Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Střední Evropa: Důležité akciové zprávy - průběžně doplňováno

Střední Evropa: Důležité akciové zprávy - průběžně doplňováno

30.05.2007 11:42
Autor: KBC/Patria

Egis: Spekulace o veřejné nabídce ženou cenu vzhůru
Maďarský tisk spekuluje, že o převzetí francouzské společnosti Servier. Vzhledem k tomu, že Servier vlastní 51 % v Egisu, v případě jeho zániku a v důsledku převzetí se bude konat veřejná nabídka pro minoritní akcionáře společnosti Egis. Tisk dále spekuluje, že by se Servier mohl pokusit navýšit svůj podíl v Egisu, což by také přineslo veřejnou nabídku, když budou získány jakékoliv další akcie ke stávajícím. Finanční ředitel Laszlo Marosffy uvedl, že nemá žádné informace o možném převzetí Servieru a nevidí jako pravděpodobné, že by Servier navýšil svůj podíl v Egisu. Servier v současnosti vlastní rodina Servierů a prezidentství by od Jacques Serviera měla převzít nově založená nadace.

Náš názor: Zprávu v současnosti považujeme za čistou spekulaci. Nicméně pokud by se potvrdila a Servier by v důsledku převzetí jako takový přestal existovat nebo by Servier začal kupovat další akcie Egisu, měla by následovat veřejná nabídka pro minoritní akcionáře Egisu. Je podstatné, že minimální cena v takové nabídce, počítaná ode dneška, by byla výrazně nad současnou tržní cenou akcií. Minimální cena v této nabídce by pak činila 26 860 HUF na jednu akcii na základě objemu vážené průměrné ceny akcií za posledních 360 dnů (zdůvodnění tohoto výpočtu je níže), což je 25,5 % nad včerejší závěrečnou cenou 21 400 HUF na jednu akcii.
Cena ve veřejné nabídce nemůže být nižší než jedna ze čtyř následujících alternativ:

1) Obrat vážené průměrné ceny za období 180 dnů před přijetím požadavku, což by v současnosti bylo 23 185 HUF.
2) Obrat vážené průměrné ceny za období 360 dnů před převzetím požadavku, což by v současnosti bylo 26 860 HUF.
3) Pokud majoritní vlastník nebo související společnost získala podíl ve společnost za posledních 180 obchodních dní, vezme se v úvahu nejvyšší cena jejich koupě. Taková transakce v uvedeném čase neproběhla.
4) Hodnota majetku vlastníka na jednu akcii založená na principech IFRS uvedená v poslední výroční zprávě. V současnosti je to 13 043 HUF podle poslední zprávy za období 2006/05. 

Polsko: Centrální banka by měla nechat úrokové sazby beze změny
Dnes se bude pozornost soustředit na Výbor pro monetární politiku a na pravidelnou měsíční tiskovku a prohlášení. V dubnu z tradičního prohlášení zmizely slova o “potřebě co nejdříve zpřísnit monetární politiku”, což (za předpokladu, že podle nového klíče výbor plánuje využívat klíčové fráze stejným způsobem jakým to dělá ECB) naznačuje, že výbor v květnu o zvýšení sazeb neplánuje. Poslední čísla (inflace mezd, zaměstnanost, výroba a maloobchodní tržby za duben) naznačují, že ekonomika vstoupila do 2Q07 v plné rychlosti, i když moc nepodporují potřebu na okamžitý nárůst nákladů na půjčky.

Nicméně se domníváme, že i přes mírnější než očekávané signály reálné ekonomiky v květnu zůstaly růstová rizika pro inflaci víceméně stejná, proto i když sazby zůstanou s největší pravděpodobností beze změny, výbor si udrží svůj restriktivní postoj. To ukazuje na přiměřeně jestřábí prohlášení (podobně jako v dubnu), které by mohlo být přiměřeně negativní pro kratší konec výnosové křivky a mírně pozitivní pro zloty. 

KGHM: Dnes se uskuteční hlasování o dividendách
Výroční valná hromada společnosti KGHM dnes rozhodne o výplatě dividend ze zisku za rok 2006. Management navrhuje dividendu 7 PLN na jednu akcii (40% výplatní podíl). Zástupce generálního ředitele pan Bylicki varoval, že společnost potřebuje v příštích 4-5 letech zvýšit svoje zadlužení na 3-3,5 mld. PLN (v současnosti nemá žádné dluhy), aby mohla realizovat svoje investiční plány (16,3 mld. PLN v příštích deseti letech), za předpokladu, že cena mědi klesne na 3 000 USD za tunu. Ministerstvo státní pokladny (drží 42,5 %) zatím nepotvrdilo jestli bude požadovat vyšší výplatu dividend, podobně jako v minulém roce.

Náš názor: Podle našeho názoru prohlášení generálního ředitele hovoří pro zkrácení dlouhodobých kapitálových výdajů a zachování vysoké výplaty dividend v dobrých letech. I nadále počítáme s naším scénářem na 80% výplatu dividend pokud vezmeme v úvahu, že v loňském roce tento ukazatel činil 87 % a také s ohledem na tlak ministerstva na dividendy v ostatních společnostech.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data