Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Na český hypoteční trh zřejmě vstoupí další banky

ČTK: Na český hypoteční trh zřejmě vstoupí další banky

02.07.2007 8:16
Autor: ČTK

Praha 2. července (ČTK) - Počet bank, které v Česku nabízejí hypoteční úvěry, se pravděpodobně rozšíří. Během několika následujících měsíců by tu totiž mohly nově poskytovat hypoteční úvěry i polská Mbank a Banco Popolare di Verona e Novara. Informuje o tom server Aktuálně.cz.

Polská mBank, ovládaná německou Commerzbank, bude podle serveru své služby v tuzemsku nabízet pod názvem BRE Bank. Jaký název pro vstup na český trh zvolí Italové, zatím známo není.

Polská BRE Bank již hledá pro poskytování hypotečních úvěrů v Praze zaměstnance. Vyplývá to z webových stránek firmy. Svou strategii v oblasti hypoték ale vedení polské banky zatím oficiálně nepotvrdilo. "Nejpozději do konce roku chceme v Česku rozjet bankovní byznys. Pro začátek pro naše klienty připravujeme různé úvěrové a depozitní produkty. Naši nabídku ale postupně přizpůsobíme potřebám klientů. Ostatní podrobnosti zatím sdělovat nebudeme," uvedla pro Aktuálně.cz mluvčí MBank Jolanta Grzechcová.

BRE banka bude v Česku podnikat na základě polské notifikace, kterou by měla během několika dnů obdržet Česká národní banka (ČNB). Podle nových pravidel platných pro země Evropské unie tu tak může polská společnost nabízet své služby i bez bankovní licence vydané Českou národní bankou.

"Může tu tedy poskytovat i hypoteční úvěry. Žádné zvláštní povolení na to nepotřebuje," řekl serveru Pavel Zubek z tiskového oddělení centrální banky. "Žádost o notifikaci jsme již polským úřadům doručily. V brzké budoucnosti by ji od nich měla dostat ČNB," uvádí Grzechcová.

Protože však nemá, a zatím ani nechystá mít sídlo v Česku, nemůže zde BRE bank vydávat hypoteční zástavní listy bank. BRE bank bude především virtuální bankou, která bude své služby poskytovat především přes internet.

Hypoteční trh v Česku pravděpodobně posílí i italská Banco Popolare di Verona e Novara. Ta nedávno koupila stoprocentní podíl tuzemské IC banky. Nový vlastník v této souvislosti uvedl, že se plánuje v Česku zaměřit především na poskytování služeb pro malé a střední podniky.

Podle analytiků je ale přitom více než pravděpodobné, že bude nabízet i hypotéky. Banka je totiž prodává i v jiných státech, kde působí, uvedl server.

Také Banco Popolare di Verona e Novara o bankovní licenci žádat nemusí. Automaticky jí totiž získala koupí IC banky. "Pokud ale bude chtít vydávat hypoteční zástavní listy, bude muset svou licenci rozšířit. Její žádost ale banka zatím neobdržela," řekl Zubek.

V současné době je v Česku deset hypotečních bank. Mezi největší patří Česká spořitelna, Hypoteční banka a Komerční banka. Zájem o hypotéky je v Česku stále vysoký. Jen za uplynulý rok banky drobným klientům půjčili přibližně sto miliard korun. Procento lidí, kteří si tu ale pořídili bydlení na hypoteční úvěr, je ve srovnání s ostatními státy unie malý.

Evropská hypoteční asociace se tak domnívá, že se poptávka po takovém typu financování ještě zvýší. Vzhledem k růstu úrokových sazeb ale bude její růst pravděpodobně menší, než tomu bylo v uplynulých letech.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m