Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Studie: Některé firmy po reformě budou odvádět až 80 % zisku

Studie: Některé firmy po reformě budou odvádět až 80 % zisku

27.06.2007 8:16
Autor: ČTK

Praha 27. června (ČTK) - Připravovaná reforma financí může způsobit, že některé firmy státu odvedou až 80 procent svého zisku. Napsal to včera server Aktuálně.cz s odvoláním na studii poradenské společnosti KPMG, kterou si zadalo několik profesních sdružení z finančního a realitního trhu. Chystaná změna by se přitom podle nich na státních daňových výnosech nijak neprojevila.

Studie upozorňuje na změnu pravidla, která údajně povede ke snížení úvěrů poskytnutých nefinančním podnikům. V současnosti u úvěrů od spřízněných osob, tedy například od mateřské společnosti, nejsou daňově uznatelné úroky z půjček převyšujících čtyřnásobek základního kapitálu. Nově by se však toto pravidlo mělo rozšířit na veškeré úvěry, tedy i od bank či jiných finančních institucí.

Samotné banky pak mají mírnější "sazbu", a to šestinásobek základního kapitálu, informuje server s tím, že od roku 2010 by se tato pravidla měla uplatnit i na úvěry, které byly poskytnuty před reformou.

Ačkoli ministerstvo financí předpokládá, že v roce 2009 mu tento krok přinese 2,2 miliardy korun na daních, KPMG varuje, že se tento daňový zisk vzápětí smaže. "Snížení objemu úvěrů poskytnutých nefinančním podnikům o třetinu by při roční procentní sazbě nákladů ve výši šest procent vedlo ke snížení výnosů bank o více než deset miliard ročně. Výpadek daně z příjmů z této částky by tak plně vykompenzoval plánovaný fiskální přínos," uvedla KPMG. Například v případě průmyslových podniků pod zahraniční kontrolou, lze podle studie očekávat přechod na financování bankovním úvěrem od zahraniční banky.

Ministerstvo svůj krok zdůvodňuje tím, že je třeba zabránit daňové optimalizaci. Tedy tomu, aby firmy přes úvěry snižovaly své daně. S tím souhlasí i odborníci, ale pouze při půjčkách například mezi mateřskými a dceřinými společnostmi. U bankovních úvěrů to podle nich smysl nemá, neboť výnosy z úvěrů banka normálně zdaní, píše server.

Podle oborových sdružení by návrh mohl být likvidační pro finančně náročná odvětví, například pro realitní trh. "Navržená nová pravidla mohou být pro realitní trh tvrdou ranou, protože výrazným způsobem snižují výnos a zvyšují efektivní sazbu daně, a to v některých případech dokonce až na úroveň přesahující sedmdesát až osmdesát procent," uvedla Zdenka Klapalová, prezidentka Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí.

Objednanou studii ministerstvu zaslaly Asociace fondů a asset managementu, Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí, Česká leasingová a finanční asociace, Hospodářská komora, Americká obchodní komora a Česká asociace treasury. Úvěry poskytnuté českými bankami nefinančním podnikům činí v současné době přibližně 500 miliard, uvedl server.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data