Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Střední Evropa: Důležité akciové zprávy - průběžně doplňováno

Střední Evropa: Důležité akciové zprávy - průběžně doplňováno

06.06.2007 10:44
Autor: KBC/Patria

PGNiG se chce účastnit tendrů v Libyi
Společnost PGNiG chce v tendru, který by měl proběhnout v Libyi za tři měsíce, požádat o licenci na průzkum a těžbu zemního plynu, jak uvedl viceprezident Stanislaw Niedbalec na včerejší výroční valné hromadě. Niedbalec dále uvedl, že libyjská National Oil Corp. Plánuje prodej práv na průzkum zhruba 20 nalezišť.

Náš názor: Účast společnosti v těchto tendrech vítáme. Společnost má zkušenosti s průzkumem nalezišť ropy i plynu, z čehož by mohla v těchto tendrech těžit. Nicméně v této fázi neočekáváme žádnou reakci trhu. 

Polsko: Commerzbank údajne jedná o fúzi se Citigroup
Agentura Reuters přinesla zprávu, že trh spekuluje o možné fúze mezi Commerzbank a Citigroup. Commerzbank, která je neustále označována za možný cíl převzetí, posílila o 2,2 % (sedmileté maximum) díky spekulacím, že Citigroup nabídne 45 EUR na jednu akcii. Obě banky se k tomu odmítly vyjádřit.
Poslední vyjádření představitelů Citigroup ohledně akviziční strategie v Evropě se různí, když šéfka německých operací společnosti, Sue Harnett, na konci března uvedla, že Citigroup hledá akviziční příležitosti v Německu a mohla by převzít velkou banku. Ve stejnou dobu citoval německý tisk generálního ředitele Citigroup Charlese Prince, že banka nemá zájem o akvizici velké banky v západní Evropě. Navíc v únoru generální ředitel Commerzbank, Klaus-Peter Mueler, v rozhovoru pro Reuters prohlásil, že by banka jakoukoliv nabídku na převzetí vyslechla, ale že v současnosti žádná jednání neprobíhají.

Náš názor: Tato fúze by ovlivnila i polský bankovní trh, protože Bank Handlowy (75 % kontroluje Citigroup) a BRE Bank (72,5 % kontroluje Commerzbank) patří mezi největší banky v Polsku. Fúzovaná banka by se tak stala třetí největší bankou v Polsku, hned po Bank Pekao a PKO BP. I přes tyto spekulace se akcie Bank Handlowy i BRE Bank včera obchodovaly dole. 

Agora: Gazeta prodala v dubnu více výtisků než konkurence
Prodej deníku Gazeta Wyborcza v dubnu rostl, když se denní průměr pohyboval na 478 tis. výtiscích, tj. nárůst o 0,9 % v porovnání se stejným měsícem v loňském roce, zatímco ostatní deníky hlásí slabší prodeje. Rzeczpospolita poklesla o 12,6 %, bulvární SuperExpress o 5,3 % a Fakt o 2,5 %. Prodej Dzienniku dosáhl 211 tis., tj. pokles o 16,6 %.
Náš názor: V dubnu, měsíci, který orámovala vzrušená politická debata, vzrostl prodej Gazety o 2,1 % v porovnání s březnem, což je mnohem lepší výsledek než u Dzienniku, jehož prodej naopak o 2,1 % poklesl. Stejně tak jsou horší výsledky ostatních konkurentů. Co je zřejmé je fakt, že Gazeta navyšuje svůj náklad na úkor Rzeczpospolity zejména díky ceně (1,5 PLN vs 2,7 PLN), zatímco prodej Dzienniku se stabilizoval okolo 200 tis. výtisků. Očekáváme neutrální vliv této zprávy na dnešní obchodování, protože pokračování pozitivního trendu se všeobecně očekávalo. Opakujeme naše doporučení Držet pro akcie Agory. 

Maďarsko: O poplatcích za návštěvu lékaře a pobyt v nemocnici se bude hlasovat v referendu
Maďarský ústavní soud rozhodl, že otázky týkající se zavedení poplatků za návštěvu lékaře a pobyt v nemocnici by měly být položeny v referendu. Podle tisku by se takové hlasování mohlo uskutečnit na začátku příštího roku.

Náš názor: Zprávu vnímáme pro Richter a Egis jako neutrální, protože se domníváme, že spotřebu léků jakékoliv rozhodnutí nijak výrazně neovlivní. Vzhledem k tomu, že tyto poplatky by nepřitékaly do lékového dotačního rozpočtu, zrušení těchto poplatků by nemělo vliv na povinnost výrobců léků spolufinancovat deficit lékového rozpočtu.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m