Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Stratég K2 Advisors: Před nevšímavostí je dobré mít se na pozoru

Stratég K2 Advisors: Před nevšímavostí je dobré mít se na pozoru

19.11.2018 10:31

Podle některých vědeckých studií předjímají trhy hospodářský cyklus o zhruba 8 měsíců. V příštích 12 až 16 měsících bychom mohli pozorovat sektorovou rotaci do bezpečnějších sektorů, ale také do dluhopisových nástrojů a měn. Před horkými tématy a nevšímavostí investorů, pocitem, že už se udělalo dost, je ale dobré mít se na pozoru. V rozhovoru pro Patria.cz to uvedl Brooks Ritchey, správce portfolia a šéf tvorby portfolií pro společnost K2 Advisors, která spadá pod finanční skupinu Franklin Templeton.

Patria.cz: Mezinárodní měnový fond s poukazem na rostoucí napětí v obchodu a slábnoucí rozvíjející se trhy zhoršil v říjnu odhad růstu globální ekonomiky. Tempo růstu světové ekonomiky podle něj zůstane letos i příští rok na loňských 3,7 procenta. Ještě v červenci předpokládal expanzi o 3,9 %. Považuje to za zásadní zhoršení prognózy?

Ačkoli nejsme ekonomové, sledujeme nejrůznější analytiky, organizace a konsensuální odhady růstu. Podle toho, co pozorujeme, se zdá, že revize, ke které přistoupil MMF, byla v souladu se stanovisky jiných skupin, podle kterých by globální růst mohl v příštím roce zpomalit a některé ze zemí skupiny G3 by do roku 2020 mohly spadnout do recese.

Patria.cz: Na rozvíjejících se i vyspělých trzích se v současnosti nacházíme v pozdní fázi hospodářského cyklu. Ztotožňuje se s tímto názorem? Je šance, že by nějaká ekonomika tuto pozdní fázi cyklu nezakoušela?

Mnoho rozvíjejících se vyspělých ekonomik je v pozdní fázi svého současného růstového cyklu. Vzhledem k vzájemné závislosti, propojenosti obchodu a obdobným rysům měnových politik napříč většinou regionů se podle nás jenom málo zemí dokáže vyhnout zpomalování hospodářského růstu, pokud vůbec nějaká.

Jestliže pozorujeme posun stavu vedoucí k pomalejšímu růstovému cyklu, pak je na relativní bázi možné vylepšit hedgeové strategie a další formy aktivní správy. Také je možné redukovat část rozdílu mezi pasivní a aktivní výkonností, který pozorujeme od krize roku 2008.

Patria.cz: Jaké jsou vaše domněnky ohledně možné hospodářské recese na obzoru?

Existuje několik akademických studií, které odhadují, že akciové trhy předjímají hospodářský cyklus o zhruba 8 měsíců. Vzhledem k říjnovým poklesům akciových indexů a ke komentářům některých ekonomů a stratégů, podle kterých by recese mohla být možná v roce 2020, jsme nadále opatrní. Je tomu tak kvůli tomu, že v příštích 12 až 16 měsících můžeme pozorovat výraznou sektorovou rotaci do bezpečnějších, defenzivních sektorů, které jsou poháněné hodnotou, ale také do dluhopisových nástrojů a měn.

Patria.cz: Zdá se, že tržní volatilita by mohla narůstat. Dokázal byste najít argumenty, které stojí za tímto tvrzením?

Jestliže volatilitu způsobuje větší nejistota mezi investory, potom by bylo možné souhlasit, že různé nejistoty spojené s pozdějším cyklem zde mohou být po příštích 24 až 28 měsíců.

Na základě tohoto předpokladu budou některé z trendů, které pozorujeme v oblasti valuací, likviditě, sentimentu, růstu a geopolitice následující:

Posun v obchodním napětí a vzestup protekcionistických politických opatření; pokračující jednání o normalizaci měnové politiky po celém světě; obavy týkající se valuací pro některé globální akciové sektory; potenciál pro výrazné hospodářské zpomalení, trendy v nedávném rozhodování ve volbách, které povedou k přísnějším přistěhovaleckým opatřením; nízké úrovně implikované volatility a těsné úvěrové spready jakožto znak nevšímavosti investorů; a demografické trendy, které povedou k větší spořivosti a menší ochotě investovat.

Patria.cz:  Je-li volatilita zvýšená, co to znamená z investičního úhlu pohledu?

Pokud jsme zavaleni množstvím dobrých zpráv, je podle nás dobré být na pozoru před tématy, která budí největší pozornost, a také před lhostejností investorů.

U hedgeových strategií bývá tendence k tomu, že když se volatilita zvedne z nižších úrovní, vedou si dobře. Nárůst volatility obvykle vede k tomu, že investoři přezkoumávají svoje portfolio kvůli případné rebalanci. V období, kdy jsou takto ostražití, mohou redukovat svůj holding v akciích, dluhopisech nebo měnách, u kterého mají dojem, že by mohl doznat úhony, a naopak zvyšovat holding v těch investicích, kde se domnívají, že by naopak z nárůstu kolísavosti mohli profitovat. Takováto bdělost podle našeho názoru obvykle vede ke stabilizaci dlouhodobých výkonnostních odchylek oproti krátkodobým.

Patria.cz:  Co to jsou alternativní investice? Patří mezi ně i ETF?

Alternativní investice obsahují obchodní a investiční metodologie, jejichž cílem je generovat výkonnost bez přímé závislosti na trendech na tradičních akciových a dluhopisových trzích.

Některé hedgeované investiční strategie využívají dlouhé či krátké pozice zahrnující ETF. V některých případech může manažer fondu spekulovat na růst ETF, aby zachytil velké téma rozprostírající se na trhu, a paralelně prodávat nakrátko jiné ETF, jehož vyhlídky jsou méně pozitivní.

Patria.cz:  Jak může expozice vůči hedgeovým strategiím pomoci snížit celkovou volatilitu v investičním portfoliu?

Historická analýza ukazuje, že většina hedgeových strategií funguje jako diverzifikační prvek v portfoliích a ve většině případů dokážou redukovat celkovou volatilitu portfolií. Toto se děje primárně díky schopnosti manažera hedgeového fondu nebýt pouze long v oblastech, kde je jeho nebo její názor pozitivní, ale začít shortovat a potenciálně zahedgeovat veškerá nechtěná tržní nebo sektorová rizika.

Brooks Ritchey zahájil svoji kariéru v investičním světě v roce 1982 jakožto obchodník ve společnosti Conklin, Cahill & Company. Od roku 1987 spravoval portfolia multi-asset mutual fondů a hedgeových fondů u společností jako Steinhardt Partners, Citibank, Finch Asset Management, Paribas, AIG a ING. Ve společnosti K2 Advisors pracuje od roku 2005. Zde nyní působí na pozici senior managing director a šéfa tvorby portfolií.

Disclaimer společnosti Franklin Templeton: Zde předložené komentáře, názory a analýzy představují názory svých autorů, slouží výlučně informačním účelům a neměly by být považovány za individuální investiční poradenství nebo doporučení investovat do jakéhokoli cenného papíru či doporučení zaujmout investiční strategii. Protože trh a ekonomická situace se mohou rychle změnit, komentáře, názory a analýzy jsou učiněné k datu zveřejnění a mohou se změnit bez dalšího upozornění. Tento materiál není koncipován jako komplexní analýza všech relevantních skutečností týkajících se jakéhokoli státu, regionu, trhu, odvětví, investice nebo strategie. 

 
 
 

Čtěte více:

Finančník Igor Fait: Vysoce aktivní trh M&A nám vyhovuje
04.09.2018 11:47
V červnu prodal s více než šestinásobným zhodnocením jednu ze svých fi...
Galerista Matyáš Kodl: Prodej současné tvorby má skvělé výsledky
06.09.2018 10:16
Zájem o koupi uměleckých děl nepolevuje ani letos. Autorské rekordy ča...
Jan Kovalovský: Růst měsíčních investic do ETF nás hodně překvapil
20.09.2018 12:17
Je to už několik měsíců, co renomovaný obchodník s cennými papíry Patr...
Finanční šéf ČEZ Novák: Současné ceny elektřiny přinesou zvýšení ziskovosti v následujících letech
09.11.2018 6:43
Rostoucí ceny elektřiny mohou mít na hospodaření ČEZ pozitivní dopad, ...

    Offline rozhovory
    Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
    19.02.2024 7:01
    V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
    Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
    15.12.2023 6:01
    Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
    Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
    09.11.2023 18:50
    Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

    Online rozhovory

    Váš názor
    Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.

    Nejčtenější zprávy týdne

    Sledujte nás na sociálních sítích

    Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

    Právě diskutujete

    Nejčtenější zprávy dne

    Nejdiskutovanější zprávy týdne

    Analýza dne

    Investoři zažili nejlepší začátek roku za posledních 5 let
    02.04.2024 8:03
    Index S&P 500 si za 1. čtvrtletí 2024 připsal 10,11 pro...více