Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Ladislav Semetkovský z Primoco: Další meta? Obchody za miliardu

Ladislav Semetkovský z Primoco: Další meta? Obchody za miliardu

15.01.2021 5:47
Autor: Redakce

Český výrobce bezpilotních letounů Primoco UAV v pandemickém roce 2020 rozjel nové prodeje v Africe i na Blízkém východě a získal unikátní certifikaci, která mu zajistila svého druhu evropské prvenství. Zákazníci vidí budoucnost v bezpilotním letectví, říká generální ředitel společnosti Ladislav Semetkovský. A jeho další meta? Uzavření obchodů v hodnotě jedné miliardy , objasňuje v dalším ze série rozhovorů Patria.cz s emitenty na trhu START pražské burzy.

Patria.cz: Co vnímáte jako nejdůležitější počin Vaší firmy v uplynulém roce? Kam jste se jako firma posunuli?

V roce 2020 se v Primoco UAV odehrálo několik důležitých kroků. Zaprvé jsme nastartovali nové prodeje v Africe, Asii a Blízkém východě. Oproti roku 2019 je to výrazná, pozitivní změna. Dále společnost získala DOA/POA certifikace. Primoco UAV je tedy oprávněná organizace k projektování a výrobě vojenské letecké techniky a probíhá typová certifikace dle standardů NATO. Primoco UAV je první subjekt v Evropě s bezpilotním letounem s touto certifikací. Za třetí, na letoun jsme implementovali několik nových senzorů, které výrazně rozšiřují možnosti bezpilotního letounu u zákazníků. A jedná se o senzory, které právě nejsou typické v bezpilotním letectví, ale pouze pilotovaném. Máme v tomto směru několik světových prvenství. Nakonec bych zmínil několik rekordů z letošního roku, a to nejdelší let v délce 15 hodin a jedné minuty, řízení bezpilotního letounu na dálku 9.700 km (Praha – Kuala Lumpur) a první BVLOS let pro Policii ČR při ochraně státní hranice v délce 70 km.

Patria.cz: Co vnímáte jako zlomovou událost ve svém odvětví v uplynulém roce?

EASA (Agentura pro bezpečnost letectví) připravila nová pravidla pro provoz bezpilotních letounů s platností od 31.12.2020. Pro Primoco UAV to znamená začátek poskytování profesionálních leteckých prací v Evropě, například ochrana strategické infrastruktury státu. Zlomová událost byla jistě i válka Ázerbajdžán-Arménie. Turecké bezpilotní letouny na straně Ázerbajdžánu nepozorovaně provedly sérii útoků na cíle a pomohly k vítězství bez pilotovaných nadzvukových či podzvukových letounů. Rychlost nasazení, anonymita provozu a bezpečnost (bez posádky) jsou klíčové vlastnosti moderních bezpilotních letounů v nové éře letectví.

Patria.cz: Jakou největší výzvu jste museli řešit v souvislosti s koronavirovou pandemií a opatření proti šíření nákazy?

Společnost je ovlivněna Covid pandemií pouze na úrovni omezení cestování. Způsobuje to komplikace při údržbě letounů.

Patria.cz: A naopak, jaké příležitosti přinesla koronavirová krize Vaší společnosti? Ptáme se na příležitosti, které jste spatřili a zvládli, či zatím nemuseli zvládnout realizovat, případně zda se k nim nějak postavíte v budoucnosti?

Pandemie přinesla nové příležitosti v obchodu. Zákazníci vidí budoucnost v bezpilotním letectví a řešení svých potřeb. Vedle toho investice do pilotovaného letectví jsou výrazně vyšší, takže zde jsou i ekonomické zájmy. A určitě jsme neplánovali pilotovat letoun z Prahy v Kuala Lumpur, to přinesla pandemie.

Patria.cz: Jak velkou rupturu přinesla krize Covid-19 a s ní spojené vlny lockdownů v tuzemsku či v zahraničí Vašemu „business as usual“?

Žádnou rupturu nepřinesla. Výroba a prodej pokračuje bez omezení. Společnost nevyužila žádné státní dotace nebo podporu.

Patria.cz: Jaká očekáváte rizika pro tento rok?

Rizika zůstávají stejná, omezené cestování a politická nestabilita. Nicméně osobně věřím, že v druhé polovině roku 2021, bude-li vyřešeno očkování proti Covid, se začne svět vracet pomalu a postupně do stavu v roce 2019.

Primoco akcie START rozhovor patria 

Patria.cz: Jaké jsou rozvojové plány Vaší firmy pro tento rok, případně i ve spojení s Vaší emisí na trhu START?

Prioritou je prodávat nové letouny a postupně realizovat rozpracované obchodní případy z roku 2019/2020. Pro Primoco UAV je doba negoaciace 1 až 3 roky, než podepíšeme smlouvu. V současné době máme v jednání 150 letounů do 40 zemí. Pro mne osobně je další meta uzavření obchodů v hodnotě jedné miliardy korun, a pevně věřím, že se k tomuto cíli přibližujeme.

Ladislav Semetkovský

Podnikatel, spisovatel a pilot, generální ředitel a spoluzakladatel Primoco UAV SE, zahájil svou kariéru v roce 1997, kdy založil vydavatelství Media Online. To se postupně stalo provozovatelem lifestylových webzinů na trzích v ČR, Slovensku, Německu, Rakousku a Rusku. Semetkovský následně vybudoval řešení eBusiness pro středně velké a mezinárodní společnosti působící v regionu CEE i mimo něj. V roce 2007 odstartoval byznys v Rusku, kde spustil cestovatelský portál RUSSIAN TRAVELLER.RU. Kromě toho vybudoval a prodal internetový portál ChineseTraveller.cn v Číně.

 
 

Čtěte více:

Primoco řídilo svůj dron na druhé straně zeměkoule, získalo rekord
08.06.2020 9:53
Český výrobce bezpilotních letadel, společnost Primoco UAV SE, v minul...
Český výrobce bezpilotních letounů Primoco se dostal do provozního zisku, zvýšil tržby a uzavřel nové zakázky
03.08.2020 8:45
Výrobce bezpilotních letadel Primoco UAV SE v prvním pololetí meziročn...
Martin Novák (ČEZ): Nevyplatíme peníze, které nám ještě nepřistály na účet
11.11.2020 8:01
ČEZ po letošním třetím čtvrtletí zpřesnil letošní výhled pro zisk i t...
Moje cesta k investování? Čína, bavorák a teď indigo, říká 3.000 klient Pavel
18.11.2020 12:26
Třetí tisícovku aktivních investorů překonalo nejen na tuzemském trhu ...
Druhý úpis společnosti KARO Invest a další aktuality z trhu START
20.11.2020 11:08
Druhý úpis akcií společnosti KARO Invest a.s. je jednou z chystaných u...

    Offline rozhovory
    Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
    19.02.2024 7:01
    V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
    Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
    15.12.2023 6:01
    Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
    Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
    09.11.2023 18:50
    Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

    Online rozhovory

    Váš názor
    Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.

    Nejčtenější zprávy týdne

    Sledujte nás na sociálních sítích

    Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

    Právě diskutujete

    Nejčtenější zprávy dne

    Nejdiskutovanější zprávy týdne

    Analýza dne

    Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu
    24.04.2024 11:09
    Kvartální výsledky společnosti Tesla (TSLA) vypadají na prvn...více