Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dovedete si představit obchodování s akciemi Českých drah?

Dovedete si představit obchodování s akciemi Českých drah?

02.07.2007 13:01

Málo odvětví se může na první pohled zdát usazenější než železnice. Doby, kdy v Americe stála železnice v centru kolonizace, akcie železnic tvořily významnou část celkové kapitalizace trhu a v Evropě tyto „posloužily“ jako předmět široké spekulace a korupce, jsou nenávratně pryč. Zdá se ale, že pro některé investory (např. Berkshire Hathaway, The Children's Investment Fund) je toto odvětví v současné době typickou trhem zanedbanou hodnotou – není kolem nich povyk, ale může v nich být velká hodnota.

Ve Spojených státech toto odvětví prodělalo dlouhý vývoj. Počáteční sláva a přehnaná očekávání se změnily v bankroty zadlužených železničních společností, následoval útlum odvětví daný posunem k automobilové dopravě jak v nákladním, tak v osobním segmentu a dlouhé období velmi nízké návratnosti investic a konsolidace. Nyní jim ale do karet hrají jak dlouhodobé, tak krátkodobé faktory. Uplynulé období vyústilo v tlak na snižování nákladů a zvyšování efektivity (např. investice do IT pro optimalizaci dopravy) a do toho nyní vstupuje rostoucí poptávka po přepravě objemných komodit, jako jsou zemědělské produkty, uhlí (díky vyšší poptávce po elektřině z uhelných elektráren), či doprava zboží importovaného z Číny. A i v (na automobil silně navyklých) Spojených státech, může mít rostoucí význam růst ceny ropy na určitý posun ze silnice na železnici. Toto vede k rostoucím ziskům a schopnosti generovat cash flow, což je odraženo i v rostoucích investicích železnic do infrastruktury.

Např. zmiňovaný Berkshire Hathaway nedávno nakoupil akcie Union Pacific, Norfolk Southern a Burlington Northern Santa Fe; tyto měli návratnost na vlastní jmění (ROE) 11,2 %, 15 % a 17,9 %. Ač tyto ukazatele nejsou zdaleka dokonalé, zejména ve světle dřívějších čísel nejsou špatné. Co se týče PE, tyto společnosti se obchodují v pásmu 14-18, což v sobě rozhodně neodráží nějaký předpokládaný raketový růst. Lidé z BH si ale zřejmě myslí, že toto je pouze otázka času.

Zmiňované strukturální odvětvové faktory jsou navíc okořeněny pro investory zajímavým faktorem – železniční společnosti (snad díky vzpomínkám na dávné období vysoké zadluženosti a krachů) mají obvykle velmi malou finanční páku – mají malý podíl dluhu. A zdá se, že toto je pro některé investory to rozhodující. Takovéto společnosti, operující v relativně stabilním odvětví (malé operační riziko) s malou pákou (malé finanční riziko) jsou ideálním cílem pro private equity firmy, které se zaměřují na převzetí a následnou finanční restrukturalizaci (mohou silně zapáčit svou investici a tudíž i zisky, samozřejmě, že toto jde ruku v ruce se zvýšením rizika).

Do akcií evropských železnic si nyní zainvestovat nemůžeme. Zatímco se dá předpokládat, že se tyto společnosti budou ubírat podobným směrem, jako ty ve Spojených státech, mají svoje specifika. Mezi hlavní se samozřejmě řadí typ vlastnictví a institucionální nastavení celého trhu, mezi které patří i téměř všeobecná neochota otevřít domácí trhy pro konkurenci a síla odborů (s tím, že tyto dva faktory jsou silně propojené). A jedním z nejzajímavějších rysů tohoto odvětví v Evropě je nyní i snaha utvořit fungující alianci jednotlivých železnic, fungující na principu aliancí leteckých společností.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.