Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Jan Kovalovský: Růst měsíčních investic do ETF nás hodně překvapil

Jan Kovalovský: Růst měsíčních investic do ETF nás hodně překvapil

20.09.2018 12:17
Autor: Redakce

Je to už několik měsíců, co renomovaný obchodník s cennými papíry Patria Finance poskytuje příležitost také k pravidelným investicím. Konkrétně jde o možnost posílat svoje prostředky do burzovně obchodovaných fondů (ETF), populárních finančních nástrojů, a to již od 500 měsíčně. Jak se investiční novince zatím vede a jakou odezvu našla u klientů během klidných letních měsíců? Ptali jsme se Honzy Kovalovského, obchodního ředitele Patria Finance.

Patria.cz: Honzo, mohl bys prosím stručně připomenout, co to ETF vlastně jsou a jak pravidelné investice do nich fungují?

Cenné papíry ETF nebo ETC mají charakter akcie a jejich cenový vývoj závisí na vývoji hodnoty daného podkladového aktiva. ETF/ETC tituly mohou být zaměřeny na jednotlivé komodity, koše komodit nebo koše akcií (indexy), měnové páry a podobně. Obchodují se v eurech nebo amerických dolarech a vydávají je specializované ETF společnosti.

Patria.cz: Pravidelné investice do ETF nabízí Patria od letošního jara. Jak jsi zatím spokojený s reakcí klientů?

Jsme spokojeni. Spuštění frakčního obchodování nebylo jednoduché, ale teď mohu potvrdit, že kolegové, především naše IT oddělení, odvedlo dobrou práci a vše proběhlo bez problémů. O velkém zájmu investorů jsme věděli, takže počet pravidelné investujících klientů splnil očekávání.

Co nás hodně překvapilo, je růst průměrné měsíční investice, která se z 900 vyšplhala na 2 300 . Počet klientů přitom kontinuálně roste, tempo je zhruba 12 %. Jsem velmi spokojen.

Patria.cz: Jakou nejvyšší pravidelnou měsíční úložku jsi zatím zaregistroval?

To je také pěkné číslo. Je to něco přes 50.000 měsíčně, konkrétně tedy 2000 EUR.

Patria.cz: Jsou všechny investované prostředky v českých korunách, nebo klienti využívají i možnost investovat v eurech?


Klienti využívají obě možnosti, investují tedy v eurech i v korunách. Ten poměr je zhruba jedna ku dvěma, to znamená, že objem v korunách je dvakrát větší než v eurech.

Patria.cz: Obchodování s ETF ve frakcích dělá Patria Finance jako první v České republice. Co Ti první měsíce s novou zkušeností přinesly? Dělal bys příště něco jinak?

Frakční obchodování primárně umožňuje investovat přesně stanovenou částku. Zkušenosti to přineslo hlavně našemu IT týmu :-). Nicméně jinak bych to nedělal a jsem rád za tuto možnost, která lidem pomáhá investovat i do titulů, do kterých by investor s menší částkou investovat ani zdaleka nemohl. Jeden celý kus stojí tisíce korun.

Patria.cz: V čem spatřuješ největší výhodu pravidelných investic do ETF a pro koho jsou podle Tebe takový typ investice určen? Existují i rizika spojená s touto investicí?

Mezi výhodami investic do ETF bych rád uvedl nízké náklady na pořízení, tržní likviditu a možnost kdykoliv odprodat bez sankcí. Dalšími výhodami jsou diverzifikace či jednoduchost. Platí přitom, že majetek emitentů je oddělený.

Pokud jde o možná rizika, existuje zde riziko tržní, tedy riziko ztráty ze změny tržních cen. Je to stejné riziko, jaké existuje při běžném nákupu akcií, jejichž ceny kolísají nahoru a dolů. A dále je tu riziko měnové, které se může projevit negativně pohybem kurzu měn při zachování hodnoty ETF.

TIP: Zde naleznete další informace o pravidelných investicích do ETF

Patria.cz. Ty jsi na jaře avizoval, že Patria Finance je svoji nabídku pravidelných investic připravena rozšiřovat a její klienti se mohou těšit na další moderní produkty. Zkusíš být konkrétnější? Co se svým týmem a dalšími lidmi z Patrie chystáte?

Zde jsme poněkud závislí na emitentech a ČNB. Nabízená ETF/ETC musejí být pasportizovány do ČR. Pokud nejsou, nemohou být v nabídce. Aktivně jednáme s emitenty, aby rozšiřovali nabídku již pasportizovaných ETF/ETC. Zjišťujeme také poptávku po konkrétních titulech u našich klientů a v případě vyššího zájmu tituly doplňujeme. Podmínkou je ale výše zmíněná pasportizace.

Honzo, díky a ať se vede i nadále.

Jan Kovalovský

V Patrii působí v různých pozicích od roku 2008. Nejprve 6 let jako makléř Patria Finance, posléze tři roky jak manažer produktu Patria Forex. Od roku 2016 byl Honza vedoucím on-line prodeje a klientského servisu, od letošního srpna je obchodním ředitelem Patria Finance. Před nástupem do Patrie působil 10 let jako profesionální triatlet, ještě předtím jako manažer AC Start Karlovy Vary.

TIP: Zde si můžete založit zdarma účet pro pravidelné investice online 

Disclaimer: Výše uvedené sdělení není investičním poradenstvím ani investičním doporučením, nezohledňuje znalosti, zkušenosti v oblasti investování do investičních nástrojů ani finanční situaci investora, jeho cíle či postoj k riziku. Toto sdělení není nabídkou podle § 1732 zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „občanský zákoník“), ani veřejnou nabídkou podle § 1780 občanského zákoníku. Hodnota, cena či příjem z investičních nástrojů se může měnit anebo být ovlivněna pohybem směnných kurzů. V důsledku těchto změn může být hodnota investice do investičních nástrojů znehodnocena. Úspěšné investice v minulosti neindikují ani nezaručují příznivé výsledky do budoucna. 

 
 
 

Čtěte více:

Investice do ETF: Fyzická, syntetická, výhody a rizika, atraktivita i rozdíly
21.08.2018 16:10
ETF (Exchange Traded Funds) jsou známy jako finanční instrument, díky ...
Jan Kovalovský a Martin Novotný o ETF a výhodách pravidelných investic
15.06.2018 10:45
Pravidelné investování může být pro řadu lidí způsobem, jak zmnožovat ...
Patria Finance se stává přímým členem atraktivně rostoucí budapešťské burzy
27.08.2018 10:00
Čelní tuzemský obchodník s cennými papíry, společnost Patria Finance, ...
Průzkum: Polovina Čechů říká, že na investice nemá peníze. Čísla ukazují něco jiného
04.09.2018 15:19
Každý druhý dospělý Čech neinvestuje a své peníze nezhodnocuje. Častá ...

    Offline rozhovory
    Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
    19.02.2024 7:01
    V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
    Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
    15.12.2023 6:01
    Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
    Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
    09.11.2023 18:50
    Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

    Online rozhovory

    Váš názor
    Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.

    Nejčtenější zprávy týdne

    Sledujte nás na sociálních sítích

    Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

    Právě diskutujete

    Nejčtenější zprávy dne

    Nejdiskutovanější zprávy týdne

    Analýza dne

    Investoři zažili nejlepší začátek roku za posledních 5 let
    02.04.2024 8:03
    Index S&P 500 si za 1. čtvrtletí 2024 připsal 10,11 pro...více

      Analýzy online