Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Hyunho Sohn z Fidelity: K akciím technologických firem jsem stále obezřetně optimistický

Hyunho Sohn z Fidelity: K akciím technologických firem jsem stále obezřetně optimistický

11.07.2017 13:23
Autor: Pavel Daniel

Hyunho Sohn, Portfoliomanager Fidelity Global Technology Fund nemá poslední turbulentní vývoj technologického sektoru za známku, že by mělo dojít ke změně cenového trendu. Podle něj, na rozdíl od tzv. internetové bubliny, došlo v mezinárodních akciových vodách k zásadním změnám, které činí i přes krátkodobé volatilní časy, technologické akcie atraktivní.

Patria.cz: Technologický sektor prošel nedávno velmi turbulentním vývojem, jak vidíte v krátkodobém a střednědobém výhledu valuace tohoto odvětví v celosvětovém měřítku?

Technologickému sektoru se v tomto roce i přes vysokou volatilitu z posledních týdnů daří. Za pět let je stále nejvýkonnějším odvětvím. Zůstávám proto na sektor obezřetně optimistický, i když mírně opatrnější po několika letech silného růstu. Existují některé makroekonomické otázky, které si je třeba uvědomit - například potenciální nárůst protekcionismu a politické změny, které se ve světě odehrávají. Nicméně - jako růstově zaměřený investor s orientací na fundamenty společností, nemám nyní silný názor na segment, a to kvůli výše popsaným záležitostem.

Patria.cz: A jak hodnotíte valuaci technologických akcií?

Z hlediska ocenění mám za to, že některé oblasti trhu s technologiemi jsou přeceněné. Obecně řečeno - americké růstové akcie jsou výrazně dražší než typově stejné akcie v jiných zemích. Řada z nich ale nabízí poměrně zdravé ocenění. Globální softwarové společnosti se nacházejí kolem svého dlouhodobého normálního poměru cena/zisk na akcii (P/E), zatímco mnoho asijských akcií dot.com firem je stále trhem atraktivně ohodnoceno, a to vzhledem k jejich dlouhodobému růstovému potenciálu, například zejména japonské společnosti. Ukazatel současné ceny akcií k odhadovaným tržbám na akcii (forward Price/Earnings ratio) globálních technologických firem jako celku je pod úrovní toho, co bylo v čase tzv. internetové bubliny a je jen mírně nad tržním průměrem. Co to znamená? Že ocenění i v relativně drahé oblasti trhu nevypadá ve srovnání s obdobím internetové bubliny nijak výrazně vysoké.

Aktuální ocenění akcií v porovnání s cenou v časech bubliny dot.com společností musí vzít také v úvahu, jak se odvětví technologií změnilo. Nyní je mnohem „globálnější“ a méně „americké“. Stává se rozmanitější, pokud jde o typy investovaných technologií. Je také mnohem méně cyklické ohledně investičních nabídek, než tomu bylo před deseti nebo dvaceti lety. Softwarové firmy a přidružené služby, které využívají trvalých a opakujících se příjmových toků, mají stále větší tržní podíl oproti více cyklickým hardwarovým firmám a společnostem zaměřeným na vybavení.

Patria.cz: Jakou má Fidelity strategii pro technologický sektor na příštích pár měsíců?

Po několika letech silného výkonu akcií jsem na konci loňského roku začal portfolio Fidelity Global Technology Fund měnit poněkud mírnějším směrem. Začal jsem klást ještě větší důraz na společnosti s robustní bilancí, vysokou mírou volných peněžních toků a zdravou valuaci. Na druhou stranu - další výprodeje nebo korekce na trhu, jak tomu bylo nedávno, by ale mohly vytvořit nákupní příležitosti. A to zejména ve vysoce kvalitních softwarových akcích. Přidávám proto do portfolia akcie softwarových firem s vysokým růstem, a to hlavně z USA. Za zajímavé rovněž považuji akcie telekomunikačních společností.

Současně jsem snížil expozice velkých společností z USA, které generují velké množství příjmů z vývozu. Asijské internetové akcie (zejména japonské) by měly nabídnout relativní ochranu v případě potenciální obchodní války nebo deglobalizace. Abych to shrnul – pokračuji v hledání firem s atraktivním oceněním akcií, solidní bilancí a vyhlídkami na udržitelný růst. Volatilitu využiji k posilování pozic, které nabízejí atraktivní dlouhodobé výnosy.

Patria.cz: Jak se podle vás bude vyvíjet volatilita akcií technologického sektoru?

V krátkodobém až středně dobém časovém horizontu očekávám větší volatilitu akcií. Na druhou stranu to však vytváří příležitosti pro aktivního správce portfolia. A to proto, že tyto výprodeje mají tendenci přinášet i dobré věci, včetně nákupů kvalitních akcií. Rozhodující je, že dlouhodobý růstový faktor pro tento sektor zůstává nedotčen.

Patria.cz: Které technologické sektory mají podle vás růstový potenciál?

Jde o rozmanitý sektor se širokou škálou dlouhodobých příležitostí. Já sám jsem zvýšil angažovanost mého fondu v segmentu softwaru, neboť softwarové obchodní modely obecně vedou k vysoce kvalitním a opakujícím se výdělkům. Na druhou stranu stojí za pozornost, že jsem snížil váhu v portfoliu u některých amerických softwarových společností. Softwarový průmysl má také řadu strukturálních „motorů“, které podporují dlouhodobý růst výnosů. Vývoj „inteligentních" továren - označovaných jako „Průmysl 4.0" - znamená, že průmyslové firmy investují do softwaru rostoucí množství peněz.

Rozhovor

Pokračující zavádění cloud computingu – nástroje, který mění přístup firem z využívání individuálních počítačových a analytických systémů založených na centrálních a fyzických serverech na řešení provozovaná třetími stranami v „cloudu" - je dalším zdrojem strukturálních výnosů. Softwarový prostor také bude pravděpodobným centrem pro další fúze a akvizice, a to díky probíhající „komoditizaci“ hardwaru - kde se proprietární hardware stává druhovým – to znamená, že software a související služby se stávají ještě důležitějšími jako zdroj duševního vlastnictví a tomu odpovídajícímu návratu zájmu investorů.

Patria.cz: Jaké typy společností by podle vás měli investoři sledovat?

Americké internetové společnosti vypadají relativně drahé, v Asii ovšem najdeme velmi dobré příležitosti. Vidíme, že pokračuje globální strukturální růst, který využívá internet a elektronické obchodování spolu s výrazným nárůstem mobilního internetu a rostoucí poptávky po digitálním obsahu na různých platformách. Dlouhodobě jsem pozitivní na čínské internetové akcie, které pravděpodobně budou mít prospěch z přechodu Číny na ekonomiku orientovanou na služby/ spotřebitele, stejně jako na japonské akcie, zaměřené na digitální reklamu, internetová média a elektronický obchod. Ty mají na domácím trhu velmi silné postavení a to díky poměrně izolovanému trhu, což je pro investory činí atraktivními.

Patria.cz: Jak se díváte na segment výrobců čipů?

Nejvýkonnějším sub sektorem technologického sektoru a to díky fúzím a akvizicím byly v loňském roce polovodiče. Sektoru nahrávají témata jako umělá inteligence nebo autonomní řízení. Já sám jsem ale na tento podsektor opatrnější, a to kvůli nižším příležitostem v oblasti fúzí a akvizic a vyššímu ocenění akcií firem. Přesto – stále zastávám nadváženou pozici podsektoru jako celku, protože polovodiče tvoří stavební bloky mnoha vzrušujících a vznikajících technologií, které budou hrát prim v nadcházejících letech. Jde o technologie virtual reality, umělé inteligence a autonomního řízení. Pro investory mohu být zajímavé tituly, které jsou dnes defensivnější, s poměrně nízkými valuacemi (např. Intel a TSMC) nebo takové, které mají jasný dlouhodobý růstový potenciál - Infineon Technologies, a to díky propojení s automobily bez řidiče; Nebo Mellanox, díky dominantní tržní pozici v InfiniBand interconnects pro superpočítače.

Patria.cz: Podle čeho vybíráte růstové společnosti z technologického sektoru?

Zaměřuji se především na firmy se silnými bilančními toky a peněžními toky i při nepříznivých ekonomických podmínkách. Nejméně 60 % portfolia mého fondu je vždy investováno do akcií s „růstem", 30 % nebo méně do cyklických akcií a dalších 30 % nebo méně do zvláštních případů. Kladu důraz na identifikaci dlouhodobých vítězů. Pokud jde o méně ziskové oblasti, zachovávám „podváženou“ část portfolia v akciích IT služeb s růstovým potenciálem. Ty byly tradičně významnou oblastí celého odvětví, ale probíhající strukturální automatizace mnoha činností a omezování pracovních míst, které tradičně uskutečňují firmy poskytující služby v oblasti IT, nejsou dobrým přínosem pro některé společnosti v tomto pododvětví.


HyunHo Sohn - má více než 15leté zkušenosti z investování. Do společnosti Fidelity nastoupil jako analytik, kde se zabýval průmyslovými odvětvími, než převzal odpovědnost za technologický segment akciového trhu. Od března 2013 převzal odpovědnost za řízení fondu FF Global Technology. Před nástupem do Fidelity pracoval v létech 2005 – 2006 jako analytik společnosti Morgan Stanley a ve společnosti Shinhan Investment působil od roku 2000 do roku 2005. Je držitelem titulu CFA a bakalářského titulu na univerzitě Yonsei v Jižní Koreji.
 
 
 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Adam Lessing z Fidelity International: Na měny střední a východní Evropy jsme opatrnější, příležitosti vidíme v Latinské Americe
04.02.2017 15:43
Jaké budou dopady opuštění kurzového závazku České národní banky, týka...
IEA pro Patria.cz: Zelené energie čeká příliv investic. Hlavně do větru a do soláru
17.04.2017 15:53
Energetika prochází celosvětově hlubokými změnami. V odvětví zelených ...
ČNB vykoupila potřebu ekonomiky na 30 let dopředu, říká šéf korporátního bankovnictví ČSOB
20.04.2017 10:49
Na trhu je obrovský převis něčeho, co nemá žádnou korelaci k reálné ek...
Galerista Kodl k Čechům a umění: Těší mne rekordy, ale hlavně noví sběratelé z řad investorů
17.05.2017 18:48
Od revoluce v roce 1989, tedy doby, od které se aukce umění u nás zača...
Rodinné firmy, budoucnost energetiky i logistika. Tak vidí klíčová témata šéf ČSOB Advisory Štěpán Černohorský
15.06.2017 17:34
Dnes předávání otěží v českých rodinných firmách, proměna tradiční i n...
Pieter Cleppe (Open Europe) pro Patria.cz: Macron by měl hlavně okleštit sociální stát
20.06.2017 17:25
Nový francouzský prezident Emmanuel Macron dostal v nedělních parlamen...
Vladimír Müller, majitel Dr. Müller Pharma: Když je člověk zatvrzelý a jde si za svým, prosadí se
01.07.2017 12:17
Společnost Dr. Müller Pharma vybudoval Vladimír Müller v Hradci Králov...

    Offline rozhovory
    Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
    19.02.2024 7:01
    V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
    Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
    15.12.2023 6:01
    Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
    Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
    09.11.2023 18:50
    Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

    Online rozhovory

    Váš názor
    Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.

    Nejčtenější zprávy týdne

    Sledujte nás na sociálních sítích

    Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

    Právě diskutujete

     TémaNázor
    2:48VM
    2:03No
    2:02VM
    1:52 
    1:42OK takže Šnobr
    1:36Majku
    1:36Re: VM
    1:28 

    Nejčtenější zprávy dne

    Nejdiskutovanější zprávy týdne

    Analýzy online