Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Martin Novák z ČEZ: Pandemie potvrdila trend digitalizace energetiky. Většina řešení už zůstane

Martin Novák z ČEZ: Pandemie potvrdila trend digitalizace energetiky. Většina řešení už zůstane

20.01.2021 6:06
Autor: Redakce

Smlouva s vládou o výstavbě nového jaderného bloku či start jednání o přechodu Česka k nízkouhlíkové energetice. Toto jsou některé ze zlomových událostí loňského roku, které zdůraznil finanční ředitel energetické skupiny ČEZ Martin Novák v rozhovoru s patria.cz. Velká byla podle něj také kolísavost na finančních trzích, která zahýbala cenou elektřiny. Pandemie Covid-19 pak podle Nováka potvrdila vývoj směrem k digitalizaci energetiky. Drtivá většina nových návyků tu zůstane i po odeznění nákazy, podotýká Novák v dalším ze série bilančních rozhovorů Patrie s nejsledovanějšími firmami na pražské burze. 

Patria.cz: Jakých důležitých počinů Vaší firmy za loňský rok si ceníte nejvíce? Kam jste se jako firma posunuli?

Za sebe si nejvíc cením toho, že ČEZ dostál svému dlouhodobému mottu „Jsme s vámi“. Při první jarní vlně epidemie jsme zákazníkům odpustili až tři měsíce záloh a ihned jsme rozjeli bleskovou krizovou pomoc v regionech prostřednictvím Nadace ČEZ. Peníze šly na šití roušek, rozvoz léků, pomoc nemocnicím a záchrannému systému a celou řadu iniciativ běžných lidí, kteří měli chuť pomáhat, ale potřebovali k tomu několik tisíc korun do rozjezdu.

Co je důležité pro investory a čtenáře Patrie - na rozdíl od řady jiných, nejen energetických společností jsme se rozhodli navzdory epidemii vyplatit dividendy za rok 2019, když jsme se drželi při horní úrovni výplatního poměru a vyplatili jsme 97 % očištěného čistého zisku, což bylo dobrou zprávou pro naše akcionáře.

Dále se nám relativně dobře podařilo zvládnout situaci během COVID. Už na konci loňské zimy jsme založili krizový štáb, který koordinoval v celé skupině COVIDová opatření. Byly vytvořeny oddělené směny ve výrobě, distribuci, v tradingu, na call centrech. Dodali jsme elektřinu za všech okolností, bez ní by nefungovalo nic.

Také můžeme být pyšní na to, jakým způsobem proběhly odstávky v jaderných elektrárnách. Během odstávek se pohybují v jaderných elektrárnách tisíce lidí, je potřeba provést nejrůznější řady kontrol, investic a oprav. Zatímco jiné velké podniky zavíraly výrobu, naše jaderné elektrárny už druhým rokem překonaly metu 30 TWh vyrobené bezemisní elektřiny. A pak se nám a státu podařilo posunout vyjednávání o přípravě nového jaderného zdroje do té míry, že bylo možné podepsat první dvě smlouvy.

Patria.cz: Co vnímáte jako zlomovou událost ve vašem odvětví v uplynulém roce?

Vypíchnul bych několik věcí. Jednak zmíněný podpis smluv o výstavbě nového jaderného bloku mezi vládou a ČEZ a také zahájení projednávání o přechodu ČR k nízkouhlíkové energetice a příprava tendru. Pro českou energetiku bylo také jedním z nejzásadnějších rozhodnutí loňského roku stanovení data odchodu od uhlí do roku 2038. Česká republika se tak připojila k řadě evropských zemí, které mají pevně stanovený uhelný exit. Někdo může říkat, že je to pozdě, jiný brzo, další, že bude mnohem důležitější situace na trhu s povolenkami. Ale jde každopádně o zásadní rozhodnutí, které dává jasně najevo, že si stát uvědomuje, že uhlí postupně končí a je třeba transformovat českou energetiku. Velkou výzvou budou například teplárny, které prostřednictvím dálkového vytápění zásobují 1,5 milionu českých domácností, stovky nemocnic, škol a podniků. ČEZ ve výrobě postupně emisní intenzitu snižuje a má plán postupného odstavování uhelných zdrojů. V oblasti teplárenství je plánujeme v nejbližší budoucnosti nahradit plynem, ve výhledu zvažujeme i další technologie.

Česká republika také připravila Modernizační fond, což je významný impuls pro rozvoj obnovitelných zdrojů. Evropská rada paralelně schválila zpřísnění klimatických cílů 2030 na 55 %, což znamenalo prudký růst ceny povolenky. A pak jako finanční ředitel musím také zmínit situaci na finančních trzích, které byly a jsou díky COVID velmi volatilní. U ceny elektřiny jsme tak viděli pokles, ale teď jsme podobně jako v případě akcií už zpět nad předkrizovými úrovněmi. Kontrakt na příští rok se v Praze nyní obchoduje za 50 EUR/MWh, ale více než polovinu toho samozřejmě dělá cena povolenky.

Patria.cz: Jak velké narušení znamenala krize Covid-19 a s ní spojené vlny lockdownů v tuzemsku či v zahraničí pro Vaše podnikání v běžném stavu?

ČEZ je součástí kritické infrastruktury jak v Česku, tak ve vybraných zahraničních zemích, jako jsou Polsko, Bulharsko, Rumunsko, Turecko, což znamená, že jsme se museli postarat o to, aby byly za každou cenu zachovány spolehlivé dodávky elektřiny a tepla. V řadě případů jsme tedy zaváděli ochranná a preventivní opatření dřív a v přísnější podobě, než je zaváděly vlády. Nebylo to organizačně jednoduché a od našich zaměstnanců to vyžadovalo velkou míru vstřícnosti a pochopení, ale mohu s klidným svědomím říct, že jsme obstáli na výbornou. Elektrárny a teplárny jely bez omezení, distribuční sítě fungovaly na jedničku. Druhá věc je, jaký dopad budou mít opakované lockdowny na naše hospodaření v budoucnu. Zpomalení evropských ekonomik také omezí investice firemních zákazníků, tedy i zakázky ESCO. Na druhou stranu bude sílit tlak evropského plánu dekarbonizace a úspor, bude tedy hodně záležet na tom, jak rychle trhy získají zpět stabilitu a jistotu.

Patria.cz: Jakou největší výzvu jste museli řešit v souvislosti s koronavirovou pandemií a s opatřeními proti šíření nákazy?

Největší výzva byla hned na jaře, kdy se jsme se ocitli v nové, neznámé a nebezpečné situaci. Bylo potřeba v podstatě ze dne na den vyřešit přechod tisíců zaměstnanců na home office – v jednu chvíli jich doma bylo 60 % a z kancelářských profesí zcela určitě přes 90 %. Museli jsme upravit směny kritických zaměstnanců tak, aby se nepotkávali, zajistit ochranné prostředky, kterých byl v tu chvíli kritický nedostatek, urychleně elektronizovat některé procesy apod. Musím ale říct, že naši zaměstnanci se zachovali skvěle. Nezaznamenali jsme, že by lidé opatření záměrně nerespektovali nebo bojkotovali. Naopak, nejenže byli extrémně disciplinovaní, ale sami iniciativně přicházeli s nápady, jak to celé zvládnout. Díky tomu jsme například zavedli během pár dní systém evidence zaměstnanců, kteří se nám vraceli z dovolených nebo služebních cest ze zemí, kde byla epidemie mnohem horší. Byli to naši lidé, kdo přišel s nápadem vyrábět si vlastní dezinfekci v našich elektrárenských laboratořích. Prvotní nedostatek roušek pro lidi z provozu nám pomohli překlenout zaměstnanci tím, že ušili stovky roušek pro své kolegy.

Patria.cz: Jaké příležitosti přinesla koronavirová krize Vaší společnosti? Ptáme se na příležitosti, které jste spatřili a zvládli, či ještě nemuseli zvládnout realizovat, případně zda a jak se k nim postavíte v budoucnosti?

Podle mého názoru epidemie jen potvrdila a zdůraznila trend posledních několika let směrem k digitalizaci energetiky. Lidé začali v mnohem větší míře využívat on-line nástroje, což povede k ještě vyšší poptávce po tak zvaných smart řešeních, individuálnímu přístupu a pružnosti. Očekávám i větší zájem o energetické úspory ze strany domácností. Co se týče interního dopadu na firmu, rozhodně to urychlilo digitalizaci a elektronizaci řady našich procesů. Drtivá většina takových řešení a nových návyků s námi zůstane i po odeznění epidemie.

Patria.cz: Jaké jsou rozvojové plány Vaší firmy pro tento rok, případně i ve spojení s Vaší emisí na pražské burze?

V letošním roce chceme pokračovat v naplňování naší strategie, zaměřené na bezpečný provoz stávajících zdrojů, investice do modernizace a digitalizace distribuční sítě a rozvoj moderní decentralizované energetiky doma i v zahraničí. Jsme připraveni se významnou měrou podílet na dekarbonizaci české energetiky prostřednictvím výstavby obnovitelných zdrojů a nového jaderného zdroje, chceme ještě více podporovat energetické úspory. Podrobnosti oznámíme v březnu na tiskové konferenci k hospodářským výsledkům.

Patria.cz: Jaká očekáváte rizika pro letošní rok?

Rizikem je a zůstává COVID.

Patria.cz: Co byste napsal na novoroční přání své firmě? Přejete-li si, můžete rozšířit i na další podnikatele a (českou) společnost jako celek.

Zaměstnancům bych chtěl popřát hlavně zdraví a psychickou pohodu. Celé firmě pak abychom zvládli všechny úkoly, které jsme si pro letošní rok nastavili. České ekonomice přeji, aby se jí po loňském zaškobrtnutí o COVID opět začalo dobře dařit a vrátila se k růstu. A společnosti hodně pozitivní energie v letošním roce!

ČEZ patria rozhovor Novák 2020 jádro dostavba povolenka Patria 

Ing. Martin Novák, MBA vystudoval VŠE v Praze, fakultu mezinárodních vztahů. Taktéž absolvoval Executive Master of Business Administration Program (MBA) na KATZ School of Business, University of Pittsburgh se zaměřením na energetiku. Svou kariéru začal jako daňový poradce v Price Waterhouse v roce 1994. Odtud přešel do České rafinérské, kde pracoval v letech 1996–2001. Následujících 5 let působil ve společnostech Conoco v Houstonu, ConocoPhillips v Londýně a ConocoPhillips v Praze. Ve Skupině ČEZ působí od roku 2006. Od 1. ledna 2008 je ředitelem divize finance Skupiny ČEZ a od října 2011 do prosince 2019 byl také místopředsedou představenstva ČEZ, a. s. Během jeho působení se podařilo snížit náklady v divizi finance díky zásadní restrukturalizaci a tvorbě centra sdílených služeb a zrychlit reportování výsledků pro externí trh.

Rozhovor byl uskutečněn korespondenčně a připravila ho Jana Knechtlová.

 

Čtěte více:

Martin Novák (ČEZ): Nevyplatíme peníze, které nám ještě nepřistály na účet
11.11.2020 8:01
ČEZ po letošním třetím čtvrtletí zpřesnil letošní výhled pro zisk i t...
ČEZ: Páteční problémy evropské sítě odvracely i jaderné zdroje ČR
12.01.2021 15:46
Páteční problémy evropské sítě s dodávkami elektřiny odvracely také če...
Bulharský energetický regulátor povolil prodej bulharských aktiv ČEZu
19.01.2021 14:08
Bulharský energetický regulátor povolil české energetické skupině ČEZ ...

    Offline rozhovory
    Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
    19.02.2024 7:01
    V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
    Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
    15.12.2023 6:01
    Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
    Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
    09.11.2023 18:50
    Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

    Online rozhovory

    Váš názor
    Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.

    Nejčtenější zprávy týdne

    Sledujte nás na sociálních sítích

    Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

    Právě diskutujete

    Nejčtenější zprávy dne

    Nejdiskutovanější zprávy týdne

    Analýza dne

    Investoři zažili nejlepší začátek roku za posledních 5 let
    02.04.2024 8:03
    Index S&P 500 si za 1. čtvrtletí 2024 připsal 10,11 pro...více

      Analýzy online