Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Střední Evropa: Důležité akciové zprávy - průběžně doplňováno

Střední Evropa: Důležité akciové zprávy - průběžně doplňováno

27.06.2007 10:14
Autor: KBC/Patria

GTC: Nové akvizice v Polsku, Maďarsku a Srbsku
Společnost GTC oznámila akvizici parcely o rozloze 47 tis. m2 v centru Lodže v Polsku a plánuje zde výstavbu rezidenčního komplexu (1 tisíc bytů) pro vyšší střední třídu. GTC dále získala pozemek o rozloze 60 tis. m2 v prominentní budapešťské čtvrti, kde chce rovněž stavět rezidenční jednotky. Společnost také pokračuje v expanzi v Srbsku, kde získala v Bělehradě 32 500 m2 na výstavbu maloobchodních (29 tis. m2) a kancelářských prostor (25 tis. m2). GTC odhaduje celkové náklady těchto akvizicí na 75 mil. EUR a náklady na development (mimo pozemků) na 215 mil. EUR.

Náš názor: GTC již dříve oznámila urychlení investičního procesu, aby získala výhodu z příznivé situace na realitním trhu v regionech CEE a SEE, pro které je stále charakteristický nedostatečný rozvoj v této oblasti. Průměrná akviziční cena 500 EUR za m2 se zdá být přiměřená a z našeho pohledu přinesou projekty další hodnotu. Podle konzervativních odhadů by všechny čtyři projekty měly přinést zhruba 2,0 PLN k našemu odhadu fundamentální ceny. Odhad dokončení projektů je rok 2009, když ještě nebyl vypracován první návrh. 

TPSA zveřejní v červenci novou strategii
Generální ředitel společnosti TPSA pan Witucki zveřejnil některé podrobnosti z nové strategie, která bude oficiálně představena v červenci. Witucki uvedl, že TPSA sníží svoje kapitálové výdaje z 16 % z tržeb za rok 2007 na 12-13 % v roce 2008 a dále. Dodal, že TPSA se bude opět soustředit na snižování nákladů a minimalizaci zaměstnaneckých nákladů. Zároveň zmínil, že se společnost zbaví své nové budovy ve Varšavě.
Náš názor: Snížení kapitálových výdajů od začátku příštího roku není překvapením, protože se vztahuje k vypršení určitých povinností vyplývajících z privatizační smlouvy s France Telecom. Na druhou stranu se zdá být novým prvkem závazek managementu na snížení provozní nákladové základny společnosti a racionalizaci provozních aktiv. Toto prohlášení generálního ředitele vítáme a očekáváme pozitivní reakci trhu do doby oficiálního zveřejnění nové strategie v červenci. Opakujeme naše doporučení Koupit pro akcie TPSA. 

Maďarsko: Ceny hrazených léků pro 3Q07 přinesou minimální tlak na marže
Maďarský Národní fond zdraví (OEP) včera zveřejnil ceny hrazených léků platné od 1. července do 30. září letošního roku. V posledních dvou týdnech probíhala mezi výrobci léků aukce, kde podávali nabídky za kolik jsou ochotni svoje léky v příštím kvartálu prodávat. V první části aukce jsou cenové nabídky veřejné a po skončení této části jsou zveřejněny předběžné ceny. Druhá část aukce probíhala poslední tři pracovní dny, tentokrát už výrobci léků nemohli vidět jak reaguje konkurence. Teoretické pravidlo nutí výrobce ceny léků snižovat, protože jejich léky vypadnou z hrazené kategorie pokud budou prodávat za víc než 20 % nad referenční cenou léku v určité léčebné kategorii. Aukční proces hrazených léků se opakuje každé čtvrtletí.
Náš názor: Očekáváme neutrální až pozitivní reakci na zveřejnění cen proplácených léků pro 3Q07, protože další tlak na hrubé marže domácích prodejů společností Richter a Egis bude minimální. Domníváme se, že pozitivní reakci by mohl přinést fakt, že maďarské ceny proplácených léků jsou po několika regulačních změnách blízko svého dna. Zároveň se zveřejněné ceny pro 3Q07 rovnají předběžným aukčním cenám pro hlavní léky Richteru a Egis. Referenční ceny před třemi měsíci výrazně klesly zejména díky změnám ve výpočtu referenčních cen (bylo sníženo požadované minimum podílu na trhu). Z tohoto důvodu očekáváme, že domácí tržby a hrubé marže společností Richter a Egis za 2Q07 výrazně ovlivní snížení referenčních cen z doby před třemi měsíci. Nicméně očekáváme, že čísla za 3Q07 přinesou kvartálně vyrovnané hrubé marže u dvou zmiňovaných výrobců. 

Egis vyhrál soudní spor ohledně patentových práv na výrobu generika antidepresiva Zyprexa
Společnosti Egis a Neolabs vyhráli patentový spor v Německu s antidepresivem Zyprexa od společnosti Eli Lilly, jak uvedl finanční ředitel společnosti Egis, pan László Marosffy. Nedávno zamítly kanadský federální soud a německý patentový soud patentovou ochranu léku Zyprexa až do roku 2011, když uvedly, že patent není novinka, a umožnily tak ostatním výrobcům léků vyrábět generickou verzi. Vrcholné vedení Eli Lilly ovšem naznačilo, že se proti rozhodnutí soudu odvolá. Zyprexa, která se používá k léčbě schizofrenie a dalších vážných psychických onemocnění, přinesla Eli Lilly ve 4Q06 tržby ve výši 1,16 mld. USD. I když generální ředitel předpokládá, že prodej tohoto léku zůstane v roce 2007 stejný kvůli posledním studiím, které zdůrazňují vedlejší efekty léku (diabetes a nárůst hmotnosti), má lék stále nejlepší profil vedlejších účinků v porovnání se substituty.
Náš názor: Neočekáváme, že odvolání Eli Lilly zpozdí uvedení generické verze Zyprexa na trh a odhadujeme, že dvě jmenované společnosti, které spor vyhrály, získají v Německu určitou marketingovou exkluzivitu. Odhadujeme, že prodej generické verze Zyprexa by mohl Egisu přinést okolo 20 mil. USD ročně (za předpokladu, že německý trh pro lék Zyprexa v současnosti dosahuje 150 mil. USD a konkurence generik tuto částku sníží na 100 mil. USD). Domníváme se, že tyto tržby by měly mít nadprůměrnou marži, což povede ke zvýšení EBIT o 6 mil USD (1,1 mld. HUF) pro Egis ročně. Pokud výroba tohoto léku začne v příštím obchodním roce (od 1. září 2007), předpokládáme, že výroba a marketing generika Zyprexu by mohly zvýšit naše odhady EBIT pro Egis o 9,3 % pro 2008/07 z 11,8 mld. HUF na 12,9 mld. HUF a o 6,9 % pro 2009/08 z 15,9 mld. HUF na 17,0 mld. HUF. Očekáváme pozitivní reakci trhu na tuto zprávu.



Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m