Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
WSJ: Zájem o reality se v Evropě udrží, někde jsou ale už drahé

WSJ: Zájem o reality se v Evropě udrží, někde jsou ale už drahé

20.06.2007 15:55
Autor: ČTK

Londýn 20. června (ČTK) - Zájem o investice do realit se v Evropě zřejmě udrží i v dalších letech, investoři si ale budou více vybírat mezi jednotlivými lokalitami. Napsal to americký ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ), který však upozorňuje, že na některých místech nelze počítat s vysokým zhodnocením. Jako příklad uvedl kanceláře v Praze.

V roce 2005 byla více než polovina investic v evropských realitách soustředěna na deseti největších trzích, včetně Londýna a Paříže. V průběhu loňského roku ale objem investic na těchto trzích klesl na třetinu, protože vývoj přinutil investory posoudit i jiné možnosti.

"V hlavních městech střední a východní Evropy je obrovská poptávka, takže investoři těžko nacházejí dost volných prostor," řekl expert na střední a východní Evropu ve vídeňské pobočce realitní společnosti Richard Ellis Andreas Ridder.

Loni se ve střední a východní Evropě prodaly nemovitosti za 12,7 miliardy eur (asi 363 miliard ) a z toho asi 34 procent připadlo na nemovitosti mimo hlavní města. Letos se podle Riddera dá očekávat prodej nemovitostí za 15 miliard eur a na menší města připadne větší podíl než loni.

"Výnosy na vyspělejších trzích střední Evropy, jako je Maďarsko, Polsko a Česká republika, ale rychle klesají na úroveň západní Evropy," nabádá k opatrnosti ředitel výzkumu evropského trhu realit ve společnosti Aberdeen Property Investors Alessandro Bronda. To už prý nutí investory k zamyšlení, zda má vůbec smysl v těchto lokalitách investovat, když stejného výnosu lze dosáhnout v západní Evropě, kde je trh stabilnější.
Britská poradenská společnost Experian Group pořádala ve Frankfurtu na téma evropského realitního sektoru konferenci a došla k závěru, že největší potenciál k růstu mají kanceláře a nákupní centra, ovšem ne všude.
Experian registruje zájem o kanceláře na trzích, které dosud ležely mimo hlavní trasy. To je třeba turecký Izmir, polské Katovice, ukrajinská metropole Kyjev nebo ruský Volgograd.

V Praze se výnos z pronájmu nejlepších kanceláří podle poradenské společnosti Cushman & Wakefield pohybuje kolem 5,5 procenta ročně, zatímco u nákupních center je to 5,75 procenta. To je zhruba stejně jako v německém Düsseldorfu, kde výnos z pronájmu nejlepších kanceláří a nákupních center v současné době činí shodně 5,75 procenta. Ale například v Miláně je to pouze o jeden procentní bod méně.

Pro atraktivitu tureckých měst jako je Izmir hovoří například to, že se o reality zajímají banky, které chtějí rozšířit pobočkovou síť. Zájem je však mnohem širší a k nákupu realit se tam chystají i výrobní podniky. Díky tomu se ceny realit v menších městech mohou někdy dostat na úroveň cen v hlavním městě nebo v největším tureckém městě Istanbulu.

Prostor k růstu výnosů je také v Bukurešti, kde jsou teď nejatraktivnější nákupní centra. V Rumunsku po vstupu do Evropské unie rostou spotřebitelské výdaje, které podporuje hospodářský růst a s ním spojený růst mezd na mnoha místech země, tedy nejen v hlavním městě. V Kyjevě se zájem stáčí hlavně ke kancelářským prostorám a poptávka tam výrazně převyšuje nabídku. Město nyní disponuje jen sedmi nebo osmi kvalitními kancelářskými budovami.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.