Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
SB: Střední Evropa musí zahájit reformy, jinak neuživí důchodce

SB: Střední Evropa musí zahájit reformy, jinak neuživí důchodce

20.06.2007 12:25
Autor: ČTK

Washington 20. června (ČTK) - Země střední a východní Evropy včetně bývalých sovětských republik musí urychleně zahájit reformu sociálního zabezpečení a zdravotní péče, jinak se jim může stát, že za 20 let nebudou schopny uživit důchodce. Uvádí to zpráva s názvem From Red to Grey, kterou dnes vydala Světová banka (SB). Některé země v tomto regionu přitom ztratí až čtvrtinu obyvatel.

Analytický tým SB ve zprávě varuje před problémem stárnutí populace a dopady na hospodářský růst regionu. Země v této oblasti nyní zažívají silný hospodářský vzestup, ale pokud nezmění skladbu sociálních výdajů, ze silného růstu jim mnoho nezůstane, upozorňuje banka.

"Do roku 2025 bude mít řada zemí ve východní Evropě a bývalém Sovětském svazu populaci, která bude patřit k nejstarší na světě. Stárnoucí populace všude na světě riskují dalekosáhlé ekonomické dopady, ale východní Evropa a bývalý Sovětský svaz je jediným regionem, který bude muset řešit několik problémů současně," varuje SB.

Předně jde o to, že v regionu střední a východní Evropy včetně bývalých sovětských republik obyvatelstvo stárne rychleji než jinde ve světě. Občané v těchto zemích jsou navíc relativně chudí, alespoň ve srovnání s vyspělými zeměmi, kterých se stárnutí populace týká nejvíce. Za problém SB ale považuje i nedokončenou transformaci na vyspělou tržní ekonomiku.

Z 28 zemí, kterými se studie zabývá, jich 20 bude mít do 20 let méně obyvatel, než má teď. Týká se to i České republiky a Slovenska, i když v těchto zemích nebude úbytek lidí tak zásadní jako na Ukrajině, v Bulharsku nebo v Gruzii. Růstu počtu obyvatel se ale dočká Tádžikistán a další státy v bývalém Sovětském svazu, ale třeba i Turecko.

"Bohatší a rozvinutější země jako Francie, Itálie a Japonsko jsou na problém stárnutí mnohem lépe připraveny než stárnoucí země ve východní Evropě a bývalém Sovětském svazu. Žádná stárnoucí země nikde na světě není tak chudá jako Gruzie," podotkl manažer SB pro ekonomiku lidských zdrojů a spoluautor zprávy Arup Banerji.

V některých zemích regionu se počet obyvatel nad 65 let věku do roku 2025 zdvojnásobí, jinde bude růst slabší, ale i tak převýší 60 procent. SB v této souvislosti zmiňuje Českou republiku i Slovensko a řadí je k zemím jako je Albánie, Ázerbájdžán nebo Moldavsko. Ve stejné kategorii je však i Polsko nebo Slovinsko.
Například podle výpočtů Českého statistického úřadu by se do poloviny století mohl počet lidí starších 65 let v Česku zdvojnásobit. Zatímco letos by jich v zemi mělo žít zhruba 1,49 milionu, v roce 2050 by to mělo být 2,96 milionu osob. V roce 2005 žilo v ČR zhruba 1,45 milionu lidí nad 65 let.

Ve všech 28 zemích, kterými se studie Světové banky zabývá, do roku 2025 ubude téměř 24 milionů lidí, z toho jen Rusko jich ztratí 17 milionů. Výsledkem pak bude, že výrazně vzroste průměrný věk a třeba věk průměrného obyvatele Slovinska bude 47 let. To bude jeden z nejhorších výsledků na světě. Největší obavou je podle SB zjištění, že bývalé komunistické země už teď systém sociálního zabezpečení nevhodně financují.
Banka navrhuje, že jedním z řešení je zvýšit věk odchodu do důchodu, který je ve většině postkomunistických zemí ve srovnání s vyspělými zeměmi relativně nízký. V některých zemích je ale třeba změnit způsob financování penzijních účtů a výpočet vyplácení důchodů. V řadě zemí této oblasti však zaostává i širší institucionální rozvoj, a to dokonce i v zemích, které se připojily k Evropské unii.

Zabránit nepříznivému dopadu stárnutí populace na hospodářský růst podle banky lze, ovšem za cenu několika zásadních změn. Mezi ty hlavní SB počítá zvýšení produktivity práce, bez kterého se zemím střední a východní Evropy těžko podaří udržet silný hospodářský růst a zajistit svým obyvatelům, aby se jejich příjmy i životní úroveň přibližovala vyspělému světu.

Region bude muset provést i reformu finančních trhů, aby podpořil úspory a investice, za důležité SB považuje i změny na trhu práce, který zůstává v řadě zemí strnulý. Lidé ale prý musí pochopit, že důležité je vzdělávání a hlavně ochotna učit se celý život.




Váš názor
  • Důchody
    20.06.2007 12:38

    V budoucnu důchody nebudou. Lidé, kteří už nebudou moci pracovat skončí ve státním sanatorium nebo v lepším případě u některého ze svých dětí.
    J20
    • Kde brát na důchody?
      20.06.2007 13:00

      Myslíte ty mladé socky, nemakačenky, že ty budou živit své rodiče. Sem musí přijít přistěhovalci, protože mladí Češi jsou liní jako čuňata. Už taky není kde krást, šlechta byla oškubána za Masaryka, německý majetek už je dávno rozkradený hned po válce, privatizace alias rozkrádání ve velkém skončilo, restituenti se nechali oškubat, nebo jsou neschopní, tunely z větší části také skončili. Tak kde holt brát, že ? Už prostě není co krást, tedy alespoň ne ve velkém. Teď už lze brát jennom z DPH a přímých daní, tedy jen těch, kteří mají zakázáno si dávat cokoli do nákladů, podnikatelé jsou v pohodě.
      Franz
      • Kde brát na důchody?
        20.06.2007 13:29

        Mladí lidé jsou už na to příliš chytří, aby manuálně pracovali. Dřívější generace tak chytrá nebyla, tudíž musí manuálně pracovat!
        J20
        •  
          20.06.2007 14:07

          Kde jsem napsal něco o manuální práci? Asi nejsi moc chytrý, když neumíš číst. Určitě je ti pod 20 let. Ty ty důchody vytrhneš.
          Franz
          •  
            20.06.2007 14:43

            Když píšete, že mladí Češi jsou líní jak čuňata, tak Vám píšu, proč to tak je! Tak nevím, kdo to neumí pochopit!
            J20
Aktuální komentáře
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled
6:27Komerční banka, a.s.: Hlavní akcionáři KB k 31.3.2024
6:21EUC a.s.: Výroční zpráva EUC, a.s. za rok 2023
5:58Stratégové z Wall Street varují, že pokles na akciích může vyvolat širší prodeje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m