Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Vláda podá žalobu na Evropskou komisi kvůli snížení povolenek

ČTK: Vláda podá žalobu na Evropskou komisi kvůli snížení povolenek

25.05.2007 14:41
Autor: ČTK

Praha/Brusel 25. května (ČTK) - Česko podá žalobu na Evropskou komisi kvůli snížení přídělu emisních povolenek na roky 2008 až 2012 o 14,8 procenta. Na svém mimořádném jednání o tom dnes rozhodla vláda. Evropská komise uvedla, že považuje takové rozhodnutí za "nešťastné". Česko žádalo roční limit na vypouštění emisí CO2 102 milionů tun ročně, komise však schválila 86,8 milionu tun ročně.

Žalobu navrhoval ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Podle ministra životního prostředí Martina Bursíka má Česko malou šanci se žalobou uspět; Bursík vládu požádal, aby se jeho ministerstvo nemuselo na formulaci žaloby podílet.

Mluvčí Evropské komise vyjádřila přesvědčení, že komise Českou republiku při posuzování objemu povolenek nediskriminovala. "Každá členská země má právo se proti rozhodnutí postavit, ale bude muset dokázat, že komise postupovala vůči ní diskriminačně," řekla mluvčí eurokomisaře pro životní prostředí Barbara Helfferichová. "Používáme u všech zemí stejná kritéria a jsme plně přesvědčeni o tom, že jsme nepostupovali diskriminačně vůči nikomu a že naše rozhodnutí u soudu obstojí," zdůraznila.

Říman tvrdí opak. "Jsem přesvědčen, že Evropská komise kvůli komplikovanému modelu výpočtu a špatným datům poškodila Českou republiku," řekl. Analýza, kterou MPO nechalo zpracovat a na jejímž základě přesvědčoval dnes vládu, podle ministra hodnotí kroky EK jako diskriminační vůči českým podnikům.

Evropská komise podle analýzy podhodnotila růst hrubého domácího produktu ČR v letech 2009 a 2010. Komise navíc při výpočtu uhlíkové náročnosti tuzemského průmyslu započítala i emise, které vyprodukují domácnosti a dopravní prostředky, přestože se na ně povolenky nevztahují.

"Emise vznikají zejména v průmyslové výrobě a Česká republika je dneska nejprůmyslovější zemí v celé Evropě. Náš podíl průmyslu na HDP je 33 procent, což představuje podstatně více než v ostatních zemích. A k té struktuře tvorby HDP bohužel Evropská komise nepřihlédla," řekl Českému rozhlasu Říman.

Česko ani v jednom z roků 2005 a 2006 nevyčerpalo Bruselem schválený příděl povolenek na 97,6 milionu tun. V roce 2006 vyprodukovaly české podniky 83,7 milionu tun emisí, o rok dříve 82,5 milionu tun.

Šance na úspěch žaloby je podle ministra životního prostředí Martina Bursíka malá, a to kvůli argumentaci MPO. Říman podle Bursíka například počítá s exportem elektřiny mezi 17 až 19 terrawatthodinami, ale nyní stát vyváží 12,6 terrawatthodiny. MPO podle předsedy zelených také nadhodnotilo nárůst domácí spotřeby a vyčíslilo ho na tři procenta, zatímco ČEZ a analytici hovoří o 2,1 procenta.

Žaloba podle názoru ministra Bursíka oslabí pozici České republiky v roce 2009, kdy bude jako předsednická země vyjednávat o pokračování Kjótského protokolu po roce 2012. Komise podle něj kvůli žalobě nebude považovat Česko za rovnocenného partnera při jednáních o novelizaci současných norem upravujících obchod s emisemi.

Bursík připomněl, že většina českých podniků na obchodu s emisemi v minulém období vydělala. "V prvním kontrolním období byl pro ČR mimořádně výhodný, umožnil společnosti ČEZ zvýšit ceny elektřiny, z prodeje získal nejméně miliardu korun. Alokace 86,8 milionů tun pro nás bude výhodná také, dává nám rezervu s tím, že umožňuje, aby emise rostly meziročně o jedno procento. V minulých letech rostly o půl procenta," uvedl.

Zástupci podnikatelských svazů uvedli, že vláda chrání oprávněné zájmy České republiky, protože rozhodnutí komise může omezit rozvojové plány průmyslu. "Reakce vlády je vyvolána i pocitem, že EU postupuje mnohem tvrději vůči novým členským zemím, než ke starým. Náš názor je velmi podobný," řekl ředitel sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy Boris Dlouhý.

Prezident svazu Jaroslav Míl už dříve v Lidových novinách napsal, že případná žaloba je politické rozhodnutí a že se může vrátit jako bumerang. "To ale neznamená, že nemá důvod. Česká republika je jedna z mála zemí, která skutečně investovala do zlepšení životního prostředí a plni Kjótský protokol, a její rozvoj je závislý na průmyslu. Přesto má podle Bruselu omezit emise více než například Nizozemsko," napsal Míl.

Ekologické organizace považují žalobu vlády proti Evropské komisi za "naprosté selhání". Emisní plán schválený Bruselem podle nich rozhýbe investice do čistých technologií a podpoří inovace.

"Bude to strašná ostuda. Český průmysl patří k evropským rekordmanům v exhalacích oxidu uhličitého a ministři, místo aby s tím něco dělali, se rozčilují, že Evropská komise nechce odkývat ještě další zvýšení znečištění. Přitom námitky věcně nedávají smysl. Vládní statistiky jasně ukazují, že ekonomický růst nevyžaduje větší a větší exhalace," řekl Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha.

Kvůli redukci počtu povolenek o čtvrtinu na 30,9 milionu tun ročně už komisi zažalovalo Slovensko. Odborníci odhadují, že případný soud by mohl trvat i déle než dva roky. Do té doby platí současné rozhodnutí. O případné žalobě uvažují i polská a maďarská vláda.

Trhem s povolenkami se unie snaží omezit emise oxidu uhličitého, které přispívají ke globálnímu oteplování. Když znečišťovatel překročí povolené emise, musí si dokoupit další povolenky. Kolaps jejich cen v polovině minulého roku, jehož příčinou byl nadbytek povolenek, byl dalším z důvodů, proč EK přistoupila ke snižování přídělů jednotlivým zemím.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m