Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Jiří Konečný, majitel Elko EP: Bez inovací bychom ve světě neuspěli

Jiří Konečný, majitel Elko EP: Bez inovací bychom ve světě neuspěli

24.06.2017 11:02
Autor: Pavel Daniel

Firma Elko EP stojí na inovacích. Se svým systémem pro chytré budovy se prosadila po celém světě a dodává ho soukromým investorům i developerům. Relé, na němž své podnikání postavila, si přitom její ředitel Jiří Konečný původně vyrobil v garáži sám a po více než dvaceti letech v byznysu má za sebou prestižní zakázky. Jeho firma roste a expanduje. Vše přitom řídí z Holešova, ze svého rodného kraje na hraně Valašska a Hané.

Patria.cz: Vaší doménou jsou chytré technologie. Kde se s nimi můžeme setkat?

Všemu předcházelo naše klasické relé, které vyrábíme už 23 let. Od jednoduchých relé, která tvoří 80 % našeho obratu a dodáváme je osmi z deseti největších firem světa, jsme se posunuli k chytrým budovám. Výhoda našeho systému je v širokém rozsahu použití. Může být v malém bytě i velkém hotelu, i když je centrální jednotka stejná. Mezi zakázky, na něž jsme hrdí, patří hotel Wyndham v Istanbulu, letiště v Las Palmas, ale i rodný dům Mistra Jana Husa nebo Buddhův palác v Bhutanu.

Patria.cz: Jaká je vaše osobní historie v oboru?

Pracoval jsem ve firmě na elektrická vytápění a vyvinul jsem časové relé. Vyráběl jsem ho při práci v garáži, ale pak jsem se mu začal věnovat na plný úvazek. V časových relé nebyla konkurence, tak jsem se jich držel a dnes jsme v nich dvojka na trhu. V Česku máme v relé více než 85 % trhu. Jsem rád, že díky této počáteční zkušenosti většině našich produktů stále rozumím.

Patria.cz: Dnes jste střední firma, z devadesáti procent aktivní v zahraničí. Co stojí za vaším úspěchem?

V Holešově máme 250 lidí, v celém holdingu přes 320. Za úspěchem stojí každodenní práce, která je mým koníčkem. Vážím si toho, že naši lidé chodí do zaměstnání, které je baví. Nikdy jsem přitom moc neplánoval. Rostli jsme organicky, z počátku strmě o 300 % ročně. Dnes je to samozřejmě složitější a vážíme si každého procenta. V Česku a ve střední Evropě si všechno zkoušíme, ale už tu nemůžeme tolik růst, takže hledáme možnosti na nových trzích.

Patria.cz: Jak vám v tom pomáhá vaše banka?

Od začátku spolupracujeme s ČSOB. Mám dobrou bankéřku, jak osobní, tak korporátní. V pobočce jsem byl nedávno po dvaceti letech, jinak jezdí bankéři za mnou. Jak se vyvíjíme my, vyvíjí se i banka. Byť vždycky preferuji vlastni zdroje, jak mě učili rodiče, když jsme potřebovali, získali jsme kontokorent a revolvingový úvěr až do 100 %. Zařídila nám například rublový účet v době, kdy to nebylo standardní. Využíváme i platební styk s Íránem.

Patria.cz: Čím to je, že se vám venku tak daří?

Míříme do zemí, kde je vysoká kupní síla, ale zároveň jsou tam určité bariéry, takže tamní trh není obsazený – jde třeba o Írán nebo Vietnam. V různých koutech světa se liší důvody, proč si zákazníci chtějí naše produkty pořídit. V arabských zemích nebo v Rusku je to otázka luxusu, jinde nám pomáhá, že tam má Česko obchodní tradici a dobrý zvuk.

Elko

Patria.cz: A co je nejsložitější při hledání byznysu?

Mentalita lidí, kulturní rozdíly. Naši pobočku v Dubaji vede Čech, ale pracují pro něj Pákistánci a Indové, kteří nás stále něčím překvapují. Je potřeba mít trpělivost. Někdy je v zahraničí těžké zjistit, co je pravda, všichni vám tvrdí, že se znají se šejkem. Musíte tím nějak proklouznout a najít správné dveře. Ale mě tyhle věci inspirují, nenechám se odradit.

Patria.cz: Který moment v historii firmy považujete za klíčový?

Když byla krize, i když to slovo nemám rád, stagnoval náš vývoj obratu a poklesl počet lidi ve výrobě. Ale nevzdali jsme se a stoupla nám produktivita. Zažili jsme doslova revoluci v produktivitě, což pro nás bylo důležité. Technické vzdělání není záruka, že bude podnikatel umět řídit firmu.

Patria.cz: Co považujete za nejtěžší okamžiky ve své kariéře?

Musel jsem se toho průběžně hodně naučit. Ekonomiku, jazyky, psychologii. A znalosti si stále prohlubuji. O lidech se něco dozvídám stále. S oblibou říkám, že v Česku jsem překvapený každou hodinu, ale třeba v Rusku každou minutu. Vždycky je také náročné implementovat změny, lidé jsou na ně citliví, někteří tu pracují už dvacet let a to je pak lákavé se spokojit se zajetými kolejemi. Ale nejde to, musíme se přizpůsobit a jezdit rychlovlakem, ne lokálkou.

Jsme exotická firma. Všechno si sami vyvíjíme, vyrábíme, prodáváme, děláme si marketing i after sales. Potřebujeme mít všechno pod kontrolou a nezastavovat se, protože chceme být lepší než konkurence.

Patria.cz: Je těžké lidi přilákat a udržet?

Lidé, kteří tu pracují, musí být se mnou na stejné vlně. Musí mít chuť zažít dobrodružství a věřit v celosvětový úspěch. Dnes vidím dvě nebezpečí. U zaměstnanců, kteří jsou tu déle a mají nechuť ke změnám. U generace Z, která přichází, zase pozoruji nebezpečí přehnaných ambicí. Považuji za nejdůležitější udržet u lidí pracovní morálku, když jsou si vědomi toho, že nabídka na trhu práce je vysoká.

Patria.cz: Co pro vás znamenají inovace?

Na inovacích firma stojí, bez vývoje by to nešlo. Někdy se ptám, jestli nejsme inovativní příliš, jestli si nevyšlechtit hlavní produkt a neužívat si zisk. Jenže inovace mě baví, i když vývoj bere spoustu financí. Naši výhodou je stabilní zázemí relé, to je náš hardware, naše železo. Jsou start-upy, které vymýšlejí autonomní domy, ale my se vždycky ptáme, co uživatel snese. Podle mě dům nesmí být chytřejší než jeho uživatel.

Patria.cz: Testujete to na sobě?

Jasně. A jsem rád, že i moje rodina si na naše produkty zvykla. Dcera ovládá televizi přes telefon, žena pouští pračku přes tablet. Už si to ani nedokážu jinak představit. V jedné intuitivní aplikaci na mobilu mám všechno, co doma mohu ovládat – příjezdovou bránu, zavlažování, klimatizaci, vířivku, televizi, přehled o energiích v domě… Když jsme jednou zapomněli zapnutou troubu, vypnul jsem jí na dálku.

Patria.cz: Jaká je vaše vize firmy na dalších pět let?

I když jsme střední firma, v oboru jsme vlastně malí. Jako myš bojujeme s konkurenčními slony. Chceme růst, aby se z myši stal alespoň leopard. Internet věcí je všude kolem nás, i v nejlevnějším autě je minimálně jeden počítač, a do pěti let budou chytré skoro všechny nové domy.

Rozhovor vznikl ve spolupráci se společností Elko EP a divizí Firemního bankovnictví ČSOB. 


Čtěte více:

Pavel Diviš, jednatel TGS pro Patrii Online: Pozitiva se dají najít na krizi i na brexitu
25.12.2016 11:13
V devadesátých letech začínal se svým bratrem s podnikáním na stole š...
Alojz Ryšavý, majitel ALO diamonds pro Patrii Online: Kvalitní šperk je bezpečná investice
15.12.2016 18:11
Alojz Ryšavý prodává diamantové šperky již více než dvacet let. Většin...
Rusnok pro Patria.cz: Jsme odolní a zůstaneme pevní jako kámen
22.12.2016 17:53
Změna nebude, rozhodně není zájem prodlužovat tvrdý závazek za hranici...
John Baffes, ekonom SB pro Patria.cz: Ropné sliby mohou zůstat v polovině, svět z nich tolik profitovat nebude
05.01.2017 14:07
Ropa se po kolapsu cen otřepala a zdražila loni o desítky procent. Opo...
Jaroslav Mužík z ČSOB Asset Management pro Patria.cz: Poradenství, ne individuální nákupy. To je budoucnost fondového byznysu v ČR
15.04.2017 12:07
Budoucnost fondového byznysu leží v poradenství. Kdo dokáže nabídnout ...
Firma z Měcholup bojuje i proti hluku v open spacech. Máme zahraniční ambice, říká spoluzakladatel
09.04.2017 17:05
Nemůžete se soustředit na práci, protože o stůl vedle se kolega po tel...
ČNB vykoupila potřebu ekonomiky na 30 let dopředu, říká šéf korporátního bankovnictví ČSOB
20.04.2017 10:49
Na trhu je obrovský převis něčeho, co nemá žádnou korelaci k reálné ek...
Šéf ELTON Martin Pabiška: Hodinářský obor se vrací k řemeslné práci
17.06.2017 13:03
ELTON, hodinářská firma vyrábějící slavné hodinky Prim, otevřela Marti...

    Offline rozhovory
    Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
    19.02.2024 7:01
    V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
    Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
    15.12.2023 6:01
    Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
    Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
    09.11.2023 18:50
    Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

    Online rozhovory

    Váš názor
    Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.

    Nejčtenější zprávy týdne

    Sledujte nás na sociálních sítích

    Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

    Právě diskutujete

    Nejčtenější zprávy dne

    Nejdiskutovanější zprávy týdne