Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Developer UDI Group: Logistické nemovitosti na pandemii vydělaly

Developer UDI Group: Logistické nemovitosti na pandemii vydělaly

16.01.2021 15:04
Autor: Redakce

Logistické nemovitosti na situaci s Covid-19 vydělaly. E-shopy jedou na plné obrátky a potřeba skladovacích hal tak nabývá na významu, říká Marcela Fialková, ředitelka komunikace mezinárodní developerské skupiny UDI Group. Té se podařilo získat stavební povolení na dvě logistická centra v České republice. Chystá také rezidenční projekty ve Varšavě a v Srbsku. Pokud jde o rezidenční development, firma zatím napříč střední Evropou pokles cen nepociťuje, říká Fialková v dalším ze série rozhovorů Patria.cz s firmami na trhu START pražské burzy.

Patria.cz: Co vnímáte jako nejdůležitější počin Vaší firmy v uplynulém roce? Kam jste se jako firma posunuli?

Aktuální portfolio čítá 15 projektů, které postupně připravujeme do realizace. Podle našich odhadů přinesou hrubý výnos po svém dokončení v úhrnu 37,4 miliardy korun. Zatímco minulé roky jsme se zaměřovali hlavně na akvizice, loňský rok byl již více o přípravě projektů, stabilizaci a budování týmu v jednotlivých zemích. Díky tomu máme ve všech státech, kde působíme, tedy nejen v ČR, ale také v Polsku, Maďarsku a Srbsku, již stabilizovaný tým kvalitních odborníků z řad manažerů, specialistů na stavební právo i obchodníků. Na projektech spolupracujeme se špičkovými místními architektonickými i projekčními ateliéry.

Patria.cz: Co vnímáte jako zlomovou událost ve svém odvětví v uplynulém roce?

Asi všechny nejvýrazněji ovlivnil covid. Museli jsme se vypořádat s různými opatřeními v různých zemích, museli jsme přestat cestovat mezi jednotlivými trhy a spolehnout se jen na online jednání. V tom jsme měli výhodu, díky nadnárodní struktuře jsme na to byli dobře připraveni, protože pravidelné online porady mezi týmy v různých zemích realizujeme zcela běžně.

Patria.cz: Jakou největší výzvu jste museli řešit v souvislosti s koronavirovou pandemií a opatření proti šíření nákazy?

V souvislosti s vyhlášením nouzového stavu v České republice i v zahraničí, přestaly v podstatě úřady fungovat. Home office v podání úřadů znamenal to, že se rozhodování o projektech v některých týdnech v podstatě zastavilo. Měli jsme ale štěstí, že to naše projekty příliš nezasáhlo.

Patria.cz: A naopak, jaké příležitosti přinesla koronavirová krize Vaší společnosti? Ptáme se na příležitosti, které jste spatřili a zvládli, či zatím nemuseli zvládnout realizovat, případně zda se k nim nějak postavíte v budoucnosti?

Velký růst zažívá v souvislosti s koronakrizí logistika. E-shopy jedou na plné obrátky a potřeba skladovacích hal tak nabývá na významu. Nám se v této době vrcholného boomu podařilo získat stavební povolení na obě logistická centra v České republice. U Ostředku na D1 zahajujeme stavbu, generálním dodavatelem bude Syner. Již máme dohodu s budoucím nájemcem první ze čtyř hal. Celkem areál nabídne více než 50 tisíc m2 skladovacích nebo výrobních prostor. Podobně se blíží do finále jednání o budoucím využití dalšího našeho logistického centra u Přehýšova na D5. Zde očekáváme uzavření dohody brzy po novém roce.

Patria.cz: Jak velkou rupturu přinesla krize Covid-19 a s ní spojené vlny lockdownů v tuzemsku či v zahraničí Vašemu „business as usual“?

Jednání s úřady u nás v ČR i v zahraničí bylo v důsledku různých opatření složitější. Například Polsko v jednu dobu zavedlo opatření, podle kterého byly i došlé papírové dokumenty po několik dní v „karanténě“ a o tuto dobu se samozřejmě protáhlo jejich zadministrování. Nicméně v zahraničí jsou postupy úřadů daleko předvídatelnější a rychlejší než v České republice, takže zdržení v řádu jednotek dnů zde nehraje zásadní roli.

Patria.cz: Jaká očekáváte rizika pro tento rok?

Očekáváme, že nemovitostní trh nebude dramaticky zasažen. Naopak, nemovitosti budou i nadále velmi zajímavou formou uložení finančních prostředků, a navíc trh střední a východní Evropy, na který se specializujeme, má tu velkou výhodu, že jsou zde ceny pro zahraniční investory stále ještě dostupnější než například v Londýně. To samozřejmě trhu prospívá. Logistické nemovitosti na koronavirové krizi vydělaly. Pokud jde o rezidenční development, zatím napříč střední Evropou nepociťujeme pokles cen, spíše stagnaci.

V kancelářích koronavirus přinesl nové trendy v jejich využívání. Je otázkou, zda bude mít u velkých nájemců kanceláří přesun části zaměstnanců na home office dlouhodobější charakter a zda se tedy projeví na poptávce. Paradoxně naší výhodou je, že kancelářské projekty, které chystáme v různých zemích Evropy, jsou aktuálně v přípravě, a tak se případné změně dokážeme přizpůsobit.

Patria.cz: Jaké jsou rozvojové plány Vaší firmy pro tento rok, případně i ve spojení s vaší emisí na trhu START?

V minulých letech se skupina UDI Group zaměřila na akvizice a nyní díky tomu máme nakoupeny pozemky pro budoucí výstavbu za velmi výhodné ceny. A to je naše konkurenční výhoda. V pozemcích napříč všemi zeměmi, kde působíme, máme v aktuální tržní hodnotě uloženo kolem osmi miliard korun. Jen v Srbsku, které je nyní asi nejsilnějším trhem v našem portfoliu, máme postaráno o práci na nadcházejících minimálně deset let. Letos očekáváme realizaci hned několika velkých projektů. Kromě výstavby logistik v ČR, jsme hned na začátku roku zahájili stavbu velkého projektu ve Varšavě pro téměř tisícovku bytů. Také v projektu Starry Hill v Bělehradě, který nabídne přes 400 bytů, by měly být stavební práce zahájeny letos.

UDI Ursus developer START rozhovor patria

Marcela Fialková, ředitelka komunikace mezinárodní developerské společnosti UDI Group. Má za sebou více než 15 let zkušeností z celostátních médií, kde pracovala jako vládní, parlamentní a ekonomický reportér se zaměřením na energetiku, dopravu či stavebnictví. Následně se více než 13 let věnuje PR, nejdříve na straně klienta, například v Českých aeroliniích nebo developerské společnosti Central Group. Vyzkoušela si také budování vlastní PR značky, práci v PR agentuře i ve státní správě, kde pracovala jako poradkyně ministryně pro místní rozvoj.

Foto v úvodu článku: Projekt Ursus, UDI Group

Rozhovor byl uskutečněn korespondenční formou a připravila ho Jana Knechtlová.

 
 
 

Čtěte více:

Jarní START Day: Na trh míří vývojář eMan. Novinky z AtomTrace, Fillamentum, Karo, Prabos, Primoco a UDI (záznam)
30.04.2020 16:34
Jarní START Day pražské burzy s představením nového emitenta eMan jste...
Martin Novák (ČEZ): Nevyplatíme peníze, které nám ještě nepřistály na účet
11.11.2020 8:01
ČEZ po letošním třetím čtvrtletí zpřesnil letošní výhled pro zisk i t...
Moje cesta k investování? Čína, bavorák a teď indigo, říká 3.000 klient Pavel
18.11.2020 12:26
Třetí tisícovku aktivních investorů překonalo nejen na tuzemském trhu ...

Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu
24.04.2024 11:09
Kvartální výsledky společnosti Tesla (TSLA) vypadají na prvn...více
    Analýzy online