Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Tlustý v prvním kole reformu podpoří, s konečným postojem vyčkává

ČTK: Tlustý v prvním kole reformu podpoří, s konečným postojem vyčkává

04.06.2007 13:44
Autor: 

Praha 4. června (ČTK) - Poslanec ODS Vlastimil Tlustý má v úmyslu v nadcházejícím prvním kole sněmovní debaty vládní reformu financí podpořit. O tom, jestli pro ni zvedne ruku i v rozhodujícím hlasování, očekávaném v červenci, rozhodne ochota kabinetu zapracovat do vládního balíku jím navržené změny. "Počkám na slíbený kompromis," řekl dnes ČTK Tlustý, uvnitř koalice hlavní kritik vládní představy reformy.

Reformu čeká tento týden při schůzi dolní komory takzvané první čtení, kdy poslanci vedou obecnou debatu. Hlasovat se ale asi bude o návrhu na zamítnutí zákona, který může opozice podat. Vládní reforma má velkou šanci v tomto prvním testu obstát, dnešní Tlustého vyjádření tuto šanci zvýšilo.

Někteří koaliční poslanci, kteří mají k reformě výhrady, dali již minulý týden najevo, že ji v první fázi podpoří, aby mohli později uplatnit své pozměňovací návrhy. Bez jejich pomoci opozice nemá sílu shodit vládní návrh ze stolu. Pro kritiky reformy z řad ODS je právě Tlustého postoj důležitý i pro jejich vlastní rozhodování.

V prvním čtení, které teď reformu čeká, poslanci rozhodnou o tom, jestli předlohu zamítnou, nebo ji postoupí parlamentním výborům k projednání. Čas pro pozměňovací návrhy nastává právě až poté, co se návrhem začnou zabývat výbory. Až by se s reformou vypořádaly výbory, vrátila by se reforma na schůzi sněmovny. Na řadě by pak bylo druhé čtení, při němž zaznívají nejen pozměňovací návrhy výborů, ale i jednotlivých poslanců. Několik dní po druhém čtení přichází finále, tedy třetí čtení. V něm poslanci hlasují nejprve o pozměňovacích návrzích a nakonec o zákonu jako celku. Druhé i třetí čtení by chtěla vláda na mimořádné letní schůzi někdy mezi 10. a 20. červencem.

"Přežít" nynější první čtení je tedy pro reformu nutná, nikoli dostačující podmínka.

Schůze sněmovny začíná v úterý 5. června ve 14:00. O reformě by se mohlo podle informací ČTK jednat ve středu, nelze ale vyloučit, že debata se protáhne do dalších dnů.

Vláda spojuje s reformou svůj osud. Případný neúspěch klíčového vládního návrhu by zřejmě automaticky nevedl k odchodu Topolánkova kabinetu. Jeho odmítnutí by ale prakticky znamenalo, že vláda nebude schopna při sestavování rozpočtu splnit reformní program, kterým podmiňuje svou existenci.

Pro osud reformy, a tím i celé vlády bude opět důležitý i postoj Michala Pohanky a Miloše Melčáka, dvou bývalých členů ČSSD. Oba už kabinetu Mirka Topolánka (ODS) pomohli při hlasování o důvěře. Předseda klubu ODS Petr Tluchoř ČTK řekl, že Melčák s Pohankou si uvědomují nutnost nějaké reformy. S oběma poslanci má v úterý Topolánek hovořit. Šéf poslanců ČSSD Michal Hašek míní, že jednání s Topolánkem je už jen "kouřová clona" pro veřejnost. Melčák s Pohankou podle něj dali Topolánkově vládě "bianco šek" již v době, kdy jí ve sněmovně pomohli získat důvěru. ČSSD ale podle Haška prostřednictvím médií Melčáka s Pohankou několikrát vyzvala, aby si připomněli, v jakých stranických barvách se dostali do parlamentu.

Melčák ani Pohanka dnes ani v minulých dnech nezvedali mobilní telefony. Za určitých okolností ale koalice v prvním čtení jejich hlasy potřebovat ani nemusí. Kdyby všech 100 koaličních poslanců bylo přítomno hlasování a ani jeden z nich nezvedl ruku pro opoziční návrh na zamítnutí reformy, bude to vládě stačit, aby svůj návrh pro tu chvíli uhájila. Při teoretické účasti všech 200 poslanců by totiž k zamítnutí bylo třeba nejméně 101 hlasů a ty nedá ČSSD a KSČM dohromady ani s Pohankou a Melčákem.

Ve finále, ve třetím čtení, už se však kabinet bez spolupráce obou někdejších sociálních demokratů zřejmě neobejde. Pro schválení reformy bude v tu chvíli vláda potřebovat většinu. Sama koalice má však ve dvousetčlenné dolní komoře právě jen 100 hlasů, a to navíc nejistých.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data