Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Střední Evropa: Důležité akciové zprávy - průběžně doplňováno

Střední Evropa: Důležité akciové zprávy - průběžně doplňováno

29.05.2007 11:09
Autor: KBC/Patria

KGHM: Program na vyšší kapitálové výdaje byl zveřejněn jeden den před hlasováním o dividendách
Představenstvo společnosti KGHM zveřejnilo plány na prudký nárůst kapitálových výdajů během příštích deseti let. Společnost plánuje během tohoto období utratit 16,3 mld. PLN, včetně 5,9 mld. PLN během období 2007-2008. Předchozí plány požadovaly výdaje 2,3 mld. PLN (2007-2008), proti 1,3 mld. PLN vydaným v 2005-2006.

Společnost zveřejnila několik investičních projektů, většina z nich je již známa, jako například průzkum hlubokých nalezišť Glogow Gleboki za 1,5 mld. PLN, a navýšení podílu v Polkomtelu za 1,1 mld. PLN, ale zároveň se v tomto seznamu objevilo několik nových položek. Jednou z nich je například naleziště mědi v zahraniční za 1,5 mld. PLN a akvizice těžebních a hutnických společností v Evropě za 0,6 mld. PLN.

Náš názor: Management neposkytnul žádné vysvětlení ohledně rapidního nárůstu kapitálových výdajů v období 2007-2008. Nicméně zveřejnění nového programu kapitálových výdajů přichází jeden den před středeční výroční valnou hromadou společnosti, která bude hlasovat o dividendách ze zisk za rok 2006. Zdá se, že se management KGHM snaží přesvědčit ministerstvo státní pokladny (drží 42,5 % akcií) o nízké úrovni výplaty dividend, a to nás příliš nepřesvědčuje.

Pochybujeme, že tak rychlý nárůst kapitálových výdajů (4,5x v porovnání s předchozími dvěma lety) je splnitelný, zejména s ohledem na realizační rizika. Mimo to se domníváme, že program na kapitálové výdaje, tak jak ho představil management, je přiměřený, když investice do nových šachet, nalezišť a nové obohacovací technologie jsou velice potřebné.

I nadále se držíme scénáře na 80% výplatní ukazatel, když bereme v úvahu loňský výplatní ukazatel (87 %) a také tlak ministerstva na dividendy u ostatních společnosti (Lotos).

BRE Bank: BRE Leasing chce expandovat do Ruska
V rozhovoru pro deník Puls Biznesu uvedl generální ředitel BRE Leasing (dceřiná společnost Commerzbank a BRE Bank), Mieczyslaw Groszek, že společnost chce zahájit nové operace v Rusku.

Náš názor: BRE Bank nedávno upustila od možnosti vstupu na ukrajinský trh (bude tam působit Commerzbank), místo toho začíná expanzi internetové banky v České republice a na Slovensku. Podle našeho názoru, s ohledem na fakt, že Commerzbank chce i nadále expandovat v Rusku prostřednictvím akvizic, bude konečné rozhodnutí záležet na úspěchu mateřské banky na tomto trhu. Nicméně s ohledem na spekulativní povahu tohoto titulu bychom nebyli překvapeni, kdyby měla zpráva pozitivní dopad na dnešní cenu akcií.


PKN Orlen: Generální ředitel se vyjádřil k Mazeikiu a strategickým cílům PKN
Piotr Kownacki, generální ředitel společnosti PKN Orlen, poskytl rozhovor deníkům Parkiet a Dziennik. Hlavní body tohoto rozhovoru lze shrnout následovně:

- Pokud zůstane makroekonomické prostředí příznivé do konce kvartálu, mohl by být čistý výsledek Mazeikiu za 2Q07 okolo nuly, my předpokládáme mírnou ztrátu.
- Škody po požáru by měly být plně odstraněny do listopadu, možná i do konce 3Q07 pokud bude vše probíhat hladce. My počítáme, že oprava destilační jednotky potrvá do konce září.
- PKN hodlá do Mazeikiu investovat 0,8-1,0 mld. USD během příštích pěti let. V současnosti nevíme, jaké přesně investice hodlá PKN vykonat.
- Strategie počítá pouze s dodávkami ropy po moři, i když zároveň připouští možnost znovuotevření ropovodu. My s touto možností již vůbec nepočítáme.
- PKN chce rozvíjet retailovou síť v Litvě a Lotyšsku ze současných 27 na 200 čerpacích stanic do roku 2012.
- Jako svoji prioritu vidí PKN snížení zadlužení, aby si zachovala rating na investiční úrovni (dluh nemůže překročit 1,5-2,0x EBITDA).
- PKN se letos začne připravovat na zpracování ropy jiného typu než ruské, v případě zavření ropovodu Družba. Budeme pozorně sledovat investiční záměry PKN k dosažení tohoto cíle.

Lotos na dividendách vyplatí 10 % z čistého zisku za rok 2006
Na včerejší výroční valné hromadě společnosti Lotos odmítli majoritní akcionáři společnosti, Ministerstvo státní poklady a Nafta Polska, návrh představenstva nevyplatit dividendu ze zisku za rok 2006. Místo toho chce ministerstvo vyplatit na dividendách 40,9 mil. PLN, tzn. 10 % z auditovaného čistého zisku za rok 2006. Dividenda, která představuje 0,36 PLN na jednu akcii, bude vyplacena do 31. července 2007. Generální ředitel Olechnowicz pro Reuters uvedl, že neočekávaná výplata dividen investiční plány Lotosu neohrozí.

Náš názor: I když je jasné, že polský rozpočet potřebuje další zdroje, naznačuje nečekaný krok ministerstva, že vztahy s představenstvem nejsou až tak růžové. Zatímco pro čistou hotovostní pozici není výplata 40 mil. PLN na dividendách nijak závažná, financování investičního programu (7,3 mld. PLN) by mohlo být o něco obtížnější. 

TVN si pro svůj teleshoppingový kanál stanovila ambiciózní cíle
Společnost TVN zveřejnila další informace o akvizici teleshoppingového kanálu Mango (za 13,0 mil. EUR), který je dostupný na kabelu a přes satelit okolo 5 mil. domácnostem v Polsku. TVN uvedla, že hodlá navýšit tržby Manga na 200 mil. PLN v příštích pěti letech (desetinásobek, ale ne příliš daleko od prognóz růstu na 600% růst v příštích pěti letech v tomto průmyslu v regionu CEE) a dosáhnout prodejní marže 500 % (opět blízko standardu průmyslu 400-700% marže) rovněž v příštích pěti letech. Společnost dále uvedla, že chce využít synergií svého produkčního potenciálu a diverzifikovat tok tržeb. V současnosti je v Polsku pět teleshoppingových kanálů.

Náš názor: Akviziční cena 13,0 mil. EUR se může zdát spíše vysoká, pokud vezmeme v úvahu ranou fázi vývoje teleshoppingového trhu v Polsku. Otázkou je navíc konkurenční výhoda Manga, s ohledem na velice jednoduchou programovou strukturu kanálů tohoto typu. Zdá se, že zahájení provozu vlastní teleshoppingového kanálu by nemělo TVN přinést žádné problémy, pokud vezmeme v úvahu potenciál trhu a plány TVN na rozšíření standardů Manga na svoje vlastní (živé programování, interakce s divákem atd.). Očekáváme spíše negativní reakci trhu na tuto zprávu.



Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m