Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Martin Novák, CFO ČEZ: Nenecháme si ujít příležitost ze služeb energetického trhu. Jen v ČR má kapacitu 700 miliard Kč

Martin Novák, CFO ČEZ: Nenecháme si ujít příležitost ze služeb energetického trhu. Jen v ČR má kapacitu 700 miliard Kč

08.08.2017 18:44
Autor: Pavel Daniel

700 miliard korun na českém trhu a 600 miliard euro na německém trhu. To je podle posledních analýz ČEZ kapacita možných příležitostí na rozvíjejícím se trhu s energetickými službami. Podle Martina Nováka, finančního ředitele Skupiny ČEZ, nehodlá firma stát jen tak se založenýma rukama a dívat se na to, jak tento segment obsahuje konkurence. ČEZ sice má i tak po výsledcích za 1. pololetí roku 2017 dost hotovosti na akvizice, ale žádné zásadní zatím nevidí, investiční příležitosti vidí v obnovitelných zdrojích nebo segmentu ESCO. 

Patria.cz: Hospodaření za pololetí 2017 dopadlo pro ČEZ velmi dobře. Řekněte tři klíčové faktory, které zajistily podle vás ziskové hospodaření.

Za klíčové považuji to, že jsme naplnili plán provozní efektivity u všech zdrojů. Nedošlo k nějakým neočekávaným odstávkám a výpadkům, což je vždycky největší rizikový faktor. Druhým faktorem, který ovlivnil ziskové hospodaření ČEZu za první pololetí roku, je několik jednorázových položek v oblasti čistého zisku. Mezi ně počítám jednorázovou transakci s akciemi MOLu, což mělo efekt téměř 5 miliard korun, dále jednorázový prodej bytového fondu v Praze, což vyneslo jednu miliardu korun. A za úspěch považuji i výsledek dodávek plynu, ve kterých jsme meziročně zvýšili objem o téměř 30 procent.

Patria.cz: Bude ČEZ vyplácet ze zisku jednorázových položek nějakou část dividendy?

Je to tak, že ČEZ publikuje vždycky dvě čísla v oblasti čistého zisku. Jedno je čistý zisk, který nyní dosáhl hodnoty 16,7 miliardy korun a očištěný čistý zisk a ten je 17 miliard korun. Posledních několik let jsme říkali, a to od doby, kdy jsme začali reportovat očištěný čistý zisk, že to je upraveno o položky, které jsou jednorázové, většinou negativní, nehotovostního charakteru a tudíž nemají vliv na dividendu. Uvedené položky (prodej bytového fondu a zisk z prodeje aktiv v MOLu) jsou jednorázové, obě jsou hotovostní, a proto jsme zisk o tyto položky neočišťovali. Čistý zisk a upravený čistý zisk se liší zhruba o 300 milionů, což jsou drobné úpravy v zahraničních aktivech. Obě položky tedy vstupují do základny pro výpočet dividendy za rok 2017 v plné výši.

Patria.cz: Bude se měnit dividendová politika ČEZ?

Dividendová politika zůstává stejná, jak jsme jí představili na jaře roku 2017. To znamená, že dividendový výplatní poměr se zvýšil z 60 – 80 % z čistého zisku až na možnost 100 % dividendy z čistého zisku. A tento poměr jsme chtěli udržet dva roky. Jeden rok máme za sebou, dále uvidíme. Co bude pak? V závislosti na tom, jaké budeme mít na stole investiční příležitosti a projekty, jaká bude naše úroveň zadlužení a výhledy na budoucí léta, navrhneme úpravu dividendové politiky. Konečné rozhodnutí o výši dividendy je však vždy na vůli akcionářů.

Patria.cz: Díky výsledkům hospodaření navýšil ČEZ i své celoroční cíle za rok 2017, proč?

Upravené cíle na rok 2017 jsme si mohli dovolit z několika důvodů. Jednak se nám opravdu zadařilo v prvním pololetí roku 2017. Druhým důvodem je to, že dochází k posunutí uvedení elektrárny Ledvice do užívání. Zařízení už vyrábí elektřinu ve zkušebním provozu, ale ještě není převzato do užívání po formální stránce celé. To znamená, že k odpisování dojde později, konkrétně až od podzimu 2017, a nikoli od jara 2017. To samé se týká úroků, které začnou padat do nákladů později, což nám dává určitý prostor na čistém zisku. Na všech provozních frontách se nám navíc daří a určité negativum vidíme jen v poklesu cen elektřiny. Výsledkem je vyšší očekávání za rok na EBITDA o 1 miliardu z 52 mld. na 53 mld. a u čistého zisku na 19 miliard ze 17 miliard.

Patria.cz: Posunul se nějak prodej balkánských aktiv?

Žádnou novou informaci ohledně prodeje balkánských aktiv nyní nemáme. Proces pořád pokračuje.

Patria.cz: Co byste řekl na kritiku, že ČEZ jde cestou hledání úspor za každou cenu a výprodeje majetku, aby zajistil ziskovost?

Je to nesmysl. ČEZ se majetku, který nepotřeboval ke svému podnikání, dávno zbavil. Pokud mluvíme o aktuálních jednorázových položkách, tak prodej bytového fondu je sice hodně vidět, byla to mediálně sledovaná událost a je to hodně peněz, ale není to v zisku ČEZ nijak zásadní. ČEZ není realitní společnost, ale měl historicky řadu nemovitostí, které postupně prodával, protože se zaměřuje na podnikání v energetice. Nyní jsme prodali i byty v Praze. U MOL jde také o něco jiného, a to o více než desetiletou transakci, která měla svůj přirozený vývoj a skončila na přelomu února a března 2017. Není to tedy v žádném případě o nutnosti prodat všechno, co máme, abychom udrželi zisk, my se spíše zaměřujeme na budoucnost, Proto se díváme na nové trhy, nová teritoria a nové oblasti. Z toho vychází, že jediný smysl má investovat do energetických služeb, jako Elevion, a obnovitelných zdrojů.

CEZ 

Patria.cz: Zná ČEZ dneska obrysy dopadů události v elektrárně Dětmarovice na jeho hospodaření? (pozn. redakce: Šlo o požár elektrárny Dětmarovice)

Domnívám se, že budou relativně malé, protože Dětmarovice jako černouhelná elektrárna nemá ty nejvyšší marže, což je přirozená vlastnost černouhelných elektráren, které stanovují cenu elektřiny. Na ušlém zisku nepocítíme žádnou zásadní ztrátu, pro kterou bychom museli upravovat odhady zisku.

Patria.cz: Jakou strategii má ČEZ s novými akvizicemi? A jaké jsou základní metriky u akvizic, jako například Elevion?

Elevion specificky je středně velká společnost, která má 1 800 zaměstnanců, což znamená například více, než má ČEZ ESCO v České republice, obrat zhruba 8 miliard korun, růst tržeb za posledních pět let v průměru 30 procent. Firma dosahuje marže 5 - 6 %. Pohybuje se po celém Německu a zapadá přesně do strategie ČEZ. Tedy získávat společnosti, které jsou dlouhodobě etablované na německém trhu, potažmo na jiných trzích a umožnit nám ještě více rozvíjet naše aktivity na těchto trzích. A naopak, přenést tamní zkušenosti sem.

Patria.cz: Co z toho vyplývá?

Rozhodně si myslíme, že nastavená strategie orientace ČEZ je správná. Když se dneska podíváte na energetiku, v jakém je stavu, tak zjistíte, že investice do nových zařízení klasických elektráren nedávají smysl, při cenách elektřiny jaké jsou. Musíte mít vlastní uhlí, což máme a tam to smysl dává. Dokončujeme elektrárnu Ledvice, ale pak už žádné nové projekty v této oblasti nejsou. My se orientujeme na projekty v udržení provozu starých elektráren co nejdelší dobu, protože, když už je máte, pořád se vyplatí. Vyplývá z toho jediné – nový CAPEX, nové příležitosti jsou především v segmentu obnovitelných zdrojů, hlavně ve větrných elektrárnách, a to u těch, které jsou schopny poskytnout dostatečný výkon, jak z hlediska elektřiny, tak z hlediska EBITDA. Druhou větví jsou pak energetické služby, typu Elevionu.

Patria.cz: Na jakých základech stojí aktuální strategie ČEZ?

Máme několik pilířů, které reflektují rozdělení firmy na tým „Provoz“ a tým „Rozvoj“. V týmu „Provoz“ se zaměřujeme na těžbu a na výrobu elektřiny z klasických zdrojů a všechny podpůrné procesy. Co se týká Rozvoje, tak tam je to o distribuci jako regulovaném byznysu a o zmíněných investicích do obnovitelných zdrojů a ESCO. První větev má nastavení nízkonákladového provozu, ve kterém se snažíme vyrobit elektřinu za co nejnižší náklady v daném časovém horizontu, snažíme se prodlužovat maximálně životnost stávajících zdrojů, což není úplně o investicích do nových zdrojů, s výjimkou teplárenství a ostatní činnosti provozovat co nejlevněji a nejúsporněji. Druhá část je právě o rozvoji růstu v ESCO službách a obnovitelných zdrojích.

Patri.cz: Když pominu výrobu elektřiny, v čem leží budoucnost podnikání ČEZu?

V energetických službách. Fotovoltaické panely na střechy, kdy zákazník od nás dostane plnou službu, tedy od sestavení plánů až po realizaci a správu našimi lidmi. To se týká i solárních systémů s bateriemi. Díky tomu, že jsme investovali do společnosti Sonnen, jsme schopni přenést německé zkušenosti na český trh. Nyní jich máme skoro sto. A velkou perspektivu vidíme v ESCO službách nejen pro trh v ČR, ale i v zahraničí. Perspektivu vidím v tom, že tlak na energetické úspory se stává stále silnějším a díky regulatorice doslova celoevropským. Bavíme se o službách týkajících se úspor při chlazení, topení, optimalizace osvětlení a samozřejmě i kogenerace. Cílovou skupinou by měli být zákazníci v oblasti velkých, ale i menších firem, nákupních center, státních institucí, obcí, nemocnic, skladovacích center a další. Podle našich analýz má tento trh v ČR potenciál 700 miliard korun a v Německu to odhadujeme na 600 miliard euro.

Patria.cz: Jak se budou vyvíjet fundamenty, nyní důležité pro hospodaření ČEZ?

Vidíme tam nepatrný nárůst ceny elektřiny příští rok někam k 32 eurům za kilowatthodinu, ale na rok 2019 a 2020 je to zpět pod 30 eur. To znamená stagnace ceny elektřiny. Aby se podle nás cena elektřiny pohnula, musela by se rychle změnit cena uhlí. A to zase kvůli zastropování čínského trhu není zcela reálné. Druhým klíčovým parametrem je cena povolenek CO2. Ty se pohybují v závislosti na trhu, který je relativně mělký, to znamená každý nákup či prodej ho mohou rozkolísat, ale fundamentálně se jedná o to, co řekne Evropská komise ve věci povolenek. My se domníváme, že v tomto ohledu se dřív, než v roce 2019 nic zásadního nestane. K tomu má ČEZ vypracovánu zajišťovací strategii na tři roky.

Patria.cz: Vidíte nějakou akviziční příležitost?

Ten trh je teď trochu jiný, než byl dříve. I vzhledem k našemu směřování do obnovitelných zdrojů a ESCO se bude jednat o menší akvizice, například do dalších větrných parků nebo firem z oboru energetických služeb. Půjde víc o mravenčí práci, než nějaké jednorázové velké investice. Ty v tuto chvíli na trhu nevidíme.

 
 

Čtěte více:

Jaroslav Mužík z ČSOB Asset Management pro Patria.cz: Poradenství, ne individuální nákupy. To je budoucnost fondového byznysu v ČR
15.04.2017 12:07
Budoucnost fondového byznysu leží v poradenství. Kdo dokáže nabídnout ...
IEA pro Patria.cz: Zelené energie čeká příliv investic. Hlavně do větru a do soláru
17.04.2017 15:53
Energetika prochází celosvětově hlubokými změnami. V odvětví zelených ...
Šéf ELTON Martin Pabiška: Hodinářský obor se vrací k řemeslné práci
17.06.2017 13:03
ELTON, hodinářská firma vyrábějící slavné hodinky Prim, otevřela Marti...
Jiří Konečný, majitel Elko EP: Bez inovací bychom ve světě neuspěli
24.06.2017 11:02
Firma Elko EP stojí na inovacích. Se svým systémem pro chytré budovy s...
Vladimír Müller, majitel Dr. Müller Pharma: Když je člověk zatvrzelý a jde si za svým, prosadí se
01.07.2017 12:17
Společnost Dr. Müller Pharma vybudoval Vladimír Müller v Hradci Králov...
Hyunho Sohn z Fidelity: K akciím technologických firem jsem stále obezřetně optimistický
11.07.2017 13:23
Hyunho Sohn, Portfoliomanager Fidelity Global Technology Fund nemá pos...

Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne