Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Merrill Lynch: Obavy z inflace mezi investory prudce vzrostly

Merrill Lynch: Obavy z inflace mezi investory prudce vzrostly

13.06.2007 15:35
Autor: ČTK

New York 13. června (ČTK) - Obavy z inflace se mezi investory od jara systematicky zvyšují a téměř polovina manažerů investičních fondů se obává, že do roka bude ve světě vyšší inflace než teď. Ukázal to červnový průzkum, který mezi více než 200 manažerů provedla americká investiční banka Merrill Lynch.

O vyšší inflaci je do roka přesvědčeno 47 procent dotázaných manažerů, zatímco ještě v březnu jich bylo pouze 11 procent. Asi 42 procent manažerů si také myslí, že krátkodobé úrokové sazby se ještě zvýší, ačkoli v březnu si to myslela jen dvě procenta z nich.

Více než polovina manažerů, respektive 51 procent, také očekává růst dlouhodobých úroků, který bude výraznější než růst krátkodobých sazeb. To znamená, že výnosová křivka bude ještě strmější, než je dnes.

"Navzdory současnému růstu výnosů z dluhopisů správcové aktiv dál nejvíce věří akciím, zatímco v dluhopisech mají peněz méně. Pokud by se ale sazby ještě zvýšily, mohlo by to začít nepříznivě ovlivňovat ceny akcií," podotkl nezávislý konzultant Merrill Lynch David Bowers.

Obavy manažerů se na finančních trzích projevují už od minulého týdne, kdy se výnos referenčního dluhopisu americké vlády se splatností deset let vyšplhal nad pět procent. V úterý překročil hranici 5,2 procenta a v noci na dnešek se v Asii dostal až na 5,31 procenta. Základní úrok je nyní v USA na 5,25 procenta.

Změna výhledu úrokových sazeb už přiměla řadu investorů přehodnotit ceny akcií, takže větší počet manažerů si myslí, že akcie jsou předražené. Není to ale důvod k tomu, že manažeři začnou měnit skladbu portfolií a zaměřovat se na dluhopisy, zjistil průzkum.

Manažeři mají v oblibě především akcie firem z eurozóny, pak jsou akcie z rozvíjejících se trhů a na třetím místě z Japonska. Průzkum také odhalil, že někteří správcové ustupují od předchozího názoru, že americké akcie čeká pokles. To by mohlo odrážet změnu postoje k dolaru. Jen asi 12 procent manažerů je totiž přesvědčeno, že dolar je nadhodnocený, což je pro dolar nejlepší bilance od roku 2004.

Asi 64 procent správců aktiv je toho názoru, že japonský jen je podhodnocený, i když zájem o japonské akcie je nyní velmi silný. Naopak 56 procent respondentů považuje britskou libru za nadhodnocenou, zatímco zájem o britské akcie opadá.

Merrill Lynch v zásadě souhlasí s většinovým názorem manažerů, že svět by před sebou mohl mít období zvýšené inflace. Banka ale nevěří, že jsou v ohrožení dosavadní vyhlídky na další růst ekonomiky mimo USA. Inflace v USA se podle banky příští rok zvýší na 3,4 procenta, zatímco letos ji analytici odhadují na 3,2 procenta.

Merrill Lynch průzkum prováděl od 1. do 7. června a na názory se dotazoval manažerů, kteří mají ve správě majetek za 689 miliard dolarů. Na průzkumu se podílela organizace Taylor Nelson Sofres, která se specializuje na průzkum trhu.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data