Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Jan Marek: Pokud chcete být v oceňování na špici, musíte sledovat inovace a změny

Jan Marek: Pokud chcete být v oceňování na špici, musíte sledovat inovace a změny

10.02.2022 13:16
Autor: Redakce

Institut ekonomických studií (IES) Univerzity Karlovy a European Valuation Institute připravily nový čtyřsemestrální program Oceňování obchodních závodů. Program je určen pro znalce z odvětví oceňování podniků, ale i pro další odborníky z oblasti oceňování a financí či absolventy vysokých škol ekonomického zaměření. Zohledňuje nejnovější světovou oceňovací praxi a pokrývá rovněž základní povinné zkoušky, které je nutné složit k udělení mezinárodní oceňovací certifikace Accredited Senior Appraiser - ASA. Na Patria.cz sdílíme informace o novém v Česku jedinečném kurzu skrze partnerství Patria Finance a IES Univerzity Karlovy. Registrace do programu je možná do 30. března 2022 na webových stránkách programu. Na dotazy o novém program odpovídá tvůrce a jeden z lektorů kurzu Jan Marek, který působí v European Valuation Institute.

Patria.cz: Co Vás vedlo k tomu vytvořit nový program pro oceňování obchodních závodů?

Jan Marek: Oceňování je stejně dynamické jako každé jiné odvětví a pokud chcete být na špici, musíte sledovat inovace a změny. Jedním z příkladů, jak se změnily postoje investorů, je fenomén ESG. Také se čím dál více oceňují specifická aktiva, jako jsou start-upy či kryptoměny. Náš čtyřsemestrální program je pečlivě připraven tak, aby držel krok s těmito novými trendy a nejlepší světovou praxí.

Patria.cz: Kladete důraz na světovou praxi. Proč je to důležité? Liší se světová praxe od toho, co je běžně aplikováno v Česku?

Jan Marek: Často se setkávám s přesvědčením, že v ČR se musí při oceňování aplikovat specifické české postupy. Zohlednit například lokální zdanění a jiné právní úpravy je samozřejmě nutné, to ale oceňování podle nejlepší světové praxe vyžaduje také. Nedává smysl upřednostňovat přežité postupy jen proto, že jsou popsány v češtině. Občas bohužel v Česku plýtváme časem, když se snažíme vynalézt kolo.

Kapitál je omezen hranicemi jen minimálně. Investoři mohou investovat po celém světě. Globální investor se rozhoduje, zda investovat do aktiv v ČR nebo jinde. Obdobně i český investor může koupit akcie či dluhopisy společností v ČR, ale také zahraničních společností. Koneckonců globální povaha investování je výhodou pro ty, kteří se rozhodnou věnovat oceňování. Oceňovatel s dobrou znalostí nejlepší praxe lehce najde uplatnění po celém vyspělém světě. V jiných specializacích to může být obtížnější.

Patria.cz: Pro koho je program konkrétně určen?

Jan Marek: Pro všechny profesionály a finanční specialisty, kteří se chtějí zdokonalit v oblasti oceňování a rozšířit si odbornost. Jde zejména o finanční analytiky z oblasti M&A, korporátních financí a restrukturalizací, profesionály působící v investičních fondech, private equity a venture capital nebo finanční specialisty ve větších společnostech, kteří se věnují akvizicím, nebo jsou účastníky sporů, kde je předmětem ocenění. A nakonec dobrá znalost oceňování se hodí i v jiných oborech. Například transfer pricing (převodní ceny) začíná aplikovat postupy, které se v oceňování využívají po desetiletí.

Patria.cz: Jaký je harmonogram kurzu a do kdy je možné podat přihlášku?

Jan Marek: Výuka v programu bude rozdělena do 4 semestrů a zahájíme ji už letos v dubnu. Přihlásit se do programu je možné ještě do 30. března 2022 na webových stránkách www.kurzyocenovani.cz a pro ty, kteří to stihnou do 14. února, platí zvýhodněné podmínky. První absolventi ukončí kurz na podzim 2023. Zajímavostí je, že kromě výuky budou součástí programu také společenské akce pod záštitou sponzorů programu, kteří se tak budou moci studentům blíže představit a neformálně se s nimi seznámit.

Patria.cz: Celý svět se kvůli covidu přesunul do online prostředí, včetně výuky. Reflektuje tuto změnu i váš program?

Jan Marek: Program je navržen tak, aby využil to nejlepší z distanční i prezenční formy vzdělávání. Část programu je online, abychom byli efektivnější a studenti ušetřili čas strávený dojížděním. Zároveň jsme si ale asi všichni po těch dvou letech strávených s covidem naučili vážit si osobních setkání. Zhruba polovina kurzu je proto prezenční. Díky kombinované formě tak v našem kurzu nebude chybět neformální navázání kontaktů nejen se spolužáky, ale i s celou komunitou, která využívá oceňování.

Mgr. Jan Marek, CFA, ASA je managing partner European Valuation Institute (EVI). Před založením EVI pracoval ve společnosti Deloitte, kde ve funkci partnera vedl tým oceňování a finančního modelování ve střední a východní Evropě. Má více než 20 let zkušeností s oceňováním podniků a dalších aktiv, sporovou agendou, přípravou finančních modelů, analýzou převodních cen, soutěžní ekonomií a dalšími finančními analýzami v Evropě, Asii, Americe a Africe. Jan je znalcem se specializací oceňování podniků a prezidentem Evropské komory ASA (American Society of Appraisers). Je také členem globální Rady pro oceňování podniků IVSC, která vydává Mezinárodní oceňovací standardy a vedoucím českého překladu Mezinárodních oceňovacích standardů. Jan absolvoval magisterský program ekonomie a finance na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy, kde je v současné době členem Vědecko-pedagogické rady. Přednáší nebo přednášel na oceňovacích konferencích, na Univerzitě Karlově, VŠE a v Justiční akademii.


oceňování kurz IES Patria Jan Marek

 
 

    Offline rozhovory
    Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
    19.02.2024 7:01
    V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
    Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
    15.12.2023 6:01
    Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
    Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
    09.11.2023 18:50
    Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

    Online rozhovory

    Váš názor
    Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.

    Nejčtenější zprávy týdne

    Sledujte nás na sociálních sítích

    Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

    Právě diskutujete

    Nejčtenější zprávy dne

    Nejdiskutovanější zprávy týdne

    Analýza dne

    Analytik k ČEZ: Čistý zisk zasáhla daň z nadzisků, výhled nezohledňuje GasNet. Zopakuje se požadavek na 100% dividendu?
    21.03.2024 12:37, aktualizováno: 22.3. 9:59
    ČEZ dnes ráno před otevřením trhu reportoval smíšené výsledk...více
      Analýzy online