Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
V sektoru vody a odpadu přibude ročně 10 nových akcií. Význam obou témat bude narůstat, tvrdí manažerka Fidelity

V sektoru vody a odpadu přibude ročně 10 nových akcií. Význam obou témat bude narůstat, tvrdí manažerka Fidelity

19.08.2021 10:35
Autor: Redakce

Vodní a odpadové hospodářství. Firmy z tohoto sektoru mohou investoři často považovat za utility, sféra jejich působení je ale mnohem širší, spadající i do čistě zeleného sektoru. Průměrná návratnost za posledních 20 let je 12 procent a tržní kapitalizace tohoto investičního světa, čítajícího na tři stovky akcií, do kterých lze investovat, je 1,3 bilionu dolarů. Společnost Fidelity je považuje za defenzivní růstové firmy a její portfolio manažerka Velislava Dimitrova v rozhovoru pro Patria.cz popisuje, jaké příležitosti vidí v tomto sektoru.

Patria.cz: Proč by toto téma mělo investory konkrétně zajímat?

Bez vody nebudeme mít ekonomiku. Podívejme se na tento příklad: Na výrobu jednoho kilogramu masa potřebujete 15.000 litrů vody. Udržitelná ekonomika ale nevznikne ani bez vodního hospodářství. Více než 80 procent odpadních vod vznikajících lidskou činností se vypouští do řek a moří bez jakékoli dodatečné úpravy.

Musíme tedy řešit skutečné výzvy: na jedné straně tu jsou vyspělé země s infrastrukturou, která je stále více překonaná, a standardy na ochranu prostředí a hygienické normy jsou stále silnější. Na druhé straně máme rozvíjející se země, které stojí před přílivem obyvatelstva do velkoměst, což je spojené s potřebou odpadového a vodního hospodářství.

Nedostatek vody se v současnosti týká přes 40 % světové populace a globální poptávka po vodě by se do roku 2050 měla zvyšovat nadále o zhruba 1 procento ročně. To by znamenalo zvýšení o 20 až 30 procent nad současnou úroveň využití vody. Tyto trendy podporují růst obou témat, tedy vody a odpadu.

Patria.cz: Jak velký je investiční svět, o kterém hovoříte?

S tržní kapitalizací 1,3 bilionu dolarů u více než 300 investovatelných akcií je toto investiční univerzum poměrně rozsáhlé. Průměrná tržní kapitalizace 3,5 miliardy dolarů se od roku 1990 zpětinásobila. Za rok přibylo v průměru 10 nových akcií. Výsledkem je likvidní, diverzifikované spektrum jak z hlediska sektorů, tak i zemí.

Mnoho investorů považuje sféru vody a odpadu nadále za sektor utilit, tedy za podniky poskytující pouze služby samosprávám. Toto však tvoří jenom 20 procent těchto společností. Zbývajících 80 procent se věnuje dodávkám kapitálového zboží, inženýringu, výzkumu a dokonce přeměně odpadu na zdroje. Zapomenout nesmíme na úpravu odpadních vod, čištění, přepravu, uskladnění, recyklaci a zpracování, což je také náplň činnosti firem. Dále tu jsou společnosti, které vyrábějí pumpy, kohouty, čerpadla, a další.

Tyto společnosti, z nichž některé se nacházejí ve skutečně zelených růstových segmentech, zaregistrovaly v posledních 20 letech průměrný nárůst ziskovosti 12 procent, k čemuž jsou přičteny dividendy 2 až 3 procenta. To je důvod, proč je považujeme za defenzivní růstové firmy.

Patria.cz: Jaká je regionální alokace Vašeho investičního světa?

Americké firmy tvoří v tomto univerzu 60 procent. Stále vice příležitostí ale vidíme i na rozvíjejících se trzích (7 procent našeho portfolia) a také v Evropě, která tvoří skoro 17procentní expozici v našem portfoliu. Část dobrých příležitostí v Evropě tvoří firmy, které se soustředí na recyklační řešení ve snaze snížit množství odpadu.

V portfoliu jsou nejvíce zastoupeny utility a průmyslový sektor. V rámci průmyslového sektoru dáváme přednost poskytovatelům služeb a firmám v oblasti zpracování odpadu, ale i výrobcům zařízení (kapitálové zboží), neboť to jsou firmy se silnými rozvahami.

Patria.cz: Můžete jmenovat tři příklady atraktivních firem, včetně důvodů, proč jsou podle Vás atraktivní?

America Water Works (AWK) je největší americkou vodohospodářskou utilitou. Profituje z vysokých bariér vstupu na trh vzhledem ke své velikosti a pověsti nejlepšího provozovatele ve své kategorii. Vzniká tím určité pozitivní zacyklení: firma může rozšiřovat capex, zároveň ale může držet poměrně dost nízké ceny pro zákazníky.

AWK bude podle našich předpokladů dál zvyšovat dosah a oblast svého působení. Vzhledem ke svému rozsahu a silným fundamentům bude totiž ovládat M&A transakce. Americký sektor vodárenských utilit stojí před narůstajícím regulatorním drobnohledem, což zafunguje jako katalyzátor pro M&A, protože špatně spravované místní samosprávy to donutí prodávat. V jejich roztříštěném vlastnictví je i nadále 85 procent vod a 98 procent odpadních vod.

AWK ušetří díky opatřením ne zlepšení efektivity ročně 3,3 miliardy galonů vody. Stárnoucí infrastrukturu nahrazuje podstatně rychleji, než je průměrem v daném odvětí, což pomáhá snižovat emise skleníkových plynů. Kromě toho má silná opatření na zajištění bezpečnosti a zdraví zaměstnanců. Ve správní radě sedí 45 procent žen a téma genderové diverzity prostupuje celou firemní kulturou.

China Lesso je hráčem číslo jedna na čínském potrubním trhu a s 15procentním podílem je přímým hráčem na trhu dodavatelů vody. Sektor potrubí je atraktivní i kvůli podpůrnému faktoru v podobě strukturálního růstu, což je výsledek solidní infrastrukturní poptávky a urbanizace. Míra koncentrace se bude v tomto sektoru nadále zvyšovat kvůli modelům blokových nákupů ze strany velkých developerů. China Lesso bude jedním z těch, kdo budou mít díky svému velkému rozsahu a rozsáhlé obchodnické síti z tohoto trendu prospěch. Firma kromě toho disponuje projekty pro rozšíření kapacit, aby vyhověla rychlejší poptávce a nebránila dalšímu růstu.

China Lesso rovněž vlastní systémy pro management ochrany životního prostředí, které se týkají kontroly odpadu a snižování znečištění zplodinami.

Byznys zavedl sektorově vyspělé systémy pro zajištění bezpečnosti a zdraví zaměstnanců, které jsou v souladu se standardy OHSAS 18001. Mzdy nejvyšších výkonných pracovníků jsou propojené se zájmy akcionářů.

Azek je předním výrobcem environmentálně udržitelných stavebních materiálů a palubek na rezidenčních i komerčních trzích. Palubky se vyrábějí z kompozitních odpadních materiálů (plastový odpad a dřevěný prach), který vydrží déle než konvenční dřevěné palubky. Akcie nabízí expozici na (recyklační) téma udržitelného odpadu. Má vysoký potenciál růstu v rychle rostoucím sektoru kompozitních palubek a udržitelných stavebních produktů. Expanze vertikálně integrovaných recyklačních kapacit by měla pohánět marže. Firma nedávno oznámila plán na významné rozšíření kapacit, aby oživila organický růst.

Azek má po akvizici společnosti pro recyklaci PVC Return Polymers z roku 2020 silné interní kapacity pro recyklaci. Společnost zavedla systémy filtrace s vlastnostmi uzavřené smyčky, což jí umožňuje recyklovat 96 procent užité vody. Také implementovala systém řízení bezpečnosti s dohledem na úrovni správní rady. Azek má také velmi silný systém řízení firmy s rozlišenými rolemi CEO a předsedy správní rady.

Velislava Dimitrova nastoupila do společnosti Fidelity v roce 2008. Jako analytička zpočátku pokrývala sektory médií, utilit a těžební sektor. Od roku 2014 působí na sdílené pozici jako manažerka portfolia pro globální fondy. Od roku 2018 řídí strategii Global Sustainable Climate Solutions ve Fidelity a letos v únoru byla jmenována vedoucí portfolio manažerkou ve Fidelity Sustainable Water & Waste Fund. Dimitrova získala titul MBA na MIT Sloan a BBA na Univerzitě svatého Klimenta Ochridského v Sofii.

 

 

Čtěte více:

Expert Fidelity: Ekonomika bez vody zkolabuje
26.05.2020 12:21
Americká American Water Works nebo evropský Suez. Firmy zabývající se ...
Analytik Patrie: Nová cílová cena naznačuje, že ČEZ je dobrá příležitost ke koupi
02.06.2021 17:07
Akciový analytik Patria Finance Martin Cakl podstatně zvýšil cílovou c...
Firmy v pandemii na korunu nemyslely. Jak se bude vyvíjet a jak na to reagovat?
21.06.2021 6:10
Vstupujeme do období, kdy se významně rozevřou nůžky mezi kroky České ...
Cesta za dokonalým zvukem: Jiří Pavelka vyrábí audiokabely i za 450 tisíc korun
07.08.2021 14:34
Jiří Pavelka, zakladatel firmy Orchestra Instruments s.r.o., pochází z...

    Offline rozhovory
    Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
    19.02.2024 7:01
    V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
    Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
    15.12.2023 6:01
    Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
    Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
    09.11.2023 18:50
    Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

    Online rozhovory

    Váš názor
    Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.

    Nejčtenější zprávy týdne

    Sledujte nás na sociálních sítích

    Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

    Právě diskutujete

    Nejčtenější zprávy dne

    Nejdiskutovanější zprávy týdne

    Analýza dne

    Investoři zažili nejlepší začátek roku za posledních 5 let
    02.04.2024 8:03
    Index S&P 500 si za 1. čtvrtletí 2024 připsal 10,11 pro...více