Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ministr Kalousek od rušení stravenek nakonec rád ustoupí, myslí si šéf poslanců VV Bárta

Ministr Kalousek od rušení stravenek nakonec rád ustoupí, myslí si šéf poslanců VV Bárta

26.08.2011 9:56
Autor: mediafax

Daňová reforma bude schválená i se zachováním daňového zvýhodnění pro stravenky, byť vláda ve středu podpořila zrušení úlevy pro tento benefit. Pro páteční Hospodářské noviny to uvedl předseda poslanců VV Vít Bárta, podle kterého ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) od záměru couvne.

"Rušení stravenek je úplně nesmyslné společenské gesto a jsem přesvědčen, že pan Kalousek od něj nakonec rád ustoupí," řekl šéf poslaneckého klubu nejmenší koaliční strany. Ministr financí už dříve uvedl, že chce za zrušení daňového zvýhodnění pro stravenky bojovat do poslední kapky krve. Na posledním jednání vlády, která jeho daňovou reformu schvalovala, kvůli sporu o toleranci extremismu a hulvátství ve státní správě ale sám chyběl.

Podle Bárty se hra o stravenky přesune na projednávání ve sněmovně. Tady jsou sice VV vázané koaličními pravidly, podle nichž nemůžou u klíčových návrhů hlasovat jednotlivé vládní strany pro opoziční pozměňovací návrhy. Věci veřejné ale cítí podporu u ODS, kladně se totiž k záměru zachovat stravenky vyjádřila místopředsedkyně strany a předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová.

"Stravenky jsou institucionální nástroj, který vytváří řadu pracovních míst v oblasti gastronomie. Vytváří i určitý návykový mechanismus, jak se stravovat," zmínil dále šéf poslanců VV a ve stejném duchu dodal: "Skrze stravenky zaměstnance tak trošku nutíme myslet na své stravování."

Na argument, že ve vietnamských večerkách si lidé za stravenky běžně kupují i cigarety nebo alkohol, Bárta reagoval: "Všechno se dá obejít. Ale to ještě neznamená, že budeme na systémové nástroje rezignovat."

Daňovou reformu čeká po středečním vládním souhlasu projednávání v Poslanecké sněmovně a Senátu, pak ji musí podepsat i prezident Václav Klaus.


Váš názor
  • Kdo používá stravenky
    26.08.2011 15:26

    Když se na to podívám ve firmě, co nemá závodku: (1) top management a obchoďáci chodí s obchodními partnery na oběd z reprefondu (ať už vlastní firmy nebo toho partnera), zatímco (2) mizerně placení řadoví zaměstnanci z back-office, call-center a podobně si už teďka nosí svačinu a za stravenky si nakupují v sámošce. Takže jediný, kdo stravenky skutečně využije na svůj oběd, jsou specialisti. Máte pocit, že tolik z nich přestane chodit na oběd, aby to gastronomii položilo? Ti, co platí obědy z reprefondu, na ně totiž budou chodit i bez stravenek.
  • stravenky
    26.08.2011 11:37

    Myslím, že stravenky jsou pro státní pokladnu přínosem. 1. pro spoustu lidí je to opravdu jediný nástroj jak je "donutit" se v pracovní době najíst. Ve firmě, kde jsme stravenky neměli, každý druhý živořil na párcích, případně plátku salámu pár rohlících. Myslím, že i to občasně překořeněné a přesmažené jídlo je lepší alternativa. Ono pracovat v kanclu a k tomu přikusovat rohlík moc zdravé není. 2. vymámí z lidí větší útratu, tj. stát vybere víc na DPH. 3. hostinský se stravenkami nemůže tak fixlovat. Z nich to DPH prostě odvést musí. Pokud bude přijímat hotovost - byl by blbej, aby přiznal veškerou. Prostě přizná denně dva strávníky, k nim patřičné náklady a zbytek účtenek z Tesco, Globusu atp. prostě vyhodí. 4. může se stát, že zaměstnavatelé zjistí, že pár lidí nepotřebují, že se najednou práce stíhá. Takže opět propouštění. Ano zvedne to zisky firmám, ale i když vybraná daň z vyššího zisku dorovná daň z příjmu od zaměstnance, máme tu dalšího nezaměstnaného, kterého tenhle stát "musí" živit.
    eLzyx
    • Re: stravenky
      26.08.2011 15:29

      Myslíte, že se se stravenkama fakt nedá fixlovat? Personál stejně úředně bere minimální mzdu a zbytek načerno na ruku - co hospodskému, který chce fixlovat, brání dát jim minimálně část té černoty ve stravenkách, které samozřejmě předtím neorazítkuje? Klidně jim může dát o 5% víc, protože nebude platit výpalné stravenkové firmě. Na vejšce jsem měl kamarádku, co se stravenkama vyloženě kšeftovala, protože rodiče měli hospodu a celé kapesné ji vypláceli ve stravenkách.
  •  
    26.08.2011 11:13

    všichni maji plná ústa blafu aby se zavděčili voličům tak jako mají plná ústa volného trhu a tržní ekonomiky a velkym se cpali dotace a úlevy na daních aby požrali malé a střední vrstvy proto tu jsou jen velké gigantní podniky které stejně odejdou za levnější pracovní silou a po nas potopa a nezaměstnanost a state starej se.Ale už není z čeho se starat jsme u vyjezeného krámu přez 20 let jsme si tu chrochtali blahem a ted jak se mame něčeho vzdát tak řveme. tak buď chcema trh se všim všudy anebo chceme socializmus ale taky se všim všudy . Nejlepe je udělat referendum aď se lid rozhodne a je klid :D a uberem se směrem většiny :D
    Deny:-)
  •  
    26.08.2011 10:56

    Zajímá mne, jaké stravovací návyky má pan Bárta na mysli, jeho oběd by mne zřejmě přišel na měsíční paket stravenek a půl vejplaty k tomu. Myslim, že v životě neviděl oběd dělníka nebo úředníka. Asi by potupně vrhnul.
    marrtt
  •  
    26.08.2011 10:56

    Zajímá mne, jaké stravovací návyky má pan Bárta na mysli, jeho oběd by mne zřejmě přišel na měsíční paket stravenek a půl vejplaty k tomu. Myslim, že v životě neviděl oběd dělníka nebo úředníka. Asi by potupně vrhnul.
    marrtt
  •  
    26.08.2011 10:54

    Ano, stravovací návyky...za své stravenky si můžu v jedné ze tří dostupných restaurací nevalné úrovně koupit přemaštěné a překořeněné jídlo (často i několik dní po sobě totéž s různými názvy). Už mi po tom bylo tak špatně, že si radši vezmu do práce zbytky od večeře nebo si v kuchyňce něco uklohním. Mimochodem - za 90 Kč dovedu nakrmit celou rodinu, zatímco za v hospodě mne 1 oběd vyjde na 100 - 120 Kč (samozřejmě s pitím).
    marrtt
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m