Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Odborová konfederace stávku kvůli reformě nechystá, asociace ano

ČTK: Odborová konfederace stávku kvůli reformě nechystá, asociace ano

09.07.2007 18:18
Autor: 

Praha 9. července (ČTK) - Zatímco odboráři z Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) generální stávku kvůli plánované reformě financí zatím nechystají, Asociace samostatných odborů (ASO) v její přípravě hodlá dál pokračovat. Předáci ČMKOS dnes po svém jednání oznámili, že nyní budou vyjednávat s poslanci a "výstražné akce" uspořádají v srpnu, kdy bude o reformních zákonech jednat sněmovna. Na stejnou dobu chystá stávku i ASO. ČTK to dnes řekl její předseda Bohumír Dufek.

Odbory s navrhovaným reformním batohem nesouhlasí. Podle nich finance neozdraví, naopak schodek ještě prohloubí. Podle odborářů jsou opatření výhodná jen pro lidi s vyšším příjmem a občané s nižším výdělkem na ně doplatí. Na protest uspořádaly odbory 23. června na Václavském náměstí demonstraci, přišlo na ni kolem 30.000 lidí.

O případných akcích jednali dnes předáci všech 33 svazů, které ČMKOS sdružuje. Shodli se na tom, že ke stávce zatím nepřikročí. Podle šéfa konfederace Milana Štěcha veřejnost není na takový protest připravena. "Generální stávka za posledních šedesát let byla použita zhruba dvakrát. Lidé ji spojují se zásadními společenskopolitickými změnami. Naši občané nejsou navyknutí na atmosféru a procesy, které jsou v jižních zemích jako Francie a Itálie," uvedl Štěch, který je současně senátorem za ČSSD. I když podle něj není generální stávka "v programu nejbližších dnů a týdnů", přesto ji případně nevyloučil.

Podle Dufka udělali předáci ČMKOS chybu, když se k přípravě generální stávky nepřihlásili. "Bylo několik demonstrací, které se ke špatnému postoji parlamentu a vlády vyjadřovaly. Věčně chodit na nějaké mítinky na náměstí se míjí účinkem," řekl ČTK Dufek.

ČMKOS má 600.000 členů, ASO asi 200.000. Sdružuje ale například zemědělské a železničářské odbory. Právě železničáři v minulosti stávkovali a zastavili dopravu. O postupu bude ASO jednat příští týden. "Jsem přesvědčen, že i část veřejnosti stojí na naší straně. Uvidíme, jak se situace vyvine. Samozřejmě bez konfederace se stávka připravuje hůř, protože jsme menší centrála," dodal Dufek. Štěch uvedl, že ČMKOS nebude stát proti ASO a bude hledat formu podpory.

Odboráři z ČMKOS budou v příštích týdnech jednat s poslanci, a to i s některými z řad koaličních stran. Pro zákonodárce připravili materiál k reformním normám, v němž jednotlivé paragrafy vysvětlují. Dál budou pokračovat i v informační kampani mezi zaměstnanci.

Štěch dnes uvedl, že "reforma je připravena velice špatně". Podle něj o tom svědčí i dohady v koalici. Velké rozdíly odborový předák neshledává mezi vládními návrhy a návrhy exministra financí Vlastimila Tlustého (ODS), který chce změnit daňovou část. Tlustého návrhy dopadnou na 80 procent lidí okamžitě, vládní až za tři roky, míní předák.

Prezident Hospodářské komory Jaromít Drábek dnes ČTK řekl, že odbory hodnotí něco, co jim hodnotit nepřísluší. Odboráři prý problém přenášejí z věcné roviny do politické. Reforma podle Drábka obsahuje jen několik bodů, které se týkají pozice zaměstnance - a k nimž by se tedy měly odbory vyjádřit. "U většiny navržených opatření ale nevidím sebemenší důvod, který by je měl vést odborové svazy k avizovaným akcím," dodal Drábek.

Váš názor
  • laik žasne,odborník...
    09.07.2007 19:46

    Tak vidím,že odbory rozumějí úplně už všemu...Taková pakáž je vede a 30tisíc pitomců se od nich nechá ještě naverbovat. Doporučuji jim přečíst článek K.Steigerwalda - Vláda by měla podporovat boháče - MFD 30.6.2007. Titulek je dráždivý, ale znakem prosperity, po které vy bando odborářská voláte není vaše lenošení a plný talíř , ale vzrůst a vytváření bohatého státu, který vytvářejí právě ty bohatý kapitalisti - oni organizují výrobu,vytvářejí pracovní místa, platí vysoké daně. Totiž pokud Vám není známo tak S BOHATÝMI ZBOHATNOU I CHUDÍ. Obráceně nikoli,pane Štěch...
    R.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.