Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Rusnok pro Patria.cz: Podmínky pro přísnější měnovou politiku zjevně splněny nejsou

Rusnok pro Patria.cz: Podmínky pro přísnější měnovou politiku zjevně splněny nejsou

30.03.2017 16:09

„Veškeré podmínky splněny zjevně nejsou,“ odpověděl guvernér ČNB Jiří Rusnok na otázku Patria.cz po posledním jednání bankovní rady ČNB před koncem tvrdého kurzového závazku, zda ČNB a její bankovní rada vidí jako splněné veškeré zásadní podmínky pro zpřísnění měnové politiky. A připustil nejistotu ohledně podmínek, včetně inflace, na horizontu měnové politiky ČNB, tedy za rok až rok a půl.

„Ve výhledu, kde my vidíme horizont měnové politiky a kam cílujeme naše opatření - protože my dnešními kroky ovlivňujeme inflaci za rok, za rok a půl – tak tam vidíme poměrně citelné nejistoty ohledně inflačního vývoje. V případě shody okolností, kdy by se několik antiinflačních rizik spojilo v nějaké intenzívní synergii tak, že budeme velmi brzy znovu čelit podobné situaci, jaké čelila banka někdy v tom roce 2013 – my bychom se velmi neradi vraceli znovu k používání podobných nástrojů. Samozřejmě, na dlouhém horizontu se to nikdy nedá vyloučit, ale nás zajímá ten horizont rok, rok a půl až dva a tam tu jistotu stoprocentní nemáme. Proto ten závazek zatím vidíme jako užitečný,“ odpověděl guvernér ČNB Jiří Rusnok na dotaz Patria.cz.

Jiří Rusnok odmítá další podrobnější komentáře ohledně načasování exitu z kurzového závazku s tím, že jednoduše řečeno: ČNB se posunula za tvrdý závazek a další pravděpodobnosti a nápovědy nebude vyslovovat. Kdy a jak tedy může padnout rozhodnutí o konci závazku na koruně. „Na jakémkoli jednání ČNB, i mimořádném, včetně čehokoli,“ řekl guvernér Rusnok. „Jsme skutečně v nové situaci, končí tvrdý závazek, v rámci toho měkkého závazku můžeme rozhodnout kdykoli,“ akcentoval Rusnok. 

Růst ekonomiky i mezd, tlak ECB

Jak vidí guvernér ČNB ekonomické fundamenty? „Situace z pohledu inflace je spíše příznivá, statistika některých jiných ukazatelů ne tolik. Růst ekonomický nebo růst mezd, tam některé poslední ukazatele nebyly tak optimistické, zůstáváme pod nejistotou, pod velkým tlakem eurozóny v tom smyslu, že jejich politika je mimořádně uvolněná, takže my musíme být se zpřísňováním velmi opatrní. Proto se teď v tuto chvíli nechceme vázat žádnými dalšími časovými omezeními a tu indikaci už poskytovat nebudeme,“ řekl jasně Rusnok. 

O konci závazku jsme nehlasovali

Na dnešní bankovní radě ČNB nepadl návrh na hlasování o ukončení kurzového závazku či jiném nastavení měnové politiky, řekl dále Jiří Rusnok s tím, že diskutována byla řada okolností, včetně časování případného exitu. Rusnok kromě jiného akcentoval mimořádné sepětí s okolím včetně nákupů aktiv ECB a její mimořádně uvolněné politiky. „To je pro nás samozřejmě relevantní,“ řekl Rusnok. Také část faktorů, které stály za vzedmutím cenové hladiny v Česku, vidí Rusnok jako jednorázové. „Sledujeme udržitelné naplnění inflačního cíle i po ukončení kurzového závazku,“ řekl Rusnok.

Oznámí a jak ČNB vůbec konec závazku?

Jak bude vypadat moment ukončení intervencí? Bude jej ČNB komunikovat? Jak a kdy? „Po tomto rozhodnutí v řádu desítek minut, hodiny, budeme informovat, že jsme tak učinili a přestáváme působit na trhu ve smyslu udržování hladiny kurzového závazku,“ řekl na tiskové konferenci Rusnok.

Chce ČNB čekat na nějaká další data z české či jiných ekonomik? „Myslím, že v hodnocení našeho orientačního bodu se nic nezměnilo. Inflace nás trochu předběhla, ale uvidíme, jak je vzedmutí cenové hladiny stabilní a udržitelné,“ konstatoval na tiskové konferenci Rusnok. Míru pravděpodobnosti dříve používaného orientačního bodu - konce kurzového závazku kolem poloviny roku - vidí Rusnok jako „určitě nižší“. Posouzení ale vidí jako komplexní a zejména o výhledu. Krátkodobá rizika vidí spíše proinflační, řadu spíše protiinflačních rizik vidí Rusnok ale na horizontu půl roku a pozdějším, proto hodnotí celkový obrázek jako hodně nepřesný a ČNB „bude zvědavá na vývoj dalších ukazatelů a uvidíme“.

 
 
 

Čtěte více:

Průzkum Reuters: ČNB opustí režim na koruně v dubnu či květnu
17.03.2017 6:51
Česká národní banka opustí kurzový závazek na koruně vůči euru již v d...
Konec intervencí ČNB. Jak na něm vydělat či své investice alespoň ochránit?
22.03.2017 12:57
Málokdo pochybuje o tom, že koruna bude v dlouhém období posilovat. C...
Koruna není frank…
24.03.2017 14:54
Sázky na blížící se konec intervencí rostou. Podle posledních dostupný...
Vlk: ČNB ve čtvrtek ještě nejspíš nepřekvapí
27.03.2017 17:27
Tento týden nás čeká několik zajímavých makroudálostí. Ve čtvrtek zase...
1 630 miliard vsazeno na posílení koruny. Spálíte se, varuje stratég spekulanty
29.03.2017 15:40
Tvrdé procitnutí předpovídá spekulantům, kteří sázejí na posílení česk...
Rozbřesk: ČNB nemá důvod otálet s ukončením intervencí
30.03.2017 9:17
Českou národní banku dnes čeká ostře sledované březnové zasedání. Je t...
ČNB ponechává sazby i kurzový závazek. Kdy to bude jinak?
30.03.2017 13:13
Bankovní rada České národní banky (ČNB) rozhodla ponechat měnovou poli...
Ruce si ČNB už uvolnila, korunu zatím ne
30.03.2017 15:08
Tvrdý závazek, kterým si ČNB svázala ruce už před rokem, v pátek vyprš...

    Offline rozhovory
    Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
    19.02.2024 7:01
    V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
    Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
    15.12.2023 6:01
    Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
    Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
    09.11.2023 18:50
    Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

    Online rozhovory

    Váš názor
    • Jak na ně?
      31.03.2017 6:49

      Jsou to gangsteři, kteří nosí kravatu, oblek a bílé rukavičky a nepotřebují ani zbraň. Prostě to vykládají zevnitř. Působišti na mě tak, ze to neukončí nikdy, protože ví, že to pohnojili a mají bomby v gatích. Obávám se, ze to bude nutné protlačit politický resp. nátlakem na politiky tj. petice, demonstrace, či stávky dokud banky neukončí intervence jako v 89 před PS,vládou a čnb, udělat z tlogo politické téma - volba prezidenta. Např. otázkou tipů.: Nebáli by jste se čnb odebírat právo provádět monetární a fiskální politiku? Protože pokud by to udělal někdo jiný jednalo by se o trestný čin, padělání či znehodnocování měny. Protože to dělá čnb je to f. a m. politika. Podotýkám, ze nejsem revolucionář, ale scifista a stŕedopravicový volič ANO
      JC
      • Re: Jak na ně?
        31.03.2017 18:03

        přesně, a jsem taky volič ANO, ale pokud sundají Babiše, budu volit okamuru, protože kromě babiše je to tam samá pakáž.
        Radek
    • V par. č. 2
      30.03.2017 23:34

      zákona 6/1993 o ČNB se píše, že hlavním cílem banky je cenová stabilita. Dále je ta psáno, že pokud není dotčen hlavní cíl, ČNB napomáhá dosáhnout hospodářských cílů vlády. A já se ptám: je inflace synonymem pro cenovou stabilitu? Pozn: je vhodné rozlišit cenovou stabilitu a stabilitu cenového růstu. O tom druhém se však v zákoně nepíše.
      kadanfm
      • Re: V par. č. 2
        30.03.2017 23:48

        to je pravda, ale zákon je jen cár papíru, záleží na "výkladu" a ten je takový jaký se hodí. Oni jsou ale teď v pasti. Byli v pasti už před tím, ale teď přibyla možnost poklesu eura z důvodů voleb ve francii... a pak ti proklatí špekulantí pořád nemají dost :) .... takže ať si pan Rusnok nechá chutnat.
        Radek
        • cár papíru
          31.03.2017 22:37

          Na výklad zákona jsou tu soudy. Ústava dokonce říká, že státní moc může působit jen v mezích zákona a já neznám zákon, který ČNB ukládá udržování inflace. ČNB tak překračuje meze zákona a tím porušuje ústavu. Kouzelná 2 % si stanovila svévolně. Chce to nějakého schopného odvážlivce.
          kadanfm
    •  
      30.03.2017 23:25

      Oni s intervencemi nepřestanou nikdy, pokud je k tomu něco - někdo - nedonutí. To něco by mohly být volby ve Francii. Co udělají pokud euro spadne o 10 procent když vyhraje Le penová ? BUDOU UDRŽOVAT NA 27KČ ? .... TO BUDOU KUPOVAT ZA 500 MILIARD MĚSÍČNĚ ??? Zeman a sobotka by se měli pochlapit a sundat ho.
      Radek
    •  
      30.03.2017 20:14

      Okolní státy, měli obdobnou situaci. Japonsko žije s deflaci spoustu let. Všude situaci řeší ve prospěch svých občanů, jen u nás se musí znehodnotit platy, vklady.Proneškání cyklu konjuktůry, neuplatnění vědecko technických vymoženosti a nabráním tisíců levných pracovních sil důsledek vaší lumpárny se projeví možná na deset let
      Homo
      •  
        30.03.2017 20:34

        Homo. Japonsko je na zcesti a defakto zestatnuje akcie a dluhopisy. Švýcari, Usa a Čína také oslabovali měnu. Tyto fakta úmyslně přehlížíš.
        Velkamedvědice
        • VM
          30.03.2017 23:35

          Kdo více oslabí, více ekonomicky roste....
          kadanfm
          • Re: VM
            30.03.2017 23:51

            Protože krade peníze střádalům. Každý kdo krade roste. Nic ale neroste do nebe. A pak ten pád bude z větší výšky.
            Radek
            • V
              30.03.2017 23:56

              dnešním globalizovaném světě (systému) střadatel nikoho nezajímá..jenom rotačky...tudíž máš po problému...důsledky v tuto chvíli neřeším...
              el mrcoch
              • Re: V
                31.03.2017 0:05

                Máš pravdu , ale pak tedy už nejsou peníze ale lósy do tomboly.
                Radek
    •  
      30.03.2017 16:58

      Včera jsem na https://www.patria.cz/zpravodajstvi/3491285/1-630-miliard-vsazeno-na-posileni-koruny-spalite-se-varuje-strateg-spekulanty.html psala (17:14), že se ČNB zavázala na prakticky neomezenou dobu. JJa oponoval. Dnes Rusnok potvrdil, že vidí citelné nejistoty ohledně inflačního vývoje. Takže závazek potrvá, než nebude vidět ;-)
      Kalka.
    • pan Rusnok plácá jak je jeho dobrým zvykem
      30.03.2017 16:47

      co taky čekat od nedouka. Je hrozne, že kdysi 7. nejvyspělejší stát má v čele narodni banky takové lidi. Pane Rusnoku tady žadný růst mezd neni až bude mit pokladni v Albertu 40 000 a dělnik ve Škodovce aspon 90 000 měsíčně, pak se dá mluvit o drobnem růstu platů, protože jejich produktivita - je úplně stejná jako stejných pozic v Německu. Já chápu, že člověk který má 500 000 měsíčně a žadnou odpovědnost to těžko chápe .... tento blaznivý experiment vejde do dějin ....
      martík

    Nejčtenější zprávy týdne

    Sledujte nás na sociálních sítích

    Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

    Právě diskutujete

    Nejčtenější zprávy dne

    Nejdiskutovanější zprávy týdne

    Analýza dne

    Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu
    24.04.2024 11:09
    Kvartální výsledky společnosti Tesla (TSLA) vypadají na prvn...více