Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Koblic: Energetická burza zahájí druhý, třetí týden v červenci

Koblic: Energetická burza zahájí druhý, třetí týden v červenci

21.06.2007 16:50
Autor: ČTK

Praha 21. června (ČTK) - Energetická burza Praha by měla zahájit obchodování s elektřinou zřejmě ve druhém nebo třetím týdnu v červenci. Předpokládané datum startu by mělo být oznámeno v příštím týdnu. Obchodovat by mělo kolem 20 nejvýznamnějších obchodníků s elektřinou pohybujících se na českém a evropském trhu, kteří se v současné době účastní testování. V rozhovoru pro ČTK to dnes řekl předseda burzovní komory energetické burzy Petr Koblic.

Již první obchodní den tak budou známé ceny elektřiny na příští období. Cena elektřiny přitom v posledních letech prudce roste a podle odborníků tomu tak může být i nadále. Například slovenská velkoobchodní cena elektřiny na příští rok stoupla na 62 eur za megawatthodinu, což bylo podle analytiků o 41 procent nad současnou velkoobchodní cenou elektřiny v ČR. "Nemyslím si, že cena velkoobchodní elektřiny na příští rok v ČR vzroste až na úroveň na Slovensku," odhadoval.

Významnou funkci na trhu bude mít ČEZ, dominantní domácí výrobce elektřiny, který bude takzvaným tvůrcem trhu, jenž neustále stanovuje prodejní a nákupní cenu. Toho, že by ČEZ byl schopen ovlivňovat cenu podle své potřeby, se ale Koblic neobává. "Významný hráč domácí výroby může nakonec mít minoritní pozici v objemech obchodů. Skutečně nějaká možnost ovlivňování ceny prakticky nehrozí," poukázal s tím, že vedle ČEZ by měly ceny kótovat nejméně další dvě významné evropské firmy z energetického sektoru. Jedním z důvodů vzniku nového trhu byla i kritika dosavadních prodejních aukcí elektřiny organizovaných ČEZ.

Energetická burza Praha chce hrát na trhu s elektřinou viditelnou roli. "Nezakládáme burzu s tím, aby živořila, my chceme nepochybně získat velkou sílu na českém trhu," zdůraznil. Jak upozornil, tato nová burza se obchodní nabídkou a zázemím včetně vypořádání zařadí na úroveň předních evropských energetických burz European Energy Exchange, Nordpool nebo Powernext.

Vybudování nového trhu tohoto rozsahu za zhruba půl roku nemá podle Koblice v burzovnictví ani energetice obdobu. "Když jsme mluvili s energetickými hráči na začátku roku, tak to považovali za vtip, že budeme obchodovat v polovině roku," uzavřel.

Cílem nové burzy je zejména průhlednější obchodování s elektřinou i transparentnější cenotvorba. Nový trh bude nabízet obchodování s elektřinou v podobě termínových derivátů. Na energetických burzách je obvyklé, že objem obchodů násobně převyšuje výrobu elektřiny v dané zemi.

Názor Patrie najdete ZDE.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data