa na lokálních maximech, technika jim pro následující týden nevěří
23.09.2016 14:10
EURUSD Tento týden měnový pár konsolidoval u exponenciálních klouzav...
Patrick Vyroubal pro Patrii Online: Investice ovlivní měnová politika USA, která zřejmě nabere restriktivnější tón
01.10.2016 10:00
Vybrat si do svého investičního portfolia tu správnou akcii je cílem k...
Ropa po divokém týdnu odpočívá, zlato těží z nervozity z Deutsche
30.09.2016 15:50
Dohodnou se, nebo nedohodnou. Spekulace o dalším kroku Organizace zemí...
Komentáře z Fedu, zaměstnanost v USA, proces Brexitu… týdenní výhled
03.10.2016 12:01
Začínající týden, především jeho závěr, nabídne další sadu komentářů a...

    Offline rozhovory
    Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
    19.02.2024 7:01
    V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
    Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
    15.12.2023 6:01
    Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
    Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
    09.11.2023 18:50
    Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

    Online rozhovory

    Váš názor
    • hahahaha
      04.10.2016 19:41

      A už je nad 51 !!! Předpověď nevydržela ani den ;-D
      občan
      • Re: hahahaha
        05.10.2016 1:50

        T. Sýkora ovšem myslel WTI ropu (na její cenu jsou vázané ropné ETF) a ne Brent.
        karel304
      • Osobně ovšem pochybuji, že cena ropy bude mít sílu růst výrazněji nad 50 USD/barel.
        04.10.2016 23:12

        něco si na té větě nepochopil? :-)
        nadobčan

    Nejčtenější zprávy týdne

    Sledujte nás na sociálních sítích

    Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

    Právě diskutujete

    Nejčtenější zprávy dne

    Nejdiskutovanější zprávy týdne

    Analýza dne

    Investoři zažili nejlepší začátek roku za posledních 5 let
    02.04.2024 8:03
    Index S&P 500 si za 1. čtvrtletí 2024 připsal 10,11 pro...více

      Analýzy online