Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: MF vypracuje nový zákon o dani z příjmu, bude řešit daňové úlevy

ČTK: MF vypracuje nový zákon o dani z příjmu, bude řešit daňové úlevy

23.05.2007 17:06
Autor: ČTK

Praha 23. května (ČTK) - Ministerstvo financí vypracuje do příštího roku nový zákon o dani z příjmu, který by měl komplexně vyřešit i problematiku daňově odečitatelných položek a slev. Zákon by měl vstoupit v platnost nejpozději v roce 2010, uvedl dnes po jednání vlády ministr financí Miroslav Kalousek.

"Vláda vzala na vědomí můj audit o 77 výjimek a osvobození od daně z příjmu fyzických osob a 42 výjimek u právnických osob, u kterých by měla být vedena široká odborná i politická diskuze," uvedl Kalousek s tím, že závěry diskuse MF zapracuje do nového zákona, který by měl být součástí druhé etapy reformy veřejných financí.

V rámci současného balíku daňových zákonů MF po politické dohodě vlády a odborů zachová daňové zvýhodnění u režijní jízdenek. "K žádným jiným změnám v oněch mediálně známých položkách nedošlo," uvedl Kalousek.

Vláda se tak rozhodla například zrušit daňové zvýhodnění stravenek na straně zaměstnavatelů. Návrhy ministerstva financí rovněž počítají se zrušením osvobození úrokových výnosů u hypotečních zástavních listů, prodloužením odpisů nebo zdaněním poplatků u loterijních společností.

Hlavní změnou v daňových zákonech je zavedení jednotné daně z příjmů ve výši 15 procent - počítala by se ovšem z takzvané superhrubé mzdy zahrnující i sociální a zdravotní pojištění. Snížená sazba DPH se má z pěti zvýšit na devět procent. Vláda také plánuje, že firmy budou do roku 2010 platit z příjmů devatenáctiprocentní daň místo nynějších 24 procent.

Změny by měly také zjednodušit podnikatelské prostředí a snížit daňové zatížení drobných podnikatelů. Zrušen by totiž měl být minimální základ daně, který v ČR funguje od roku 2004. Vláda chce také zrušit registrační pokladny, které by měli podnikatelé začít používat od ledna 2008.

Vláda dále nechce zavést limity paušálů pro živnostníky. Obce budou moci samy rozhodnout, zda zruší daň z nemovitosti u zemědělské půdy a danění úroků z úvěrů firem bude pohyblivé na základě aktuální výše úrokových sazeb.

Osud reformního balíku, který je klíčový pro další existenci kabinetu, je vzhledem ke křehkému postavení koalice stále nejistý. Opozice jako celek ho odmítá, vážné výhrady znějí i z vládního tábora.

Podle vlády by reforma měla v následujících letech státnímu rozpočtu ušetřit desítky miliard korun. V příštím roce má rozpočtový deficit podle plánu činit 76 miliard korun. V roce 2009 by měl dosáhnout 72 miliard korun a o rok později by se měl dostat pod sedmdesát miliard. "Změny, ke kterým v daňových zákonech došlo, nejsou nijak dramatická. Proto platí stále uvedená čísla," uvedl dnes Kalousek.

Podle něj se reformní balík promítne oproti autonomnímu vývoji do výdajů státu 32 miliardami korun. "A vláda musí ještě oproti roku 2006 ušetřit na výdajích dalších 15,5 miliardy korun tak, aby byl splněn deficit veřejných financí tři procenta HDP v příštím roce," uvedl Kalousek.

Do roku 2010 by se měl deficit veřejných financí snížit na 2,3 procenta HDP. Letos ministerstvo financí přitom počítá se schodkem čtyři procenta. Maximálně tříprocentní deficit vyžaduje EU pro přijetí eura.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data